Hogyan befolyásolná életem a SOPA?

2012. január 20.
72.2261
Figyelem! Ez a cikk már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
Cpt_Nihil profilja, adatai
Cpt_Nihil
Mérget mernék venni rá, hogy már több ízben is belefutottatok ebbe a kifejezésbe, miközben az interneten szörföltetek, és ugyanilyen biztos vagyok abban is, hogy még sokan nem vagytok tisztában azzal, mi is az a SOPA, és milyen céllal jött létre. Alighanem olyanok is akadnak köztetek, akik utána olvastak, mégis homlokráncolva állnak az ügy előtt: van aki azért, mert nem egészen érti, mások azért, mert egyszerűen nem látják a betűk mögött rejtőző veszedelmet. Pedig ott van. Ne legyenek illúzióitok, ez nem pusztán egy évnyitó összeesküvés-elmélet; nem csak a világ másik felét érinti és amennyiben hatályba lép, bizony a Te életedet is befolyásolni fogja. Na de miként? Erre a kérdésre is megpróbálok nektek válaszolni, de mindenekelőtt...
Advertisement


Mi is az a SOPA?

A SOPA az angol Stop Online Piracy Act rövidített formája, ez nyers fordításban annyit tesz: Az Online Kalóztevékenységek Megfékezésére Irányuló Törvényjavaslat. Ezt a törvényjavaslatot bizonyos Lamar Smith (republikánus) terjesztette elő a 2011. október 26-án a Képviselőházban, elsődleges célja pedig (elvileg) az, hogy gátat vessen az olyan szerzői jogokat sértő tevékenységeknek, mint például a zenék, videók, játékok kalózmásolatainak terjesztése, valamint érvényt szerezhessen a szerzői jogok védelmének, mégpedig hathatós büntetőeljárások révén, melyek a honlapok lezárásától akár 5 év szabadságvesztésig is terjedhetnek.


Hogyan befolyásolná életem a SOPA? - 2. kép

Ami azt illeti, ezzel így önmagában nem is lenne gond, hiszen - akárhogy is nézzük - a kalózkodás egy súlycsoportban áll a lopással, de akár a szinonímájaként is használható - azaz bűncselekmény. Hanem ahogy azt az Életben már annyiszor tapasztalhattuk, a dolog most sem ilyen egyszerű.

Ugyanis a SOPA hatályba lépésével az internet megszűnne általunk ismert formájában és búcsút inthetnénk az olyan demokratikus fogalmaknak, mint a "szabad információáramlás" vagy a "szólásszabadság". Unokáink pedig tátott szájjal hallgatnak majd bennünket, amint a kandalló mellett az egykori szabad internetről regélünk nekik; azokról az időkről, amikor még bárki kinyilváníthatta véleményét a világhálón...

Véleményem szerint nem árt tudnunk, hogy ezt a rendkívüli veszéllyel fenyegető törvényjavaslatot egy olyan 64 esztendős férfi terjesztette elő, aki valószínűleg sosem szagolt hozzá az olyan újvilági jelenségekhez, mint az internet, de legalábbis nem fogta fel annak elsődleges rendeltetését és funkcióját. Esetleg meggyőződése, hogy az Antikrisztust egy torrent oldalról fogják letölteni? - ez nem is lényeges. És a tény, hogy a képviselő saját különbejáratú kampányoldalán korábban egy olyan képet használt háttérként, amihez történetesen illegális úton jutott hozzá? Márpedig a képanyag tulajdonosa sosem adott engedélyt tulajdonának felhasználására, ami alaposan ütközik a másik törvényjavaslat, a PIPA, azaz a Szellemi Tulajdonjog Védelmének elveivel...


Tehát mi történne, ha érvényt szerezne magának a SOPA?


