Kinect premier előtti bemutató

2010. augusztus 13.
71.8801
Figyelem! Ez a cikk már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
marco profilja, adatai
marco
A Microsoft budapesti főhadiszállásán - ráadásul a vadonatúj relax szobában - a tegnapi napon kipróbáltuk az XBOX legújabb reménységét, a nem is olyan régen még Project Natal kódnéven emlegetett, az E3-on azonban új névvel illetett Kinect-et. Szendvics, kávé, ásványvíz, csocsó, babzsákok és az elmaradhatatlan csinos hostess kavalkád várták a sajtó képviselőit, tehát az alapok megvoltak egy jó hangulatú bemutatóhoz. Az érzéseink azonban egyelőre felemásak az új eszközt illetően, el is mondjuk miért.

/>
Kinect premier előtti bemutató - 2. kép

Aki esetleg kihagyta az elmúlt időszak gamer hardver híreit, újdonságait, annak néhány szóban, miről is beszélünk, ha a Kinect a téma. A Microsoft az XBOX360 mellé egy új mozgásérzékelős kontrollert fejleszt, ami valamikor az év vége felé fog megjelenni, és az eddigiektől eltérően nem a kezünkben tartjuk magát a kontrollert, hanem egy 3d térérzékelős kamera van ránk irányítva, ami a mi mozgásunkra reagál. Így ha futni kell a játékban, akkor nem az x-et kell nyomogatni, hanem valóban kezdhetjük a helyben futást, ugyanis a Kinect ezt érzékeli és ezzel irányítjuk. Ugyanígy ha példának okáért mondjuk a GoW3-ban gránátokkal akarjuk megszórni a támadó Locust sereget, akkor bizony rendesen kell kapálóznunk, mert itt már nem a gombnyomogatással írtjuk az ellent. Persze, hogy a Gow3-ban ez így lesz-e, majd meglátjuk.

Kinect premier előtti bemutató - 3. kép

A tegnapi bemutatón mindent megtudtunk az új eszközről, amit csak jelenleg tudni lehet. A legtöbbet hajtogatott kérdés, a lag, tehát, hogy akad-e, illetve mennyire marad le az érzékelés a mozgásunkhoz képest. Sok videón volt látható, hogy nem akkor ugrik az avatarunk, amikor mi, nem akkor történnek az események, amikor mi mozgunk, hanem kis fáziskéséssel. Nos ez valóban így van. Természetesen a prezentációt tartó Vígh Attila rögtön ezzel kezdte a mondandót. Elmondása szerint a fejlesztők sokat kutatták, hogyan lenne a legkönnyebb használni az eszközt, miként kell hogy reagáljon a mozdulatainkra. Arra a következtetésre jutottak, hogy nem jó, ha az eszköz realtime követi, amit mi csinálunk és ezt prezentálták is többek között egy gátfutós játékkal (ami egyébként a Kinect Sports csomag része). A valós világban ugyebár ezek relatíve magas gátak, amelyeket egy gyerek, vagy épp egy háziasszony nem biztos, hogy simán képes átugrani. Tehát nem kell megugranunk ezt a magasságot, hanem elég ugranunk egyet és nem is akkor, amikor a gáthoz érünk, hanem amikor közeledünk felé. Ekkor a gát színe változni kezd és ha zöld, akkor egy laza kis szökelléssel teljesítettük is a feladatot.

Kinect premier előtti bemutató - 4. kép

Bár ez meggyőző érv, de azért megnéztem volna, ahogy valóban egy az egyben megy a motion capture. Kicsit lassan reagál néhány dologra, de tényleg csak kicsit. A casual nem fogja érzékelni, a hardcore meg nem fog kalimpálni minden játék előtt. A CoD biztos, hogy továbbra is kontrollerrel lesz az igazi. A Kinect-től 1,7 méter az ajánlott távolság, akkor képes belátni megfeleően mindent, minket és a teret is. Jelenleg egyszerre két játékost tud lekezelni a firmware, de az ígéretek szerint lesz ez négy is. Ki-be lépkedni nem kell külön, ha belép valaki a képbe, az arcfelismerő beazonosítja a játékost és rögtön az ő avatarjával már be is került az éppen futó játékba. Ha tehát a tesónak multizni van kedve, csak melléd ugrik és már tolja is. Amikor megunja, kisétál a képből és te ismét egyedül vagy. Jó megoldás, az tény.

