Acer Aspire VX 15 teszt

2017. június 15.
74.2531
Figyelem! Ez a cikk már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
petike737 profilja, adatai
petike737
Jó néhány évvel ezelőtt még sokan csak nevettek a játékosoknak szánt hordozható számítógépeken, hiszen azon nehezek és nagyon drágák voltak, miközben sok esetben a minőség és a teljesítmény sem volt elég magas szinten. Az Acer egy nagyon tapasztalt gyártónak számít a laptopok piacán, ráadásul a gamer vonalon is nagyon erősek és évről évre sokat fejlesztenek. Ha megnézzük néhány évvel ezelőtti és mostani kínálatát, akkor nagyon látványos fejlődést figyelhetünk meg, mely egyébként részben az egész piacra jellemző volt, de a gyártó nagyon jól élt az új trendek és egyre jobb hardveres komponensek adta lehetőségekkel.


Nemrég az új Acer Aspire VX 15 járt nálunk, mely a Las Vegas-ban megrendezésre kerülő, igencsak rangos CES 2017-en mutatkozott be a nagyközönség számára és viszonylag hamar elért hazánkba is. A terv itt nem az volt, hogy egy gamer álomnak megfelelő, igazi szörnyeteget építsenek, amely az asztali gépekkel versenyez. Ez nagyon fontos, hiszen befolyásolja a felhasználók és a tesztelők hozzáállását is, sokkal jobb mindig megérteni, hogy a gyártó mit szeretett volna elérni, majd pedig megfigyelni, hogy az sikerült e neki, a vásárlónak pedig eldöntenie, hogy egyezik e az ő elképzeléseivel.

A cél itt egyértelműen az volt, hogy egy komoly teljesítménnyel, a mai igényekhez igazított felszereltséggel ellátott, a lehető legtöbb országban megfizethető áron kínálható gépet adjanak a felhasználók kezébe, melynél nem feltétlenül kell komoly kompromisszumokat kötni. Ehhez a szakmai tapasztalat mellett minden eddiginél jobb hardverek és marketing lehetőségek álltak az Acer mögött, ami meg is látszik a végeredményen.

Külső

A gamer laptopok kapcsán még mindig az a szóbeszéd járja, hogy tulajdonképpen nem is igazán hordozhatóak, mert nagyon nehezek, nem kényelmes őket cipelni, vigyázni kell rájuk és bizony akkor is konnektorhoz vagyunk kötve. Ezek az állítások még mindig sok modellre igazak, de azok inkább az erőfitogtató kategóriába tartoznak, minden földi jóval megpakolva.

Kiemelve az ikonikus W-A-S-D

Kiemelve az ikonikus W-A-S-D


Az Acer Aspire VX 15 nem ebbe a kategóriába tartozik, de persze nem is egy ultrabook. A 2,5kg körüli súly a mai laptop kínálatban nagyon nehéznek is tűnhet, de a néhány évvel ezelőtti 3-4 kilós gamer nehezékekhez képest egy meglehetősen könnyed szereplője a piacnak. Ez még az a súly, amit még a fiatalabbak is simán el tudnak magukkal vinni, a töltőt pedig muszáj mellé rakni, amivel együtt 3kg-nál járunk.

Ez a súly ráadásul úgy jött össze, hogy műanyag borításról beszélünk és nem valami fém ötvözetről, ami néhány éve még komoly különbséget jelentett, főleg az Acer termékeinél, de mára ez a nagy különbség eltűnt. A VX 15 ugyanis nagyon egyben van, a műanyag borítás nem recseg, nem ropog, masszív gépről beszélhetünk. A gamer vonal okán pedig olyan szerencsés helyzetben vagyunk, hogy nem egy unalmas terméket kaptunk, hanem egy olyat, melyet bárhol szívesen megnéznek majd nálunk és nem az fog lejönni az embereknek, hogy ez egy "budget" gép.

