Star Wars játék flashback: Réges régen, egy messzi-messzi galaxisban

2013. augusztus 01.
75.5231
Figyelem! Ez a cikk már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
petike737 profilja, adatai
petike737
Ugye mindenki hallotta már ezt a bevezetőt és látta azokat a jellegzetes sárga betűket. Minden idők egyik legnépesebb rajongótáborával rendelkező franchise-a már több évtizede éli virágzását. A hírnevet elsősorban az 1977-es első film hozta meg, ám amit utána felépítettek, azt a mai napig nem sikerült überelni. A technika fejlődése nem csak a filmeket tette látványosabbá, hanem a játék örömével is megáldott minket. A 80-as évek eleje óta bújhatunk bele a galaxis különböző lakóinak bőrébe és harcolhatunk csatahajó belsejében, bolygókon vagy az űrben.


A cikkben szeretném bemutatni az általam erre leginkább érdemesnek tartott 10 Star Wars játékot, mert úgy érzem most fog eljönni az úgynevezett generációváltás, hiszen az új filmek mellett több játék is készülőben van. Remélem sikerül elérnem, hogy az olvasás végén ti is kedvet kapjatok egy kis galaxisban eltöltött nyaralásra. Megpróbálom tartani a kronológiai sorrendet, hogy a játékok fejlődését is bemutathassam. Továbbá ahogy említettem, ez egy saját, szubjektív válogatás és messze nem foglalja magában a Star Wars saga összes játékát.

Star Wars játék flashback: Réges régen, egy messzi-messzi galaxisban - 2. kép

Star Wars (1983)

Elsőként egy igazi csemegét említenék meg az Atari műhelyéből. Feladatunk felvenni a harcot a Halálcsillag ellen. Érdekesség, hogy kétféle játékgép segítségével élhetjük át a kalandot. Az Atari ugyanis egy pilótafülkés és egy álló verziót is alkotott a vektorgrafikus játék számára. Persze ennek kipróbálására igen kevés esélyünk van, de a képek és a videók alapján én elhiszem, hogy rettentő izgalmas volt a maga korában.

Star Wars játék flashback: Réges régen, egy messzi-messzi galaxisban - 3. kép

X-Wing vs. TIE Fighter (1997)

Több, mint egy évtizedet ugrottunk is, de maradtunk az űrcsatánál. Ezt a játékot különösen ajánlom mindenkinek, akit lenyűgöztek a mozivásznon látott izgalmas űrcsaták. A grafika korához képest nagyon rendben van, sőt talán így még jobban beleéljük magunkat abba korba. Szerencsénkre ez már a számítógépes játékosoknak készült és többjátékos móddal is rendelkezik.

Star Wars játék flashback: Réges régen, egy messzi-messzi galaxisban - 4. kép

Episode I: Racer (1999)

Mint a nevében is szerepel, ez egy versenyzős játék. Feladatunk a leggyorsabbnak lenni, jutalmunk még több karakter és versenygép. Ha már unjuk a Forma 1-et vagy a Forzákat, akkor menjünk egy-két kört különböző bolygókon és mutassuk meg, hogy minket nem riaszt el a sugárhajtás. Ez és kövekező alanyunk volt az első epizód, amely már az új széria alapján készült.

Star Wars játék flashback: Réges régen, egy messzi-messzi galaxisban - 5. kép

Star Wars Episode I: The Phantom Menace (1999)

A Star Wars mozik második virágzásának első része hatalmas siker volt a vásznon és a monitorokon is - bár a régi széria hívei a mai napig fújolnak, tegyük hozzá, nem véletlenül. Én Playstation 1-en játszottam végig de természetesen PC-re is megjelent és higgyétek el rendkívül élménydús kalandban lehet részetek ha kipróbáljátok. A téma adott: Az első rész történésein mehetünk végig és ugyan úgy helyt kell állnunk, mint főhőseinknek a mozivásznon. A Racer-el nagyjából egyidőben jött ki, míg amaz a versenyre, ez a csatákra és az akcióra épített.

