Vasember Krónika

2008. május 11.
83.3691
Advertisement
Figyelem! Ez a cikk már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
gocsa profilja, adatai
gocsa
Miközben a 2008-as év nyitó nyári blockbustere, A Vasember minden várakozást felülmúlóan mindössze három nap alatt átlépte a 100 millió dolláros amerikai bevételi határt, több mint egy hete a box office lista első helyét bitorolja, és megállíthatatlanul robog tovább, nyakunkon pedig megannyi újabb képregényadaptáció, köztük A hihetetlen Hulk, és a Batman: A sötét lovag, egyre kevesebbszer állunk meg tájékozódni, és jobban megismerni az újabb, furábbnál furább, a színes füzetekből életre keltett karaktereket.


Egyértelmű, hogy a képregényhős dömping indifferenssé, szinte totálisan közömbössé tett minket, és a filmek megtekintésén kívül már egyre kevésbé foglalkoztat a bemutatott figurák története, megszületésük, életútjuk, vagy éppen a vászonra vitelük - gyakran vértől, és verejtéktől sem mentes - folyamata. Ez a rövid, a teljességre semmiképp sem törekvő kalauz a Vasember képregény 45 éves pályafutásának legfontosabb momentumait igyekszik bemutatni, kitérve a karakter egyéb médiumokban történő szerepléseire is.

A képregény


Vasember Krónika - 2. kép

Vasember legelső feltűnése 1963 márciusára datálódik, amikor is a Tales of Suspense elnevezésű, általában 4-5, tudományos-fantasztikus, horror, és természetfeletti történetet tartalmazó képregényantológia-sorozat 39. számában bemutatásra került. Innentől kezdve a képregény állandó szereplője lett, és egészen az utolsó számmal bezárólag minden hónapban vadonatúj, leggyakrabban 13, de esetenként 18 oldal terjedelmű történettel jelentkezett, míg az antológia jelleget fenntartva, egy, vagy két különálló sci-fi történet továbbra is állandóan helyet kapott mellette. A Tales of Suspense 58. számában Vasember történetében feltűnt Amerika Kapitány is vendégszereplőként, a következő számtól kezdve pedig, kettéosztva az újságot, már csak az ő főszereplésükkel íródott történetek jelentek meg, egészen a 99. számig, amely után Amerika Kapitány teljesen átvette a lapot.

A karakter debütálása Stan Lee író-szerkesztő, Larry Lieber író, illetve Don Heck és Jack Kirby rajzolók közti kreatív kollaboráció eredménye. 1963-ra a Marvel név már védjeggyé vált, a cég a siker felé vezető úton volt, a Fantasztikus Négyes '61-es, valamint Pókember, Thor, és Hulk '62-es bemutatkozását egytől-egyig kirobbanó népszerűség követte országszerte. Lee ez alkalommal azonban a korábbiaktól teljesen eltérő szuperhős megalkotását tűzte ki célul, nem akart egy újabb sztreccsruhás megmentőt, hanem inkább egy elektronikus páncélöltözetet viselő, hús és vér embert képzelt el. A karakter megalkotásakor egy valós személy, az excentrikus, és sokoldalú milliárdos, Howard Hughes lebegett a szeme előtt.

Tony Starkot, a Vasember páncélja mögött megbúvó férfit nagymértékben róla mintázta; dúsgazdag, nőfaló agglegény, igazi playboy, ugyanakkor egyben zseniális feltaláló is, akit mindemellett szuperhős alteregójának titokban tartása gyötör és kínoz. Lee ugyan eredetileg maga szándékozta megírni az első történetet, végül öccsére, Larry Lieberre bízta annak kidolgozását. Az akkori szokásoknak megfelelően legelsőnek mindig a füzetek borítói készültek el, és mivel ez Jack Kirby reszortja volt, őt érte a megtiszteltetés, hogy a Vasember-páncélt létrehozhatta, míg Don Heck többek között Starknak, és titkárnőjének Pepper Potts-nak a külső megjelenését alakította ki.