Hogyan befolyásolná életem a SOPA? - 3. kép

Az utóbbi időben sokat dobálóznak az olyan kifejezésekkel, mint a cenzúra vagy az internet halála, azonban ritkán részletezik, milyen kontextusból is ragadták ki ezeket a fogalmakat. Nos, a történet ott kezdődik, hogy a SOPA hatályba lépésével a vállalatok számára megadatik a lehetőség, hogy BÁRMELYIK weboldalt néhány napon belül zárlat alá helyezzenek, pusztán azért, mert az oldalon olyan logót/kommentet/képet/zenét stb. találtak, amelyek (szerintük) sértik szerzői jogaikat, és adott esetben a kommentelő ellen akár még kártérítési pert is indíthatnak. Na de lássuk, miket büntetne a SOPA:

Klippek, zenék, TV-sorozat részletek... Ezek közzététele és megosztása bizony törvénysértő lenne. Ebből eredően pedig értelmüket veszítenék - alighanem meg is semmisülnének - az olyan oldalak, mint a YouTube, Twitter, Facebook, Reddit, Wikipedia, ám a sor itt még korántsem ér véget, hiszen milliónyi más site-tal egyetemben imádott gamer szentélyünk, a Game Channel is nagy valószínűséggel megszűnne...

Az Egyesült Államokban egy szerzői jogokkal védett tartalom saját honlapon való közzététele, pikk-pakk a rács mögé juttathatja a site tulajdonosát, ahol is legrosszabb esetben 5 évet lesz kénytelen elmalmozni. Ez nem vicc! Ez a száraz igazság. Tehát ebből eredően - mint arra egy másik, a SOPA kérdését boncolgató site is rámutatott - egy Michael Jackson szám illegális megosztásáért egy évvel többet is kiróhatnának az "elkövetőre", mint amennyit a Pop császárának gyilkosa kapott.

Nem árt megjegyeznem, hogy a "Happy Birthday to You" című dalt a Warner Music Group birtokolja, ami azt jelentené, hogy ha feltöltünk egy videót, ami példának okáért gyermekünk születésnapi zsúrját hivatott megörökíteni és eme videóban elhangzik a szóban forgó dalocska, akkor fennáll annak a lehetősége, hogy a cég eljárást indít ellenünk. Mindezt persze azután, hogy néhány furfangos (lentebb részletezett) fogással ellehetetlenítik honlapunkat.

Ohhóóó! A karaoké videók és az ehhez hasonló klipek is törvénybe ütköznének!

Sok százezren veszítenék el állásukat, hiszen számtalan ember számára az internet jelenti az elsődleges bevételi forrást, ha nem az egyetlent - mégpedig jelenlegi formájában.

Egyszerűen megtorpanna, vagy legalábbis drasztikusan lelassulna az internetes fejlődés.

De hisz ez csak egy USA törvényjavaslat, nem? Rám hogy lenne hatással?

A kérdés jogos. A SOPA valóban egy egyesült államokbeli törvényjavaslat, azonban hatályba lépésével az óriások keze nem csupán a határokig érnének el, és bár egy magyarországi honlapot (szó szerint) nem lakatolhatnának le, sajnálatos módon enélkül is képesek lennének ellehetetleníteni azt. Hogy miként?


Hogyan befolyásolná életem a SOPA? - 4. kép

Először is a szerzői tulajdonjog "sértettjei" írnának egy szívhez szóló levelet a Google-nek, akik - minthogy a "bűnrészesség" vádja nem szolgálná érdekeiket - kénytelenek lennének minden a szóban forgó oldalra mutató linket eltávolítani, továbbá módjukban állna a site PayPal utalásait is blokkolni. És mintha mindez még nem lenne elég, vállalat hazai képviselője még eljárást is indíthatna az adott honlap tulajdonosa/üzemeltetője ellen. Itt pedig ismét kihangsúlyoznám, hogy a dominót akár egy szerzői jogot/jogokat sértő komment is elindíthatja...

A website-okra tehát óriási nyomás nehezedne és úgy vélem, felesleges is volna ecsetelnem, milyen következményekkel járna a törvényjavaslat beiktatása. Ha netán némelyik honlap úgy is dönt, hogy a SOPA adta törvénykereteken belül működik tovább, nos ebben az esetben a fentebb nevezett okokból kifolyólag kénytelen lenne ezt a "szólásszabadság" rovására tenni - amit akár az internet cenzúrájának is tekinthetünk.

És most lássunk csak néhány weboldalt, amelyek megszűnnének vagy funkciójukat veszítenék a SOPA hatályba lépésének pillanatában:

Facebook

Google+

Twitter

Reddit

Wordpress

Blogspot, Blogger, egyéb blogoldalak és blogszolgáltatók

Wikipedia

Tumblr

eBay

Yahoo!

