Smarter és 48 órás programozói verseny: a díjátadó

2009. november 12.
71.1511
Figyelem! Ez a cikk már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
Yoyo profilja, adatai
Yoyo
Mi a közös a 48 órás programozó-verseny és a Smarter Hungary blogíró-összecsapásában? Nem más, mint hogy mindkettő az IBM szervezésében jött létre, és a díjkiosztójuk egy napon, egy helyen zajlott le, Budapesten, a Take 5 nevű szórakozóhelyen. Természetesen jelen voltunk kis csapatunkkal, egyrészt azért, mert kíváncsiak voltunk az érdekes kezdeményezés, a 48 órán át tartó programozói verseny végtermékére, másrészt mert a Game Channel médiapartnerként kiemelt helyen kezelte az elmúlt hónapokban a Smarter Hungary blogíró versenyt és tesz ezzel így most is. Beszámolónk és képriportunk következik.

/>
Smarter és 48 órás programozói verseny: a díjátadó - 2. kép

Korai érkezésünk ellenére viszonylag sokan voltak, így a ruhatárnál kisebb sor alakult ki. A helyszín egy stílusos underground hatású pince-pub, ami szokatlan helyszínnek tűnhet egy programozókból és bloggerekből álló csoportosulás díjkiosztó-versenye számára. Az ingyenes welcomedrink mindenesetre nagy népszerűségnek örvendett, ki-ki a maga pezsgőjét vagy narancslevét itta, attól függően, hogy autóval érkezett-e vagy sem. Az esemény magával a díjátadóval kezdődött, ami után egy fergeteges buliban is részt vehettünk volna, ám a körülmények sajnos nem tették lehetővé.

Smarter és 48 órás programozói verseny: a díjátadó - 3. kép


Smarter és 48 órás programozói verseny: a díjátadó - 4. kép

A Smarter Hungary blogíró-verseny lényege, hogy egy rendszeresen vezetett blogban olyan témákat, ötleteket kellett felvetni, amik jobbá tehetik az életet, és emellett a környezetkímélés is szempontként szerepel. További fontos kritérium, hogy a felvetett ötleteknek kapcsolódnia kell az informatikához is. A versenyt két részre osztották: egy tizennyolc éven aluli, és egy azon felüli korcsoportra. A megmérettetést az IBM Hungary szervezte, a díjátadón pedig a vezérigazgatótól tudhattunk meg oly rég elfeledett dolgokat, mint például hogy az IBM cég már 1911 óta létezik, bár akkor még a számítástechnika nem volt a fő profiljuk. Helyette többek között sajtszeletelők készítésével foglalatoskodott a cég, majd idővel átállt a számítógép-fejlesztésre, ami később a feledés homályába merült, lévén a cég tekintete a hardver, majd később a szoftverfejlesztés felé fordult.


Smarter és 48 órás programozói verseny: a díjátadó - 5. kép

Éppen ezért hirdették meg a Smarter Hungary blogíró-versenyt, ahol mindenféle megkötés nélkül lehetett blogírásba kezdeni, a legjobb ötleteket értékes jutalmakkal díjazták. Ami érdekesség volt, hogy az első helyen egy leányzó, Regina végzett, aminek tiszta szívből örülünk, a kiváló teljesítménye is azt mutatja, hogy egyre több lány érdeklődik az informatika világa iránt, ami dicséretes tény. A versenyzők közül mindenki kiváló ötletekkel állt elő, s bár csak az első három helyezett részesült nyereményben, még további oklevelek is kiosztásra kerültek a kiváló ötletek gazdái között. A nyertes ötleteket a http://smarterhungary.buzz.hu/ oldalon megtekintheti mindenki.

Smarter és 48 órás programozói verseny: a díjátadó - 6. kép

A 48 órás programozó-versenyen is találkozhattunk női résztvevővel, ami szintén a fent említett tényt erősíti. A nyertes egy három tagból álló csapat, az Alba Rizs volt, akik fejlesztésüket, az utazási élménybeszámolók köré épített honlap-rendszert be is mutatták a jelenlévőknek. A fiatal egyetemistákból összeállt fejlesztőcsapat szónoka minden apró fortélyba beavatta a publikumot, így olyan feature-ökbe is, mint az elrejthető hozzászólások. A bemutató alatt sok ember indult meg az ételpult felé, néhányan azonban már ekkor elhagyták a helyszínt.

Smarter és 48 órás programozói verseny: a díjátadó - 7. kép


Smarter és 48 órás programozói verseny: a díjátadó - 8. kép

Sajnos, vagy éppen szerencsére elég sokan indultak idejekorán útnak ahhoz, hogy az esemény családias hangulatúvá váljék. A díjkiosztó végén ugyanis az ingyen étel, a bulizás szempontjából még fontosabb ingyen sör, valamint a hangulat megteremtéséért felelős Heaven Street Seven zenekar ellenére is kiürült a terem. A kezdeti nyolcvan-száz fő így hamar lecsökkent egy körülbelül harminc fő körüli társaságra, ami igencsak megnehezíti egy jó parti kialakulását. Így Marco-val nem is láttuk értelmét a maradásnak, a nagyszerű zene és az enyhe alkoholmámor ellenére is úgy éreztük, kár lenne tovább maradni.

De ez az este nem is feltétlenül a bulizásról szólt: inkább arról a nagyszerű dologról, hogy egyetlen ember is jobbá teheti a világot ötleteivel, és arról is, hogyha néhány ember összeáll, akkor a programozás terén olyan megvalósítások születhetnek fiatal programozók modern ötleteivel, amik jelentősen megváltoztathatják a szoftverfejlesztés jövőjét.

Smarter és 48 órás programozói verseny: a díjátadó - 9. kép


Smarter és 48 órás programozói verseny: a díjátadó - 10. kép


Smarter és 48 órás programozói verseny: a díjátadó - 11. kép

2 hozzászólás

Vendég

13 éve, 5 hónapja és 22 napja

Idén nem lesz ilyen?

válasz erre

Vendég

15 éve, 8 hónapja és 7 napja

Mennyi kocka te jóisten!mosolygó smiley

válasz erre
 
legutóbbi hozzászólások
 
marco profilja