Vasember Krónika - 3. kép

A páncélos hős első eredettörténete szerint Stark, Amerika legnagyobb fegyvergyártó cégének feje, éppen Vietnámban mutatja be legújabb fejlesztésű harceszközét, amikor támadás éri, és foglyul ejti az ellenség, egy Wong-Chu nevű kommunista gerillavezér. A szívébe fúródott repesz miatt lassan haldokló Starkot Wong-Chu fegyverkészítésre fogja műhelyében, ugyanis ha nem engedelmeskedik, akkor nem kap orvosi ellátást. A feltaláló viszont e helyett saját magának készít páncélöltözetet, amely segítségével kiszabadul a fogságból, és amibe egy, a repeszt a szívétől távol tartó mágnest is épített. Menekülése során a páncél megépítésében segédkező fogolytársa, Yinsen professzor, a híres kínai orvos és feltaláló életét veszti, Tony azonban megbosszulva halálát megsemmisíti a gerillatábort. Miután visszatér az amerikai hadsereg táborába, megismerkedik Jim Rhodes-szal, egy sebesült katonával. Amerikába való hazatérésekor Tony rájön, hogy élete végéig viselnie kell a speciális mellvértet, amelyet naponta fel kell töltenie, különben veszélyben forog az élete a mellkasában lévő srapnel miatt.


Vasember Krónika - 4. kép

Mivel az első páncél mostoha körülmények között készült, Kirby ennek megfelelően nem törekedett a kifinomultságra: ormótlan, szürke öltözetet rajzolt. Ezt a következő számra le is váltotta egy aranyszínű változat, majd a definitív, Steve Ditko keze munkáját dícsérő, vörös-arany párosítás a Tales of Suspense 48. számában került bemutatásra. Egy páncélt viselő szuperhősben rejlő megannyi lehetőség, apró, vagy éppen nagyobb módosítások, a variációk sokasága szinte minden újabb, Vasemberen dolgozó rajzolót elcsábított, és az elkövetkező évek során a karakter kinézete többször változott, mint akármelyik másik szuperhősé valaha is. Felsorolni is sok lenne mindet, nem hogy bemutatni őket egytől egyig, hiszen már a 30-at is átlépte a páncélváltozatok száma.

Vasember Krónika - 5. kép

A Vasember a Tales of Suspense 1968 márciusi megszűnése után áprilisban vissza is tért, az Iron Man and Sub-Mariner című különkiadásban. Több szempontból is érdekes lap volt ez, hiszen ez volt az első Marvel-kiadás, amely szándékoltan mindössze egyetlen számot ért meg, emellett a cím ellenére a két szuperhős, a Vasember és Namor, nem egy történetben szerepelt, hanem korábbi, más képregényekben félbehagyott kalandjaik folytatódtak 11-11 oldalban fejenként. Ezután májusban mindketten saját sorozatot kaptak, amelyekben folytatódtak az ez alkalommal sem lezárt cselekményszálak. A Vasember-univerzum törzsét képező, a fő történetfonalat jelentő képregény szimplán a főhősről lett elnevezve, és volume-okra, vagyis kötetekre lett felosztva: az első '68 májusától egészen '96 szeptemberéig tartott, a második 1996 novembertől számítva mindössze egy évet futott, a harmadik 1998 februárjától 2004 végéig, a jelenleg is futó negyedik kötet pedig 2005 januárjában kezdődött. Emellett természetesen megszámlálhatatlan, egy-két számos, de sokszor akár hónapokon, vagy egy éven át tartó különkiadás jelent meg, és jelenik meg a mai napig is.

