Itt a Puli, Holdra Puli! - az első magyar holdraszállás

2013. május 28.
73.0111
Advertisement
Figyelem! Ez a cikk már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
marco profilja, adatai
marco
Nem megszokott dolog egy gamer oldalon pulikról, vagy éppen az űrutazásról írni, de mi most kitekintünk erre a világra kicsit, sőt a kettőt azonnal vegyítjük is... Hogy is jön össze a két téma, egy tradicionális magyar kutyafajta és az űr? Az X Prize alapítvány 2007. szeptember 13-án a Wired Nextfest rendezvényen bejelentette a jövő egyik legnagyobb kihívását. Az alapítvány a Google szponzorálásával Google Lunar X Prize néven olyan pályázatot írt ki, amely komoly fődíjjal jutalmazza azt a magán-finanszírozású csapatot, amely elsőként juttat a Holdra egy szerkezetet, melynek megadott feladatokat kell végrehajtania. A sci-fi-be illő pályázatra 16 ország 28 csapata jelentkezett, hiszen nem csak a pénzdíjazás komoly, de maga a kihívás és az azzal járó elismerés is nagyon kecsegtető.


A Puli Space Technologies küldetése olyan új technológiák kifejlesztése, melyek lehetővé teszik űrjárművek rendszeres indítását a Holdra, ezáltal új dimenziókat megnyitva és minőségi szolgáltatásokat biztosítva a jövőbelátó befektetők számára, akik a világűr üzleti lehetőségeinek kihasználása iránt érdeklődnek.


Az új szponzor a Telenor

Az új szponzor a Telenor


Bár a pályázat regisztrációs díja 50 ezer dollárra rúgott - nem is beszélve a többi költségről -, egy magyar csapatnak sikerült bekerülnie azok közé, akik versenybe szálltak a 20 millió dolláros első díjért. A Puli Space Technologies csapat Holdjáró alkalmatosságának egy hamisítatlan magyar nevet választott, ezzel is jelezve, honnan származik a kis szerkezet. A tetemes költségekkel járó projektbe mindezidáig 28 ezer önkéntes munkaórát ölt a hat fős mag és az összesen harminc fős team, akiknek eltökélt szándéka, hogy valamikor 2015 végén a Puli legyen az első magánkézben lévő szerkezet, amelyik a Hold kőzeteit fogja vizsgálni.

A mai sajtóeseményen a Game Channel maroknyi csapata is közvetlen közelről látta a magyar reménységet. Az esemény apropóját egyébként az adta, hogy a Telenor beállt a szponzorok közé, ezáltal még nagyobb sebességre tud kapcsolni az ígéretes projekt.

Az első prototípus 2011 végén mutatkozott be, ezt és ennek egy nagyobb verzióját - tulajdonképpen magát az űrbe készülődő Pulit - is láttuk ma mozogni - egyelőre nem a Holdon, hanem a Telenor Ház tetőkertjében. A kis szerkezet nem csak érdekesen néz ki, hanem egyelőre az űrutazásra is alkalmatlan, hiszen nem a végleges verzióval folynak a tesztek. A nemrégiben a marokkói sivatagot is megjárt űrjármű jó úton halad a kitűzött cél felé. Ennek érdekében a "hivatalos" űrjárművekhez hasonlóan a Pulit is éles tesztelésnek vetették alá, hiszen a homokos terep hasonló a Hold felületéhez.

A Puli Space Technologies kiemelten fontosnak tartja, hogy népszerűsítse a tudományos gondolkodásmódot és bátorítsa a diákokat, hogy természettudományos / műszaki pályát válasszanak.


