Propel Star Wars drón teszt

2017. szeptember 01.
73.3901
Figyelem! Ez a cikk már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
marco profilja, adatai
marco
Igazi Star Wars rajongónak vallom magam, még akkor is ha manapság kevesebb időt töltök egy messzi-messzi galaxisban, mint ifjonti koromban, amikor nagyjából kétszáz alkalommal néztem meg a Birodalom visszavágot. Ha valami megjelenik, amin legkisebb mértékben is fellelhető a Lázadók és a Birodalom konfliktusának bármilyen jele, azonnal beszippant a dolog és napokig nem ereszt. Most akkor gondoljátok el azt, mit éreztem amikor először megláttam az X-Wing és Tie Fighter drónokat csatázni.
Advertisement


A Propel név számomra ismeretlen volt egészen egy júliusi napig, amikor is bemutatkozott a cég által fejlesztett drón család. A csapat meghívásának hála volt szerencsém élőben ott lenni Brüsszelben a nagy bejelentésen, amire ha azóta is visszagondolok, feláll a szőr a hátamon.

A propeller színe nem autentikus, csak ledaráltam vele a fél kertet

A propeller színe nem autentikus, csak ledaráltam vele a fél kertet


Képzeljetek el egy épületet, lesötétítve, mindenhol a Star Wars dallamok szólnak, a hely minden momentumában árasztja az Erőt. Egy teremben színpad, mögötte vászon, óriási feliratok pörögnek, hirdetve hogy hamarosan valami érdekes lesz bejelentve, egy másik teremben lezárt kamra, ki tudja mi készül, de az látszik, hogy valami harci helyszín. Nos, ide csöppentünk be néhányan Magyarországról, együtt a világ többi újságírójának egy kiválasztott csoportjával.

Az eseményen több videofelvétel is készült, ezekből egy vágott verziót mutatunk be az alábbiakban:


Mi X-Winggel csapatjuk

Jelenleg - épp a teszt megjelenésének napjától - három féle drón van forgalomban, a 74-SPEEDER BIKE, a TIE ADVANCED x1 és a T-65X-WING. Nálunk ez utóbbi, tehát X-Wing vendégeskedett, de alapvetően mindegyik drón hasonló tulajdonságokkal bír. Minimális repülési viselkedésbeli különbség fedezhető fel, más és más trükköket tudnak például.

A trükkökből egyébként nincs túl sok, az X-Wing például kapott egy-egy dedikált gombot egy jobbra és egy balra hirtelen átforduláshoz - ez pontosan úgy fest ahogy a filmben is.


Csomagolás és tartozékok

Igényes csomagolás, prémium anyagokkal

Igényes csomagolás, prémium anyagokkal


A prémium minőségű tárolót kibontva egy átlátszó plexi alatt látható maga a quadcopter, amit azonnal felvillanó fények világítanak meg és felcsendülnek a Star Wars zenéi - pedig csak benéztünk a dobozba! A látvány azonnal magával ragadja az egyszeri Star Wars fant, és a cél természetesen pont ez, megadni azt a feelinget, amit várunk egy ilyen eszköztől.

A plexit leemelve férünk hozzá a drónhoz, ami rá van erősítve egy tartóra, ezt levéve jutunk a doboz többi tartalmához.

A csomag tartalmaz - a kontrolleren kívül - egy propeller szerelő eszközt, egy tanulókeretet, a töltőt és két elemet, plusz propellereket és plusz antennákat is, amire szükségünk is lesz időnként, mert a nagy fűben másodpercek alatt képesek eltűnni egy komolyabb zuhanás után. Nekem mondjuk szerencsém volt, egyelőre egyet sem hagytam el, pedig reptettem már nagyjából 30 órát.

A tanulókeret felszerelése ajánlott akkor is amikor már egész jól kezeljük a drónt, mert bár le tud szállni a propellerre a quadcopter, a rugalmas műanyag megvédi az egész repülőt, akár sima landolásnál, akár zuhanásnál, vagy épp egy túl közeli tereptárgyhoz való koccanásnál. Csatában meg gyakorlatilag kötelező.

Igen, az ott R2D2. És folyamatosan magyaráz.

Igen, az ott R2D2. És folyamatosan magyaráz.


A drónok kialakítása, festése tökéletesen adja vissza a Star Wars hangulatot. A külső festés minden elemében harci egységek képét mutatja, lövésnyomok, sérülések, az utánégetők korma, mind fel van festve, elképesztően jól mutat. A repülők méretarányosak, de nem egymáshoz, hanem az eredeti hajóhoz, vagy épp bikehoz mérten. A drónok mindegyike - legyen az Tie Fighter, X-Wing, vagy épp Spider Bike - nagyjából hasonló dimenziókkal bír természetesen.

