New Media Expo 2003 exkluzív beszámoló

2003. november 07.
69.3351
Figyelem! Ez a cikk már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
Methas profilja, adatai
Methas
2003. október 30-31-én került megrendezésre a New Media Expo 2003 Nemzetközi Szakkiállítás és Konferencia immáron negyedik alkalommal. A helyszínt a Matáv biztosította Budapesten a Krisztina körúti székházában, mely ideális helyszínnek bizonyult eme rangos rendezvény számára. Természetesen a Game Channel Online stábja is kint volt a helyszínen, így most Te is megtudhatod, milyen csodákat láttunk a két napon.

A regisztrációt követően egy nagy előtérben lehetett ismerkedni a 3d világgal, a nemzetközi tanúsítványokkal rendelkező Design21, animációs, film effekt és multimédia oktatóintézet jóvoltából, valamint megtekinthettük annak friss honlapját is. Fellelhetők voltak még a 3D Studio Max 5-ös és 6-os verzióját bemutató promóciós füzetek is, valamint néhány (2-3) multimédiás újság különböző számai melyekből vásárolni is lehetett. Beljebb haladva a látogatók három terem közül választhattak.


New Media Expo 2003 exkluzív beszámoló - 2. kép

A középső teremben folytak az előadások, egymást váltva az előadók. Sajnálatos módon általában kevés idő állt egy-egy bemutató rendelkezésére (főként a 3d animátorok számára nem bizonyult elegendőnek az egy-másfél órás időtartam). Szerencsére azonban a két szélső teremben fellelhetők voltak maguk az előadók, ahol is részletesebben el tudták magyarázni az adott szoftver funkcióit, valamint inkább állt lehetőség kérdezésre, mint a nagyteremben. Az egyik kisteremben a filmes és TV-s utómunkához szükséges felszerelések egy részét tekinthettük meg, valamint a Panasonic házimozirendszereiről szerezhettünk információkat, amit egy házimozi projektorral spékeltek meg látványosság gyanánt. Itt faggathattuk a Softimage egyik grafikusát is, aki a XSI szerkesztőprogramot használva mutatott be különféle trükköket 3d világában. Ez a program nem annyira ismert, mint mondjuk a 3D Studio Max, de ennek segítségével készültek például a Terminator 3 számítógépes effektjei is. A Softimage embere az igényeknek megfelelően tartott bemutatót a filmes animációk elkészítésétől kezdve a játékok OpenGL-es és Direcd3D-s megrajzolásáig, valamint az XSI gyors renderelési tulajdonságairól és „egyszerű” kezelhetőségéről. A teremben megszemlélhettünk egy nagy teljesítményű digitális kamerát müködés közben, amit a filmkészítésekhez használnak, illetve kérdezhettünk egy hozzáértő szakembert a szerkezet tulajdonságairól.


New Media Expo 2003 exkluzív beszámoló - 3. kép

A számítógépes filmfeldolgozásra két módszert láthattunk itt. Míg az egyik a hagyományosnak nevezhető módszereket mutatta be, addig a másik egy újabb és olcsóbb technológiát képviselt. A másik teremben néhány számítógép állt rendelkezésünkre kipróbálni egyes szoftvereket, természetesen minket főként a Discreet programja, a 3D Studio Max 6-os változata érdekelt. Itt voltak jelen a Discreet emberei, akiktől akár tanácsot is kérhettünk a Max régebbi verziókban felmerült problémáinkra is. A teremben közelebbről megismerkedhettünk az Adobe újításaival, valamint egy érdekes DVD lejátszó mini komputerrel amit TV-hez lehet csatlakoztatni. Ezalatt a nagyteremben folyamatosan voltak előadások. A magyar közlekedésnek „köszönhetően” az első előadásról lekéstem és a másodiknak is csak a felére értem be, ami a Toon Boom Tech-et mutatta be. Ennek keretében lekövethettük egy számítógépanimációs rajzfilm elkészítésének menetét. Az előadó bemutatta miként készültek el a figurák, azok mozgását hogyan oldotta meg, valamint milyen módon oldotta meg a textúrázását az alakoknak, valamint a közeli és távoli tájnak.

Ezt követően az Adobe legújabb termékcsaládjának, az Adobe Creative Suite újdonságait tekinthettük meg.
A csomag az alábbi koomponenseket tartalmazza:
Adobe Photoshop CS
Adobe Illustrator CS
Adobe InDesign CS
Adobe Acrobat 6.0
Adobe GoLive CS
Adobe Version Cue
Az Adobe mindkét napon tartott előadást, különbség csupán annyi volt, hogy az első napon diavetítésként vehettük szemügyre az újításokat, a másodikon mindez kiegészült némi gyakorlati alkalmazással is.


