Acer Predator Helios 300 teszt

2017. november 16.
77.7571
Figyelem! Ez a cikk már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
murzil profilja, adatai
murzil
Többször teszteltük már az Acer laptopjait - gamereket és nem gamereket egyaránt - a Game Channelen, így amikor megérkezett legújabb alanyunk, a megszokott, ismerős paraméterekkel találkoztunk - egyetlen kivételtől eltekintve. Az Acer Predator Helios 300 megjelenése tökéletesen illeszkedik a Predator Gaming sorozat designjához ahol is a domináns fekete színt csak néhány teljességgel odaillő, semennyire sem hivalkodó piros részlet szakítja meg az összhatásában agresszív külsőt kapott legújabb üdvöskének. Nézzük meg a részleteket, mert érdemes.Külső

A fő anyag műanyag, alumínium felső résszel - csak a fedőlap anyaga alumínium. Sajnos az ujjlenyomatok könnyen láthatóak a fekete felületeken, bár könnyen el is távolíthatók egy arra alkalmas puha ruhadarabbal. A tervezéskor lapos szögekkel számoltak a mérnökök, szemből felnyitva gusztusosan, a tetején lecsapott kijelzőt láthatunk. A hátulján a légkiömlők és a két piros csík a fedélen nekem az autóipart jutatta eszembe, olyan a kinézete, mint egy sportautóé.

A csatlakozók nem meglepő módon a gép két oldalán kaptak helyet. Bár a készülék nem rendelkezik optikai meghajtóval, a szabad helyet nem használták ki további portokra, így összességében a laptop bal oldalán a Kensington zár, az RJ45, az USB 3.1 type-C, a HDMI, az USB 3.0 és a kártyaolvasó, míg a jobb oldalon a kombinált audió jack, a két darab USB 2.0, a tápegység csatlakozója kapott helyet.

Apróság, de nekem egyre jobban tetszenek a szögletes tápegység csatlakozók, itt is ilyennel találkozhatunk. A karbantartási feladatokat két kisebb nyíláson oldhatjuk meg, az egyikben a memóriák, a másikban a 2,5"-os HDD kapott helyet.

W-A-S-D

W-A-S-D


Billentyűzet, trackpad

Az érintőpad (ClickPad) kialakítása a domináns színkombináció folytatása, a sima fekete felületet egy vékony piros perem hangsúlyozza ki. Bár az Acer nem használta ki teljes mértékben a rendelkezésre álló helyet a billentyűzet alatt, az érintőpad így is elég nagy (10,7 x 7,8 cm). A navigáció remek és egyszerű, ez nagymértékben köszönhető a ClickPad jó reakcióidejének.

A bevitelkor egy csendes kattanást lehet hallani, de ez nem zavaró. A billentyűzet gombjai 15x15 mm-es méretűek kb. 3 mm-es hézaggal. Lenyomási érzete kellemes és halk, tiszta nyomásponttal és rövid lenyomási úttal, ezáltal - bár gaming laptopról beszélünk - hosszabb gépelésre is teljesen alkalmas. Az FPS játékok navigációs gombjai (W, S, A, D) piros színt kaptak és a billentyűzet háttérvilágítás szintén pirosban tündököl, ez manuálisan ki- és bekapcsolható.

Csatlakozók az egyik oldalon...

Csatlakozók az egyik oldalon...


Hardver és teljesítmény

Tesztalanyunk egy igazi ragadozó: 17,3 hüvelykes képernyővel, Intel Core i7-7700HQ CPU-val, 6 GB DDR5-ös Nvidia GeForce GTX 1060 dedikált grafikus kártyával, 256 GB SSD + 1 TB HDD kombóval és 8 GB DDR4 memóriával rendelkezik. Játékos környezetben a 16 GB-os modellt javaslom mindenkinek, a 8 GB már nem számít túl soknak manapság. A natív négymagos processzor támogatja a Hyper-Threading funkciót és az alap órajel frekvenciája 2,8 GHz, ez turbó módban akár 3.8 GHz-re is növelhető.

Kisebb 2D-s terheléskor az Intel HD Graphics 630 gondoskodik a kép kimenetéről, és ez sokkal hosszabb akkumulátorfutási időt eredményez. A grafikus kártyák közötti váltást az Nvidia Optimus program végzi anélkül, hogy a felhasználónak közbe kellene avatkoznia. Az 1 TB-os plusz kapacitás pedig nagyon jól jöhet a mostanság már nem kis helyet igénylő játékoknál.

Csatlakozók a másik oldalon...

Csatlakozók a másik oldalon...


Mivel ezen a teszt gépen az Endless OS névre hallgató operációs rendszer fut (egy testre szabott GNOME kezelőfelületű, Fedorán alapuló Linux-disztribúció), a sebességre nem volt panaszom. A RAM és a tárolóeszközök könnyedén bővíthetőek, a memória akár 32 GB-ig. A bevezetőben ezzel utaltam a megszokottól eltérőre, hiszen nem szokás gamer laptopot Linuxszal kiadni, bár tegyük is hozzá rögtön, nem feltétlenül kell már azonnal ledarálni hogy helyet kapjon a Windows, hiszen egyre több játék fut már natívan is Linuxon.