9GAG

Game Channel és más gamer oldalak

YouTube

Mivé lenne az internet?

Hogyan befolyásolná életem a SOPA? - 5. kép

Ezt nehéz lenne kikövetkeztetni, annyi mindenesetre valószínű, hogy drasztikusan redukálódna a hétköznapi internetfelhasználók, vagyis a szörfölők száma, hisz a világháló többé nem adna helyet a közember véleményének, akit szinte semmi de semmi érdeke nem fűzné többé az internetre való előfízetéshez. A jelenleg ismert, elképesztően választékos tartalmakkal rendelkező web igazság szerint ettől fogva csupán a nagyvállalatokról szólna; egy olyan világ lenne, ahol csak és kizárólag a jót halljuk az egyes cégekről, szolgáltatásokról, termékekről, zenékről stb., mivel a véleménynyilvánítás intézménye mint olyan, megszűnne. Az internet többé nem lenne egyéb, mint egy interaktív teletext. Reklámokkal, ameddig a szem ellát.

A történet ironikus része az, hogy miközben az internet javarésze a pincében agonizálna, addig az egyik legismertebb torrent oldalt, a PirateBayt gyakorlatilag semmilyen kár sem éri, köszönhetően annak, hogy a SOPA adta jogok nem terjednek ki az Amerikában jegyzett domainnevekre - márpedig az org végződésű címeket bizony jegyzik Virginiában. Persze mi azért tovább látunk az orrunknál és pontosan tudjuk, hogy valójában nem is elsősorban a torrent oldalak végett terjesztették elő ezt a törvénytervezetet, de a kapott képen ez mit sem szépít:

Hiszen így végső soron mindenki felett ott lebegne Damoklész kardja, míg a kalózok egy kárörvendő "Arrrrgh!"-t hallatva gond nélkül tovasiklanának a habokon.

De hát nyertünk! Vagy nem?

Az égegyadta világon semmit sem nyertünk, talán csak némi időt. A SOPA talán már halálát lelte az internet demokratikus harcmezején, azonban szinte biztos, hogy máris születőben van egy hasonmása, aki más szavakkal igyekszik majd becserkészni az internetet, alighanem más csatornákon terjed majd és kifinomultabb eszközökkel készül ismét ránk rontani. Ámde egyszer már farkasszemet néztünk a veszedelemmel, és immáron az egész internetes társadalom tudja, milyen irányból várható a támadás...

Tartsátok nyitva a szemeteket!

Hogyan befolyásolná életem a SOPA? - 6. kép

Ha netán úgy érzitek, a cikkből kimaradt valami érdemi információ, kérlek írjátok meg komment formájában. Úgy vélem, mindnyájunknak érdeke, hogy minél többen legyenek tisztában a SOPA mibenlétével és céljával.
Advertisement
48 hozzászólás

Cpt_Nihil

9 éve, 10 hónapja és 17 napja

Vendég írta:
Az acta elvileg csak a torrentezés ellen lép fel nem?
Sajnos nem. Az ACTA-val a szolgáltatók folyamatosan szűrhetik majd az előfizetők adatforgalmát, magyarán FIGYELHETIK az internetfelhasználók online tevékenységeit, és amennyiben illegális dolgot fedeznek fel, értesítik az érintett forgalmazót, kiadót, stb., vagy magát a rendőrséget (ez még számomra sem tiszta).

Emellett az ACTA nagyban befolyásolja a gyógyszeripart, mint olyat, méghozzá negatívan.

Ha gondoljátok, erről is összedobhatok idővel egy cikket.

Oh, és igen. Magyarország VALÓBAN aláírta az ACTA törvényjavaslatot.

válasz erre

Vendég

9 éve, 10 hónapja és 17 napja

Az acta elvileg csak a torrentezés ellen lép fel nem?