Szinte egyetlen tollvonással, a Vasember 45 évvel ezelőtti legelső feltűnése lefektette a következő évtizedeket, egyben magát a karaktert meghatározó fundamentális témák hosszú sorát: a technológia elhatalmasodása felettünk, a nagyvállalatok befolyása, a fizikai fogyatékossággal való nehézkes megbírkózás, a kommunizmus elleni harc, és a kelet-nyugat polaritás problematikája. A Tales of Suspense utolsó 60 része ezeket a felhangokat erősítette tovább, habár a fókusz kezdetekben leginkább a politikai célzatúakra, Vasember anti-kommunista hősi szerepére helyeződött - ezt a döntését Lee utólag, állítása szerint, megbánta. Habár való igaz, Lee számára a vietnámi háborús helyszín valószínűleg csak expediens volt, hogy igazán gyűlölhető kommunista gonoszokat vonultathasson fel, évekkel később pedig, az események folyását látva, érthetően rossz érzései támadtak a korabeli szimplisztikus megközelítése miatt, mégis, ez a döntése bizonyos szintű vizionarizmusról tesz tanúbizonyságot. Hiszen 1963-ban Vietnám még feleannyira sem foglalkoztatta az amerikai társadalmat, mint pár évre rá. Ahhoz pedig nem kell esztétának lenni, hogy észrevegyük a kapcsolatot a kitaszított vietnámi veteránok, és a szintén Vietnámból hazatérő, a háború mementóját örök életre viselő Tony Stark között.


Vasember Krónika - 6. kép

Vasember kezdeti karrierje során a vasfüggönyön túlról érkező kémekkel, és szupergonoszokkal küzdött, mint például a Vörös Dinamó, a Fekete Özvegy, az Egyszarvú, és a Titánium Ember. Legnagyobb nemezise, a kínai származású Mandarin, kommunista háttere sem volt véletlen, idővel persze ő is evolválódott, keményfejű Vörösből misztikus keleti karakterré, aki bármiféle eszmén kívül és felül áll, és megvet minden létező modern technológiát. Stark számára pedig, aki egy amerikai nagyvállalat feje, keményen dolgozó feltaláló, az amerikai álmot megtestesítő techno-kapitalista, keresve sem találhatnánk ideálisabb ellenfelet, mint egy technológiaellenes őrültet, aki egyben egykori kommunista is.

Akárhogyan is, a Vasember olyan karakter lett, amelynek premisszája erőteljesen a politikához kapcsolódott, elválaszthatatlan lett attól. Mi sem mutatja ezt jobban, mint, hogy az eredeti, 1963-as történetet többször is update-elték az írók: elsőnek a '90-es években, amikor a vietnámi háborút lecserélték az 1991-es öbölháborúra, másodjára pedig nemrégiben ez utóbbit is megváltoztatták, Afganisztánra - a filmben is ezzel a változattal találkozhatunk.

Vasember Krónika - 7. kép

Vasember karakterének másik, legszembetűnőbb, és legelemibb eltérése a korabeli szuperhősöktől az emberi létében rejlik. A Pókember, a Hulk, a Fantasztikus Négyes, és hasonszőrű, emberfeletti képességekkel bíró figurák idejében Tony Stark egyszerű homo sapiens volt, aki erősen függött a technológiától, ráadásul megvoltak a maga fizikai, érzelmi, és morális problémái is. Stark legnagyobb erénye (a bankszámlája mellett) a brilliáns elméje, a tudása. Nem elég, hogy nincsenek szuperképességei, az erőt adó páncéljától egyben élete is függ, hiszen az tartja mozgásban megsebesült szívét. Mindig egy lépésre a haláltól, Stark folyamatosan javítgatja, módosítja páncélját, mialatt egyre függőbbé is vált tőle, annak ellenére, hogy az idő folyamán szívátültetésen is átesett már, majd mikor egy későbbi műtét lebénította, mikrochipet is beültettek neki. Tony Stark a high-tech Vasember-jelmez nélkül sem száz százalékig emberi tehát, keveréke embernek, és gépnek, ahogy a sci-fi zsargon mondaná: cyborg.