A minőség mellett ráadásul a kialakítás is kellően elegáns, de mégis agresszív és abszolút gameres. A fekete borítást megtörő vörös csíkok és hűtőrácsok nagyon illenek a géphez és egyáltalán nem teszik komolytalanná, ami sokak számára fontos lehet. A külsőhöz kapcsolódóan gyorsan végigmehetünk a csatlakozásokon is, melyekkel ugyan nagy meglepetést nem okozott a gyártó, mégis szinte hiánytalan a felhozatal.

Nem egy tipikus noteszgép, de nem is annak szánták

Nem egy tipikus noteszgép, de nem is annak szánták


A balunkon találjuk meg a 3,5mm-es jack-csatlakozást, az SD-kártyaolvasót, a kissé furcsa döntésnek tűnő USB 2.0 csatlakozót és a töltési lehetőséget, mely egy dedikált csatlakozóval történik, tehát nem USB-C megoldással. A jobb oldalon találkozhatunk az Ethernet porttal, a HDMI kimenettel és az USB csatlakozásokkal, melyek közül az egyik USB-C. Nagyon panaszkodni tehát tényleg nincs okunk, talán a DisplayPort az, ami hasznos lenne még rá. A WiFi és Bluetooth megléte magától értetődő, online játékra is kellően erős a modem, de a jobb pingek érdekében érdemes a vezetékes megoldást választani az online csatározásokhoz.

Hardverek

A laptopok esetében mindig nehéz a hardveres részről beszélni, mert régiónként és akár boltonként is eltérhet a kínálat, az pedig egyáltalán nem mindegy a PC-s piacon, hogy az Intel vagy az NVIDIA kínálatán belül milyen hardver van a gépekben. Hozzánk az egyik legjobban felszerelt változat érkezett, mely jelen esetben nagy örömünkre a két már emlegetett óriás legfrissebb kínálatából szemezget.

Ez szintén nagyon fontos, hiszen a csúcskategória alá eső gamer vagy gamernek mondott laptopok esetében sokszor találkozhatunk azzal, hogy nem éppen a legaktuálisabb hardveres kínálatból építkeznek, vagyis egyel régebbi generációs processzort és grafikus kártyát kínálnak.

Az igazi lagmentességhez elengedhetetlen a LAN-port

Az igazi lagmentességhez elengedhetetlen a LAN-port


A VX 15 nem titkoltan a középkategóriában versenyez, de nagy örömünkre az Acer úgy döntött, hogy minden gamernek jár a friss hardver. Ez jelen esetben ráadásul nem is csak néhány extra MHz-et jelent, hanem a grafikus kártya kapcsán például nagyon komoly fejlesztéseket. A 7. generációs Intel Core i5 és i7 modellek mellé ugyanis NVIDIA GeForce GTX 1050 vagy 1050 Ti grafikus kártya társul, melyek 4GB dedikált memóriával rendelkeznek. A RAM mérete egységesen 8GB és az is fontos, hogy DDR4-es szabványú, a tárhely tekintetében pedig az 1TB-os HDD mellé bizonyos modellekben egy 128 vagy 256GB-os SSD is kerül.

Ez így a PC-s piacra kivetítve egy teljesen jó összeállítás, tényleg a középkategória, de a nagyon jól használható és valóban kihasználható kategória. Nálunk a négymagos Intel Core i7-7700HQ processzorral, 8GB DDR4 memóriával és egy 4GB-os GeForce GTX 1050 Ti mobil grafikus kártyával szerelt változat járt, ami 1TB HDD mellé még 128GB SSD-t kínált.

Ez mondhatni a kínálat csúcsa és egyben a legjobb ajánlat is a VX 15-ök közül, hiszen a Ti változat és az i7-es processzor egy nagyon erős párost alkot, a 8GB RAM pedig bőven elegendő, míg a 128GB-os SSD-n a rendszer mellett 1-2 kedvencünk is elfér.

