Ismerd meg a Metal Gear Solid történetét! - 3. rész

2015. augusztus 31.
74.2471
Advertisement
Figyelem! Ez a cikk már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
iPet profilja, adatai
iPet
Sajnos minden jónak vége szakad egyszer, befejező részéhez érkezett mini történelmi vissza- és áttekintésünk is, amelyben a Metal Gear Solid univerzumát térképeztük fel. Csüggedésre azonban nincs semmi ok, mert holnaptól már elérhető a Phantom Pain, így akiknek az olvasottak szimpatikusak voltak, el is merülhetnek Big Boss kalandjában egyből. Ámde még itt az utolsó epizód, gyere velünk a kalandra!


Metal Gear Solid. A történet 2005-ben kezdődik, azaz hat évvel a Metal Gear 2 után. Egy genetikailag módosított katonákból álló, renegát speciális egység, a FOXHOUND felkelést hajt végre Alaszkában, a Fox szigetvilágon. A szigeten (Shadow Moses) található egy olyan létesítmény, ahol a nukleáris fegyverektől és robbanófejektől szabadulnak meg.

Metal Gear Solid sorozatunk első részét ide kattintva, második részét pedig ide kattintva olvashatod el!

A speciális egységet egy zsoldos, név szerint Liquid Snake vezeti, aki átveszi az irányítást egy nukleáris képességekkel felruházott mecha, Metal Gear Rex felett. A követelésük, hogy szolgáltassák vissza nekik a legendás zsoldos, Big Boss maradványait, ellenkező esetben atomot lőnek ki megtorlásként egy eléggé sűrűn lakott területre.

Roy Campbell tábornok reaktiválja legjobb, de visszavonult ügynökét, Solid Snake-et, hogy hatoljon be a szigetre és hárítsa el a fenyegetést, továbbá kutasson fel és szabadítson ki két VIP túszt, név szerint Donald Andersont, a DARPA elnökét, valamint Kenneth Bakert, az ArmsTech igazgatóját. Van azonban egy nagyon fontos, harmadik személy is itt: a tábornok lánya, Meryl ide volt beosztva, viszont ő nem akart részt venni a felkelésben, ezért bebörtönözték.

Az első fázisban minden rendben megy, Snake egy szellőztető nyíláson át behatol az épületbe és meg is találja Andersont egy cellában. Anderson elmondja, hogy merre található a Metal Gear és hogy egy titkos kód segítségével meg tudja állítani a kilövési fázist. Több információt sajnos nem tud elmondani, mert egy váratlan szívroham végez vele, egy csomó kérdést hagyván maga után.

Kissé kockásak vagyunk, nem, Meryl?

Kissé kockásak vagyunk, nem, Meryl?


Meryl, aki a szomszédos cellában raboskodik, hallotta a beszélgetést és segíteni akar hősünknek, ezért együtt megszöknek a közben riadoztatott katonák elől. Egy picit később Baker-t is megtalálják, azonban nem tudják kiszabadítani, mert egy bizonyos Revolver Ocelot rajtuk üt, párbajra kényszerítvén Snake-et. A lövöldözést azonban egy ismeretlen, cyborg ninja szakítja félbe, aki nemes egyszerűséggel levágja Ocelot jobb kezét.

Baker ezután beavatja hősünket az egész Metal Gear projektbe, valamint azt is elmondja, hogy keresse meg Merylt, mert neki adta a PAL kártyáját, amivel szabotálni lehet a kilövést. Ez után ő is egy nagyon furcsa szívrohamot kap, amibe bele is hal.

Snake eléri Merylt codec-en keresztül, aki beleegyezik újfent, hogy segít, viszont az a feltétele, hogy először keressék meg a Metal Gear designerét, egy bizonyos Hal Emmerich-et, becenevén Otacont. El is indul a kutatás, viszont ahogy egy kanyonba érkezik, egy ismeretlen felkeresi codec-en. Deepthroat néven mutatkozik be (Watergate botrány, megvan mindenkinek?) és figyelmeztet, hogy egy M1 Abrams tank áll lesben Vulcan Ravennel a fedélzeten. A figyelmeztetésnek köszönhetően Snake könnyedén ártalmatlanná teszi a harckocsit a személyzettel együtt, majd pedig megtalálja Otacont is.