Vasember Krónika - 8. kép

Harisnyás elődeivel szemben ugyanakkor, Stark nagyon is jól körvonalazott karakter volt, meghatározott múlttal, amelyet megosztottak velünk, olvasókkal, egészen a gyerekkoráig visszamenőleg. Zsenije már tizenéves korában megmutatkozott, a legjobb iskolákba járt, 21 évesen elvesztette szüleit egy autóbalesetben, és ezután vette át a családi vállalkozást; a Stark Industries-t, amely fegyvereket gyárt, és ad el. Habár ez szokatlanul negatív polgári foglalkozás volt egy szuperhős számára, megvoltak az egyértelmű előnyei, és már a korai szakaszban is voltak utalások arra, hogy Tony sem éppen száz százalékig elkötelezett fegyvermágnási szerepe mellett. Amikor egy 1979-es történetvonalban a vállalata elvesztése fenyegeti, Stark alkoholistává válik, Vasember szerepét pedig képtelen teljesíteni, így egy barát ölti magára ideiglenesen a páncélt. Vasember tehát létezhet Stark nélkül, a kérdés mindig is inkább az volt: Stark létezhet-e Vasember nélkül?

Stark sosem titkolta a nyilvánosság előtt kapcsolatát Vasemberrel, ám ahelyett, hogy magára vállalta volna az igazságosztó szerepét, inkább testőreként hivatkozott rá, mellette pedig a Stark Industries szóvivőjévé, és egyfajta céges "kabalájává" is tette. Vasember és Tony Stark kapcsolata bipoláris keringő, viszonyuk sokkal összetettebb, és mocskosabb, mint mondjuk a Clark Kent/Superman kettős közötti. Jó példa erre az eset, amikor a saját erőszakos viselkedése miatti retorziókat elkerülendő bejelentette, hogy a páncél mögötti ember meghalt, és másvalaki került a helyére.


Vasember Krónika - 9. kép

A hidegháború mérséklődésével az anti-kommunista, és militarista elemek lassan elhomályosultak, és helyükbe megannyi személyes harc került, a már említett alkoholizmustól és szívgondoktól kezdve egészen üzleti, vagy éppen nőügyekig. Volt idő, amikor Stark annyira inkapacitált lett egészségéből kifolyólag, hogy távirányítású Vasembert kellett alkotnia, másik alkalommal pedig barátja, Jim Rhodes vette fel szerepét. A képregénysorozat jelenleg több, félresikerült irányvétel utáni helyreállás szakaszában van, a film sikerének hála a régi, kezdetekbeli dicsfényét kezdi visszakapni. Vasember pedig, sorstársaival egyetemben, igyekszik megtalálni új helyét, redefiniálni szerepét. A hidegháborús korszakát végképp lezárandó nemrégiben Stark a régi Szovjetunió területén nyitott gyárat, kommunista ellenfeleinek nagy részével pedig örökre leszámolt, másokat átdolgozták új, aktualizált formába az írók. Batman, vagy Pókember, minden beléjük erőltetett hétköznapiság ellenére, sosem lesznek annyira emberi szuperhősök, mint Vasember, aki nem csak a világhatalomra törő gonoszok legyőzése előtt, és után, hanem 24 órában küzd olyan kisemberi gondokkal, mint az alkohol, a betegségek, illetve a morális kudarcok.

Vasember a nagyvásznon, és a televízióban


Vasember Krónika - 10. kép

Annak tudatában, hogy a Vasembert olvasó, azon felnövő emberek tömkelege között ott volt például James Cameron rendező, csoda, hogy nem készült 2008-nál korábban élőszereplős változat. Igaz, egy egész estét film tervei már minimum az 1990-es évek eleje óta éltek, de mint oly sok, akkoriban betervezett képregényadaptáció - többek között James Cameron Pókembere - a Vasember-film is éveken át tartó huza-vona (development hell, vagyis fejlesztési pokol) áldozata lett. A Universal stúdió 1990-ben vásárolta meg a képregény megfilmesítési jogait, és kifejezetten alacsony költségvetést szánt a filmre, amelyet a tervek szerint Stuart Gordon (Re-Animator) rendezett volna. Teltek-múltak az évek, a filmből nem lett semmi, így 1996-ban a Universal a 20th Century Fox-nak eladta a jogokat. A Fox Quentin Tarantinóval próbálta megíratni és rendeztetni a filmet, a címszerepet pedig Nicolas Cage, illetve Tom Cruise is szívesen vállalta volna, ám ez alkalommal sem sikerült a produkcióban továbblépni. 2000-ben a New Line Cinema kezei közé kerültek a jogok, a stúdió égisze alatt olyan potenciális rendezők kerültek szóba, mint Joss Whedon, vagy Nick Cassavetes. Miután a New Line sem jutott sehova, 2005-ben a jogok visszakerültek a méltó tulajdonoshoz, a Marvelhez.