Star Wars játék flashback: Réges régen, egy messzi-messzi galaxisban - 6. kép

Jedi Knight: Jedi Academy (2003)

Ki ne álmodott volna arról, hogy egy napon Jedi lovag válik majd belőle? Nos ezt a játékot azoknak ajánlom, akiknek voltak ilyen elképzeléseik. A játék elején saját karaktert alkothatunk és egy Jedi akadémia tanoncaként kezdjük meg kalandunkat. Egyre több képességgel és jobbnál jobb fegyverekkel gazdagodunk a galaxisban tett utazásaink során. Számomra az egyik legélvezetesebb Star Wars játék, igazi élménybomba.

Star Wars játék flashback: Réges régen, egy messzi-messzi galaxisban - 7. kép

Star Wars: Battlefront II (2005)

Az igazsághoz hozzátartozik, hogy a játéknak volt egy első része is, de mivel abban egy folyón próbálnak evezni, ezért csak a szerintem jobbik játékról írnék pár sort. Szintén a második generációs filmek szolgáltathatnak némi alapot. Ha szeretjük a katonás játékokat és a Star Wars világát is, akkor a Battlefront II lesz a mi nyerő párosunk. Belebújhatunk kedvenc katonáink bőrébe, kipróbálhatunk számtalan fegyvert és járművet, továbbá bizonyos pontján a játéknak még olyan szereplőket is irányíthatunk mint Obi-Wan Kenobi.

Igazi multiplatformos játék, és ha már a platform multi, akkor a player is az. Így tehát mások ellen is eljátszhatjuk, hogy mi vagyunk a galaxis egyik legjobb katonája. Ha egy mondatban kellene összefoglalnom akkor azt mondanám, hogy ez a galaktikus Battlefield. Az is mutatja az első két rész sikerét, hogy a DICE - akik nem mellesleg szoros kapcsolatban állnak a Battlefield játékokkal - már dolgozik a harmadik Battlefront játékon.

Star Wars játék flashback: Réges régen, egy messzi-messzi galaxisban - 8. kép

Star Wars: Republic Commando (2005)

Szintén 2005-ös játékról van szó és ismét katonásdit játszunk - csak most egy kicsit másképpen. Az Xbox-ra (360-ra is egy javítás segítségével) és PC-re megjelent játékban a galaktikus kommandó egy osztagát irányíthatjuk. Nincsenek nagy távolságok, a fegyverek kidolgozottsága jobb, mint a Battlefront-nál, de nem szabad teljes összehasonlítást végezni, mert azért más stílus a kettő.

Ez inkább galaktikus COD. Nagyon sok olyan dolog van ebben a játékban, ami még a mai napig is rendkívül élvezhetővé teszi. Ilyen kis jópofaság az, hogy ha egy véresebb, illetve trutymósabb ellenfelet pusztítottunk el, akkor számolnunk kell azzal, hogy némely porcikája a sisakunk üvegén landol. Ilyenkor egy gombnyomással életre kelthetjük a kis ablaktörlőnket és szaladhatunk is tovább. A taktikásabb játékmenetet kedvelőknek különösen ajánlom.

Star Wars játék flashback: Réges régen, egy messzi-messzi galaxisban - 9. kép

Star Wars: The Force Unleashed (2008)

Nekem kétféle PC-s verzióban van meg, ugyanis egy évvel a megjelenés után egy bővített kiadást is piacra dobták Ultimate Sith Edition néven. A PC-s verzió mellett szinte minden másra is megjelent. Aki unja már, hogy állandóan a jó ügy érdekében ragad fegyvert, annak ez lesz a legmegnyerőbb Star Wars játék. A történet során ugyanis maga a nagy Darth Vader lesz a mesterünk és nekünk, mint példás tanítványának, meg kell tanulnunk használni a sötét oldalon rejlő erőt.

Fejlődésünk során számos Jedivel kerülünk szembe és bejárhatunk több bolygót is. A harcok közben különböző kombókat is alkalmazhatunk az erősebb csapás érdekében. A kidolgozottság és a sötét oldalon való ténykedés nekem nagyon tetszett.

