Acer Aspire Switch 10 E teszt

2015. június 30.
74.0401
Figyelem! Ez a cikk már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
marco profilja, adatai
marco
Tavaszi bejelentése után a nyár elején meg is érkezett az Acer felújított termékcsaládja, benne jelenlegi tesztalanyunk, a tablet-laptop hibrid Aspire Switch 10 E is. A hibrid eszközök ismérve, hogy mind tabletként, mind pedig billentyűzettel ellátott komplett gépként is használhatóak, általában minden olyan perifériával felszerelve amiket csak a tabletek mutatnak fel, ilyen többek között az elöl-hátul kamera kombó.


Az új Switch a tavaly útjára indított széria ráncfelvarrott verziója, amely nem csak hardveresen, de külsőre is megújult, sőt, mindjárt két variánsban is érkezett. A nagytestvér a Switch 10, amely FullHD-ben pompázik, szögletesebb, komolyabb megjelenést kapott, a kisebb pedig a Switch 10 E, amely fiatalosabb kinézetben elérhető és hatféle színben kapható. Ez utóbbiból teszteltünk mi is egyet.

Mint minden hibrid eszköznél, az Aspire Switch esetében is a tablet rész tartalmazza magát az igazi hardvert, a dokkoló rész esetünkben kizárólag billentyűzet funkciót lát el - sem nagyobb háttértár, sem plusz akkumulátor nem jár vele, azonban kapható 500Gb-os HDD-vel szállított verzió is. A két periféria egy mágneses zsanér megoldással csatlakozik össze, az Acer ezt Snap Hinge 2-nek nevezi.

A tablet levétele vagy visszarakása a dokkolóra csak egy mozdulat, semmilyen pöcköt vagy tartót nem kell ahhoz igénybe vennünk hogy elválasszuk őket egymástól vagy hogy újra egyesítsük őket. Lehet hogy nem úgy hangzik, de valójában a megoldás nagyon biztonságos, a csatlakozás sosem csúszott szét, a mágnes nagyszerűen összehúzza a két felet. A tablet maga 630g-ot, a komplett gép egyben 1,28kg-ot nyom a mérlegen.

A kék az egyik a hat választható színből

A kék az egyik a hat választható színből


A Switch 10 E külső borítása kemény, kopogós műanyag, azonban a bordázott kivitelnek köszönhetően legalább nem csúszik, sőt az ütődéseknek is sokkal jobban ellenáll mint a kényesebb borítással fedett eszközök. Kategóriájában, abban a mezőnyben, ahová ez az eszköz érkezik - a fiatalos, teljesítményben a középmezőnyt képviselő hardverrel szerelt tableteknél, hibrideknél - ez nem kivételes, inkább általános a megjelenésében kerekített formákkal operáló kinézet.

A négymagos Intel Atom (Z3735F, 1.33GHz / 1.83GHz) processzorral hajtott, 2Gb (DDR3L-RS 1333) memóriával szerelt tablet 32Gb és 64Gb eMMC flash tárhellyel kapható, utóbbi már elég tud lenni a mindennapos használathoz, a kisebb verziónál a jelentős helyet (közel 8Gb) foglaló Windows visszaállító partíció túl nagy sokat tüntet el a rendelkezésre álló tárhelyből - érdemes tehát a 64Gb verziót választani.

Ha a képernyővel szemben nézzük, bal oldalon található egy Micro SD kártya slot, a 3,5-ös hang ki / bemenet, a Micro HDMI valamint a Micro USB. Utóbbin keresztül tölthető a készülék. Apropó, töltés. Az Aspire Switch 10 E hatalmas, 30 Wh / 8060 mAh teljesítményű akkumulátorral rendelkezik és mivel gyorstöltési lehetőség nincs, a készülék nagyon sokáig szívja magába az energiát, mire feltölti a telepet. A gyakorlatban ez teljesen lemerült állapot esetén nagyjából 6 órát jelent, érdemes tehát minden este energiát adni neki, hogy reggelre teljesen feltöltött állapotban fogadjon.

