The Champion - A Bajnok élménybeszámoló

2017. február 03.
71.7461
Advertisement
Figyelem! Ez a cikk már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
petike737 profilja, adatai
petike737
Kiállításokra járni a mai fiataloknál talán nem olyan trendi, de a technológia fejlődésével és a kreatív szakemberek is egyre több olyan dologra tudnak építkezni, mellyel bizony szinte az összes korosztályt meg tudják szólítani. Valami ilyesmi egyvelege lenne a The Champion - A Bajnok kiállítás a Millenárison, melyen nemrég mi is részt vehettünk a szervezők jóvoltából és beleláthattunk mindabba, ami egy ilyen projekt mögött és előtt áll. A túránkat rögtön egy kis ismertetéssel kezdtük, ahol részletes információt kaptunk arról, hogy mi is vár majd minket a beléptetőkapu túl, illetve hogy is született meg több év alatt ez a kiállítás.


A The Champion ugyanis nem egy olyan vándorkiállítás, ami néhány évvel a premier után végre eljutott hozzánk is, hanem nyugodtan nevezhetjük teljes mértékben hazai projektnek. A koncepció több évnyi ötletelés és rengeteg munkaóra után állt össze, a technológiai megvalósításokat javarészt hazai szakemberek végezték és a kiállítás "tárgyait" is itthon építették, direkt erre a célra. Erre nyugodtan büszkék lehetünk, hiszen óriási összegek állnak egy ilyen projekt mögött és jól tudjuk, hogy itthon semmit sem egyszerű összehozni.

Nézd nagyban ezt a videót!




De mi is pontosan a The Champion - A Bajnok? Leginkább egy interaktív kiállításként lehetne megnevezni, melyben a robusztus vizuális elemek mellett hazai fejlesztésű képességmérő tesztek, különleges gépek és informatív anyagok várják a látogatókat. A vizuális élményekért a hatalmas LED falak, a 3 dimenziós real-time projektor és szuperlassított és gyorsított felvételek felelnek. Utóbbihoz nagyon különleges technológiát használtak, melyhez a szakma legismertebb külföldi profiját hozták hazánkba néhány hétre, hogy az olimpikonokkal forgassanak.

Ahogy már említettük, a géppark sem mindennapi, hiszen direkt erre a célra fejlesztették ki őket, ezeket az állomásokat pedig ChampLAB-nek nevezték el. Minden géphez táblagépek csatlakoznak, melyek a feladatok ismertetéséért és végrehajtásáért is felelnek. A gépek egy részénél fizikai megpróbáltatások elé vagyunk állítva, legyen szó ugrálásról, gyors kézmozgásról vagy futásról. A kiállítás többi ChampLAB-je pedig inkább a szellemi felkészültségek, reakcióidőt és logikát nézi, hiszen estenként a felvillanó LED-fényeket kell megérintenünk a lehető leghamarabb, máskor pedig egy útvesztőben kell azonnal megtalálunk a felvillanó út végét.

The Champion - A Bajnok élménybeszámoló - 2. kép

Az arányok jól el lettek találva, a feladatok előtt pedig mindig elolvashatjuk, hogy ez mely sportágban válna hasznunkra, illetve azt is megtudjuk, hogy pontosan mit is kell majd csinálnunk a 30 másodperces kihívásokban. Elrontani nem nagyon tudjuk az adott feladatot, ráadásul tulajdonképpen korlátlan próbálkozási lehetőségünk van, a végén úgyis mindig a legjobb eredményünket veszi figyelembe a gép.

A teljesítményünk mérését és összegzését a jegy ellenében kapott NFC karkötőnek köszönhetjük, mely egyben arra is szolgál, hogy elindítsuk az egyes feladatokat. Használata rendkívül praktikus és logikus, ennél jobb módszert mi sem nagyon tudnánk elképzelni erre a feladatra. Persze nem kell hamar végigrohanni a ChampLAB-eken, hiszen két állomás között olyan extrák is várnak, mint például a medencét szimuláló szoba, ahol tulajdonképpen olyan érzésünk van, mintha a medence aljáról néznénk a vízilabdázókat.