Egy váratlan esemény szakítja félbe a beszélgetést, ugyanis a ninja ismét feltűnik, és most az identitására is fény derül: nem más az, mint Gray Fox, hősünk régi barátja és egyben esküdt ellensége is. Ez után a duó kiegészül Meryllel, aki odaadja a Bakertől kapott PAL kártyát. A Metal Gear felé vezető utón azonban a lányt megszállja Pscyho Mantis és fegyvert ránt Snake-re, aki azonban először a katonalányt ártalmatlanítja, majd később Mantist is, aki elmondja, hogy Meryl irgalmatlanul szerelmes belé. Hogy a szenvedés ne érjen véget olyan hamar, nem sokkal később Sniper Wolf üt rajtuk, elég ocsmányul megsebesítvén Meryl-t és elfogja Snake-et is.

Én csak állok itt, cigizek

Én csak állok itt, cigizek


Amíg kínozzák, feltűnik Liquid és elismeri, hogy ők ketten bizony testvérek. Ocelot elég alaposan megdolgozza hősünket és itt választhattunk, hogy feladjuk a dolgot, vagy pedig álljuk a sarat. Amikor elvezetik egy cellába, feltűnik neki Anderson holtteste, de a fura az, hogy olyan, mintha több napja halott lenne.

Egy kis közjátékot követően Snake megszökik a börtönből, majd pedig nem sokkal később összeakaszkodik Liquiddel és egy Hind-D támadó helikopterrel, azonban sikeresen megsemmisíti a gépet. Egy nyílt hómezőre ér hősünk, ahol újfent lecsap Sniper Wolf, viszont most ő húzza a rövidebbet, és egy rendkívül érzelmes videó közben Otacon (aki fülig szerelmes belé) elbúcsúzik tőle.

Folytatják az útjukat Rex hangára felé, viszont egy fagyasztónál Vulcan Raven állja útjukat. Raven elmondja Snake-nek, hogy ő bizony egy klón egy másik világból. Raven sem húzza sokáig, aztán a haláltusája közben még elmondja, hogy akit láttunk meghalni korábban, az bizony nem Donald Anderson volt, hanem az egyik FOXHOUND tag, Decoy Octopus. Ahogy behatolnak Rex hangárába, kihallgatják Ocelotot és Liquidet, ahogy a kilövésről diskurálnak. Snake ekkor használja a PAL kártyát, viszont ezzel pont az ellenkezőjét éri el, ugyanis aktiválja a Metal Geart.

Liquid ekkor színt vall, ugyanis ő volt Master Miller, Snake egyik tanácsadója, és hamis infókkal etette hősünket. Kiderül, hogy mindketten a Les Enfants Terribles projekt alapján készültek, még az 1970-es években. Azt is elmondja, hogy Solid kapta meg a domináns géneket, míg ő a recesszíveket. Kiderül az is, hogy miért Snake-et küldték erre az akcióra: titokban beoltották egy Fox Die nevű vírussal, ami szépen csendben elintézi a FOXHOUND tagokat és az USA kormánya vissza tudja szerezni Metal Gear Rex-et sérülés nélkül.

Az akció fedőneve: Ninjaaaaaaa

Az akció fedőneve: Ninjaaaaaaa


Snake elpusztítja Metal Geart Gray Fox segítségével, aki viszont belehal a küzdelembe, majd a legyőzött mecha tetején elkalapálja Liquidet is, hogy aztán Otaconnal vagy Meryllel, a kínzókamrában hozott döntésünk alapján, elmeneküljön a helyszínről. A végjátékban Liquid utoléri a párost és épp készül kibelezni őket, amikor a Fox Die dolgozni kezd benne, és holttan összeesik.

Campbell leállítja a nukleáris csapást, amivel az egész akciót akarták felfedni és hivatalosan is halottnak nyilvánítja Snake-et, hogy bármilyen keresést megelőzzön. A kreditlista után kiderül, hogy Liquid rosszul tudta, és ő örökölte a domináns géneket. Ocelotról kiderül, hogy kettős ügynök és közvetlenül az USA elnökének jelent. A feladata az volt, hogy Baker lemezét megszerezze a Metal Gear specifikációiról és azt szállítsa le megbízójának.

Metal Gear Solid 2: Sons of Liberty. Az időpont 2007, Snake és Otacon belépett egy Philanthropy nevű szervezetbe, és őket küldik ki az Amerikai Tengerészgyalogság által kifejlesztett Metal Gear felkutatására. Egy tankhajón rejtették el a dögöt, amit nem sokkal később orosz zsoldosok szállnak meg, Gurlukovich és a lánya, Olga vezetésével, valamint Revolver Ocelot is közreműködik az akcióban, aki Liquid jobb kezét műtette a sajátja helyére.

