Google Stadia teszt - megérkezett az igazi kihívó?

2020. december 07.
89.0761
Figyelem! Ez a cikk már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
marco profilja, adatai
marco
Amikor 2019 tavaszán bemutatta a Google az új játékplatformot, a Stadiát, sokan gondolták úgy, hogy a hagyományos konzoloknak és akár a PC és mobiljátékoknak is befellegzett, legalábbis úgy ahogy mai formájukban ismerjük ezt a piacot. Mi már akkor is kissé szkeptikusan álltunk a dologhoz, hiszen sok olyan próbálkozás volt már, ahol streamen lehetett játszani, de mind dugába dőlt. A Stadia viszont jött, látott és... győzött? Tesztünkből kiderül!
 


A mai naptól Magyarországon is elérhető a Google játékplatformja, a Stadia. Nem keveset kellett rá várnunk, hiszen már tavaly nyár óta működik a szolgáltatás a világ egy részén, most pedig bekapcsolódhattunk mi is ebbe a forradalminak bemutatott platformba.

Na de mi is az a Stadia és hogyan működik? A megjelenéskor egy összefoglaló hírben bemutattuk az akkori beharangozás alapján várható funkciókat, és már akkor 8K 120fps volt a porondon - mindez a mai napig nem valósult megy egyébként. A Stadia lényege, hogy olyan mint egy játékkonzol, egy nagy különbséggel, nincs a birtokunkban fizikai hardver, csak maximum egy kontroller (erről később), a játékot pedig szinte bármilyen eszközön játszhatjuk vele.

Nem kell tehát megvásárolnunk a konzolunkat, vagy PC-nket, mégis konzol (vagy inkább PC) minőségű játékokat játszhatunk gyakorlatilag bárhol, ahol van egy bitang erős net és van valamilyen megjelenítő. Megjelenítő alatt értünk bármilyen Windows vagy Linux PC-t vagy Macet Chrome böngészővel, mobiltelefont, tabletet és tévét. A Stadia használatához létre kell hozni egy Stadia fiókot (ehhez nem kell más, csak egy Google-fiók), kiválasztani az előfizetést és használatba venni azt.

A Stadia kontroller dedikált gombokkal segít a játékban

A Stadia kontroller dedikált gombokkal segít a játékban


A platformot a fenti eszközök bármelyikén használhatjuk és büngészhetünk a kínálatban, amit a hagyományos játékplatformokon már megszokhattunk. Nincsenek mobiljátékok, ezek konzolos és PC-s címek, a kínálatban AAA és indie játékok is találhatók, csakúgy mint PS-en, Xboxon, vagy épp PC-n. Ennek megfelelően - bár azt várná az egyszeri játékos, hogy jelentősen olcsóbb - ugyanazokkal az árakkal találkozunk az online platformon, mint egy fizikai boltban vásárolt lemeznél, sőt! De erről később.

A kiadós alapozás után ismerkedjünk meg a részletekkel. Jelen tesztünkben elsősorban PC-s és konzolos oldalról közelítjük meg a témát, a moblijátékosok a Mobilgamer tesztjében ismerhetik meg behatóbban a platformot és a működést. A Mobilgamer tesztjét ide klikkelve olvashatod el!

A Google forradalmi, egyedi megoldásként harangozta be a Stadiát, amin azért minden régi motoros PC játékos mosolygott, hiszen nem egy hasonló megoldást láttunk, igaz, ezeket alaposan tovább fejlesztette a cég. A platformhoz csatlakozni roppant egyszerű, ugyanúgy létre kell hoznunk egy profilt mint bármilyen más platformon (PS, Xbox, Nintendo, Steam, Epic, satöbbi). Az alap Stadia havidíj-mentes, ezzel hozzáférünk a játékkínálathoz és vásárolhatunk belőle.

A kontroller csatlakoztatása egy egyszerű kombinációval történik bármelyik eszközön

A kontroller csatlakoztatása egy egyszerű kombinációval történik bármelyik eszközön


Ezen kívül ingyenesen játszható a Destiny 2: New Light, amiért már megéri kipróbálni egyébként. Az sem elhanyagolható tény, hogy egy hónap ingyenes Stadia Pro előfizetés jár mindenkinek, amivel azonnal több mint harminc játékhoz (jelenleg) férünk hozzá mindeféle további költség nélkül. Az ingyenes hónap lejárta előtt meg kell szakítani az előfizetést, ellenkező esetben a következő hónapban már 2.990 Ft terheli a számlánkat.

Ebből azonnal következik is, hogy a Stadia Pro tagság ennyibe kerül. A Pro tagásg előnyei között további funkciók vannak, így például 4K / 60fps / HDR minőségben, akár 5.1 hanggal lehet játszani, ellenben az ingyenes Stadia tagsággal "csak" 1080p / 60fps és sztereó hang a maximum. Az ingyenes játékok száma folyamatosan növekszk, a cikk írásának idején 33 cím található meg ebben, közöttük valóban jó címekkel is.

A Pro felhasználók továbbá kedvezményeket kapnak, így a teszt alatt például 3218 forintba került egy 23 ezer és egy 18 ezer forintos játék is. Vannak továbbá ingyenes napok, amikor ki lehet próbálni új megjelenéseket is, ilyennel a tesztidőszak alatt nem találkoztam, illetve a Super Bomberman Online ingyenes volt, de nem volt egyértelmű, hogy ez sima tagsággal is működik vagy csak Próval.