Fontos kérdés a Kinect ára. Ez a mostani számítások szerint 40 ezer forint körül lesz, lehet hogy kicsit olcsóbb, lehet hogy kicsit drágább, de e körül, az biztos. A kifejezetten Kinect játékok ára 9990 forint lesz, míg a "Better with Kinect", tehát azok a játékok, amik nyújtanak plusz élményt a Kinect használatával, de alapvetően normál kontrollerre íródtak, normál áron, tehát 12990 ft-ért lesznek kaphatók.

Kinect premier előtti bemutató - 5. kép

A Kinect 190 mb tárhelyet masszívan igényel a vinyón, ami abszolúte nem sok. Az új slim boxokon már van Kinect csatlakozó, ami a megfelelő áramot is biztosítja az eszköznek, az előző XBOX360-hoz usb-n keresztül kell csatlakoztatni és külön tápegység kell a működéshez, de természetesen magát az élményt, a működést nem befolyásolja, hogy milyen gépet használunk.

A karakterfelismerési elv egyébként az, hogy elhelyez rajtunk pontokat a rendszer. Ezeknek a pontoknak a távolságát folyamatosan figyeli és egy vonallal összeköti. Így tehát a csuklónk és a könyökünk közti távolság állandósága miatt be tud minket azonosítani. Említettem az arcfelismerést is, aminek az értelmét nem kell hosszan ecsetelnünk, ezzel azonosít be minket az eszköz és léptet ki-be. A Kinect-en hőérzékelő is van, ezzel különböztet meg minket a bútortól. A bemutató alatt jutott eszembe a hugom kutyája, amelyik lány létére folyamatosan szeretne párosodni mindenki lábával. Nem tudom, a Kinect hogyan értelmezné azt a mozgást. Focijátékoknál biztos jó lesz.

Kinect premier előtti bemutató - 6. kép

Bár sokan - köztünk szerkesztőségünk több tagja is - úgy gondolják, hogy a Kinect kifejezetten casual cucc, a Microsoft tervei szerint ez nem így lesz, hiszen több hardcore játékosoknak készült produktumban is használható lesz, ilyen például a Fable 3. Mindenesetre azt senki nem tagadja, hogy az új eszköz a meglévőnél még szélesebb réteghez szeretné eljuttatni az XBOX360-at.

Induláskor nagyjából 8 játékkal számolhatunk, ami kifejezetten Kinecthez készült. Ezek közül nekem a Kinectimals tetszett a legjobban, amelyben lehet egy saját állatunk, akivel különböző feladatokat kell megoldanunk egy szigeten. Akadálypályák, versenyek - mindezt ugrálva, guggolva, futva, kalimpálva végigcsinálni. Jó móka. Ma egy kistigrissel próbáltuk ki a játékot, és meg kell mondjam, a legjobb szó az rá, hogy bájos. Először meg kell tanítanunk két lábra ágaskodni, ugrani, futni, persze úgy, hogy mutogatjuk neki. Utánoz, próbálkozik, néha hanyattesik, eszméletlen jópofa. Nyalogatja a képernyőt, mintha az arcunkat nyalogatná, ha csikizzük, dorombol, ha vajkarjuk az állát felemeli a fejét, bújuk, mindent úgy csinál, mint az életben egy kismacska.

Kinect premier előtti bemutató - 7. kép

Persze a játékok tömkelege várható előbb-utóbb, a novemberi induláskor már bowlingozhatunk, vadvizi evezésen vehetünk részt, vagy akár autóversenyezhetünk is. Persze ne várjon senki rögötn egy Forzát, de eljön az az idő is, ebben biztosak lehetünk.

Ha nem bírod a premier napjáig, akkor augusztus 26-27-28-án magad is kipróbálhatod a Kinect-et az egyik budapesti bevásárlóközpontban.

