A SEGA utolsó lélegzetvétele: a Dreamcast gyöngyei

2008. január 17.
83.6341
Figyelem! Ez a cikk már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
FutuRetrO profilja, adatai
FutuRetrO
A SEGA mielőtt kilépett volna a hardvergyártásból és elszegődött multiplatform játékfejlesztőnek, hatalmas címekkel bombázta a konzolos világ talaját. Az utolsó erőpróbája a rajongók legnagyobb sajnálatára kudarcba fulladt. A konzol 1999-ben debütált és az akkori riválisait hatalmas technikai fölénnyel tiporta a sárba. Számos árkád kitűnőség volt a SEGA tarsolyában, amit nem is volt rest megosztani a Dreamcast tulajdonosokkal. Egy olyan ígéretes és gyönyörű új világ bontakozott ki a szemünk láttára, amilyenről addig még csak álmodni sem mertünk.


A CD formátumot maga mögött hagyva egy nagyobb kapacitású GD ROM-ot használt, melynek 1.2GB volt a tárhelye lemezenként. A memóriakártyák a controller-be csatlakoztak és volt egy külön kis ablak számukra, hogy játék közben is lássuk a kis kijelzőn megjelenő plusz információkat.


A SEGA utolsó lélegzetvétele: a Dreamcast gyöngyei - 2. kép

A Visual Memory Unit névre keresztelt memóriakártya önmagában is használható volt, a lemezről rámentett mini játékok segítségével. Úgy nézett ki, mint egy kis kvarcjáték. Vagy említhetnénk az online játék lehetőséget is, mert bizony a Dreamcast a világon először kínált működő, kiforrásban lévő internetes multit. Hihetetlen élvezetes kis szerkezet volt. A SEGA utolsó lélegzetvétele akkora címekkel ajándékozta meg a fanokat, melyeket, amíg élünk, nem felejtünk. A Sony PlayStation második eljövetele viszont örökre megpecsételte a Dreamcast és egyben a SEGA sorsát. 2002-ben végleg el is távozott az élő konzolok sorából. Rajongói tábora még ma is aktív.


A SEGA utolsó lélegzetvétele: a Dreamcast gyöngyei - 3. kép

A SEGA leállította a konzol gyártását és egy radikálisan új üzletpolitikába kezdett. A fennmaradáshoz át kellett változnia magányos fúriából, társasági lénnyé. A régi riválisainak kezdett el játékokat fejleszteni. A háború persze nem ért véget, csak immáron nem hardver fronton, hanem kiadói és fejlesztői minőségben, a szoftver fronton vívja a haláltusáját, vagy éppen járja diadalmenetét. A sorsa a mai napig bizonytalan. A multiplatform irányultság túlságosan felhígította a játékait és mára igen kevés olyan cím maradt a SEGA-nál, amely még őrzi elődei magas színvonalát és személyes varázsát.


A SEGA utolsó lélegzetvétele: a Dreamcast gyöngyei - 4. kép

Sonic már talán soha többé nem talál magára, a Shenmue Light néven aposztrofált Yakuza pedig csak árnyéka annak, amit a SEGA Shenmue címmel a világ arcába tolt. A fennmaradásért való küzdelem időnként szánalmas húzásokra sarkallja az egykoron oly fényesen ragyogó SErvice GAmes-et. Rengeteg remake, és retro gyűjtemény gazdagítja a palettájukat, de ezzel nem tudnak magasabbra jutni, csak egy helyben topognak, és mint tudjuk, ha a bicikli nem megy előre, akkor felborul. A jövőt fürkészni nem a mi posztunk, viszont a múltat feleleveníteni annál is inkább. Tartsatok velünk egy megemlékező körúton és nyerjetek velünk bepillantást a valaha élt egyik legnagyobb konzol legenda legfényesebb műveibe.

Összeállítottunk egy tízes listát, mely reményeink szerint kiválóan tükrözi majd a SEGA egykori hatalmasságát, szakmai fölényét a riválisaival szemben. Minden játékot 10-es skálán fogunk értékelni és persze várjuk a hozzászólásaitokat is, hogy Nektek melyik volt a személyes kedvencetek eme jeles felsorolásból. Mély levegő. Vágjuk bele.