A Gorilla Glass-al védett képernyő alá került a két hangszóró, ami kiváló hangzással bír, hangosan sem torzul, egész meglepő erővel képes megszólalni. A kijelző napos időben sajnos szinte használhatatlan, alig látni valamit és ezen csak az árnyék képes segíteni.


Tabletként és laptopként is kiválóan használható a Switch 10 E

Tabletként és laptopként is kiválóan használható a Switch 10 E


A jobb oldalon található a ki / be kapcsoló gomb, a hangerőszabályozó és a Windows billentyűt helyettesítő gomb. A képernyő felett szemben az elülső 2 megapixeles kamera, a tablet hátulján pedig az Acer logón kívül mindössze a hátulsó, szintén 2 megapixeles kamera kapott helyet. Villanó egyik kamera mellett sincs, tableteknél nem szokás.

Az Acer Aspire Switch 10 E 10,1 col méretű 1280X800 pixel felbontású IPS kijelzőt kapott, amely egyszerre tíz ujjal is vezérelhető. Bár a felbontás nem túl nagy, ebből nem sokat veszünk észre, a modern operációs rendszer skálázásának köszönhetően ez a pixelszám elégséges a 10,1 colos képernyőhöz.

Igaz, hogy a tablet részen csak microUSB-t találunk, azért akad itt normál USB is, mégpedig a billentyűzet jobb oldalán. Ha ezen a porton valami használatban van, akkor nem ildomos lekapkodni a képernyőt, mert ha például külső HDD van ide csatlakoztatva, adatvesztéssel járhat. A szigetes billentyűzet nyomáspontja elég kemény, és értelemszerűen nem túl nagy a a terület, viszont hosszú távon is meglepően jól használható, abszolút rendben van munkavégzés közben. A dokkolón touchpad is található, ami méretre nem túl nagy, azonban megfelelően teszi a dolgát, ráadásul multitouch, megfelelően kezeli a gesztusvezérlést is. Egérgomb nincs, a tapipad alsó része benyomható.

A dokkolónak köszönhetően négyféle módban is használhatjuk az eszközt, az önálló tablet mód mellett laptop, sátor és képernyő módban is, ezeket a billentyűzetre csatolás módjával és az eszköz forgatásával tudjuk változtatni és például filmnézésnél vagy ágyban fekve használva látjuk értelmét.

A csúszásmentes hátlap nem gyűjt ujjlenyomatot

A csúszásmentes hátlap nem gyűjt ujjlenyomatot


Az Acer 12 órás üzemidőt mért tesztkörülmények között, a valóságban ez azért némileg kevesebb, a mindennapos használatban tapasztaltak szerint igaz hogy egy teljes munkanapot képes kibírni az eszköz (már ha valakinek tényleg 8 óra a munkanapja) akkor is ha szinte folyamatosan használjuk. Azonban ha kicsit meghajtjuk böngészéssel, zenével, szövegszerkesztéssel, akkor beáll olyan 5-6 órára - bár ezt folyamatos működéssel kell érteni.

Játékok és erőigényes alkalmazások tekintetében nagy csodára nem kell számítani, a processzor ugyanaz mint az egy évvel korábbi modellben, a nem túl izmos Atom Z3735F nem egy Paks - főleg nem Paks 2. A gyakorlatban nem okoz problémát kisebb - mondjuk 2D platform - játékok futtatása, azonban nyilván ne akarjunk rajta egy Tomb Raiderrel játszani.

Az Intel HD Graphics GPU-nak szánt grafikai memória a szűkös alapmemóriából táplálkozik - természetesen -, ami például egy Chrome böngésző esetében tetten is érhető, több lap megnyitása esetén ez az erőforrászabáló böngésző már akadni képes. Sosem gondoltam volna hogy ilyet le fogok írni, de az Internet Explorer viszont gyönyörűen teszi a dolgát, simán fut a böngésző akár több lapos megnyitással is, gördülékeny és igazán élmény vele netezni.

