Acer Predator Z650 gamer projektor teszt

2016. szeptember 13.
74.0831
Figyelem! Ez a cikk már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
petike737 profilja, adatai
petike737
A játékosok több piac számára is óriási célközönséget jelentenek, hiszen a szórakozás ilyen típusú igénye több millió embernél jön elő, szórakozni pedig csak úgy lehet, ha élvezzük amit csinálunk. A gamerek esetében ehhez egyfelől olyan játékok kellenek, amik élvezhetőek és minőségi szórakozást nyújtanak, másfelől pedig nem mindegy, hogy min és hogyan játszunk.
Advertisement


Konzolok esetében például jól jöhet egy jó vezeték nélküli headset vagy néhány extra akkumulátor, míg a PC-s részleg hardveres erőre és minőségi perifériára vágyik. Mindezek mellett a két csoport közösen vágyik a remek képi világra, melyet nagyban meghatároznak a monitorok és a televíziók. Az Acer előbbi piacon már egy ideje jelen van és általánosabb megjelenítőiket jó áron kínálják, míg a gamer vonalban nagyon komoly megoldások közül válogathatunk ha a pénztárcánk megengedi.

Mai tesztalanyunk is azért felel, hogy a játékosok, film és sorozatbarátok remekül szórakozzanak, mégsem egy monitorról vagy egy televízióról van szó. Az utóbbi napokban ugyanis egy Acer Predator Z650 vendégeskedett nálunk, mely az egyik legkülönlegesebb gamer kiegészítő a piacon, hiszen egy projektor. A projektorokról sokaknak az iskolák, az előadótermek, vagy irodák juthatnak eszébe, illetve jó néhány évvel ezelőtt, a hatalmas televíziók megjelenése előtt, a tehetősebbek projektorok segítségével építették ki az otthoni házimozijukat.

A gamer világnak tehát nem sok köze volt eddig ehhez a piachoz, a technológia fejlődésével azonban megnyílt az út, az Acer-nél pedig nem igazán lett volna alkalmasabb gyártó a Z650 megalkotására. A megjelenítők piacán rendkívül nagy tapasztalattal rendelkeznek, a korábbi Predator termékek szintén sokat segítettek, illetve jól tudják, hogy mi kell a játékosoknak.

Számos játékosoknak szánt termék esetében merülhet fel a kérdés, hogy pontosan mitől is "gamer" az adott termék. Attól, hogy vörös színezést kap? Attól, hogy minőségi szenzor vagy hangszóró van benne? Vagy éppen a magas árcédula emeli az általános termékek fölé? A válasz leginkább az, hogy igen, pont ezektől. Sajnos a "gamer" jelző nagyon elcsépelt lett az elmúlt években, de azért jó néhány termék mutatja még meg azt, hogy mit is jelent valódi gamer kiegészítőnek lenni. Az Acer is ezt tette a Predator Z650-nel, egyszerűen öröm volt olvasni már a közel egyéves bejelentést is.

Ízig-vérig Predator

Ízig-vérig Predator


Ugyanilyen öröm volt megkapni a méretes dobozt és elolvasni rajta, hogy mire is képes ez az eszköz, a legnagyobb öröm pedig természetesen az volt, hogy az egyedi Predator táskából kiemelhettük és elkezdhettük használni. Ennyire azért ne szaladjunk előre, mielőtt feltárjuk, hogy mire is képes a Predator Z650 és milyen extrákat kínál, adjunk néhány sort a külsőnek, hiszen egyszerűen könyörög a betűkért.

A termék tökéletesen illik a Predator családba, ismerős színek, vonalvezetés és embléma fogad minket. Természetesen ezúttal is megkapjuk a "leggameresebb" színeket, hiszen fekete-pirosban tündököl a projektor, felül és hátul előbbi, elől és az oldalakon pedig az utóbbi szín dominál. Az Acer és a Predator felirat, valamint utóbbi család logója felül kapott helyet, nem túl hivalkodóan, szürkés színnel, így szemből vagy éppen távolról csak azt látjuk, hogy egy gyönyörű termékről van szó.

A szokványos fehér vagy fekete irodai megoldások között ez egy mesterdarabnak tűnik, kétségkívül fel tudja dobni a helyiséget. A legfontosabb gombok felül kaptak helyet, de a mellékelt távirányítóval is beállíthatjuk a kívánt funkciókat, ami tovább növeli a kényelmet.

