Virtuális emlékparkok, internetes kegyhelyek

2002. szeptember 10.
72.6461
Figyelem! Ez a cikk már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
Berrr+Bad sector profilja, adatai
Berrr+Bad sector
Vajon milyen internetes zarándokutak léteznek a nosztalgiázni vágyó számítógépes játékosok számára? És milyen élmények várnak azokra, akik egyszerű, kiváncsi túristaként tévednek be a digitális játékmúzeumok pixeles képekkel teli hatalmas csarnokaiba? Furcsa, de a számítógépes játékok mintha nem ismernék a történeti tudat fogalmát. Míg más médiák, például a film büszkén felvállalják múltjukat, addig a játékkészítő cégek úgy tűnik, legszívesebben örökre a földbe döngölnék történelmük pixeles foltokkal teli emlékeit, mitöbb tűzzel vassal (pontosabban szerzői jogokkal) üldözik azokat a merész régészeket, akik a felszínre bányásznak különféle ősi játék-leleteket.


Szerencsére ennek ellenére rengeteg olyan vállalkozó szellemű bátor ember van, aki archívumok formájában emléket állít a számítógépes játékok történetének: ha nem lennének efféle virtuális emlékparkok és múzeumok, talán már régen elfelejtődött volna a játéktöreténelem számos izgalmas fejezete.
Most nézzünk meg közelebről néhány ilyen "leletmentő" honlapot.


Virtuális emlékparkok, internetes kegyhelyek - 2. kép

A Last Ninja Memorial-t (http://lastninja.c64.org/) az egyik leghíresebb számítógépes játék, a System 3 1987-es Last Ninja-ja ihlette. A honlapon minden információ megtalálható a játékkal kapcsolatban: screenshot-ok, animált végigjátszások, letölthető zenék eredeti és MP3 változatban, korabeli plakátok, játékdobozok. Mindezek mellett számos gyönyörű képet is találunk az állítólag még mindig készülő, de valójában inkább a legendák örök homályába vesző Last Ninja 4-ből.
A hamvaiból nemrégiben váratlanul feltámadt Cinemaware honlapja (www.cinemaware.com) amellett, hogy a cég terveivel foglalkozik, afféle cég-múzeumként is funkcionál: a gyönyörű site-on rengeteg információt találhatunk az öszes addigi Cinemaware játékról, pl. a Defender of the Crown-ról, Rocket Ranger-ről, emellett konkrét játékokat is letölthettek.
Érdekes, hogy legnagyobb számban a kalandjátékok képviselik magukat a különféle nosztalgia-honlapokon. A Lucasarts leghíresebb játékai, pl. a Monkey Island, Maniac Mansion, Zak Mc"Kracken, Day of the Tentacle külön kegyhelyeket kaptak (http://lucasfans.adventuregamer.com). Ugyancsak számtalan emléklap idézi a Sierra sorozatokat, pl. a King"S Quest-et (http://kq.adventuregamer.com/), a Leisure Suit Larry-t (http://catz.hispeed.com/lsl/), a Space Quest-et (http://www.geocities.com/haelstorm/), vagy a Gabriel Knight-ot (http://members.nbci.com/veluan/gabemain.html).


Virtuális emlékparkok, internetes kegyhelyek - 3. kép

A szöveges kalandjátékok, melyeknek szelleme ma már sajnos csak lelkes amatőrök által összebarkácsolgatott programok, ún. interactive fiction-ök (IF) formájában él tovább, ugyancsak kitüntetett helyet kaptak a virtuális panteonokban. Az egyik leghíresebb az Infocom archivum (http://www.csd.uwo.ca/Infocom/).
Az 1979-ben alakult, és "89-ben elhalálozott amerikai cég Zork című programja, amely egy föld alatti elsüllyedt világban jászódott, nem csak az egyik legősibb kalandjáték volt, hanem egyben az első olyan sikerprogram, amelyet házi számítógépekre írtak. Az Infocom rengeteg folytatást készített a Zorkhoz, de a krimi, horror, kémtörténet, komédia műfajával is megpróbálkozott, a játékkészítésbe pedig olyan hírességeket vontak be, mint pl. Douglas Adams.