A távirányító egység mindenben passzol a választott drónunkhoz, a Lázadók fehér, a Birodalmiak fekete kontrollert kapnak, és a megszólaló dallamok is a választott oldal zenéiből kerültek kiválogatásra. Ezekből a dallamokból kontrollerenként 7-7 féle van, és természetesen a hangeffektek is passzolnak az általunk választott oldalhoz. A Lázadók kontrollerének bekapcsolásakor példálul R2D2 üdvözöl minket!


Irányítás

A távirányítón az irányítókarokon kívül több gomb és kapcsoló áll rendelkezésünkre, ezekkel nem csak a repülési élmény és a fokozat befolyásolható, de például itt állítható a hangerő, a zene stílusa és egyebek.

Felszállásra kész!

Felszállásra kész!


A kontrolleren aktiválható a tanuló mód is, ami egy nagyon érdekes dolog: egy tablettel (vagy mobillal, amihez tartó is van rajta) összepárosítva valós drón reptetés helyett egy szimulátor appban sajátíthatjuk el a repülés minden csínját-bínját. A szimulátorban többféle nehézségű feladat áll rendelkezésre, meg lehet tanulni a mozgást, az irányítást és a harcokat is.

Biztos vagyok benne, hogy a legtöbben ezt nem akarják majd kihasználni, mert azonnal a levegőbe küldenék harci egységüket, pedig érdemes még a tapasztaltabbaknak is, aki pedig eddig még nem használt drónt vagy quadcoptert, annak egyenesen kötelező. Sok kellemetlenségtől kímélhetjük meg magunkat, többek között lehet hogy nem vágjuk meg a mellettünk állók karját, lábát, nyakát vagy a többi fontos testrészét. Mint ahogy ezt én tettem.

A bal irányítókarral forgunk és emelkedünk fel-le, a jobb karral úszunk jobbra és balra, valamint haladunk előre és hátra. A bal oldali kar mellett található két gomb, ezekkel a zenét és a hangeffekteket állítjuk, valamint itt kapott helyet a fel-le szállás gombja is. A kartól balra található görgővel kapcsolhatók a fokozatok.

A háttérben a cseresznyefa, aminek a tetejéről könnyedén vadásztam a gyümölcsöt

A háttérben a cseresznyefa, aminek a tetejéről könnyedén vadásztam a gyümölcsöt


A jobb kar mellett a giroszkóp kalibrálására, valamint a ledek kapcsolgatására szolgáló gombok találhatók. A gombok egyidejű nyomkodásával is beállítások érhetők el, ezekhez részletes ismertetőt kapunk.

Az elülső triggerekből négy darab van, az alsó kettő a lövésekhez való, a felső kettővel pedig a beépített trükköket aktiválhatjuk. Amikor a drón érzékeli hogy ellenfél (vagy éppen egy tereptárgy) van vele szemben, figyelmeztet hogy lőjünk.

Nézd meg videotesztünket is:


Menetteljesítmény

A drón sebessége három fokozatban állítható, ezek gyakorlatilag a kezdő, a normál és a pro fokozatok, valamint van egy negyedik lehetőség is, ami a tanulómód, ez bekorlátozza a drón repülési távolságát és magasságát. A legalacsonyabb fokozatban különösebben nem lesz nehéz dolgunk és alapvetően már így is nagyszerű repkedésben lehet részünk, mégpedig úgy hogy a qc abszolút könnyen irányítható marad.

Elképesztően fest az X-wing (is), a festés komoly harcokra utal!

Elképesztően fest az X-wing (is), a festés komoly harcokra utal!


A normál fokozatban nő a sebesség valamelyest, a pro fokozat pedig már 50kmph sebességgel repteti az X-Winget (Tie Fightert, Spider Bikeot - a megfelelő rész aláhúzandó), ami egy ekkora eszköznél őrületes sebességnek tűnik. Természetesen az irányítás ilyenkor már nehezebb, hiszen minden mozdulattal gyorsabb reakciót váltunk ki a repülőből, hirtelen történnek az irányváltások.

A zárt térben vagy udvaron repkedés ilyenkor nagyon nem javasolt, ehhez a módhoz tényleg nagy kültér kell.

Az akkumulátorok nagyjából 10 perc alatt olyan állapotra töltődnek amivel már lehet pár percet repkedni, a teljes feltöltéshez nagyjából fél óra szükséges. Egy akksi nagyjából 8-10 percig bírja, így a két darabbal megoldható hogy akár órákig is elrepkedjünk a kertben az akksik folyamatos cserélgetésével.

Szépen, lassan cserkésszük be a célpontot.

Szépen, lassan cserkésszük be a célpontot.