New Media Expo 2003 exkluzív beszámoló - 4. kép

A Curious előadásán megtekinthettük miként rakják össze manapság a hagyományos értelemben vett rajzfilmeket a számítástechnika segítségével. Kiderült, hogy ezt akár egy amatőr próbálkozó is könnyedén megteheti, ha rendelkezik némi rajzolási tehetséggel, illetve valaki elkészíti az alapvető rajzokat. Mindezt egy rövid kis western rajzfilmen keresztül tekinthettük meg.
Első külföldi előadóként a Discreet szakembereit láthattuk. Ők is mindkét napon tartottak előadást, azonban szemben az Adobe-vel, mindkét napon más-más trükköket mutattak be. Míg az első napon inkább a 3D Studio Max újdonságait tekinthettük meg, addig a második napon a játékprogramok grafikai elkészítéséből láthattunk ízelítőt a SplinterCell figuráján keresztül, valamint a filmek számítógépes trükkjeinek elkészítéséről tudhattunk meg némi információt. Itt derült ki, hogy az előre közöltekkel ellentétben nem volt szinkrontolmács, bár az érdeklődők számából és azok reakciójából ítélve nem is volt szükség rá, szinte mindenki tudott angolul. Érdekességként megjegyezném, hogy szemben a magyar előadókkal a külföldiek (és itt nem csak a Discreet embereit értem) próbálták néhány poénos beszólással feldobni előadásuk hangulatát.

A Macromedia előadásán megismerkedhettünk legfrissebb újításaikkal a weblaptervezéssel kapcsolatban. A Studio MX programcsomagot mutatta be az előadó mely a következő elemeket tartalmazza:
Dreamweaver
Fireworks
Flash MX
utóbbinak kétféle verziója létezik a sima MX és az MXProfessional. Mint arra a nevükből is lehet következtetni, az MXProfessional valamivel többet nyújt és természetesen borsosabb áron is, mint MX változata. Ugyan a Macromediának is volt mindkét nap előadása az előadó leszögezte a második napon a bemutató elején, hogy ugyanazt fogjuk hallani, mint az első napon.


New Media Expo 2003 exkluzív beszámoló - 5. kép

A Nucoda bemutatóján megismerkedhettünk a PC-s alapú fényelőrendszereivel, mely világszinten komoly eredményeket vívott ki a filmes utómunka területén.
A nap záró programja a Naturalmotion jóvoltából volt látható, ahol is az Endorphin nevű programot tekinthettük meg. Ez a program egy virtuális kaszkadőr program, mely élethűen le tudja utánozni egy élőlény, legyen az ember vagy állat esését. Ennek segítségével végre lehet hajtani bármilyen esési, robbanási trükköket a filmvásznon anélkül, hogy bárki testi épsége is veszélybe kerülne. Az előadó sajnos nem volt kimondottan jó beszélőkével megáldva, inkább csak értett ahhoz amit csinált, így főként inkább a kivetítőn megjelenteket csodálhattuk mint az előadás magyarázatát. A Naturalmotion is mindkét nap jelen volt, a második napra talán az előadó kicsit jobban összeszedte magát és néhány rövid animációs rajzfilmet is megtekinthettünk az elején, de az előadás tartalma nem változott.


New Media Expo 2003 exkluzív beszámoló - 6. kép

A második napot a Macromedia kezdte, majd a Nucoda és a Discreet előadása követte. Ezek már az első napon is szerepeltek, ezért nem is teszek további említést tevékenységi körükről és előadásukról.
A negyedik előadó a Softimagetől érkezett. Angol nyelvű előadásán ízelítőt kaphattunk az XSI tervezőprogram tulajdonságaiból, valamint hogy miként is oldanak meg egyes effekteket filmekben. Mindezt néhány reklámfilmből kivett effekten keresztül mutatta be az előadó. Ezen felül Half-Life2 egyes grafikai megoldásait is megcsodálhattuk. Bár csak egyetlen jelenetben tekinthettük meg grafikai és fizikai motorjának egy részletét, igen sokat elárult emberünk.
Ezt követően a Designe21 3D-s grafikai pályázatának eredményhirdetése következett amin ugyan nem jelent meg az összes nyertes, de a kivetítőkön megszemlélhettük a díjazott műveket.
A nap utolsó előtti előadását az Adobe tartotta. Mint azt már feljebb említettem, ugyanazt az előadást láthattuk mint előző nap, csak most gyakorlatban is megcsodálhattuk a korábban diavetítésben közölt újdonságokat.
Zárásként ismét a Naturalmotion bemutatójnyűgözött le minket parádés bemutatójával.
Mindkét nap érdekesnek bizonyulhatott mind a szakmai, mind a hobbi szinten érdeklődők számára. Reméljük jövőre immár ötödik alkalommal is megrendezésre kerül a New Media Expo, és még több érdekes előadást tekinthetünk meg.

New Media Expo 2003 exkluzív beszámoló
rendezvény helye: Budapest, Hungary
rendezvény ideje: 2003. október 30-31.
szöveg: Methas
fotó Methas & NME rendezvényiroda
nincs még hozzászólás

legutóbbi hozzászólások
 

Itt is rontjuk a levegőt

fejzsir profiljamarco profiljaManiac profiljagery1113 profiljaGamePlay profiljaSándorkolbász profilja