Az akció rosszul sül el és Ocelot lelövi a zsoldosok vezérét és az amcsi katonák parancsnokát. Snake ekkor felfedi magát és Ocelotot megszállja Liquid szelleme, aki működésbe hozza RAY-t, és elsüllyeszti a hajót. A köz Snake-et hibáztatja az egész akcióért, akinek nyoma veszett, feltehetően a Hudsonba fulladt. Felépítik a Big Shell nevű platformot, aminek a folyó megtisztításában lesz nagy szerepe a kifolyt olaj miatt.

Apu, vedd meg nekem a dögcédulát

Apu, vedd meg nekem a dögcédulát


Két évvel később, 2009-ben egy terrorista csoport, a Sons of Liberty elfoglalja a Big Shellt, túszul ejtve az elnököt, ráadásul egy renegát anti-terrorista csapat, a Dead Cell is támogatja őket. A kormány két szakasznyi SEAL kommandóst küld oda a helyzet rendezése miatt, valamint titokban egy Raiden fedőnévre hallgató ügynököt is, a megreformált FOXHOUND égisze alatt.

A kommandósok szinte kivétel nélkül elhullnak két Dead Cell tag, Vamp és Fortune hathatós közreműködésével, így Raiden egy ideig egyedül marad, aztán találkozik két túlélővel, Peter Stillman-el és a fura nevű Iroquis Pliskinnel, akik azt állítják, hogy a Dead Cell bombagyárosa, Fatman fel akarja robbantani a Big Shell mindkét részét. Raiden megakadályozza a Shell 1-en a robbanást, de a Shell 2 felrobban, megölvén a bombaszakértőt.

Miközben az elnököt keresik, Raidennek egyre gyanúsabb lesz Plisqin és nem véletlenül, ugyanis amikor megtámadja őket a SoL vezetője, Solid Snake-nek adja ki magát, viszont Plisqinről kiderül, hogy ő az igazi Snake, és Otaconnal együtt az elnök miatt vannak itt. Amikor végre megtalálják Johnson elnököt, rávilágít arra a tényre, ami sejthető volt: a Big Shell egy humbug, amit azért hoztak létre, hogy elrejtsék a legújabb Metal Gear fejlesztést, Arsenal Geart, valamint a benne lévő iszonyú hatalmas AI-t, GW-t, ami cenzorként rajta tudja tartani a kezét a digitális információ áramláson.

Továbbá azt is elmondja, hogy a demokrácia csak vakítás, az igazi hatalmat egy árnyékszervezet, a Patrióták (The Patriots) birtokolják, ő csak egy báb a kezükben. Az is kiderül, hogy a terroristák vezére George Sears, a korábbi elnök, aki egyben Big Boss tökéletes klónja, Solidus Snake is egyben, csak kiesett a Patrióták kegyeiből a shadow moses-i incidens miatt és most megpróbál kitörni a szorításukból. Raidennek először meg kell mentenie GW tervezőjét, Emma Emmerichet, Otacon húgát.

Később sikerül feltöltenie egy vírust, ami hazavágja a mesterséges intelligenciát, de közben Vamp-től halálos sebet kap és Otacon karjaiban hal meg. Ezután Otacon elmenekül a kiszabadított túszokkal, viszont Snake látszólag elárulja Raident, akit a terroristák el is fognak.

Ezt csináltam én is matekóra előtt

Ezt csináltam én is matekóra előtt


Egy kínzókamrában tér magához Solidus Snake és Ocelot társaságában. Előbbi elmondja, hogy Raident már ismeri egy ideje, mivel gyerekkatonaként szolgált a seregében, és ezt olyan jól végezte, hogy megkapta a Jack, the Ripper becenevet. Ráadásul Solidus elmondása szerint a Patriótáknak dolgozik, a tudtán kívül. Ahogy kilépnek a teremből, Olga elmondja neki miközben kiszabadítja, hogy ő is kettős ügynök és a Patrióták elrabolták a gyerekét, cserébe segítenie kell Raidennek minden létező módon.

Arra kéri, hogy keresse meg Snake-et, akinek csak így volt esélye belógnia Arsenal Gear-hez. Miközben haladnak előre, Campbell egyre szétesettebb formában jelentkezik, amire Otacon elmondja, hogy az egész GW kreálmánya, és elkezdett hatni a vírus, amit Emma töltött fel. Egy utolsó, zavaros adásban Rose, Raiden menyasszonya is bejelentkezik és elmondja, hogy terhes. Ez után harcba kell bocsátkoznia 25 darab RAY-jel, amiktől csak Olga tudja megmenteni, viszont őt Solidus kivégzi, utána elfogják Snake-et is Raidennel együtt.