Soul Calibur
Fejlesztő: NAMCO
Kiadó: NAMCO
Megjelenés: 1999. december 1.
Designer: Hiroaki Yotoriyama
Műfaj: Arcade/Verekedős


A SEGA utolsó lélegzetvétele: a Dreamcast gyöngyei - 5. kép

A Namco legendás verekedős játékának második eljövetele. A Soul Edge néven elhíresült előd folytatása, mely a mai napig ott ül a verekedős játékok trónján a Tekken mellett foglalva el méltó helyét. Üdvözölhetünk néhány újonnan belépőt a szereplő gárdában, de a legnagyobb előrelépést a vizuális külcsíny jelenti. A grafika és a játékmenet elképesztően el lett találva és talán ez az egyetlen olyan anyag, ami a legkevesebbet változott az elmúlt évek során. Különlegessége abban rejlik, hogy a legtöbb verekedős játékkal szemben itt nem pusztakezes harc folyik, hanem különféle kézifegyverek segítségével eshetünk egymásnak. Mindenkinek saját fegyverneme van, amivel kiválóan bánik. A gyilkoló eszközök széles skálája kerül felvonultatásra. Lesz itt macsete, bot, naginnata, pengés lánc és szamuráj kard is. A végső cél a Lélek Pallos megszerzése, hatalmának birtoklása. A mese örökkön-örökké, újra és újra elmeséltetik.
Game Channel Online értékelése: 10 csillag

Sonic Adventure
Fejlesztő: SONIC TEAM
Kiadó: SEGA
Megjelenés: 1999. október 14.
Designer: Yuji Naka, Takashi Iizuka
Műfaj: Platform


A SEGA utolsó lélegzetvétele: a Dreamcast gyöngyei - 6. kép

A Sega népszerű kabalafigurája, Sonic Dreamcast-on kapott először teljes mértékű térbeli megvalósítást. Az játék iszonyatosan pörgős, a grafika 1999-ben maga volt a csoda, de a vontatott történeti elemek agyoncsapták a klasszikus Sonic feelinget. A pályák nem sorban követték egymást, hanem nekünk kellet eljutnunk mindig az aktuális zónába. Hol gyalogosan, hol pedig vonatra pattanva. Ez már nem az a Sonic volt, amit a 16Bit-es érában a szívünkbe zártunk, de ennek ellenére az egyik legjobb platformer címet nyerte el a konzolon.
A második epizód viszont akkorát szólt, hogy a Sonic fanok könnyes szemekkel révedtek a képernyőkre. Sonic utolsó értékelhető kalandját tartották a kezükben. Vajon képes valaha visszatérni az eredeti mederbe?
Game Channel Online értékelése: 8 csillag

Shenmue
Fejlesztő: SEGA AM2
Kiadó: SEGA
Megjelenés: 2000. december 1.
Designer: Yu Suzuki (Director/Producer), Yoichi Takahashi (Designer)
Műfaj: Akció/RPG/F.R.E.E.


A SEGA utolsó lélegzetvétele: a Dreamcast gyöngyei - 7. kép

A valaha látott legnagyszerűbb játék a konzolos történelemben. Yu Suzuki fáradhatatlan munkájának hála, a Sega valóban megreformálta az RPG műfajt. Ryo Hazuki kalandjai apja meggyilkolásával kezdődtek, miután bosszút esküdött az elkövetők ellen. A játék sztorija 1986 telén indul útjára és az akkori japán autentikus hangulatát hozza el otthonunkba, minden bájával és bajával egyetemben. A valaha látott legnagyobb mozgásszabadsággal megáldott alapmű. A F.R.E.E. (Full Reactive Eyes Entertainment) elnevezés egy új műfaj születését sejtette a világgal és valóban így is volt. Sajnos a Shenmue II végén félbeszakadt a roppantul izgalmas történet, melyet a mai napig sem folytattak tovább. A Shenmue saga örökre derékba tört? A második rész megélt egy Xbox portot is, de utána végleg elnémult. A fejlesztési költségekre pillantva talán ez nem is annyira meglepő döntés a SEGA-tól.
Game Channel Online értékelése: 10 csillag (de szívünk szerint a tízes skálán is húszast érdemelne)

Samba De Amigo
Fejlesztő: SONIC TEAM
Kiadó: SEGA
Megjelenés: 2000. december 8.
Designer: N/A
Műfaj: Ritmus Játék