válasz erre

marco

9 éve, 10 hónapja és 18 napja

Vendég írta:
SOKK DOLGOT NEM LEHET TELJESEN FELSZÁMOLNI!! MINDIG IS:VAN/VOLT/LESZ.
HA NEM LENNE ROSSZ AKKOR JÓ SEM LENNE! (MOST AKKOR MIRŐL BESZÉLÜNK)?
SZABÁLYOK MEG KELLENEK(DE NEM MINDIG TARTJÁK BE AZOK SEM?)AKIK ALKOTJÁK?!=EPIC FAIL SZABÁLYOK SZÜLŐ MONDJA GYEREK-NEK EZ ROSSZ, DE A GYEREK FITTYET HÁNY A SZÜLŐ ÁLTAL TÁMASZTOTT SZABÁLYOKNAK. PONT MINT AHOGY A SZÜLŐ TETTE (ANNAK IDEJÉN!!) MIKOR MÉG Ő VOLT GYEREK!!! EBBŐL ERED A BAGOLY MONDJA VERÉBNEK MONDÁS. OLYAN EMBER OSSZA A SZABÁLYT HOGY MI A HELYES AKI ANNAK IDEJÉN MAGA IS LÁZADÓ FIATAL VOLT!!!!
Ne kiabálj (a végig nagybeű kiabálás)!

Amúgy pedig teljesen másról beszélsz. Amit írtam, az tény. Amit te írsz az meg részben örök igazság - de teljesen másban.

Itt nem arról van szó, hogy ki oszt észt meg ilyesmi, hanem arról, hogy ha akarnak, lekapcsolnak. Ennyi.

Nem az a gond, hogy ezt megteszik azokkal akik illegálisan letöltenek, hanem az, hogy sokkal nagyobb gondot tudnak okozni a legálisan internetezőknek is.

Annyi fog történni, hogy ismét a piacon lehet majd megvenni az illegális filmeket, játékokat, ennyi.

válasz erre

Vendég

9 éve, 10 hónapja és 18 napja

SOKK DOLGOT NEM LEHET TELJESEN FELSZÁMOLNI!! MINDIG IS:VAN/VOLT/LESZ.
HA NEM LENNE ROSSZ AKKOR JÓ SEM LENNE! (MOST AKKOR MIRŐL BESZÉLÜNK)?
SZABÁLYOK MEG KELLENEK(DE NEM MINDIG TARTJÁK BE AZOK SEM?)AKIK ALKOTJÁK?!=EPIC FAIL SZABÁLYOK SZÜLŐ MONDJA GYEREK-NEK EZ ROSSZ, DE A GYEREK FITTYET HÁNY A SZÜLŐ ÁLTAL TÁMASZTOTT SZABÁLYOKNAK. PONT MINT AHOGY A SZÜLŐ TETTE (ANNAK IDEJÉN!!) MIKOR MÉG Ő VOLT GYEREK!!! EBBŐL ERED A BAGOLY MONDJA VERÉBNEK MONDÁS. OLYAN EMBER OSSZA A SZABÁLYT HOGY MI A HELYES AKI ANNAK IDEJÉN MAGA IS LÁZADÓ FIATAL VOLT!!!!

válasz erre

marco

9 éve, 10 hónapja és 18 napja

Vendég írta:
Csak a mi kormányunk (több másikkal egyetemben) mindezt szép csendben, sunyin tette meg. Az ACTA célja, hogy ha bárki torrentezik, akkor azt azonnal be tudják azonosítani, majd elkapni, börtönbe vágni, pénzbírságra ítélni, satöbbi.


beazonósitani? és azt hogyan? szerintem ez FAIL. wifi-nél megnéznémpont olyan ez mint ha valaki a bokorba vizelne és meg próbálnák kideríteni hogy ki volt az a világban??? aki odavizelt.
vajon nálunk kitöltötte le az XY gamet? wifi NYÍLT hálózatról? lehet hogy nem is magyar volt hanem valami külföldi? na ennyit a megtalálásról. (előbb a büdös zoknijukat keressék meg amit az asszonyuk moss ki és nem magától lesz tiszta)
Hidd el, hogy meg lehet oldani. Németországban jelenleg is mindennapos dolog. A szolgáltatód simán látja, milyen forgalmad van, a UPC jelenleg is szórakozik a p2p-vel. Nem egy bonyolult dolog, minden átfolyik a szolgáltatón.

válasz erre

Vendég

9 éve, 10 hónapja és 18 napja

Csak a mi kormányunk (több másikkal egyetemben) mindezt szép csendben, sunyin tette meg. Az ACTA célja, hogy ha bárki torrentezik, akkor azt azonnal be tudják azonosítani, majd elkapni, börtönbe vágni, pénzbírságra ítélni, satöbbi.