Virtuális emlékparkok, internetes kegyhelyek - 4. kép

Az amerikai Infocom mellett az angol Magnetic Scrolls volt a leghíresebb szöveges kalandjáték készítő cég: programjaik nem csak a nagyszerű történetekről, és a rendkívül értelmes szöveg felismerő rutinról, hanem gyönyörű grafikáikról is híressé váltak. Az 1984 és "89 között működő Magnetic Scrollsnak többek között a gyönyörű Magnetic Scrolls Gallery (http://www.webpan.com/dsinclair/ms/mscrolls.html) állít emléket: ezen megtalálható az összes játék screenshot, doboz, plakát, s szinte valamennyi, céggel kapcsolatos korabeli dokumentum.
A spectrumosok, mintha csak egykori kedvenc gépük minimális memória kapacitását akarnák ellensúlyozni, hiperlink-kopogásoktól visszhangzó gigászi archivumokat emeltek kedvenc játékaiknak. Az egyik legelképesztőbb a Chris Wild álltal készített Mike Singleton archívum. (http://www.icemark.com/).


Virtuális emlékparkok, internetes kegyhelyek - 5. kép

Singleton játékai, pl. a Lords of the Midnight, vagy a Doomdark"s Revenge valahol félúton álltak a kalandjátékok, stratégia programok, és RPG-k között; a korabeli sajtó "epikus játékoknak" nevezte ezeket a programokat, és Tolkien regényeihez hasonlította őket. Az archívumból nem csak az egykori játékok tölthetők le, de a Windows-osított "remake" is; megtalálhatók itt továbbá a játékhoz írt novellák, mitöbb azok a hangjátékok is, amelyeket a programhoz készítettek, s amelyeket annak idején az angol rádió is leadott. Szintén előkelő hely illeti az Ultimate cég emléklapját. (http://www.robsoft.co.uk/ultimate/default.htm). Az Ultimate nem csak az elsőszámú spectrumos bestseller-készítő volt, de ők alkották meg az első akció-kalandjátékot, az 1983-as Attic Attac-ot, és hozzájuk köthető a manapság megint oly divatossá válló izometrikus nézet "kiagyalása" is: 1984-es Knight Lore című játékuk volt az első izometrikus program.


Virtuális emlékparkok, internetes kegyhelyek - 6. kép

Csak felsorolás szerűen érdemes még megemlíteni néhány memorial homepage-t. Az Uridium az egyik leghíresebb, leggyönyörűbb C64-esre írt shot"em up játék volt, ennek állít emléket a http://hem.passagen.se/godabe/uridium/. Az Elite az egyik leghíresebb űr-szimulátor és kereskedelmi játék, a Wing Commander "dédapja".
(http://www.iancgbell.clara.net/clara.net/i/a/n/iancgbell/webspace /elite/). Számtalan honlap idézi a manapság sajnos ugyancsak feledés homályába merűlt platform játékokat, pl. a zseniális Impossible Mission-t, vagy a Great Giana Sisters-t. Az idők végezetéig lehetne sorolni ezeket az archívumokat, dehát nem akarjuk elvenni senkitől a felfedezés örömét. És különben is meglátjátok: ha egyszer beléptek a hivogatóan szélesre tárt kapújú internetes emlékparkokba és múzeumokba, olyan különös, elvarázsolt világban találjátok majd magatokat, ahonnét nem lesz kedvetek egyhamar kijönni...
10 hozzászólás

popapa

10 éve, 2 hónapja

DE szép is vót!

válasz erre

Vendég

10 éve, 4 hónapja és 6 napja

sziasztok nekem kéne egy olyan ahol freemailokat lehet feltörni!!köszi hanna

válasz erre

Tibit

10 éve, 7 hónapja és 11 napja

Én ilyenekkel C64-en játszottam! 1. és talán az 5.még meg is volt.

válasz erre

Raiden

10 éve, 11 hónapja és 13 napja

Jó hogy van ilyen is,órákig el lehet nosztalgiázni...
De kinek van erre ideje?

válasz erre

marco

10 éve, 11 hónapja és 15 napja

gera98 írta:
ffúúúújjjjjjjjjj!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Mire fújolsz? Nem szereted a régi játékokat?

válasz erre

gera98

10 éve, 11 hónapja és 15 napja

ffúúúújjjjjjjjjj!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

válasz erre

Tottera

12 éve, 3 hónapja és 27 napja

A hozzászólások nagyon bénák. Mostmár az enyém is, mert ezt ide írtam.

És még egy dolog: a régi játékok külszíni fejtéséhez minden jót kívánok az összes kedves retro-bányásznak.
BUÉK

válasz erre

Vendég

12 éve, 7 hónapja és 25 napja

Ez nagyon béna!!!!!!!!!!!!!!!!!

válasz erre

Vendég

13 éve, 9 hónapja és 14 napja

Ez nagyon béna!!!!!!!!!!!!!!!!!

válasz erre

Vendég

15 éve, 4 hónapja és 15 napja

Egy csomó link már nem él sajnos...

válasz erre

kapcsolódó hírek, cikkek

Nincsenek kapcsolódó cikkek.

 
legutóbbi hozzászólások
 

Itt is rontjuk a levegőt