A SEGA utolsó lélegzetvétele: a Dreamcast gyöngyei - 8. kép

A Sonic Team időnként hajlamos volt elkóborolni és teljesen új dolgokat kipróbálni. A Samba De Amigo jeles példája a csapongó magatartásuknak. Ez egy amolyan ritmusjáték féleség, mely ámulatba ejtő vizuális megvalósítással, frenetikus zenei felhozatallal és unikumnak számító kiegészítővel rendelkezett. A játékhoz dukált egy pár rumba tök is. A tökökben pozícióérzékelők voltak, így kénytelenek voltunk nem csak ritmusra rázni, hanem a megfelelő magasságban is tartani őket. Persze az aktuális magasság mindig más és más volt. Elképesztően hangulatos party játék, melyet szívesen látnék a Nintendo "forradalmán" is viszont.
Game Channel Online értékelése: 9 csillag

The House Of The Dead 2
Fejlesztő: SEGA AM1
Kiadó: SEGA
Megjelenés: 2000. augusztus 22.
Designer: N/A
Műfaj: Rail Shooter


A SEGA utolsó lélegzetvétele: a Dreamcast gyöngyei - 9. kép

George A. Romero filmbeli klasszikusa, Az Élőhalottak Éjszakája inspirálhatta a SEGA-t arra, hogy elkészítse minden idők egyik legfergetegesebb árkád, fénypisztolyos lövöldéjét. A Virtua Cop sikerein felbuzdulva most a zombik világában tehetünk egy kirándulást. A Deramcast átirat pixel pontos mása a nagygépes verziónak, így valóban elmondhatjuk, hogy a maximális minőséget kaptuk a pénzünkért. Akik kedvelték a Time Crisis-t PlayStation-ön, azoknak mindenképp beszerzendő az anyag. A tartalommal, a hangulattal és a kivitelezéssel is maximálisan elégedettek lehetünk, és ha még egy fénypisztoly is a rendelkezésünkre áll, akkor egy tökéletes időtöltés van kilátásban. Ebből az epizódból még egy filmes adaptáció is született 2006-ban.
Game Channel Online értékelése: 8 csillag

Resident Evil: Code Veronica
Fejlesztő: NEX ENTERTAINMENT
Kiadó: CAPCOM (Japán), EIDOS (Európa)
Megjelenés: 2000. május 26.
Designer: Hiroki Katoh (director), Shinji Mikami (producer)
Műfaj: Túlélő Horror


A SEGA utolsó lélegzetvétele: a Dreamcast gyöngyei - 10. kép

A Capcom túlélő horrorát senkinek sem kell különösebben bemutatnom, viszont ez az epizód mindenképp megér egy misét. Ez volt az első Resident Evil, amely nem rögzített (állókamerás) perspektívát kapott, hanem az "operatőr" követte az eseményeket. Igaz, a kamera egy csak egy meghatározott útvonalon haladt, de elképesztő látvánnyal szolgált. A történet a két testvér, Claire Redfield és Chris Redfield körül bonyolódik. A grafika nagyon realisztikus, a játék kellően hosszú (2 Giga Disc), és a hangulat a csúcson. Nem is kell ennél több. Később kapott egy PlayStation 2-es portot is, de ma már azt sem könnyű beszerezni. Aki teheti, vesse bele magát!
Game Channel Online értékelése: 9 csillag

Metropolis Steet Racer
Fejlesztő: BIZARRE CREATIONS
Kiadó: SEGA
Megjelenés: 2000. március 11.
Designer: N/A
Műfaj: Verseny


A SEGA utolsó lélegzetvétele: a Dreamcast gyöngyei - 11. kép

A Bizarre Creations városi autóversenye átütő siker volt. Nem az volt a lényeg, hogy milyen gyorsan tudsz vezetni, hanem az, hogy hogyan tudsz gyorsan. Három ismert metropolis szolgált az utcai versenyek helyszínéül. (Tokyo, London, San Francisco) Szinte fotó realisztikus megjelenítése ámulatba ejtő volt a maga korában. Különlegessége két dologban testesült meg. Az egyik, hogy a játék indításakor meg kellett adni az aktuális tartózkodási helyünk szerinti időzónát (esetünkben GMT +1) és a gép kiszámolta, hogy abban az időpontban az adott helyszínen milyen napszak uralkodik. Ez egy addig soha nem látott interaktivitást, vagy ha úgy tetszik, változatosságot vitt a virtuális száguldásba. A másik pedig, hogy a vezetési stílusunkat pontozta a játék, így nem csak az volt sikeres, aki gyorsan vezetett, hanem az is, aki stílusosan. A Kudos (pont) rendszer telitalálat volt. A zenei kínálat szívmelengető és unikum volt, hogy rádióból szóltak. A sorozat ma is fut immáron Xbox 360 exkluzívként Project Gotham Racing néven.
Game Channel Online étékelése: 9 csillag