beazonósitani? és azt hogyan? szerintem ez FAIL. wifi-nél megnéznémpont olyan ez mint ha valaki a bokorba vizelne és meg próbálnák kideríteni hogy ki volt az a világban??? aki odavizelt.
vajon nálunk kitöltötte le az XY gamet? wifi NYÍLT hálózatról? lehet hogy nem is magyar volt hanem valami külföldi? na ennyit a megtalálásról. (előbb a büdös zoknijukat keressék meg amit az asszonyuk moss ki és nem magától lesz tiszta)

válasz erre

marco

9 éve, 10 hónapja és 18 napja

Vendég írta:
EPIC FAIL minden megy tovább, tehát nem befolyásolná.
ugyan úgy lenne warez meg bünőzés stb (SOK KIS KAPU)hiába hoznák a sopást úgyis megoldanák az emberek mint eddig az ilyen és ehhez hasonló odalaknak közönhetően
Persze, de azért annyira könnyen nem mennének a dolgok. Amúgy fejlemény, hogy Magyarország aláírta az ACTA megállapodást, ami az EU-s SOPA.

Csak a mi kormányunk (több másikkal egyetemben) mindezt szép csendben, sunyin tette meg. Az ACTA célja, hogy ha bárki torrentezik, akkor azt azonnal be tudják azonosítani, majd elkapni, börtönbe vágni, pénzbírságra ítélni, satöbbi.

Az egészben a legnagyobb gáz, hogy a torrent nem illegális.

Komolyan szomorú, hogy szándékosan akarnak kormányok polgárokat az informatikai középkorba taszítani.

Nem sokáig fogjuk tűrni, az az érzésem. A hálózatok a mi pénzünkből vannak, a szerverek a mi pénzünkből vannak, a szervertermek a mi pénzünkből vannak. Nem korlátozhatják a szabadságot. Kezdem unni.

válasz erre

Vendég

9 éve, 10 hónapja és 18 napja

EPIC FAIL minden megy tovább, tehát nem befolyásolná.
ugyan úgy lenne warez meg bünőzés stb (SOK KIS KAPU)hiába hoznák a sopást úgyis megoldanák az emberek mint eddig az ilyen és ehhez hasonló odalaknak közönhetően

válasz erre

Vendég

9 éve, 10 hónapja és 22 napja

Biztos hogy leginkább csak nemleges válaszok lennének.

válasz erre

Cpt_Nihil

9 éve, 10 hónapja és 24 napja

Időközben azt is megtudtam, hogy a gamerekre is rendkívül nagy hatással lenne a SOPA... Ugyanis számos hasznos dolognak inthetnénk búcsút, így a:

* Modoknak és a moddolásnak úgy ahogy van
* A nem hivatalos gameplay videóknak
* A nem hivatalos videós értékeléseknek (video review-knak)
* A nem hivatalos Végigjátszásoknak
* Nem hivatalos magyarosításoknak
* Cosplayeknek
* Fanartoknak
* saját szakállra készített patcheknek - amik gyakran nagyon is hasznosnak bizonyulnak a PC-sek számára
* és akármilyen hihetetlen: a játékkal kapcsolatos nem hivatalos fórumoknak is

Persze engedélyt is kérhetünk az adott kiadóktól/forgalmazóktól stb., de a nemleges válasz lehetősége sajnos fennáll.

válasz erre

marco

9 éve, 10 hónapja és 24 napja

Vendég írta:
Nekem amúgy egyetlen kérdésem lenne: Miért?
Azért, mert mint a világon mindenhol, az USA-ban is vannak olyan emberek, akik nem ott ülnek, ahol kellene. Az előterjesztő Lamar S. Smith egy megfáradt öregember, és biztos vagyok benne, hogy nem a jó szándék vezérelte, hanem az, hogy egyszerűen képtelen elfogadni, hogy amikor ő született, még éppenhogy csak végetért a szesztilalom, most meg itt nyomjuk lazán szabadon mi az életet...

Vagy nincs igazam, és egyszerűen ennyire hülye a pali...

válasz erre

Vendég

9 éve, 10 hónapja és 24 napja

Nekem amúgy egyetlen kérdésem lenne: Miért?

válasz erre
1234a(z) 4 -ből
Advertisement
legutóbbi hozzászólások
 

Itt is rontjuk a levegőt

marco profilja