De hogy legyen még egy csavar, kiderül, hogy Ocelot is kettős ügynök, csak ő a Patriótáknak dolgozik és az egész Big Shellnek az volt a lényege, hogy leszimulálják Shadow Moses-t, hogy Solid Snake-kel egyenrangú katonát csináljanak Raidenből, mint a Patrióták embere. Ocelotot újfent megszállja Liquid szelleme és kijelenti, hogy le fogja vadászni az összes patriótát. Hogy a káosz tökéletes legyen, elkezd hatni a vírus is, és Arsenal Gear teljesen megőrül és Manhattanbe csapódik.

Miközben Raiden Solidussal küzd a Federal Hall tetején, egy ismeretlen mesterséges intelligencia lép kapcsolatba a szőke sráccal és elmondja, hogy ennek az egésznek valójában az volt a célja, hogy megvizsgálják, hogyan tudják szimulálni és irányítani az emberi viselkedést és akaratot az információ áramlás meghamisításával és irányításával. Raidennek ezután meg kell ölnie Solidust, különben a Patrióták kivégzik Olga gyermekét, valamint a terhes menyasszonyát is.

Amint ez megtörtént, Snake elárulja neki, hogy egy nyomkövetőt raktak Liquidre és ki akarják szabadítani Olga kislányát, valamint likvidálni fogják a szervezet tagjait, akiknek az adatait kiköpte GW. A kreditlista végén még látjuk, hogy feltörik az adatokat tartalmazó diszket, viszont az a ciki, hogy a Patrióták teljes bizottsága legalább 100 éve halott.

Kemények vagyunk és anyánkkal lakunk, egy macskával

Kemények vagyunk és anyánkkal lakunk, egy macskával


Metal Gear Solid 4: Guns of the Patriots. Az időpont 2014, tehát öt évvel járunk az MGS 2 eseményei után. Snake megtudja, hogy nagyjából egy éve lehet hátra, viszont nemezise, Liquid még mindig szabadon kóricál. Pont ezért, amikor Campbell felhívja, hogy megtalálták Liquidet a Közel-Keleten, azonnal odarepül, hogy likvidálja.

Itt találkozik először Drebin 893-mal, egy fegyvercsempésszel, aki beoltja olyan nanomasinákkal, hogy tudja használni a mostani, génkezelt lőfegyvereket is. Amikor végre eléri ősi ellenségét, Liquid egy olyan jelzést bocsájt ki, amivel mozgásképtelenné tesz mindenkit, beleértve hősünket és Merylt, aki egy itteni csapatot vezet. Liquid elmenekül, Snake viszont az MGS 1 óta először megpillantja Dr Naomi Huntert, aki anno a Fox Die vírussal beoltotta.

Naomi később kapcsolatba lép Snake-kel és elmondja, hogy Liquid Dél-Amerikában tartja őt fogva, mindenféle kísérletekre kényszerítvén és segítséget kér a szökéshez. Később, mikor megmenekülnek, azt is elmondja, hogy Liquid Big Boss maradványait akarja felhasználni ahhoz, hogy a Patrióták fő mesterséges intelligenciáját átverje és átvegye az uralmat a célzó rendszerek, az SOP felett. Van azonban egy ennél sokkal rosszabb híre is: Snake azért öregszik ilyen látványosan, mert mutálódott a benne lévő Fox Die, és nagyjából 6 hónap múlva egy két lábon járó WMD lesz hősünkből.

Később Drebin és az újra felbukkanó Raiden segítségével megszöknek, akit Vamp majdnem hidegre is tesz. Snake felveszi a kapcsolatot egy kelet-európai ellenálló csoporttal, akiknél ott van Big Boss maradványa, valamint Raident is meg tudják gyógyítani. Mint kiderül, EVA, azaz Big Mama a vezetője a csoportnak. Ráadásul az is kiderül, hogy ő az anyja Liquidnek és Solidnak a Les Enfants Terribles projektben.

Megpróbálják kimenekíteni Boss maradványait, de Liquid elfogja őket és elmondja, hogy már nincs szüksége rá, mert átvette az uralmat a rendszer felett, amit be is bizonyít egy váratlan EMP támadással, majd a tűzre veti a legendás zsoldos maradványait, EVA pedig utána ugrik a tűzbe és ott is hal meg.

Snake következő útja a jól ismert Alaszkára, Shadow Moses-hez vezet, mivel Liquidnek szüksége van egy olyan nukleáris robbanófejre, amin még nincs id-tag és ezt csak itt találhatja meg. REX hangárjában rajtuk üt Vamp, viszont Snake, az egészséges Raiden segítségével megöli végre. Sajnos azonban Naomi is meghal, mert a múltban elkövetett bűnei rázuhannak, és egyszerűen véget vet az életének. A duó REX-et használja, hogy megsemmisítse RAY-t és vele együtt Liquidet is.