Meggyőzött-e minket a Kinect így első próbára? Meggyőzött arról, hogy bizonyos rétegek imádni fogják. Meggyőzött arról is, hogy - szintén bizonyos rétegek számára - előbb-utóbb ez a jövő. A mai bemutató azonban még nem a végleges hardverrel történt, így a pici hibákat, hogy például nehéz eltaláni egy-egy pontot elsőre, sőt másodikra is, vagy hogy ki kell állnia a második játékosnak például egy menüben mászkálásnál, mert bezavar, betudjuk annak, hogy most zajlik a finomhangolás a műhelyekben. Nagy élmény, az tény. Egy azonban bizonyos, nem fogja kiváltani a megszokott box kontrollert. De nem is ez a célja.

Kinect premier előtti bemutató - 8. kép

9 hozzászólás

Tibit

10 éve, 10 hónapja és 9 napja

DNS írta:
Hát nem tudom, nekem ez az egész egy kicsit fura, hogy egy virtuális világban próbáljuk meg imitálni a valóságot. Ennek leginkább akkor látnám értelmét, ha olyan dolgokat lehetne csinálni és olyan helyszíneken, amiket és ahol a valóságban soha.

Sportolás, vezetés, állatsimogatás - mindezt a valóságban is lehet, csak el kell szabadulni a gép mellől. De például sétálgatni egy idegen bolygón, vagy a valóságban túlságosan veszélyes dolgokat leképezni és átélni egy virtuális világban, na az már valami.
Én épp most is egy idegen bolygón sétálok! Sohasem tudhatjátok ki ül a gép másik végén, egy kedves délvidéki fiú, vagy egy 10 karú szörnyeteg aki szeret internetezni.

válasz erre

marco

10 éve, 10 hónapja és 9 napja

#6 Lac: Elméletileg a játék szabja meg, van-e késlekedés. A bemutatón én úgy láttam, mindenképp van némi késés, de ez valószínűleg (pontosabban remélhetőleg) javulni fog a végleges hardver kiadásáig.

#7 DNS: Abszolút egyetértek. Mondjuk annyi, hogy egy kisoroszlán, vagy tigris simogatása keveseknek adatik meg. Nekem mondjuk igen és felejthetetlen volt, egyrészt azért, mert az élmény úgy élmény, hogy érzed a bundáját, meg ahogy hozzád bújik, másrészt meg azért mégiscsak egy vadállat. Ilyen szempontból érdekes lehet, de ennek a virtualizálásához meg felesleges egy 3d-s kamera, hisz pont a lényeg veszik el.

Mindenesetre rettenetesen kíváncsi avgyok, milyen lesz a cucc élesben...

válasz erre

DNS

10 éve, 10 hónapja és 10 napja

Hát nem tudom, nekem ez az egész egy kicsit fura, hogy egy virtuális világban próbáljuk meg imitálni a valóságot. Ennek leginkább akkor látnám értelmét, ha olyan dolgokat lehetne csinálni és olyan helyszíneken, amiket és ahol a valóságban soha.

Sportolás, vezetés, állatsimogatás - mindezt a valóságban is lehet, csak el kell szabadulni a gép mellől. De például sétálgatni egy idegen bolygón, vagy a valóságban túlságosan veszélyes dolgokat leképezni és átélni egy virtuális világban, na az már valami.

válasz erre

Lac

10 éve, 10 hónapja és 10 napja

Nekem akkor is a késéssel van bajom. Okés, egy futós játéknál még elviselhető, de teszem azt egy akciódús fénykardpárbaj közben már nem olyan kellemes a dolog, csak akkor, ha primitívre csinálják meg a harcrendszert, aminek viszont semmi értelme nincs.

válasz erre

Shadow

10 éve, 10 hónapja és 10 napja

szerintem megéri a pénzét

válasz erre

marco

10 éve, 10 hónapja és 10 napja

Vendég írta:
A Wiinél jobb ez?
Egész más. Itt az egész testeddel kell szerepelni, míg Wii-nél a kezeidet használod, illetve a WiiFit-nél a lábadat is, de ez még abban is más, hogy 3d az érzékelés.

válasz erre

Vendég

10 éve, 10 hónapja és 10 napja

A Wiinél jobb ez?

válasz erre

Vendég

10 éve, 10 hónapja és 10 napja

40ezer marha sok érte.

válasz erre

Vendég

10 éve, 10 hónapja és 10 napja

jó leaz ez, hagyni kell neki egy kis időt és mindenkinek megtetszik.

válasz erre
legutóbbi hozzászólások
 

Itt is rontjuk a levegőt

Gargameth profiljarDAVE profilja