A Marvelnál 2005 novemberében teljes gőzzel megkezdték a munkálatokat, és bejelentették azt is, hogy a Vasember lesz az első, teljesen független, vagyis önállóan elkészített adaptációja a cégnek. Míg a New Line-nál íródott forgatókönyvben Mandarin volt az ellenfél, addig Jon Favreau ezt az ötletet azonnal elvetette, pontosabban félretette egy esetleges folytatásra, és vagy fél tucatnyi variáció után egy ősi ellenséget, az Iron Mongert, magyar nevén Vasmángorlót, alias Obadiah Stane-t választotta ki. Favreau független filmes attitűdje, kiváló szereplőgárdája (Jeff Bridges, Robert Downey Jr., Gwyneth Paltrow), és a látványba, illetve forgatókönyvbe beleölt rengeteg munka meghozta gyümölcsét, az elvárásokat jócskán felülmúló kritikai és pénzügyi sikert egyaránt.

Vasember Krónika - 11. kép

Habár az élőszereplős filmre 45 évet kellett várnunk, animációs sorozatokban már évtizedekkel korábban tiszteletét tette Vasember. Legelső TV-s feltűnése a The Marvel Superheroes című 1966-os rajzfilmsorozatban esett meg, amely nagyrészt képregénytörténetek egy az egyben a képernyőre történő átültetése volt, és a páncélos hősön kívül még négy Marvel-hőst szerepeltetett, így minden hétköznapra jutott egy epizód. Ennek a sorozatnak a végeztével jó ideig csak vendégszereplőként tűnt fel más szuperhősrajzfilmekben, elsőnek 1981-ben a Spider-Man and His Amazing Friends-ben, majd egészen a show 1983-as befejezéséig még többször is volt látható ebben a sorozatban. Szintén 1981-ben Pókember önálló rajzfilmjében jelent meg, majd az 1994 és 1998 között futó Pókember-rajzfilmben, valamint az 1996-os The Incredible Hulk sorozatban, egy-két epizód erejéig. 1994-ben egy 2 évig futó saját sorozatot is kapott a Marvel Action Hour nevezetű rajzfilmcsomag keretében, ezt követően a Marvel-hősöket összefogó 1999-es The Avengers: United They Stand című sorozatban játszott fontosabb szerepet. Ez utóbbit a rajongók összhangúan az egyik legrosszabb Marvel rajzfilmnek tartanak, 13 epizód után meg is bukott.


Vasember Krónika - 12. kép

Vasember legutóbb a jelenleg is futó Fantastic Four: World's Greatest Heroes című sorozatban vendégszerepelt, Iron Man: Armored Adventures címmel pedig még folynak a munkálatok egy vadonatúj sorozaton. Mindezek mellett három, egyenesen DVD-re készült, egész estés rajzfilmben szerepelt ezidáig, ezek az Ultimate Avengers 1 és 2, és a The Invincible Iron Man - ennek a háromnak kiemelten ajánlom a megtekintését.

