Acer Predator Triton 900 teszt - brutális erő, prémium csomagolásban

2019. augusztus 31.
78.9591
Figyelem! Ez a cikk már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
WickedSick profilja, adatai
WickedSick
Rendre látunk vadabbnál vadabb ötleteket az Acertől, akár teljesítményről, akár koncepcióról van szó. Ezeknek az őrült ötleteknek a sorát erősíti a Predator Triton 900 is, ami már ránézésre tekintélyt parancsol, hiszen küllemre egy igazi bestia, és bír egy olyan egyedi tulajdonsággal, ami köré mondhatni az egész gép építve van.
Advertisement


Aki amiatt szemezne a szóban forgó alannyal, hogy egy utazásra tökéletes gaming laptopot zsákoljon be, azt már most ki kell ábrándítsuk: ez nem az a masina, ami feltétlenül ideális szállításhoz. Közel 4,5 kilogrammot nyom, amit maga a teljesítmény és a kialakítás indokol végülis, hiszen egy igazi monstrumról van szó, ám tény, ami tény: nem egy sétagalopp az ide-oda hordozása.

A kijelző kétség nélkül lélegzetelállító: egy 400nites 17,3 colos 4K (3840 x 2160) IPS LCD megjelenítőről beszélünk, ami szédületes látványt biztosít, azonban ami az úgymond ismertetőjegye a kompozíciónak, az a forgatható kijelző ténye. Oldalt fogja a monitort egy-egy kar, amik segítségével 180 fokban kifordíthatjuk azt, és meglepő módon még érintőképernyős is, ami aztán gamer laptopok esetében nem nagyon bevett gyakorlat.

Nem csak szép, de határozottan egyedi is a gamer laptopok között az Acer Predator Triton 900

Nem csak szép, de határozottan egyedi is a gamer laptopok között az Acer Predator Triton 900


Tablet módba is van lehetőségünk igazítani a "kicsikét", viszont aki kreatív munkára szeretni használni a Triton 900-at, és esetlegesen érintőtollal próbálna ügyködni rajta, meg kell említenünk, hogy erre nincs lehetőség - pontosan ennek a rétegnek a kiszolgálására jött létre a ConceptD termékcsalád, és egyébként is, itt első körben a gamerek lettek megcélozva. Poénnak bőven jó az itt prezentált kijelző, de túl sok hasznát ennek ellenére sem éreztem.

Érdekes felhasználási mód volt a teszt során, hogy kifordítást követően könnyen lehet az a benyomásunk, mintha egy kisebb méretű 4K-s tévével szemeznénk, ami ismételten a Triton 900 mellett szól, viszont nem is kérdéses, hogy itt az igazi célközönség az a gamer szcéna, így lássuk is, hogy ezen a téren hogyan szuperál! Az általunk górcső alá vett Triton 900 egy Nvidia GeForce RTX 2080 videókártyával, Intel Core i7-9750H processzorral, 32 GB-nyi DDR4 RAM-mal, valamint két 512GB-os SSD-vel érkezik - igen, jól érzitek, erőmű illat járja át a levegőt - bár azért egy i9-es CPU-t még elviseltünk volna...

Talán ilyen adatok mellett nem is nagyon kell kiemelnünk, de azért megtesszük: a Triton 900 veszett gyors. A videojátékokat többnyire stabil framerate mellett élvezhetjük, ergo egy deka akadást nem fogunk tapasztalni, amit egész egyszerűen lehengerlő volt látni, bár azt meg kell vallani, hogy egy-két címnél hajlamos volt alulról karcolni a 60 FPS-t a gép.

Nincs hiány a csatlakozókban és az óriási légbeömlőkben sem

Nincs hiány a csatlakozókban és az óriási légbeömlőkben sem


Persze lehetne azt mondani rögtön, hogy így nem tudjuk egyöntetűen kijelenteni, hogy minden téren verhetetlen laptopról van szó - viszont tegyük is hozzá azonnal, hogy hol éreztük ezt a "csökkenést": főleg akkor találkozunk a 60FPS körüli értékkel, ha a Ray tracing technológiát is bebikázzuk, ráadásul tesszük mindezt 4K felbontás mellett, vagy akár csak minden grafikai paramétert csutkára feltolunk. Mindjárt más a leány fekvése.