Természetesen hátul kaptak helyet a csatlakozások, melyekből jól el vagyunk látva. Az R232-es csatlakozót otthon vélhetően nem sokan használják, ellenben a két HDMI csatlakozóval, melyek közül az egyik MHL (Mobile High-Definition Link) kompatibilis. A szabványt többek között a Sony és a Nokia fejlesztette abból a célból, hogy az okostelefonok és táblagépek akár 8K-s videót és minőségi térhangzást is át tudjanak adni egy kábelen.

A továbbiakban találunk még rajta két USB csatlakozót, VGA-bemenetet és kimenetet, S-Video csatlakozót és hang ki- és bemenetet. Összességében tehát tényleg jól el vagyunk látva, a legtöbbet valószínűleg a HDMI kábelt választják majd, de például a VGA csatlakozó is hasznos lehet.

Ezek voltak a vezetékes megoldások, de nem szabad megfeledkezni a vezeték nélküli csatlakozásokról sem. A beépített Bluetooth modulnak köszönhetően könnyedén párosíthatjuk a headsetünket vagy sima fejhallgatónkat és megrendezhetjük az éjszakai privát mozinkat vagy gamer esténket úgy, hogy senki sem zavarunk a házban.A beépített WiFi pedig a tartalomátvitelben is segíthet, így jóformán elég csak áramot adni a Z650-nek és máris használhatjuk, ami nagyban növeli a komfortot.

Térjünk át a képalkotást befolyásoló tulajdonságokra, hiszen mégiscsak a képélmény egy projektor legfontosabb mérvadója. A DLP 3D technológiára épülő Acer Predator Z650 Full HD felbontást kínál, vagyis 1920 x 1080 képpontot vetít a kijelölt felületre, ami jelenleg bőven elegendő kell hogy legyen.

Látható csatlakozók jók...a láthatatlanok pedig még jobbak

Látható csatlakozók jók...a láthatatlanok pedig még jobbak


A frissítési frekvencia 24 és 120 hertz között mozog, utóbbi már a játékosok számára is több mint elfogadható érték. A teljes sRGB színtérlefedettség mellé különféle technológiák is társulnak. A gyártó ColorPurity névre keresztelt fejlesztése például egy különleges dupla RGB optikai komponensből és a lámpaszabályozásból áll, segítségével pedig a zöld zöldebb, a kék kékebb, a piros pedig pirosabb lesz.

Projektorokat nem szokás kis szobában használni, hiszen a rendelkezésre álló tér az élmények szempontjából nagyban befolyásolja a végeredményt. A projektorba szerelt optika 90 és 460 centimétere közötti távolságtartományban használható, így a képátlókat tekintve 134 és 762 centiméter közötti felületet kapunk, tehát a legkisebb távolság is az egyik legnagyobb televízióméretnek felel meg.

Maga az optika egyébként biztonságosan be van építve, előröl egy műanyag védőkupak védi, míg felül manuálisan állíthatjuk az élességet és kapunk egy 1,1-szeres nagyítást is. A projektor természetesen asztalról, vagy a mennyezetről is használható, a menüben egyszerűen el tudjuk forgatni a képet. Az asztalon vagy földön használva nagyon jól jön a praktikus kis első kitámasztó, mely megemeli a projektor elejét, egy gombnyomásra pedig visszaállítható. Szintén megemlítendő, hogy a projektor akár masszívabb fényképezőgép állványokra is rögzíthető, hiszen alul megtaláljuk az ehhez szükséges hagyományos csavarós csatlakozót.

A lámpa nagyjából 3000 órát bír, de van 4000 órát ígérő Eco és élettartamot duplázó (6000 óra) ExtremeEco üzemmód is. A 240 wattos UHP lámpa normál módban 2200 lument ad ki magából, ami nem a legnagyobb érték a piacon, de bőségesen elegendő. Az extrák között megtaláljuk az NVIDIA 3D TV Play technológia támogatását, illetve játék közben akár képernyőmentést is készíthetünk, melyet beállíthatunk a projektor indulóképernyőjévé, ami ugyan valós értékkel nem bír, mégis egy dicsérendő extra. Az extrákhoz sorolhatjuk még az igencsak részletes beállításokat is, szinte mindenbe bele tudunk nyúlni, ami persze nem mindig sül el jól. Ilyenkor jöhetnek jól az előre elkészített profilok, melyekből viszonylag sok áll rendelkezésünkre.