Crazy Taxi
Fejlesztő: HITMAKER
Kiadó: SEGA
Megjelenés: 2000. február 25.
Designer: N/A
Műfaj: Arcade/Verseny


A SEGA utolsó lélegzetvétele: a Dreamcast gyöngyei - 12. kép

Az egyik valaha létezett legélvezetesebb játék. Nem hiszed? Akkor pattanj a volán mögé egy általad választott taxi sofőr bőrében és száguldozz városszerte. Keresel egy fuvart magadnak és a lehető legrövidebb időn belül a célba juttatod. Az alapzajt az OFFSPRING és a BAD RELIGION szolgáltatja. Olyan hangulatos az anyag, hogy falnak mész kábulatodban. Az első része San Francisco-ban, a második pedig a nagy almában (New York-ban) játszódik. Vagy legalábbis ezekről, a városokról mintázódtak a helyszínek. A célpontok legtöbbjei pedig ismert üzletek, éttermek, mint például a FILA sportszer bolt, vagy a Kentucky Fried Chicken gyorsétterem. Ki ne Hagyd!!
Game Channel Online értékelése: 10 csillag

Virtua Tennis
Fejlesztő: HITMAKER
Kiadó: SEGA
Megjelenés: 2000. február 14.
Designer: N/A
Műfaj: Arcade/Sport


A SEGA utolsó lélegzetvétele: a Dreamcast gyöngyei - 13. kép

A Dreamcast-on debütált Virtua Tennis egyszerűen a valaha alkotott legkönnyedebb, legélvezetesebb és leglátványosabb teniszes anyag, erről vitát nem nyitunk. Ugyanaz a csapat követte el, mint a Crazy Taxi-t, tehát lehet egyféle sejtésünk a nagyszerűségéről. Telis-tele volt tűzdelve élvezetes mini játékokkal és tréning üzemmódokkal, így még a tanulás is roppantul szórakoztató. A brand még ma is épp' oly ragyogó, mint évekkel ezelőtt. Ha van Xbox 360, vagy PlayStation 3 a birtokodban, akkor mindenképp szerezd be az aktuális darabot, mert ezt nem fogod egyhamar letenni. Nem hiszed? Járj utána.
Game Channel Online értékelése: 10 csillag

Ikaruga
Fejlesztő: TREASURE, G REV
Kiadó: SEGA
Megjelenés: 2002. szeptember 5.
Designer: Hiroshi Iuchi (Director, BG Graphic Design, Music), Atsutomo Nakagawa (Co-Director, Main Programmer), Yasushi Suzuki (Character, Object Design), Satoshi Murata (Sound Effect, BGM Data Edit), Masato Maegawa (Executive Producer)
Műfaj: Arcade/Lövöldözős


A SEGA utolsó lélegzetvétele: a Dreamcast gyöngyei - 14. kép

Végül pedig következzen egy vérbeli árkád shooter. Felül nézet, térbeli effektek, záporozó lövedékek, idegtépő nehézségi szint. Ha ezekre vágysz, akkor hamarosan táncba is viheted, mert érkezik az Xbox Live Arcade klasszikusai közé, valamikor a közel jövőben. Ha megtudjuk, hogy nem teszed magadévá, felkutatunk és egy hét szobafogság mellett Mario-ra kárhoztatunk. Kell ez Neked? A Dreamcast-os változat sajnos soha sem élt meg európai kiadást, de ha elkötelezettje vagy a műfajnak, akkor nem lehet akadály az import verzió beszerzése sem, hisz a konzol kompatibilis az NTSC kiadásokkal is. Vagy ha van kéznél Nintendo Game Cube-od, akkor arra is kézhez veheted.
Game Channel Online értékelése: 7 csillag

A lista természetesen elég foghíjas, hiszen számos klasszikus hever még érintetlenül a szerkesztőségünk legmélyén, de reméljük, hogy élveztétek ezt a kis múltba révedést és kellemes emlékeket tudtunk ébreszteni bennetek. Ha pedig még nem volt szerencsétek ezen, remekekhez, akkor irány a bolhapiac és haza se térjetek egy Dreamcast nélkül, mert egy olyan korszak csillagaitól fosztanátok meg magatokat, amelyek örökre meghatározói maradnak a konzolozás történelmének. Ha igény támad rá, mi nagyon szívesen merülünk majd alá, hogy újabb gyöngyszemeket hozzunk a felszínre Nektek, mert játszani jó és a múlt is szerves része a mai csúcs szuper videó játékoknak. Jó játékot kívánunk.
28 hozzászólás