Ennél talán különlegesebb és jobb is a magyar labdarúgó válogatotthoz kapcsolódó virtuális valóság. Az okostelefonos VR headsetet felvéve ugyanis mi lehetünk a magyar válogatott 12. tagja és az Elefántcsontpart elleni barátságos mérkőzésbe tekinthetünk bele bennfentesként. A kétperces anyag nagyon jól sikerült, mint megtudtuk, különleges GoPro állványt készítettek és az sem volt egyszerű, hogy valóban a frontvonalba kerüljenek a felvétel készítésekor.

The Champion - A Bajnok élménybeszámoló - 3. kép

A kiállítás végéhez közeledve egy másik VR-élmény is vár ránk, mely extra felár fejében tapasztalható meg. Egy nagyon komoly, 70 000 dollár körüli VR szettet próbálhatunk ki 1200 Forintért. Itt korosztálytól függően buborékokkal fújhatjuk le a halakat, lehetünk a vadnyugat urai vagy hentelhetjük a zombikat. Itt nem csak forgolódnunk kell, sétálhatunk, guggolhatunk és fedezékbe is bújhatunk, tehát egy komplex vizuális élményben lehet részünk, így akik hasonlót még nem próbáltak, azoknak ez a felár valószínűleg megérhet ennyit, hiszen a VR továbbra is az egyik legérdekesebb új technológia.

A 1200 Ft tehát csak ezt a belső kis extra VR-élményt foglalja magában, a kiállítás ennél jóval borsosabb áron látogatható. Hétköznap egy felnőtt jegy 2350 Ft-ba kerül, hétvégén pedig 2900 Ft-ba, míg 12 éves korig 1600 és 1900 Ft a belépőjegy. A diákok (12 éves kor felett) és a nyugdíjasok hétköznap 1800, hétvégén pedig 2300 Ft-ért látogatják a kiállítást. Természetesen családi jegyek és csoportos opciók is vannak, így ezeken az összegeken még lehet faragni, de összességében nem egy olcsó mulatság.

The Champion - A Bajnok élménybeszámoló - 4. kép

Ugyanakkor nem is drága, hiszen lassan egy mozijegy árának felel meg, cserébe azonban különleges, nem mindennapi élményben lehet részünk. Családdal, barátokkal még jobb mulatság, hiszen a pontokat azonnal össze is vethetjük, a legvégén pedig e-mail-ben egy oklevelet is kapunk, illetve ha kérjük, akkora helyszínen ki is nyomtatják nekünk fizetség ellenében.

A kiállítás április 7-ig látogatható, utána ha minden jól megy, külföldre költözik és több nagyvárosban is megrendezésre kerül. A pesti The Champion remélhetőleg egy magyar sikertörténet első állomása és mi abban is bízunk, hogy a jövőben több hazai kezdeményezés jut majd el a tényleges megvalósításig, hiszen itt az élő példa, össze lehet egy minőségi és egyedi kiállítást hozni mindenféle állami támogatás és külföldi licenc nélkül.
5 hozzászólás

muki

7 éve, 9 hónapja és 4 napja

Komoly családi program, benevezek rá. Szuper lett az ajánló!

válasz erre

Hentes

7 éve, 9 hónapja és 4 napja

Egész egyedülálló, különleges kiállítás ez ahogy látom. Remélem kijutok mielőtt bezár.

válasz erre

Gólem

7 éve, 9 hónapja és 4 napja

Wow! meglepett smiley Szuper programnak tűnik!

válasz erre

Patrik94

7 éve, 9 hónapja és 6 napja

Azért ez elé drága kiállítás ha mindent összeadunk benne... szomorú smiley

válasz erre

Mordorer

7 éve, 9 hónapja és 6 napja

Ez nagyon érdekesen hangzik! mosolygó smiley A belépő nem is vészes, meg fogom nézni.

válasz erre
 

kapcsolódó hírek, cikkek

Nincsenek kapcsolódó cikkek.

 
legutóbbi hozzászólások
 
marco profiljaBotyi profiljarDAVE profilja