A jelentős tesztidő - több mint két hét - alatt nem tapasztaltam semmilyen működésbeli problémát, a Windows 8.1 (ami díjmentesen frissíthető Window 10-re) gyakorlatilag erre az eszközre termett. Gyors, zökkenőmentes, nincsenek jelentős töltési idők, maga a rendszer nagyszerűen fut, még az előretelepített Acer alkalmazásokkal is a háttérben. Ezek egyébként viszonylag sok extrát adnak az alaprendszerhez, többek között szemkímélő üzemmód is a felhozatalban van. Egyetlen problémám volt, hogy bár a Wifi 802.11b/g/n szabványú, valamilyen oknál fogva az 5G frekvenciát nem látja, kizárólag a 2,4G-s csatlakozásra van lehetőség.

Határozottan fiatalos az Acer hibridje

Határozottan fiatalos az Acer hibridje


Összehasonlíthatatlanul jobb - munkára legalábbis mindenképp - egy teljes értékű operációs rendszer egy ilyen eszközön, mint a mobilokra szánt és arra is fejlesztett Android, vagy (kövezzen meg minden fanatikus) az iOS. Nem csak azért mert a megszokott környezetünk egy az egyben létrehozható, hanem azért is mert a megszokott szoftvereinkkel találkozunk és az eszközeink közötti kommunikációs is sokkal hatékonyabb. Az hogy Steam fut például, csak hab a tortán, az pedig hogy az Ubuntu Gnome-ot is rendkívül gördülékenyen viszi, maga a mennyország!

Ha olyan fiatalos tabletre és egyben mini laptopra is vágyunk, ami teljes értékű desktop operációs rendszert futtat, annak minden pozitív érdemével, megspékelve azt a mobileszközök hordozhatóságával, akkor az Acer Aspire Switch 10 E jó választás lehet. Ráadásul most 130 ezer forint alatt kapható. A maximális 4-ből 3 pontot adtunk neki.
 

Fiatalos, Windows-os tablet-laptop hibrid elérhető áron, többféle színben és a kategóriához képest jó hardverrel.

19 hozzászólás

Gólem

9 éve, 6 hónapja és 22 napja

Egyben kicsit olyan mint régebben a netbookok. Nagyon tetszik, be kéne egybe fektetni.

Szerintetek jól fog futni rajta a Win10?

válasz erre

teglasdavid

9 éve, 6 hónapja és 22 napja

Tetszetős kütyü! röhögő smiley

válasz erre

totyak

9 éve, 6 hónapja és 22 napja

Valahogy ellenállhatatlanul vonzódom az ilyen kettős készülékekhez, csak nekem túl drágák. Pl. ez is nagyon állatul néz ki és nekem belsőre is simán megfelelne.

válasz erre

petrovicsz

9 éve, 6 hónapja és 22 napja

Korrekt Kia kütyünek tűnik! meglepett smiley Amúgy ez tényleg olcsónak számít? Nekem ez is sok! röhögő smiley

válasz erre

Neurotic

9 éve, 6 hónapja és 23 napja

Nekem a sima Switch 10 jobban tetszik. Nagyon jó kis kütyünek tűnik, főleg munkára. Gyorsan rá is kerestem, hogy van e belőle videó (ti is csinálhattatok volna egyet kacsintó smiley), mert látni akartam mennyire jól használható és pár apróságon kívül nagyon jónak tűnik. A billentyűzetbe pl építhettek volna egy extra aksit, így növelhették volna a felhasználási időt és kicsit a gép súlypontját is jobban eltolhatták volna vele a billentyűzet irányába, mert így ha nagyon hátra van hajtva a kijelző akkor dob egy hátast.

Bár teljesítményben nem egy erőgép, de nem is játékra találták ki.

válasz erre

zender

9 éve, 6 hónapja és 23 napja

Wow! meglepett smiley Csinos kütyü! Nagyon jól néz ki!

válasz erre

kpal

9 éve, 6 hónapja és 23 napja

Komoly masina. Bár lehetne izmosabb akkuja .

válasz erre
12a(z) 2 -ből
 
legutóbbi hozzászólások
 
Botyi profiljamarco profiljaKisember001 profilja