A quadcopterek határozottan strapabírók, megszámlálhatatlan alkalommal zuhantam le pár méterről, daráltam be a fenyőfákat és a betonon is sikerrel landoltam fejre állva, de semmi jelentős sérülést nem sikerült szereznie a hajónak. A tanulókeret ugyan eltört egy helyen, viszont abszolút nem okoz semmilyen problémát és a jó öreg szigszalag is teszi a dolgát.


Harcoljunk!

A Star Wars drónok önmagukban is speciálisak, de az igazi különlegességüket az egymással vívott csaták adják. A PvP alapú harcokat maximum 12 fős társaságban vívhatjuk, és ez élőben még sokkal jobb mint ahogy hangzik. A drónokon érzékelők vannak, amik sikeres találat esetén - azon túl hogy meginog a találatot kapott drón - megrezegtetik a sérült hajó kontrollerét, valamint hang- és fényeffekttel is jelzi hogy bekaptunk egy lövést.

Dedikált lövés és rakéta gomb, de a trükkökhöz is saját trigger van

Dedikált lövés és rakéta gomb, de a trükkökhöz is saját trigger van


Az alap infra érzékelők upgradeelhetők egyébként speciális lézerekkel, amik egyrészt látványosabbak, másrészt pontosabbak is velük a találatok, mert ebben az esetben tényleg el kell találni az adott szárnyat, törzset, bármit - míg infránál ez egy picit elnagyoltabb.

Összesen három találat érhet egy repülőt, utána "lezuhan", kiesik a csatából. Hogy a dolog még interaktívabb legyen, egy app segítségével folyamatosan nyomon követhetjük a csata állását, de a nonplusultra, hogy az egészet szerverekre is tölti az applikáció, amellyel teljesen realtime láthatjuk, a világban ki milyen csatákat vív. Természetesen toplista is van, amiben az egyedi teljesítményünkkel is büszkélkedhetünk. Online, realtime.

A Propel nem állt meg itt, csatatereket és különböző eseményeket terveznek, ahol a drónosok megküzdhetnek egymással. Ha ezek a helyszínek olyanok lesznek mint a fentebbi, Brüsszelben készült videóban, akkor szerintem én az egyikbe bevackolok pár napra. Az élmény, ahogy cikáznak a fények, üvölt a Star Wars zenéje, olyan hangulatot teremt, ami egyelőre utánozhatatlannak tűnik.

Az akksik nagyjából 8-10 percig bírják. Az ott, a pilótafülke, az az akksi.

Az akksik nagyjából 8-10 percig bírják. Az ott, a pilótafülke, az az akksi.


A 6 vs 6 csaták szkriptelhetők is egyébként a fentebb már említett applikáció segítségével. Létrehozhatunk különböző végrehajtandó feladatokat, beállíthatunk limitációkat, ezeknek segítségével pedig önálló történetek hozhatók létre, gyakorlatilag bármilyen. Persze egyedül sem unatkozunk, de azért ezek az extrák csábítanak a csoportos csatákra.

A Propel tervei szerint akár pénzdíjas versenyek is lehetnek, ha kellő számú eszköz fogy el, erre pedig akár mérget is vehetünk.

A jelenleg kapható három drónnál nem áll meg a történet, biztosan érkezik még az ikonikus Millennium Falcon, mégpedig ha minden igaz, még idén. Érdekesség még hogy ezek az eszközök az elsők, amiben a nagyközönség is megkapja a WiFi továbbfejlesztett technológiáját, a LiFit. Ez egy optikai fényalapú átviteli technológia, ami százszor gyorsabb a WiFinél.


Mondjak már valami hibát is, ne csak istenítsem a cuccot...

50 kmph sebességgel is csapathatjuk, a traffit még éppen nem csipogtatja meg

50 kmph sebességgel is csapathatjuk, a traffit még éppen nem csipogtatja meg


Nem fenékig tejfel azonban minden, egy kisebb gonddal folyamatosan találkoztunk. Tanuló módban a drón egy helyben tud lebegni amikor nem csinálunk vele semmit, a valóságban azonban valamiért sosem tudott megállni nekem egy helyben, mindig "elúszott" jobbra vagy balra. Ez zárt térben is probléma volt, nem csak kültéren ahol egy apró szellő egyébként is igen rendesen meg tudja mozgatni.

Persze sok gyakorlással ezen túl lehet lendülni, és az is elképzelhető hogy valami szoftverfrissítés majd megoldja a dolgot, mert a brüsszeli eseményen például ez a jelenség nem tűnt fel - igaz ott óriási csata hevében voltunk állandóan.

Egy másik apró negatívum, hogy amikor az akkumulátor lemerülőben van, a drón szépen leszáll magától, azonban ezt semmi nem jelzi előre, így velem előfordult az hogy a szél átfújta az X-Winget a szomszédba, vissza azonban már nem tudtam hozni, mert lemerült és leszállt. Ennek a szomszéd fekete kaukázusi juhászkutyája (ismertebb nevén kaukázusi medveölő) roppant mód megörült. Szerencsére nem törte szét. Vagyis nem teljesen.