Hátul a nagy Puli, elöl meg egy mini Puli - hivatalos nevén a Teve

Hátul a nagy Puli, elöl meg egy mini Puli - hivatalos nevén a Teve


A sivatagi túrán a Puli - természetesen magán a Holdraszálláson kívül - teljesítette a GLXP kihívásait, ami annyi mint 500 métert megtenni és ezalatt több fotót készíteni majd azt eljuttatni a Földi személyzetnek. A Puli 1 GB adatot sugárzott a Földre, mialatt bandukolt a homokos terepen. A tesztek annyira komolyan zajlottak, hogy a valós körülményeknek megfelelően 10 perces késleltetéssel zajlott a kommunikáció, kizárólag műholdas átvitel segítségével. A mai bemutatón ezt wifivel prezentálták az előadók.

Idén novemberben újabb kihívás elé néz a magyar csapat, hiszen Hawaiira mennek, egy olyan vulkánhoz, ami nagyon jól szimulálja a Hold környezetét, és ahol maga a Nasa is tesztelni szokott. Dr. Pacher Tibor csapatvezető elmondta, a céljuk a Hold elérésén és a feladat teljesítésén kívül, hogy egy tweet üzenetet is tudjanak küldeni haza, ennek éles tesztjét is végre fogják hajtani a vulkánnál. Maga az X Prize zsűri is készül az eseményre, hiszen várhatóan ők is ekkor fogják először tesztelni élesben, mi hogyan fog zajlani amikor az első magánszerkezet landol majd égi kísérőnk porrétegében.

A háttérben Dr. Pacher Tibor a csapatvezető

A háttérben Dr. Pacher Tibor a csapatvezető


Mindenkinek, aki kicsit is nyitott az újdonságra, a jövőre, biztosan érdekes és lenyűgöző egy ilyen - szinte lehetetlennek tűnő - küldetés. Minket magával ragadott az a lendület, amivel a csapat kűzd, hogy végrehajtson egy olyan feladatot, amit már több mint 40 éve nem tett meg senki...

Az idézetek a Puli Space Technologies "Küldetésünk" oldaláról származnak és a csapat szellemiségét tükrözik!

A Puli - bár új szponzorral bővült - minden segítséget szívesen fogad, ezért ha mást nem is tudsz tenni, egy lájkkal biztosan meg tudod őket támogatni, mi megtettük! Azonban ha szeretnéd hogy a neved ott legyen a Holdon, akkor némi pénzzel is támogathatod az egyébként nagyjából 30 millió dolláros költségvetéssel számoló projektet. A támogatók nevét ugyanis az első idegen égitesten landoló magyar űrjármű magával viszi a nagy küldetésre!

Puli Space Technologies a Facebook-on!

A nagyjából 1 kmph sebességgel szaladgáló ebet mindenki el akarta kapni

A nagyjából 1 kmph sebességgel szaladgáló ebet mindenki el akarta kapni


Google Lunar X Prize néven olyan pályázatot írt ki, amely komoly fődíjjal jutalmazza azt a magán-finanszírozású csapatot, amely elsőként juttat a Holdra egy szerkezetet, melynek megadott feladatokat kell végrehajtania. A sci-fi-be illő pályázatra 16 ország 28 csapata jelentkezett, hiszen nem csak a pénzdíjazás komoly, de maga a kihívás és az azzal járó elismerés is nagyon kecsegtető. '>
16 hozzászólás

Vendég

11 éve, 9 hónapja és 9 napja

Hát ez durva!meglepett smiley Sok sikert nekik, és gratula az eddigi sikerekhez!

válasz erre

Vendég

11 éve, 9 hónapja és 9 napja

Nem is hallottam erről a prizeról!!!meglepett smiley

válasz erre

Vendég

11 éve, 9 hónapja és 9 napja

Be****ás!meglepett smiley

válasz erre

csirkee

11 éve, 9 hónapja és 9 napja

Nagyon kis aranyos a puli mosolygó smiley és remélem sikerül majd nekik, nagy kihívás és óriási siker lenne nem csak nekik, hanem egész Magyarországnak is. Hajrá, csak így tovább

válasz erre
12a(z) 2 -ből
 
legutóbbi hozzászólások
 
marco profilja