Ez össze is jön, viszont Liquid ekkor felfedi az aduját, Outer Heaven-t, egy hatalmas tengeralattjárót. Hőseink szerencséjére megérkezik azonban Mei-Ling, aki a USS Missouri-nak a parancsnoka és egy nagyon masszív össztűzzel megfutamítja a tengeralattjárót. Miközben az a felszínre bukkan, hogy egy nukleáris csapást intézzen, Snake és Meryl átsunnyog a fedélzetre, és itt egy vírus segítségével véglegesen tönkreteszik a fő mesterséges intelligenciát és Snake végre legyőzi Liquidet is.

Fiaftok, Raiden fagyok, kiffé pöfe

Fiaftok, Raiden fagyok, kiffé pöfe


A játék epilógusában Snake-et láthatjuk egy pisztollyal a kezében, viszont nem lesz képes az öngyilkosságra. Nem sokkal később megérkezik maga Big Boss is egy tolószékes, vegetatív állapotban lévő emberrel, Major Zeroval. Boss elmagyarázza, hogy a Kelet-Európában elégetett test Solidus volt, valamint a Patrióták szervezete egykori mentora, The Boss akaratának kiteljesülése volt.

Azt is elmondja, hogy a Patriótákat Sigint, Major Zero, Para-Medic, EVA, Ocelot és ő alapította, viszont két frakcióra szakadtak és Zero elárulta az alapelvet. Ebben a pillanatban el is zárja a roncs oxigén palackját, és Zero békésen elalszik. Drebin oltása ugyanakkor egy új típusú Fox Die-t is adományozott Snake-nek, aki így nem lesz két lábon járó tömegpusztító fegyver, viszont emiatt Big Boss-t megöli, aki The Boss sírja mellett rogy a földre, Snake pedig megfogadja, hogy békében fogja leélni a hátralevő éveit Otaconnal és Sunnyval (Olga lánya) és meglátja, mit tartogat számára a jövő.

Nos, ez lenne a záró rész ennek a fantasztikus sorozatnak amit Hideo Kojima alkotott. Remélem élveztétek ezt a vissza és előre tekintést! Most pedig kontrollereket a kézbe és irány a Phantom Pain!
7 hozzászólás

darkomen

9 éve, 3 hónapja és 20 napja

Két videót ajánlok a figyelmetekbe:

https://www.youtube.com/watch?v=VuwbGrItyFs

https://www.youtube.com/watch?v=Gx7X7ubKiHw

válasz erre

Ronalddo

9 éve, 3 hónapja és 22 napja

Ledaráltam ezt a részt is. mosolygó smiley Nagyon király volt megint. Valaki tolja már a PP-t? mosolygó smiley Én étvégén állok neki.

válasz erre

Gólem

9 éve, 3 hónapja és 24 napja

Ó de sajnálom hogy vég! Az ötletet támogatom, legyen több ilyen cikksorozat! mosolygó smiley

válasz erre

bekecs

9 éve, 3 hónapja és 24 napja

Frankón sajnálom hogy vége! Öröm volt olvasni mindegyik részt. Máskor is csinálhatnátok ilyeneket nagy játékok előtt!

válasz erre

marco

9 éve, 3 hónapja és 24 napja

iPet írta:
Nagyjából még két ekkora cikkrevaló infót ki kellett vágnom, Marco a tanúm rá röhögő smiley amikor megmondtam neki, hogy milyen hosszú lett, szinte láttam, hogy egy ér kidagadt a homlokán röhögő smiley
Ki is pukkadt. röhögő smiley

válasz erre

iPet

9 éve, 3 hónapja és 24 napja

Santonio írta:
Végre! mosolygó smiley Már vártam. Jó hosszú lett, nagyon durva, mennyi minden volt ebben a sorozatban! meglepett smiley
Nagyjából még két ekkora cikkrevaló infót ki kellett vágnom, Marco a tanúm rá röhögő smiley amikor megmondtam neki, hogy milyen hosszú lett, szinte láttam, hogy egy ér kidagadt a homlokán röhögő smiley

válasz erre

Santonio

9 éve, 3 hónapja és 24 napja

Végre! mosolygó smiley Már vártam. Jó hosszú lett, nagyon durva, mennyi minden volt ebben a sorozatban! meglepett smiley

válasz erre
 
legutóbbi hozzászólások
 
marco profiljaXTomiX0029 profiljaManiac profilja