Több verzióban dobja piacra az Acer ezt a laptopját, van amelyikben 512 SSD van HDD nélkül, és kérhetjük más VGA-val is, Nvidia GTX 1050Ti-vel vagy Nvidia GTX 1070-nel is megvehetjük. Konkrétan hét féle 15,6"-os és négy féle 17,3"-os felszereltség közül választhatunk a termékkategórián belül.

Fontos megjegyezni, hogy a Helios új hűtési rendszert kapott, mivel szerették volna a lehető legkecsesebbre építeni a laptopot. A keresztségben az AeroBlade-3D nevet kapott hűtőventilátorok hatékonyan szállítják a hőt a házból.

Hagyományos Predator vonalak

Hagyományos Predator vonalak


Hálózat

A Predator Helios 300 támogatja mind a Wi-Fi, mind a Gigabit-Ethernet kapcsolatokat. Az előbbi Qualcomm gyártmány és IEE 802.11 ac szabvány szerint teszi a dolgát. Használatkor átlagosan jó fel- és letöltési értékeket kapunk (690 MBit/s le, 545 MBit/s fel). A LAN kapcsolattal a tesztünk során egyszer sem volt probléma.


Képernyő

A 43,9 centiméteres, Full HD, aktív mátrixos TFT IPS kijelzőt az LG szállítja az Acernek és a ComfyView tükröződésmentes technológiát használja. Az Nvidia G-Syncet is megtaláljuk a szolgáltatások között, ennek bekapcsolásakor a GPU irányítja a monitor frissítési rátáját, így csökkenti a kép szakadozását és minimalizálja a kijelző késlelkedését és akadozását.

Mára ezt szinte minden AAA játék támogatja, de ha olyan játékba futunk bele, amelyik nem, kikapcsolhatjuk a funkciót. A matt felületű kijelzőn nincs nyoma a visszatükröződésnek így a 373 cd/m2 fényerővel együtt jól látható világosban is. Azért közepes vagy gyenge fényben érdemes igazán játszani vele. A látószög a már-már tipikus 178 fok, minden szögből jól látható a kép.

Lecsukva is gyönyörű a Helios 300

Lecsukva is gyönyörű a Helios 300


Hang

Itt jön egy apró fekte leves, mert itt most először nem a hangszórók hangjáról lesz szó. Ha a gép alap zúgását nézzük, azt kell mondjam ez a rész lett a leggyengébb pontja a Helios 300-nak. Bár tudjuk persze, hogy a játékra (is) szánt laptopok általában nem a legcsendesebb készülékek szoktak lenni, ennél az eszköznél kissé hangosnak mondható a két ventillátor.

Pozitív azonban, hogy nem zajongnak feleslegesen üresjáratban, csak terhelés alatt. Itt azonban olyan frekvencián képesek szólni, hogy az erre különösen érzékenyeket - mint például én - ez már zavarhatja.

Bezzeg a hangszórókba már nem sikerült ezt a különleges hangzást átültetni, mert ha az Acer Predator Helios 300 hangtechnikáját nézzük, azonnal megtaláljuk a gép igazi Achilles-sarkát: egy szimpla sztereó hangrendszer mélynyomó nélkül ma már egész egyszerűen nem elegendő egy játékgéphez. Ráadásul a hangszórók hangja a készülék aljáról jön ki, így a hang észrevehetően lehalkul puha felületen.

Nagyjából egy perc alatt üzemkész a telepítés

Nagyjából egy perc alatt üzemkész a telepítés


Bár a zene és a beszédhangok tökéletesen érthetőek a maximális hangerő mellett is, a kis hangszóróknak egész egyszerűen nem elegendő a kapacitásuk, a mélyfrekvenciák pedig gyakorlatilag hiányoznak. Nyilván a gyártó úgy gondolkodott hogy a gamerek úgyis fülessel játszanak és ezért kaptuk ezt a tessék-lássék megoldást...


Energiagazdálkodás

A 48-Wh-os lítium-ion akkumulátor nem cserélhető, a futási ideje papíron 7 óra. Ahogyan lenni szokott alapjáraton ez jóval több, használatkor jóval kevesebb. Összességében körülbelül 5 óra után kellett tölteni. Azt sem szabad elfelejteni, hogy akkumulátoros használat esetén a VGA teljesítménye csökken, játék alatt célszerű hálózatról üzemeltetni.


Operációs rendszer

Úgy tűnik az Acer rákapott a Linux disztribúciókra, ugyanis a hozzánk érkezett példányon Endless OS futott, a magyar vásárlók is ezzel a rendszerrel kaphatják ezt a szériát gyárilag. Ez kicsit furcsa egy gaming laptop esetében, hiszen szétnézve a piacon sajnos jóval kevesebb játékot találunk Linux alá, az AAA címek esetében pedig még szomorúbb a helyzet. Bár azért jelentősen változik a dolog, az igazi hardcore gamerek azonnal igényelni fogják az ablakos megoldást.