Scal

8 éve, 1 hónapja és 19 napja

ez a Dreamcast még mai szemmel nézve is simán elfogadható, a PlayStation 1 ellenben már nem annyira

válasz erre

Raiden

9 éve, 2 hónapja és 19 napja

nonkeat írta:
Máig eszembejutnak azok a nyári napok, amikor a haverommal Crazy Taxi-val múlattuk az időt. Azaz életérzés, mikor a sárga vagány taxival repsztesz keresztül a városon, figyelmen kívül hagyva mindent, csak a zene, meg a hangulat ami érdekel...hihetetlen élményekkel ajándékozott meg a Dreamcast. A Shenmue-ról nem is beszélve, mely máig az egyetlen olyan gyöngyszem a történelemben, mely annyi emléket és vágyódást adott mint semelyik másik játék eddig.

Amíg Yu Suzuki mester él, addig a remény is.
Éltessük tovább a reményt.

válasz erre

Kazuma91

9 éve, 10 hónapja és 4 napja

Kár, hogy a SEGA bedobta a törölközőt. Pedig a Dreamcast már akkoriban is verte vetélytársait és nem csak grafikailag. Azok a régi szép idők.

válasz erre

nonkeat

10 éve, 6 hónapja és 2 napja

Máig eszembejutnak azok a nyári napok, amikor a haverommal Crazy Taxi-val múlattuk az időt. Azaz életérzés, mikor a sárga vagány taxival repsztesz keresztül a városon, figyelmen kívül hagyva mindent, csak a zene, meg a hangulat ami érdekel...hihetetlen élményekkel ajándékozott meg a Dreamcast. A Shenmue-ról nem is beszélve, mely máig az egyetlen olyan gyöngyszem a történelemben, mely annyi emléket és vágyódást adott mint semelyik másik játék eddig.

Amíg Yu Suzuki mester él, addig a remény is.

válasz erre

Vendég

11 éve, 7 hónapja és 21 napja

Naon jó kis gép volt! MSR,Crazy taxi stb... hmm kár érte!

válasz erre

Ironsoul

11 éve, 10 hónapja és 25 napja

legjobb konzol,most is előveszem néha..

válasz erre

FutuRetrO

13 éve, 2 hónapja és 11 napja

Raiden írta:
Már megint Tekkent írtam?Vazzzeee SOUL CALIBUR!!!
Akkor ez esetben Tekken = Soul Calibur. Végülis ez már közellebb volt, Namco/Namco.

válasz erre

Raiden

13 éve, 2 hónapja és 11 napja

Már megint Tekkent írtam?Vazzzeee SOUL CALIBUR!!!

válasz erre

FutuRetrO

13 éve, 2 hónapja és 11 napja

Raiden írta:
Jut eszembe!A Nightmare Creatures-t kihagytátok!
Nem kihagytuk, egyszerűen nálunk nem volt a top 10-ben. A Tekken = Virtua Fighter. De lényeg, hogy értjük egymást.

válasz erre

Raiden

13 éve, 2 hónapja és 11 napja

Jut eszembe!A Nightmare Creatures-t kihagytátok!

válasz erre

Raiden

13 éve, 2 hónapja és 11 napja

Annak idején a ShenMue-t végignyomtam, a taxi is megvolt,tekken,resident evil code name veronica,akkor azt gondoltam jobb már nem lehet. sajnos elvérzett a sega pedig nagyon ott volt a szeren.

válasz erre

krisztianmix

13 éve, 3 hónapja és 17 napja

Na mit láttam?!

Felreppentek a hírek, hogy a Shenmue 1-2 megjelenik nintendo wii -n

Továbbá olvastam, sőt, mit olvastam, láttam Shenmue 3 trailereket!

egy közismert videómegosztó oldalon (...tube)

megjelenési időpontot nem ismerek, de X360 és Ps3 platformokon lehet majd játszani.

kezdek gyűjteni Ps3-ra

Krs

válasz erre
123a(z) 3 -ből
legutóbbi hozzászólások
 

Itt is rontjuk a levegőt

marco profiljapityuska profiljanurbanu profiljarDAVE profiljatotyak profiljaWickedSick profilja