Star Wars játék flashback: Réges régen, egy messzi-messzi galaxisban - 10. kép

Star Wars: The Old Republic (2011)

Ez a játék megint egy másik műfaj - ugyanis ez egy MMORPG, vagyis interneten valós időben játszható szerepjáték. Én főként ennek elődjével játszottam, amiről szeretnék pár szóban megemlékezni. Nem véletlenül használtam ezt a szót, hanem azért, mert a Star Wars Galaxies már a múlté. 2003 júniusától egészen 2011 decemberéig játszhattunk vele, amikor is leállították a szervereket és próbálták arra ösztökélni a játékosokat, hogy térjenek majd át a The Old Republic-ra.

Tudni kell, hogy sokak számára a Galaxies volt a világon az egyik első és legjobb MMO játék, ezt sok gamer a mai napig is így gondolja. Legtöbben a játékosoknak nyújtott szabadsággal és a játékmenet összetettségével indokolják a legjobb jelzőt, szerintem is fantasztikus játék volt. Na de ne vegyük el a helyet az utódtól, mert van mit mesélni róla. Akik szeretik az MMO-t és a galaktikus dolgokat sem vetik meg mindenképpen tegyenek egy próbát.

A játékmenet itt is elég összetett, minden karakter saját történettel rendelkezik, rendkívül sűrűn kerülünk döntéshozatali kényszerbe, és az akkor meghozott döntéseink után viselnünk is kell a következményeket. Döntéseink meghatározzák milyen küldetéseket teljesíthetünk, melyik oldalra szeretnénk pozicionálni a karakterünket és az ellenfelek listája is ez alapján alakul ki.

Érdekesség az űrhajónk és társaink szerepe. Azért említettem a kettőt egy mondatban, mert lehetnek ugyan társaink de egyszerre csak egy lehet aktív, a többiek az űrhajónkon pihennek. Társaink egyébként a csatákban jönnek nagyon jól, hiszen más képességekkel rendelkeznek mint mi magunk. Az űrhajó persze nem csak a délutáni piknik helyszíne, hanem használnunk is kell a játék során, hiszen a bolygók közötti utazást is ezzel oldjuk meg. Továbbá számos olyan küldetés is van, amiben űrcsatát kell vívnunk.

Összegezve MMO stílusban mindenképpen a nagyok között említhető mindkét játék és aki amúgy is ezt kedveli, annak kötelező.

Star Wars játék flashback: Réges régen, egy messzi-messzi galaxisban - 11. kép

Star Wars: Knights Of The Old Republic (2003)

Kicsit visszaugrottunk az időben és a stílus sem MMORPG már, de mindenképpen ezt a játékot akartam a végére hagyni. Stílusában én sci-fi szerepjátéknak mondanám, de a stratégiázás és csapatirányítás nagyon fontos a valós idejű harcokban. Időben több ezer évvel az Új Remény történései előtt vagyunk és választhatunk, a jó vagy a sötét oldalon szeretnénk állni. Karakterünket is mi választjuk és mi mondhatjuk meg milyen képességekben legyen jártasabb.

A párbeszédek és a meghozott döntéseink itt is nagyon fontosak. Számos társat toborozhatunk utunk során, és nagyon sok dolgot tudunk meg róluk. A harcokban az időt megállítva szabhatjuk meg nekik, hogy mit csináljanak a siker érdekében. Bővebben nem szeretnék kitérni a játékmenetre, szerintem ennyi információ után is sokan kedvet kaptok hozzá. A játékhoz hozzátartozik, hogy nem sokkal később, 2005-ben megjelent a második rész, mely jóval az első szintje alatt teljesített, ezért sem került bele a listámba.

Star Wars játék flashback: Réges régen, egy messzi-messzi galaxisban - 12. kép

Lego Star Wars: The Complete Saga (2007)

Milyen lista lenne, ha nem raknám hozzá azt a bizonyos +1-et. Választásom azért erre esett, mert el akartam vonatkoztatni a szokványos játékoktól. A Lego Star Wars: The Complete Saga a Star Wars teljes univerzumát magában foglalja és hihetetlenül szórakoztató játékélményt kínál. Nem ragoznám túl a történetet, aki kedveli a Lego játékok stílusát, annak mindenképpen ajánlom hogy hasítson végig az összes film történésén a kis figurájával!