Gamer termékről van szó, így nem meglepő, hogy találunk játékokhoz optimalizált beállításokat is, mint például a Dark és Bright FPS, ráadásul a Game Auto technológia elméletileg játék közben is figyel és optimalizálja a képet. A játékosokat tehát elméletben sok technológiai megoldás segíti, a jó hír pedig az, hogy ezek a végeredményen is meglátszanak. Nagyon zavaró mozgási elmosódásokat ugyan nem produkál az eszköz, de azért volna még mit fejlődni ezen a téren.

Természeten ez függ a játék típusától is, versenyszerű eSport-ra érthető módon nem ajánlott, sőt kompetitív játékokra sem, viszont a kaland és egyéb offline stílusokhoz már megfelelő. A válaszidő terén is ez a helyzet, különféle beállításokkal csökkenthetjük az input lag mértékét, így az általánosabb monitorokhoz és televíziókhoz hasonló szintet kapjuk.

Nem moziban lőttem eskü

Nem moziban lőttem eskü


A hangok terén mennyei magasságokba és pokolhoz közeli mélységekbe is kívánhatjuk a terméket. A beépített 10 Wattos hangszórók a DTS technológiának is köszönhetően remekül szólnak. Óriási meglepetés volt, hogy ilyen jó hangélményt produkál az eszköz, egyszerűen tényleg szinte tökéletes, jobbat nem is kívánhatnánk és a játékélmény mellett a moziélményhez is nagyon sokat tesz hozzá.

Sajnos azonban a maga a Predator Z650 működés közben idegesítően hangos. Persze minél közelebb ülünk hozzá, annál zavaróbb, így néhány méterről már teljesen elviselhető a dolog, de nagyjából egy másfél méter sugarú körben nagyon idegesítő. A lámpakímélő módok javítanak ezen a helyzeten, de élményromboló tud lenni a dolog.

Az Acer Predator Z650-ért a legolcsóbb helyen 310 000 Ft-ot kell fizetnünk, átlagosan pedig 340 000 Ft környékén van a projektor. Nem egy olcsó mulatság, viszont sokoldalú és hosszú évekig kitartó kiegészítőről van szó, ebben pedig nagyon hasonlít például egy Predator gamer monitorra.

Az sem olcsó, mégis más élményt kínál, mint egy 60Hz-es irodai monitor, tehát ha valaki beruház egy Z650-re, akkor vélhetően megvan hozzá a kellően nagy és üres falfelület vagy vetítővászon és egy konzol is jól jöhet, hiszen elképesztő otthoni csatákat és kalandokat varázsolhatunk vele a falra.
 

Az Acer Predator Z650 itthon egy luxuskiegészítő, aki teheti, az élvezze ki!

9 hozzászólás

M.O.R.P.H.

8 éve, 1 hónapja és 25 napja

Fáraó írta:
Szerintem nem nagy durranás ez a projektor. Amennyivel többet tud mint egy átlagos full hd-s és 120 hertz-es projektor annyival többe is kerül jócskán.
A design szép, de kíváncsi vagyok hogy az élekbe mennyire ragad meg a por röhögő smiley

A hangerő szerintem igencsak annyi lehet mint más projektor esetében, hisz normál üzemmődban az enyém is elég hangos. Viszont eco módban egész csöndes és egy full sötét szobában nem sokat ront az élményen.

Szerintem egy projektor esetében a nagy kép méret miatt igenis indokolt lenne a 4k, a DLP technológia nem tudom mennyire adja ki, de 3LCD-vel közelről nézve látszódnak a pixelek meglepett smiley
A dlp technológia éppen nem annyira pixeles ,mert egészen máshogy kerül a kép a vászonra.Az lcd a "legrosszabb" a mai projik közül ,ott a legkisebb a pixelkitölési mutató.Ott bizony nagyon el kéne a 4k felbontás.
Más.
Mitől gamer ez?Ez nem igazán teszt sajnos ,amit kaptunk ,mert sem színhelyességről ,sem pedig input lagról (számszerűen) nem kaptunk eredményeket .Így a teszt nem más ,mint szimpla laikus szemmel elvégzett próba.Nagyjából ugyanezt az élményt kapnánk ,bármelyik projitól.
Az Acer ,amúgy sem tartozik a legjobb projektor gyártók közé.A dizájn az ,ami szép ,de ennyi.Továbbra is ott vannak az említett(vagy nem említett) problémák a vetítésnél.Lámpaóra,besötétítési faktor ,zajos,lámpacsere.
Én nem vagyok elájulva!El lennék ,ha ledes lenne és nem kéne cserélgetni állandóan a lámpát,halkabb lenne,+ valami tényleg gamer belbeccsel rendelkezne.Ez egy átlag proji gamer designnal.