Kijelző

A gamer laptopok mostanság nem csak a belső hardverek kapcsán kapnak nagy figyelmet, hanem a kijelző is egy olyan ponttá vált, amelyben komoly eltérések lehetnek. A VX 15 minden változata 15,6 hüvelykes Full HD kijelzővel érkezik. A felbontással nincsen probléma, a Full HD még mindig a legelterjedtebb és ehhez a hardverhez amúgy sem passzolna a 4K-s panel, hiszen a játékokat nem igazán élvezhetnénk 4K-ban.

A felbontáson kívül azonban akadnak gondok, mégpedig az esztétikai és a minőségi oldalon is. A kijelző körüli keret óriási és nem túl elegáns, ami részben érthető, hiszen az alsó résszel szinkronban kell lennie a méreteknek, de az is biztos, hogy a trendektől és az esztétikától nagyon távol áll ez a megoldás.

Jól szól és nem véletlenül...

Jól szól és nem véletlenül...


Hogy két rossz közé egy jót is beszúrhassunk, a kijelzőt tartó fém borítású zsanér nagyon jól néz ki, benne az Aspire VX felirattal és én még mellétettem volna a kijelző alatt helyet kapó Acer feliratot is. A kijelző gondjaira visszatérve rögtön a technológiát kell megemlíteni, mert a kijelző bár IPS, abból nem a legjobb minőségű. Elsőre azt hittük, TN panellel van dolgunk, azonban mint kiderült, Magyarországon csak IPS panellel ellátott verziók kaphatók, ami bölcs döntés az Acertől, hiszen manapság ez már elvárt szint a gamer monitorok, kijelzők piacán. Azonban ez az IPS nem a Predator szintű kijelző, igaz, árban is van különbség.

Mindezek mellé magyar billentyűzet is jár, ami szintén pozitívum ebben a szegmensben.

Billentyűzet, trackpad

A kijelzővel szemben található billentyűzetre nem lehet panaszunk. Ugyan nem mechanikus, mint azt egyre több laptopnál látni, de ebbe a kategóriában nem is várnánk ezt el. A piros háttérvilágítás megléte örömteli, este sem okoz majd gondot a tökéletes navigálás. A WASD billentyűk kiemelése inkább dizájn szempontjából néz ki jól, mintsem valódi haszna lenne, hiszen így jól mutat a bekeretezett trackpad fölött.

Szolíd, visszafogott hűtés

Szolíd, visszafogott hűtés


A meglehetősen nagy trackpad egyébként könnyen használható, jóféle megoldás, pedig ezzel is sokszor szokott még mindig probléma lenni a laptopoknál és különösen a gamer megoldásoknál. Gyorsan reagál, pontos és a kattintások nagyon flottul mennek. Nem középre került és talán nem mindenkinek áll kézre ez az elrendezés, de ha játszunk, akkor a legtöbben úgyis egeret fognak csatlakoztatni a géphez.

Akkumulátor és hűtés

A gamer laptopok sosem arról voltak híresek, hogy egy egész munkanapot bírnak töltés nélkül, a játékok pedig minden gépből kiszívják az energiát. Töltő nélkül nagyjából 2 órányi játékot kínál a gép, de egyértelmű, hogy mindig vigyük magunkkal a két részből álló töltőt. Ha nem játszunk, csak böngészünk, dolgozgatunk, akkor 6 óra is kihozható belőle, ami abszolút korrekt, hiszen mégiscsak egy komoly processzort és egy egészen erős grafikus kártyát rejt a gép.

A hűtés kívülről nagyon agresszívnek tűnik, de szerencsére ez hatékonysággal is párosult. Persze nagyobb terhelés esetében lehet hallani a ventilátorokat, de játék közben úgyis sokan headsetet használnak és annyira nem zavaró a dolog, hogy másokat zavarjon körülöttünk. Alacsony terhelés mellett szintén jól teljesít a gép, fölöslegesen nem pörögnek ezerrel a ventilátorok.

Teljesítmény


Kecses, ívelt formák. Ja nem, ez egy Predator!

Kecses, ívelt formák. Ja nem, ez egy Predator!