Eddig itt tartunk a Star Wars játékok terén. A jövő viszont most már kevésbé ködös, mint pár éve volt, hiszen a Disney több új filmet is készít majd és számos játék is készülőben van. Érkezik a Battlefront és a Republic Commando új része is, továbbá a K.O.T.O.R. is megkaphatja harmadik epizódját. A játékokra azonban legalább 1-2 évet még várni kell.

Zárásként remélem minden olvasó kedvet kapott valamelyik játékhoz és kellemes perceket szereztem nektek a nosztalgiázással.
18 hozzászólás

gocsa

7 éve, 8 hónapja és 8 napja

Jah, és persze "kronológiai sorrend" alatt én is a DNS által említett történeti kronológiát értem, nem a filmek elkészültének sorrendjét. Az általam ajánlott linken kronológiai sorrend alatt utóbbit értik például, csak a félreértések elkerülése miatt jegyzem meg

válasz erre

gocsa

7 éve, 8 hónapja és 8 napja

DNS írta:
Az szerintem nem árthat, ha végignézed a filmeket, csak az a kérdés, hogy az összeset-e, és ha igen, akkor mit jelent személy szerint neked a szépen sorban. Mert hát ugye az elkészítés időrendjében IV, V, VI, I, II, III a sorrend, a történet kronológiája szerint viszont... Nos, azt hiszem, ez elég egyértelmű

Persze ha csak a régebbi trilógiára gondoltál, akkor nem szóltam, ellenkező esetben viszont inkább az I-VI sorrendet ajánlanám. És nem pusztán a cselekmény kronológiája miatt, hanem azért is, mert így a színvonal alapvetően javuló tendenciát mutat majd megtekintés közben, ellenkező esetben viszont előfordulhat, hogy kellemetlen szájízzel állsz majd fel a "nagy Star Wars élményt" követően
Valószínűleg a kronológiai sorrend a legnagyobb badarság, hiszen akkor mi értelme lesz az eredeti trilógia fordulatainak. Értem persze, hogy ezek a fordulatok alaposan beleivódtak a köztudatba, de az biztos, hogy ha valaha lesz gyerekem, és életében először meg akarom mutatni neki a Star Wars-t, más sorrendet választok Legjobb lenne talán egy az egyben kihagyni a prequel trilógiát De ha mégsem, akkor talán a legjobb megközelítés a "flashback" sorrend: IV, V, I, II, III, VI. Többet erről itt: http://www.fanpop.com/clubs/star-wars/articles/17/title/best-viewing-order-star-wars-marathon

válasz erre

Vendég

7 éve, 9 hónapja és 5 napja

KOTOR rulez! Jöhetne új rész bár erre nagyjából 1% az esély!

válasz erre

Tardief88

7 éve, 9 hónapja és 7 napja

A The Old Republic-ot éppen a napokban telepítettem. Nagyon hasnonló a WoW-hoz. Nekem nem tetszik még így ingyen sem játszok vele.
Viszont a régebbi Star Wars játékokat nagyon szerettem

válasz erre

petike737

7 éve, 9 hónapja és 8 napja

Racert nagyon sokat játszottam régebben. Megalapozta a versenyzős játékok iránti szeretetem szerintem

válasz erre

Vendég

7 éve, 9 hónapja és 9 napja

A felét nem ismertem. Az Episode I játékokat sose láttam nem is hallottam róluk de ez a Racer tetszik!

