Acer Nitro 5 (2021) teszt - még haragosabb a bivaly

2021. augusztus 24.
107.1111
Figyelem! Ez a cikk már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
WickedSick profilja, adatai
WickedSick
Az Acer rendszeresen frissíti az egyes brandjeit annak érdekében, hogy azok mindig megfeleljenek az aktuális esztendő jellegzetes elvárásainak, normáinak. Gamer vonalon számos kiváló termékkel rendelkeznek, és az egyik élenjáró kompozíciójuk a Nitro-széria, amely kapcsán most az ötödik iterációról fogunk értekezni. Bizony, update-elték a Nitro 5-öt, és a frissített variáns a szerkesztőségünkben járt. A tesztidőszak alatt megtapogattuk, kipróbáltuk, alaposan kiismertük a gépezet minden aspektusát, tapasztalatainkról pedig az alábbiakban fogunk írni. Lássuk is, hogy mi fán terem a 2021-es Acer Nitro 5!
Advertisement


Értelemszerűen mint mindig, most is eltérő alkatrészekkel húzható be az új Nitro 5-ös, azonban mi most arról fogunk bővebben írni, amely konkrétan megfordult a kezeink között - AN515-55-77YZ - , úgyhogy lessük is meg, mi lapult a mi tesztgépünkben. Élből egy Intel Core i7-10750H CPU lapult meg a gépünk kasznija alatt, valamint egy NVIDIA GeForce RTX 3060-as 6 GB GDDR6 videokártya, ami már most jól jelzi előre, hogy nem kispályázik a gyártó ezen a területen, és kategóriájában egy igazi erőművet akartak ismét kihozni a piacra.

Aztán RAM tekintetében 8 GB DDR4 2933MHz memóriával kell számolnunk, valamint 512 GB-nyi PCIe NVMe SSD lapult meg a kompozíciónk mélyén, utóbbi a meglévő slot helyeken bővíthető bármikor. A szóban forgó laptop ezenfelül egy 15,6 colos FHD IPS panellel bír, amely 144 Hz-es képfrissítési rátával büszkélkedhet.

Évek óta a felső-középkategória királya a széria, az Acer Nitro 5 idén is hozza a formáját!

Évek óta a felső-középkategória királya a széria, az Acer Nitro 5 idén is hozza a formáját!


Az aktuális széria hozza a szokásos Nitro-minőséget külsőben. Már eltűntek a pár éve még jellemző vonások, nincs kevlár bevonat sem, a Nitro 5 egyszerű és letisztult lett, minden pompa nélkül. Itt nem fogjuk megtalálni azokat a tipikus "gamer vonásokat", mint mondjuk a Predator-brandnél. Nincs csilivili világítás és ezerféle színben pompázó RGB, illetve a durva formavilág is mellőzve van. Egészen visszafogottan hozza a gamer dizájnt domborulataiban, de az is biztos, hogy ezzel egy irodai közegben sem tűnnénk ki túlzottan. Nagyon jó kialakítással bírhat a kaszni, masszív anyagból lett összepattintva.

Közel 2,3 kilogrammot nyom a masinéria, azonban ezt azt is magával hozza, hogyha netán leejtenénk a gépet, valószínűleg nem lesz különösebb baja - bár azért javasolnánk, mint mindig, hogy óvatosan bánjatok vele, nem éri meg próbálgatni csak a poén kedvéért.

Lássuk továbbá, hogy milyen jellegű portok fogadnak minket: a bal oldalon akad két USB 3.2 Gen 1 Type-A port, egy Kensington slot, egy Gigabites ethernet foglalat, illetve egy 3,5 mm-es kombó jack csatlakozó. A jobb oldalon mindeközben egy USB 3.2-es Gen 2 Type-C port van jelen, egy USB 3.2 Gen 2 Type-A foglalat, valamint egy HDMI 2.0-s kimenet. A töltőcsatlakozó a gép hátulján, középen található meg. Van Wi-Fi 6 és Bluetooth 5.0 támogatás is, a modern igényeknek megfelelően.

Lég be- és kiömlők egy képen - nem egy halk bestia

Lég be- és kiömlők egy képen - nem egy halk bestia


A kijelző ebben a szegmensben nemes egyszerűséggel bámulatos eredményeket produkál. Kellően fényes ahhoz, hogy akár napfény mellett is tisztán lássunk, egyedül a színek terén éreztük, hogy azért lehetne egy kicsit izmosabb is a gép. Épp ezért nem is túlzottan ajánljuk a Nitro 5-öt, amennyiben a gamer vonal mellett munkára is használnátok. Legalábbis ha fontos számotokra a színhűség, akkor sokszor problémát jelenthet a korábban már említett probléma, miszerint hogy ezen a téren azért akadnak gondok. Erre egyébként is van egy másik széria a gyártó kínálatában.

Ahogyan azt már sejthetitek a korábban vázolt specifikációk alapján, igazi erőműről van szó. Bár mi a személyes kompozíciónkban lévő 8 GB-nyi RAM-ot azért keveselltük, de ezt leszámítva minden téren csillagos ötös.