Overclockolásra van lehetőség, ellenben ez bőségesen felhevíti a laptopot. Amivel alaposan meggyűlt a bajunk a tesztidőszak alatt, az a billentyűzet; nem kicsit volt kényelmetlen a speciális karakterek leütése, ugyanis meglepően kis mérete van a klaviatúrának (főleg az átkozott Shift billentyűnek...), éppen ezért sok esetben benne van a pakliban, hogy nem fog komfortosnak bizonyulni a leosztás. Az biztos, hogy gépelésre nem a legideálisabb választás, de ha csak játékra használjuk, meg lehet szokni, már a Triton 700-on is hasonló volt, a mai napig imádjuk. Egyébként is, egy jó gamer mindent meg tud szokni, nemdebár?

A PredatorSense parancsközponton keresztül lehetőségünk van kalibrálni egy sor kisebb paramétert, például gyorsgombokat, a ventilátor működésének sebességét, a billentyűzet háttérvilágítását is szabályozhatjuk, a videókártyát is itt húzhatjuk túl - erre egyébként három opciónk is van, Normal, Fast és Extreme címen, mindegyik értelemszerűen másfajta teljesítményt nyújt.

Kijelző maximálisan igényre szabva - szinte bárhogy forgathatjuk

Kijelző maximálisan igényre szabva - szinte bárhogy forgathatjuk


Maximumra húzva a ventilátorok elképesztően hangosan képesek pörögni, de kellőképpen lehűtik a masinát, így e téren jelesre vizsgázott a tesztünk fókuszában lévő alany. Portok tekintetében megint csak nincs csalódása okunk: két A-típusú USB 3.1 port, fejhallgató és mikrofon bemenetek (3,5 mm jack), egy Thunderbolt 3 port, valamint egy kihajtható USB 2.0 port is akad.

Utóbbihoz némi magyarázat: az Acer egész egyszerűen erre a csatlakozóra Xbox kontroller portként tekint, miszerint rákötjük a vezeték nélküli adaptert, behajtjuk, majd úgy tudjuk használni a vezérlőt, hogy nem kell bajlódnunk az adapterrel, hogy esetlegesen túlzottan kilóg a gépből. Természetesen ethernet és HDMI csatlakozási lehetőségek úgyszintén jelen vannak.

Az akkumulátoridő, ahogyan egy ilyen konfig esetén azért valahol kiszámítható, nem éppen rózsás. Hiába beszélünk alapjáraton egy laptopról, aktív használat folyamán másfél-két óránál többet nem igen bír, amit szomorúan konstatáltunk, annak ellenére, hogy éreztük, hogy nemigen lesz több az üzemidőben, de ami még elkedvtelenítőbb, hogy akár egy óra alá is csökkenhet ez az érték egy-egy olyan játék esetében, amik még inkább megterhelőek. Ez már az előd modell esetében is így volt, a vicc egyébként az, hogy AMD-s Acer laptopok esetében viszont több órán át tudunk játszani elektromos hálózatra csatlakozás nélkül.

A touchpad az egér helyén - bár a vérbeli gamer nem ezt használja, de azért utazáskor igen jól jön

A touchpad az egér helyén - bár a vérbeli gamer nem ezt használja, de azért utazáskor igen jól jön


Kétségtelen, hogy az újgenerációs játékokat kiválóan fogja futtatni a Triton 900, mondhatni ennek megvásárlásával már most fel lehet készülni a jövőben érkező, a hardvert elég alaposan megdolgoztató szoftverekre. Érdekes húzás továbbá, hogy a kijelző 60Hz-en operál, holott az ember azt hinné, ebben az árkategóriában 144Hz-es megoldás fogadja, ami megint csak fejvakarása ad okot.

Ismételten a játékos felhasználás margójára: a legtöbb címet nem képes futtatni egyenletes minőségben natív 4K felbontásban, ami mondjuk nem a Triton 900 sajátossága, lévén a legtöbb felsőkategóriás laptopra illik ez a jellemző.

Van egy kamera is, mint adalék, ami Full HD minőségben képes rögzíteni, a hangzásról pedig alapvetően négy sztereó hangszóró gondoskodik. Utóbbitól semmi extrát nem kell várni, nem váltja meg a világot, hozza a jól megszokott gyári "laptophangzást" - egy fejhallgatóval azért máris szebben dörrennek a lövések és muzsikálnak a hangeffektek.