Amikor kibontod, zenél. És mindig mást.

Amikor kibontod, zenél. És mindig mást.



Hogy kell-e? Ez tényleg kérdés?

Rajongóknak a fenti kérdésre a válasz egyértelmű: be fogják szerezni. Modellként is szép lenne, de ez repül, lő és úgy ahogy van, ultrakirály - egyedül az ár lehet majd sokaknál meghatározó tényező. Aki szereti a drónokat, quadcoptereket, annak itt az új becserkésznivaló - aki pedig egyáltalán nem vevő a dologra, az maximum megcsodálja a havernál.

A Propel egy éven át biztosít cserealkatrészeket a gépekhez, ami már önmagában is indokolttá tehetné a 240 eurós árat (hivatalos magyar ár év vége felé várható), de a speciális hardver és maga az a tény hogy ikonikus Star Wars hajókkal csapatunk, fokozza ezt. Egyébként Budaörsön lesz a régiós kiszolgáló bázis, ami nekünk, magyaroknak határozottan jó hír!

Ha lemerül, szépen leszáll. Na nem a helyére, hanem ahol éppen van.

Ha lemerül, szépen leszáll. Na nem a helyére, hanem ahol éppen van.


Összességében olyan eszközt kapunk a Propel Star Wars drónokkal, amelyekkel akár egyedül is nagyszerűen el lehet lenni, de az igazi élményt csoportos harcban lehet kihozni belőlük. Az online kapcsolat biztosítja hogy eredményünket azonnal lássa a többi tulajdonos is a világ bármely táján, a toplistán előre törni pedig ugyanolyan dicsőség mint amikor kiplatinázunk valamit konzolon.

Köszönjük a Propelnek az élményt, akik az egész utat finanszírozva biztosították, hogy elsőkézből tapasztaljuk meg, mi fog minket beszippantani az elkövetkező hónapokban!
10 hozzászólás

zender

7 éve, 1 hónapja és 7 napja

Azta rohadt de jó kis cucc! meglepett smiley Nem igazán látom értelmét a drónozásnak, de ez... Ez legalább értelmet ad neki! röhögő smiley Nagyon kemény, ha meglesznek az árak, erősen gondolkodóba fogok esni. (Nem fogok mert kell! röhögő smiley)

válasz erre

Ronalddo

7 éve, 1 hónapja és 9 napja

Ez az egész úgy ahogy van zseniális. Rohadt jó maga az ötlet, a technológiai megvalósítás is nagyon durva, a kinézet meg elképesztő. Karácsony környékére betervezek magamnak egyet.

válasz erre

totyak

7 éve, 1 hónapja és 9 napja

Tyű, ezek iszonyat jók. Kicsit sem vagyok SW rajongó, mégis megfogott engem is. És az a szép az egészben, hogy nem csak egy sima SW űrrepülő formájú drónt gyártottak, hanem tényleg minden földi jóval megpakolták, ami a SW-hoz kaplódik. Az meg, hogy még közösségi eseményeket is terveznek a vásárlóiknak az űrcsaták vonatkozásában, az egyenesen zseniális.

válasz erre

VaPe

7 éve, 1 hónapja és 10 napja

Hogy megy te jó ég! meglepett smiley Ez rohadt gyors, ez a legnagyobb fokozaton készült videó?

Festése nagyon király, fura látni alul a propellert de hát valamivel repülnie kell... mosolygó smiley

válasz erre

Patrik94

7 éve, 1 hónapja és 10 napja

Kell. Mikortól és hol kapható?

válasz erre

Mordorer

7 éve, 1 hónapja és 10 napja

Gyerekkoromban arról álmodoztam hogy repülhessek egy x szárnyúval. Erre tessék. mosolygó smiley

válasz erre

Direktor

7 éve, 1 hónapja és 10 napja

Na oké, ez kell! Kegyetlen jól néz ki. Remélem lesznek itthon is tényleg versenyek!

válasz erre

petrovicsz

7 éve, 1 hónapja és 10 napja

Az úgy aztán igen! meglepett smiley Ez brutális, viszont az ára.... Uhhhhh! meglepett smiley

Kipróbáltad 50-nel is marco? röhögő smiley

válasz erre

Hentes

7 éve, 1 hónapja és 10 napja

Az komoly megateszt lett! meglepett smiley Rohadt jó lehet, ahogy váltja az irányt az nagyon kemény! röhögő smiley

válasz erre

Gólem

7 éve, 1 hónapja és 10 napja

Úristen de jó cucc ez!!!!!! meglepett smiley KELL!!!!

válasz erre
 
legutóbbi hozzászólások
 
marco profiljaManiac profilja