Szálcsiszolt kivitel - illeszkedik a szériába

Szálcsiszolt kivitel - illeszkedik a szériába


A fentieken egyébként nem feltétlen segít a közel 100 előre telepített alkalmazás sem, bár az igazsághoz hozzátartozik, hogy kitettek magukért a fejlesztők, hiszen a laptopot kibontva gyakorlatilag egy percen belül komplett irodai alkalmazások garmadája és még telepített játékok is fogadnak minket.

Bár betöltheti egy remek igásló szerepét is a laptop, a gyártó határozottan játékra szánta a Helios 300-at, és ha őszinték akarunk lenni, akkor nagyjából a Steam minőségi(bb) kínálatának negyede ha elfut a telepített rendszeren. Természetesen bármikor telepíthető rá Windows 10 is, de a végelszámoláskor ez plusz költséget jelent.


Összegzés

Bár az Endless OS nem éppen gamer OS, de mi szeretjük!

Bár az Endless OS nem éppen gamer OS, de mi szeretjük!


Teljes megelégedéssel használtam az Acer laptopját, bár a gaming szekciót nem sikerült 100%-ra tesztelni. Kinézetre is lehet simán a szoba dísze, és az is jó, hogy nem csak játékra használható. Ha csak arra használjuk, akkor viszont számoljunk plusz költségekkel, ugyanis mindenképpen ajánlatos egy külső hangrendszer, valamint az AAA játékokra (illetve alá) egy Windows 10 is elkel majd.

Hordozni már körülményesebb a mérete miatt, de még messze nem sorolnám a lehetetlen kategóriába. Mindent összevetve kijelenthetjük, hogy ez nem csak egy szimpla belépő szintű eszköz játékosoknak, de sokkal többet nem hoz a kötelező elvárhatónál. Igaz, mindent belepakoltak, amire szükség volt egy olyan gamer laptophoz ami még nem az igazi Predator, de nem sokkal marad el a nagytestvér mellett. Igaz, a mintegy átlagosan 420.000 forintos árcímkével jó értelemben lefelé lóg ki a sorból.
 

Az Acer Predator Helios 300 meglepően jó gaming laptop kis kompromisszumokkal

11 hozzászólás

teglasdavid

2 éve, 10 hónapja és 22 napja

Tetszik

válasz erre

murzil

3 éve, 2 hónapja és 6 napja

Direktor írta:
Whoáááááááá de csinos kis gép! Itthon egyébként egyáltalán nem kapható Windows-al?
Magyarországon mind a 11 féle Predator Helios 300 (ebben benne a 15,6" és a 17,3" is) Endlessel érhető el. A Predator Triton 700-akon van Windows 10 Home.

válasz erre

muki

3 éve, 2 hónapja és 9 napja

Holnap megyek be megnézni élőben. Elegem van az Xbox baromságaiból, a PS4 meg most nem annyira pálya nekem, lehet hogy átállok a PC-s táborba... NAgyon tetszik!

válasz erre

Direktor

3 éve, 2 hónapja és 10 napja

Whoáááááááá de csinos kis gép! Itthon egyébként egyáltalán nem kapható Windows-al?

válasz erre

Vidoros

3 éve, 2 hónapja és 11 napja

Nagyon tetszik, karácsonyra ha lenne valami akció rá, simán beújítanék, megérett a csere. És nem akarok már asztalit. 1060-as Nvidia bakker, ez kell nekem.

válasz erre

totyak

3 éve, 2 hónapja és 11 napja

Itt a dilemma mindenkinek, iPhone X-re, vagy Acer Helios-ra verjen el több, mint 400k-t

válasz erre

VaPe

3 éve, 2 hónapja és 11 napja

Whoaaaa de király kis cucc ez! Mondjuk a fullos 500K, az nekem eléggé fájna most, de az mondjuk gép még 4 évig legalább.

válasz erre

murzil

3 éve, 2 hónapja és 11 napja

Balika74 írta:
A Helios nem rendelkezik G-sync-el. Vagy rosszul tudom?
Rendelkezik G-Sync-kel, de külső monitort kell hozzákapcsolni, hogy használhassuk.

válasz erre

zender

3 éve, 2 hónapja és 12 napja

Balika74 írta:
A Helios nem rendelkezik G-sync-el. Vagy rosszul tudom?
De. Benne is van a tesztben.

válasz erre

Balika74

3 éve, 2 hónapja és 12 napja

A Helios nem rendelkezik G-sync-el. Vagy rosszul tudom?

válasz erre

kpal

3 éve, 2 hónapja és 12 napja

Álom masina ,én éppen gondolkodok normal pc-ben vagy egy ilyet venni,mivel sokat utazgatok így vehetem könnyen bárhova.

válasz erre
legutóbbi hozzászólások
 

Itt is rontjuk a levegőt