A 4K-s kijelzőn ennyi egy weboldal

A 4K-s kijelzőn ennyi egy weboldal


Mindezek mellé még egy elég izmos árcédula is kapcsolódik, amivel kapásból bekatapultálja magát a Triton 900 a luxuskategóriába: 1,5 millió forintot kóstál a nálunk is járt gép, ami alapján joggal jelenthetjük ki, hogy nem a nagyközönségnek szól, sokkal inkább azoknak, akik valamiféle újfajta, egyedi élményt várnak. És erre keretük is van. Abban a ligában, ahol ez a gép játszik, a HP és az Asus is kínál ugyan drágább gépeket, viszont kicsit combosabb processzorral - igaz fél millió forinttal még feljebb lőve.

Hiába vannak pofás megoldások, főleg a kijelző tekintetében, ezek megmaradnak inkább egy egyszeri poén szintjén, avagy hogy egy szép angolos kifejezéssel éljünk: nem több egy sima "gimmick"-nél. Nem nagyon tudjuk elképzelni azt az élethelyzetet, amikor a közelebb mozdítható monitor hasznosnak bizonyulhat - viszont hogy közvetlenül a billentyűzet fölé leállítható, kifejezetten hasznos feature.

Ettől függetlenül érdemes megjegyezni, hogy folyamatos áramellátás mellett bőven hasznosabb, mint effektíve hordozható állapotban, ugyanakkor erre pedig több más hardver is akad, a gyártó szériáiban is, amik olcsóbban szállítják a teljesítményt.

Nincs gamer, akinek ne dobbanna nagyot a szíve az Acer Predator Triton 900 láttán

Nincs gamer, akinek ne dobbanna nagyot a szíve az Acer Predator Triton 900 láttán


Tehát összességében van egy elképesztően prémiumérzetet sugárzó laptopunk, ami szinte minden téren verhetetlen, mégis abba a ligába tartozik, ahonnan nem tudjuk azt mondani, hogy érdemes rá feltétlenül lecsapni. Megannyi más Acer termék van a piacon, amik jobb ár / érték aránnyal rendelkeznek, itt viszont úgy fest, hogy a koncepció az volt, hogy kvázi egy "presztizsgépet" piacra dobjanak a srácok, aminek kétségtelen, hogy tökéletesen meg is felel.

Brutálisan erős hardver (ejj az az i9 azért kéne még), brutálisan szép küllem (még akkor is, ha haszna nem túl sok van utóbbinak), egy sajnos gamer laptopoknál megszokott gyenge akkumulátorral. A luxuskategória legkiemelkedőbb darabjai közé tartozik, és tény, hogy erődemonstrációként több mint remek készülék az Acer részéről.

Aki mégis előkapar ennyi pénzt a szütyőből, annak azért nem kell attól tartania, hogy mi lesz probléma esetén, az Acer ezekre az eszközökre három év garanciát vállal, sőt nem olyan régen ezt kiterjesztették már minden laptopra.
 

Közel a legbrutálisabb erő párosul prémium minőséggel - a gamer luxust viszont meg is kell fizetni

8 hozzászólás

marco

4 éve, 8 hónapja és 21 napja

kpal írta:
Triton 700 is elég lenne nekem röhögő smiley
Lesz egy eladó, kb egy hónap múlva. kacsintó smiley

válasz erre

kpal

4 éve, 8 hónapja és 21 napja

Triton 700 is elég lenne nekem röhögő smiley

válasz erre

muki

4 éve, 11 hónapja és 8 napja

Rohadt jó ez a hajtogatható kijelző bakker! meglepett smiley Bitang gép, tagadhatatlan. Sajnos az én pénztárcám valahol 600 ezerig engedne meg egy gamer laptopot, de ha lenne valahol jó akcióban, részletre, elképzelhető hogy beruháznék. Sok évre le lenne a gond.

válasz erre

Ronalddo

4 éve, 11 hónapja és 9 napja

Hát ez egy nagyon durva cucc! meglepett smiley Iszonyat jól néz ki, minden képen kinagyítva nézegettem, teljesen levett a lábamról, ittam a teszt minden egyes szavát, pörgött fel az adrenalinom. Aztán elértem az árához. röhögő smiley

válasz erre

Mordorer

4 éve, 11 hónapja és 9 napja

Elférne az asztalomon, az biztos. meglepett smiley Nagyon durva eszköz! mosolygó smiley

válasz erre

VaPe

4 éve, 11 hónapja és 9 napja

Másfél milkáért i7, 60Hz? meglepett smiley

válasz erre

zender

4 éve, 11 hónapja és 9 napja

Ez egy brutál állat gép! meglepett smiley

válasz erre

Direktor

4 éve, 11 hónapja és 9 napja

Te jó ég, milyen ára van! meglepett smiley

válasz erre
 
legutóbbi hozzászólások
 
marco profilja