válasz erre

Ronalddo

8 éve, 1 hónapja és 26 napja

DTS azért elég extra egy projektorban, ez azért elég nagy kuriózum! mosolygó smiley Nekem nem volt még projektorom, de ennyiért én nem drágállom hogy őszinte legyek. Mert van aki szerint sok.

válasz erre

kpal

8 éve, 1 hónapja és 26 napja

Ennek éppen lenne hely itt. maximálisan kiszolgálna .

válasz erre

Fáraó

8 éve, 1 hónapja és 27 napja

Szerintem nem nagy durranás ez a projektor. Amennyivel többet tud mint egy átlagos full hd-s és 120 hertz-es projektor annyival többe is kerül jócskán.
A design szép, de kíváncsi vagyok hogy az élekbe mennyire ragad meg a por röhögő smiley

A hangerő szerintem igencsak annyi lehet mint más projektor esetében, hisz normál üzemmődban az enyém is elég hangos. Viszont eco módban egész csöndes és egy full sötét szobában nem sokat ront az élményen.

Szerintem egy projektor esetében a nagy kép méret miatt igenis indokolt lenne a 4k, a DLP technológia nem tudom mennyire adja ki, de 3LCD-vel közelről nézve látszódnak a pixelek meglepett smiley

válasz erre

petike737

8 éve, 1 hónapja és 27 napja

totyak írta:
Azt írod, hogy 90 és 460 centiméter közötti távolságtartományban használható a projektor. Na most, ha 90cm-re van a faltól, akkor nyilván kisebb a kép, de élesebb is, mint mondjuk 300cm-ről, vagy elhanyagolható a különbség? Mert ugye a felbontás mindig ugyanannyi, 90cm-ről is, 300cm-ről is. Vagy rosszul gondolkozom?
Én egyből megpróbáltam a kényelmes távolságra belőni a gépet és csak full hd tartalmakat indítottam el rajta, nem figyeltem meg kifejezetten minőségromlást, amikor kerestem a jó helyet számára, de nem sokat játszottam a távolsággal, inkább élveztem a jól beállított projektort.

válasz erre

totyak

8 éve, 1 hónapja és 27 napja

Azt írod, hogy 90 és 460 centiméter közötti távolságtartományban használható a projektor. Na most, ha 90cm-re van a faltól, akkor nyilván kisebb a kép, de élesebb is, mint mondjuk 300cm-ről, vagy elhanyagolható a különbség? Mert ugye a felbontás mindig ugyanannyi, 90cm-ről is, 300cm-ről is. Vagy rosszul gondolkozom?

válasz erre

petike737

8 éve, 1 hónapja és 27 napja

muki írta:
Wow, kiváló eszköznek tűnik! meglepett smiley Az ára szerintem nem sok, már persze annak aki ki is használja. Írod, hogy hangos, ezt mégis hogy kell elképzelni: hangosabb az átlag projektornál is?
Ha közel van hozzánk, akkor zavaróan hangos tud lenni, legfőképpen este a nyugalomban. Persze fix helyet találva neki, mondjuk mennyezetre szerelve már ez egészen más tészta, ahogy írtam én nagyjából másfél méterre saccolnám a minimum távolságot, ami egyáltalán nem sok, de ha lehet, akkor duplázzuk.

Más projektorokat én csak úgy használtam, hogy azok fix helyen, viszonylag távol voltak, szóval nem nagyon hasonlítgatnám a hangot, aki ilyet vásárol, az bizonyára előre megtervezi a helyét vagy úgy alakítja ki, ahogy optimális. Nem kell tőle megijedni, viszont látatlanba nem gondolnánk, hogy ilyen hangos tud lenni.

Érthető okokból én nem fúrtam fel a mennyezetre mert akkor az Acer soha nem kapta volna vissza nyelvnyújtó smiley

válasz erre

muki

8 éve, 1 hónapja és 27 napja

Wow, kiváló eszköznek tűnik! meglepett smiley Az ára szerintem nem sok, már persze annak aki ki is használja. Írod, hogy hangos, ezt mégis hogy kell elképzelni: hangosabb az átlag projektornál is?

válasz erre

zender

8 éve, 1 hónapja és 27 napja

Ez elég durva cucc lehet! meglepett smiley Az ára egyébként egy normálisabb okostévével vetekszik, és ha választanom kéne, biztos ezt választanám! mosolygó smiley

válasz erre
 
legutóbbi hozzászólások
 
Korpácsi pierre  profiljamarco profilja