A teljesítmény kapcsán is azt kell elvárnunk a géptől, amit a hardver és a pozicionálás megkövetel, vagyis az erős középkategóriát. Ez a mai játékok esetében akár Full HD felbontást és feltekert beállításokat is jelenthet, de inkább a közepes értékeket érdemes megcélozni. A 60 fps körüli átlag abszolút kihozható vele például a Battlefield 1-ben, az Overwatch és a Rainbow Six: Siege feltekert grafikával ezt még jócskán túl is szárnyalja a 70-80 fps körüli átlaggal.

A népszerű eSport címek, mint például a CS:GO vagy a LoL és Dota 2 párosa abszolút játszható a gépen, vagyis az fps kapcsán hátrányt nem fogunk szenvedni a kompetitív mezőnyben még akkor sem, ha Full HD felbontásban játszunk. Az már más kérdés, hogy igazán kompetitív játékra még mindig nem a legjobb választás egy laptop, de hobbi szinten, egyetemistáknak, sokat utazóknak kiváló választásról beszélhetünk.

Összegzés

Az Acer Aspire VX 15 egy nagyon jól eltalált gép. Úgy, hozza azt a teljesítményt, ami a legtöbb játékos számára tökéletesen elegendő, hogy egészen jól hordozható és csinos darab. Persze az értékelés is függ az aktuális modelltől, hiszen ha már 300-350 000 Ft körül nézegetünk gépet, akkor mindenképpen érdemes az i7-es processzort, az SSD-t és a Ti változatú grafikus kártyát választanunk.

Évekig jól fogja még szolgálni a játékokat

Évekig jól fogja még szolgálni a játékokat


Persze nem olcsó a gép, és lehet azzal jönni, hogy ennyiért már komolyabb asztali konfigurációt rakhatunk össze, de ez csak akkor opció, ha tulajdonképpen nem is feltétlenül laptopot keresünk. Ha viszont hordozható, jó pár évig kitartó hardverrel szerelt játékgépet keresünk nem elszállt árakon, akkor az Acer friss modellje remek választás.
 

Jelenleg az egyik legjobb és legésszerűbb ajánlat a gamer laptopok piacán.

8 hozzászólás

fighterlaci

1 éve, 10 hónapja és 24 napja

Ejj de bitang jószág ez srácok. És ahhoz képest ami, megfizethető is. Bevállalnám.

válasz erre

Vidoros

1 éve, 11 hónapja

Na ezt a dögöt például biztos megvenném részletre ha lehetne. De annyira nehéz hitelt kapni ilyenekre hogy hihetetlen. Tele*omnál meg nincsen csak az Omen, az meg kell a francnak.

válasz erre

Santonio

1 éve, 11 hónapja és 1 napja

Ekkora különbség lehet ips és ips között? Én azt gondoltam ez egy technológia és mind ugyanolyan.

válasz erre

Tommy

1 éve, 11 hónapja és 1 napja

Brutál gép! Nem is láttam még magyar billentyűzetes gamer laptopot, ez nem szokványos gondolom.

válasz erre

zender

1 éve, 11 hónapja és 1 napja

Igazán korrekt cucc ez ennyiért! Kijelző minősége szerintem megbocsájtható, legalábbis a képek alapján egyáltalán nem tűnik ez olyan rossznak.

válasz erre

totyak

1 éve, 11 hónapja és 1 napja

Szokatlan a kinézete, de nem taszító, még tetszik is. Az árát inkább most nem szidom, nincs hozzá kedvem

válasz erre

Gólem

1 éve, 11 hónapja és 1 napja

Szép dög, nekem tetszenek ezek a durva kávák. Állat nagyon és árban is elég baráti.

válasz erre

Mordorer

1 éve, 11 hónapja és 1 napja

Ez egy nagyon komoly dög!

válasz erre

 
legutóbbi hozzászólások
 

Itt is rontjuk a levegőt

marco profiljaHellblade profiljaMarduk profiljaiPet profilja5t3v3nk3 profiljakylx profiljawazko profiljaWickedSick profiljarDAVE profilja