Vasember játékplatformokon


Vasember Krónika - 13. kép

Akármennyire is hihetetlen, a Vasember eredeti, saját játékkal eleddig még nem is rendelkezett, legalábbis ha leszámítjuk a 2002-ben Game Boy Advance-on megjelent The Invincible Iron Mant. Ahogyan a rajzfilmek esetében, a videójátékok terén is mostohán bántak a Vasemberrel, és csak vendégszereplőként, illetve játszható karakterként került be egy tucatnyi játékba. Felsorolás szerűen, játszható karakter volt a következőkben: Captain America and the Avengers (1991, NES; 1992, Genesis; 1993, SNES, Game Gear; 1994, Game Boy), Marvel Super Heroes: War of the Gems (1996, SNES), Marvel Super Heroes (1997, Sega Saturn, Playstation), Marvel Super Heroes vs. Street Fighter (1998, Sega Saturn; 1999, Playstation), Marvel vs. Capcom: Clash of Super Heroes (1999, Sega Dreamcast; 2000, Playstation), Marvel vs. Capcom 2: New Age of Heroes (2000, Sega Dreamcast; 2002, Playstation 2; 2003, Xbox), Marvel Nemesis: Rise of the Imperfects (2005, GameCube, Playstation 2, PSP, Nintendo DS, Xbox), Marvel: Ultimate Alliance (2006, Xbox, PC, Playstation 2, Xbox 360, Game Boy Advance, PSP, Wii, Playstation 3). Kiemeltebb szerephez jutott az Iron Man and X-O Manowar in Heavy Metal című játékban, ami 1996-ban jelent meg PS, Sega Saturn, Game Boy, Game Gear, és PC platformokra, valamint titkos karakterként vendégszerepelt a Tony Hawk?s Underground, a Punisher, és az X-Men Legends II: Rise of Apocalypse játékokban.

Vasember Krónika - 14. kép

Az első, ízig-vérig Vasember játék a film kapcsán, annak amerikai premierjével egyidőben, 2008. május 2-án jelent meg az Xbox 360, a Playstation 3, Playstation 2, PSP, Wii, Nintendo DS, mobiltelefon, és PC platformokra egyaránt, a Secret Level és az Artificial Mind and Movement fejlesztésében. Míg a folyamatosan csepegtetett infók (ilyen volt például az, hogy a hangokat az eredeti színészek biztosítják), képek, és videók biztatóak voltak, a játék lesújtó kritikákat kapott. Az Eurogamer 3 pontot adott neki 10-ból, az IGN 3.8-at, szintén a maximális 10-ből, a tesztelők szerinti "legtűrhetőbb" verzió a Nintendo DS-re készült, míg a legrosszabb véleményeket kivétel nélkül minden oldalon a Playstation 3-as kapta.
12 hozzászólás

Vendég

15 éve, 7 hónapja és 21 napja

nemszeretek olvasnimosolygó smiley

válasz erre

Vendég

15 éve, 11 hónapja és 6 napja

Vendég írta:
NEM BIROM LETÖTEN JÓ JÁTÉK LEHETmeglepett smiley
kucsög meglepődött smiley

válasz erre

Vendég

16 éve, 2 napja

Vendég írta:
nagyon jo
szerintem uncsi röhögő smiley

válasz erre

Vendég

16 éve, 26 napja

Nekem megvan és egyáltalán nem is a filről szól
szomorú smiley

válasz erre

Vendég

16 éve, 1 hónapja és 22 napja

NEM BIROM LETÖTEN JÓ JÁTÉK LEHETmeglepett smiley

válasz erre

Vendég

16 éve, 3 hónapja és 27 napja

nem jo
röhögő smiley

válasz erre

nemabob

16 éve, 5 hónapja és 21 napja

AZEGYIK LEGJOBB BIZTOS SOK KÉPREGÉNYT FILMESITENEK MEG ABBOL TÖBB BEVÉTEL VAN ÉS ERRE MÁR RÉG RÁJÖTTEK

válasz erre

szita2

16 éve, 8 hónapja és 18 napja

ja nagyon király

válasz erre

Vendég

16 éve, 10 hónapja és 14 napja

jaja

válasz erre

Vendég

17 éve, 1 hónapja és 8 napja

hol tudom meg szerezni ezt a páncélt
mosolygó smiley

válasz erre

Vendég

17 éve, 1 hónapja és 9 napja

Nagyon jó!

válasz erre

Vendég

17 éve, 2 hónapja és 21 napja

nagyon jo

válasz erre
 
legutóbbi hozzászólások
 
marco profiljaBotyi profilja