Természetesen több játéknak is nekiugrottunk, hogy megizzasszuk a vasat, és bizony nem kellett csalódnunk. Szinte minden mai népszerű, mainstream játékkal leteszteltük a gépet, és sehol nem éreztünk gondot. A szokásos kört futottuk le, azaz a Shadow of the Tomb Raider, a GTA V, a Cyberpunk 2077, és megannyi más cím lett elindítva, és mindent tudtunk játszani maximális grafikai beállítások mellett, gyakorlatilag akadás nélkül.

A régi kevlár borítás már sehol sincs (nyugi, a növény azóta kapott tápot és nagyon szép)

A régi kevlár borítás már sehol sincs (nyugi, a növény azóta kapott tápot és nagyon szép)


Négy eltérő fényerősségben tudjuk megvilágítani az RGB-s billentyűzetet, úgyhogy akár sötétben is kiválóan láthatjuk a gombokat, és a legnagyobb örömünkre nem volt probléma a kivitelezéssel. Kényelmes, kompakt billentyűzet, a touchpad pedig kicsit balra helyezkedik, úgyhogy ezzel érdemes számolni. A kijelző kiválóan szuperál abban a tekintetben, hogy a 144 Hz azért alaposan kitesz magáért. Roppant mód fluidnak éltük meg a gyors, pörgős videojátékok élményét, így például egy Apex Legends közben egy rossz szavunk nem lehetett arra, amit tapasztaltunk.

Viszont az aksiidőtől finoman szólva sem kell nagy dolgokat várni. Nagyon maximum 2, de inkább másfél órát bír el a masina csatlakozás nélkül, amennyiben futtatunk rajta valami játékot. Persze ez már nem meglepő manapság, ilyen teljesítmény mellett nagy csodákat nem lehet várni. Ha csak úgy hagyjuk egy helyben, akkor sem lesz sokkal jobb a helyzet, lévén 5- 5 és fél óránál többet így sem nagyon tudunk kisajtolni belőle.

Ez is tipikusan az a fajta laptop, amit inkább javasolt töltő alatt tartani, ha szeretnénk a maximumot kihozni belőle. Manapság a gamer laptopok már amúgy is egyenlők azzal, hogy el tudjuk őket olyan helyekre hurcolászni, ahol van konnektor, és mehet is a tápkábel csatlakoztatása.

Semmi csicsa, csak funkcionális billentyűzet

Semmi csicsa, csak funkcionális billentyűzet


Feljebb említettük, hogy munkára inkább a ConceptD-t ajánljuk, azonban ha színtisztán videojátékozásra vásárolnátok egy gamer laptopot, akkor az új Acer Nitro 5 kiváló választás lehet. Nyilván joggal merül fel a kérdés, hogy "mennyi az annyi?", avagy hogy milyen árcédulát aggatott rá az Acer a frissített termékre, lévén végeredményben ez az, ami keretbe foglalja az egészet.

Az általunk tesztelt, AN515-55-77YZ szérianéven futó modell összesen 495,900 forintot kóstál, ami egy abszolút korrekt ligába helyezi a gépet. Nagyjából ez az a kategória, ahol ilyesféle teljesítményt vár a felhasználó, habár azt is tegyük hozzá, hogy beruházhatunk drágább modellekre is, ha ezt szeretnénk.

Az erősebb variánsok esetében az árcédula szépen megugrik, egészen 561,900 forintig mehetünk, azonban ez még mindig egy korrekt kategóriának számít ilyen teljesítmény mellett. Mi csak javasolni tudjuk azoknak, akik egy erősebb gamer laptopba való beruházáson gondolkoznak, ha az említett negatívumokon túl tudjátok tenni magatokat. Igazi 2021-es minőség!
 

Az új Acer Nitro 5 magával hozta a legfrissebb hardvereket és ezzel az emelt árakat - de még így is az egyik legjobb vétel

6 hozzászólás

zender

2 éve, 9 hónapja és 12 napja

Jó gépek ezek az Acerek, de ha már ennyi pénz, inkább Predator. Igaz, picit drágább de jóval erősebb, dizájnosabb.

válasz erre

muki

2 éve, 9 hónapja és 12 napja

Hát három év alatt szépen duplázódott az ára! meglepett smiley

válasz erre

Patrik94

2 éve, 9 hónapja és 12 napja

Kávát picit vékonyíthatnák már azért...

válasz erre

VaPe

2 éve, 9 hónapja és 13 napja

Kinézetre nem sokat turbóztak rajta, az biztos! mosolygó smiley

válasz erre

fighterlaci

2 éve, 9 hónapja és 13 napja

Szokásosan ****a kis gép, de nekem ez már sajnos drága. szomorú smiley

válasz erre

Ronalddo

2 éve, 9 hónapja és 13 napja

Legjobb ár érték arányú széria szerintem. Hardveresen már rohadt jó, árban meg még mindig nem horror.

válasz erre
 
legutóbbi hozzászólások
 
Maniac profiljamarco profilja