válasz erre

DNS

7 éve, 9 hónapja és 9 napja

totyak írta:
Valószínűleg valami nagy szentségtörést követek el, de bevallom, én alig-alig játszottam SW játékkal, talán csak PSP-s epizódokat próbáltam ki. És ami azt illeti, a filmeket is éppen hogy csak végigszenvedtem. Bár így visszanézve azoknak lehet, hogy kéne még egy esélyt adni, szépen sorban. Mostanában úgy is erőt vett rajtam a retro.
Az szerintem nem árthat, ha végignézed a filmeket, csak az a kérdés, hogy az összeset-e, és ha igen, akkor mit jelent személy szerint neked a szépen sorban. Mert hát ugye az elkészítés időrendjében IV, V, VI, I, II, III a sorrend, a történet kronológiája szerint viszont... Nos, azt hiszem, ez elég egyértelmű

Persze ha csak a régebbi trilógiára gondoltál, akkor nem szóltam, ellenkező esetben viszont inkább az I-VI sorrendet ajánlanám. És nem pusztán a cselekmény kronológiája miatt, hanem azért is, mert így a színvonal alapvetően javuló tendenciát mutat majd megtekintés közben, ellenkező esetben viszont előfordulhat, hogy kellemetlen szájízzel állsz majd fel a "nagy Star Wars élményt" követően

válasz erre

totyak

7 éve, 9 hónapja és 9 napja

Valószínűleg valami nagy szentségtörést követek el, de bevallom, én alig-alig játszottam SW játékkal, talán csak PSP-s epizódokat próbáltam ki. És ami azt illeti, a filmeket is éppen hogy csak végigszenvedtem. Bár így visszanézve azoknak lehet, hogy kéne még egy esélyt adni, szépen sorban. Mostanában úgy is erőt vett rajtam a retro.

válasz erre

Vendég

7 éve, 9 hónapja és 9 napja

Xwing vs Tie Fighter úúú emlékszem, vagy 40 floppyn volt, zippelve.

És mindig a 30. körüli volt a ****.

válasz erre

DNS

7 éve, 9 hónapja és 10 napja

Rajongó lévén már nekem is jópár Star Wars témájú játékhoz volt szerencsém. A felsoroltak közül sok időt töltöttem a Podracerrel, de a Jedi Academy-t, a KOTOR 1-2-t is vagy kétszer végigtoltam.

A listához annyit fűznék hozzá, hogy szerintem említésre méltó lehet még külön az X-Wing és a TIE-Fighter, mint a kettő kvázi ötvözéséből létrejött játék őse, illetve ezek utódja, a jobb grafikával és szintén jó kis történettel felvértezett X-Wing: Alliance. Ősök tekintetében ne feledkezzünk meg a nagy sikerű Jedi Outcastról sem, aminek az Academy csupán a folytatása (bár utóbbiban kétségtelenül több a testreszabhatósági lehetőség), illetve a széria tulajdonképpeni legelső tagjáról, a Dark Forcesről, mely a DOS-os korszak egyik legjobb FPS játéka volt. És, hogy az SW-témájú stratégiákról is említést tegyünk, szerintem az Empire at War egyáltalán nem lett rossz játék ebben a kategóriában.

Amúgy jó kis cikk lett nem kevés nosztalgia-faktorral, úgyhogy természetesen ment rá a kesztyű!

válasz erre

richie8

7 éve, 9 hónapja és 10 napja

Én a Racer-től kezdve minden részt kipróbáltam, imádom a Star Wars játékokat.

válasz erre

marco

7 éve, 9 hónapja és 10 napja

Ehh, a cikkhez meg nem szóltam hozzá. A The Phantom Menace szerintem az egyik legjobban sikerült SW játék, rengetegszer végigvittem, volt hogy minden hétvégén nekiültem. Imádtam.

Pedig az új széria a filmből egy nagy rakás hulladék, semmi köze az eredeti trilógiához, ami miatt nagyon szomorú voltam, amikor láttam.

Önmagában megállná a helyét, de akkor ne nevezzük SW-nak.

A The Phantom Menace azonban azt a hangulatot, látványvilágot nagyon visszaadta, ami a filmben volt és egy játék verziónál ez a lényeg.

válasz erre
12a(z) 2 -ből
legutóbbi hozzászólások
 

Itt is rontjuk a levegőt

rDAVE profiljamarco profiljaSándorkolbász profiljadarkomen profilja