Folyamatos akciókkal csábít a Stadia, ez a kettő például elég jelentős árengedmény

Folyamatos akciókkal csábít a Stadia, ez a kettő például elég jelentős árengedmény


Térjünk rá a minőségre. Nos, a helyzet nagyon felemás képet mutat. A tesztkörnyezet egy 13 colos MacBook Pro, 64bites Chrome böngészővel, 500 mbps Telekom nettel. A 2.4Ghz-en 80mbps sebesség, 5Ghz-en 300mbps sebesség volt, viszonylag állandó és stabil 10-17-20ms-os pinggel. A 80mbps sok esetben halottnak a csók, folyamatos a lag, gyakorlatilag játszhatatlan például Monster Jam Steel Titans, ami egy pörgős offroad verseny.

Vannak azonban időszakok, amikor a jelenség egyáltalán nem tapasztalható, az érdekesség, hogy nincs összefüggésben a wifi terheltségével. Feltételezem, amikor laggol, valamelyik eszköz éppen pingeli a hálózatot valamilyen adatért és ez elég a stream megzavarásához.

A 300mbps sebesség már sokkal jobb játékélményt nyújtott, azonban ez sem tud lagmentes lenni sajnos. Bár a megakadások sokkal kevesebbszer jelentkeznek, de átlagosan két-három percenként van egy komolyabb akadás.

Ilyenkor maga a játék nem szakad meg, de rettenetesen akad, a kontroll elveszik, már rohanunk is a fák közé, vagy épp lekaszabol az ellen. Ez tehát nem az a fajta akadás, amit a konzolos vagy PC-s játékok produkálnak, ahol leesik az fps, de mi kontrolláljuk az eseményeket, itt egyértelműen a lag rondít bele a helyzetbe, és nem érkezik meg az információ az eszközünkre időben.

Windows PC-n, Macen, Linuxon is működik, csak egy Chrome böngésző kell hozzá

Windows PC-n, Macen, Linuxon is működik, csak egy Chrome böngésző kell hozzá


Persze vannak játékok ahol ez nem olyan drasztikus, és vannak olyanok is, ahol nem annyira számít a lag, viszont tény hogy jelen van és nem lehet tenni ellene semmit. A magyar internetszolgáltatók bár alapvetően nagy sebbességű netet kínálnak, de a kihelyezett eszközök minősége erősen megkérdőjelezhető. Erről nem a Google tehet, nyilván.

Viszont azzal számolni kell, hogy az igazán stabil játékmenethez be kell szerezni egy komolyabb rouert és / vagy lan kábellel kell csatlakozni a netre. Így ezek a problémák orvosolhatók, viszont számolni kell a plusz költséggel. Ha valaki olyan szerencsés, hogy a netje atomstabil és a wifi routere is okosan működik, az megúszhatja a plusz kiadást.

Félreértés ne legyen, nem játszhatatlan a platform laggal sem, azonban számolni kell vele. A minimum 100mbps viszont egyértelműen kell neki, annak ellenére, hogy annak idején azt állította a Google, hogy az 1080p-hez elég lesz 25mbps, a 4K-hoz pedig a 30mbps. Ezt egyértelműen meg kell cáfolnom, köszönőviszonyban nincs a valósággal.

Ha azonban elkapjuk a ritmust és a net istenei is megkegyelmeznek, elképesztő feelinggel vethetjük bele magunkat a játékba! Egy játék megszakítása után a Stadia hajszálpontosan ott fogad, ahol abbahgytuk azt, ráadásul bármilyen platformon (már amin működik), így nincs szükség mentésre sem. Otthon abbahagyod a játékot, felpattansz a buszra, és ha jó LTE vagy 5G neted van, folytatod a mobilon.

Gyakorlatilag mindegy, milyen a konfig, alap elvárások vannak

Gyakorlatilag mindegy, milyen a konfig, alap elvárások vannak


Már ha a mobil Android, mert az iOS verziót egész egyszerűen nem sikerült működésre bírnunk. Az iPhone verzió Testflightban érhető csak el (legalábbis a teszt írásakor), iPad verzió meg egész egyszerűen nincsen, ott a Testflightban az iPhone verzió található, azt kell felskálázni. Az app maga működik, de játszani nem lehet, mindenképpen ki akarja vetíteni valamilyen kijelzőre, nyilván Chromecastre.

Ez sem lehet azonban bármilyen Chromecast eszköz, két ilyen is található az irodában, az egyik egy Sony tv Android tévével, a másik egy stick. A Stadiához viszont csak a Chromecast Ultra jó, amit persze meg kell külön vennünk, ha tévén szeretnénk játszani.

A Google biztosított egy Stadia kontrollert is a teszthez, mert az élmény ezzel az igazi. Bár gyakorlatilag bármilyen bluetooth gamepaddel játszhatunk, a dedikált kontrollernek van egy óriási előnye: saját maga is kezeli a wifit. A gyakorlatban ez úgy néz ki, hogy amikor a Stadia appban rákeresünk a kontrollerre, és ott a Stadia kontrollert választjuk, a felismerés után meg kell adnunk a wifi jelszót és az eszköz maga is csatlakozik a hálózatra.

Árazásban vannak azért meglepetések, a legdrágább játék most 40 ezer forint

Árazásban vannak azért meglepetések, a legdrágább játék most 40 ezer forint


Ezzel elkerülhető a bluetooth bizonytalansága és korlátai, a Stadia kontroller maga küldi és fogadja az adatokat a hálózaton, így a reakcióidő elképesztő, ahhoz képest ha egy átlagos gamepaddel próbálkozunk. Van rezgés, szokásos buttonok, meg persze Stadia menübe lépéshez fő gomb, valamint screenshot gomb és egyfajta közösségi játékhoz használható gomb is. Igaz ennek sok haszna nincs, mert a fejlesztőknek kéne beletenni az adott játékba a lehetőséget, akik finoman szólva sem élnek ezzel.

Pedig nem lenne rossz, mert például átadhatjuk vele ismerősünknek az irányítást, ha nem tudunk megoldani egy feladatot, ő megpróbálhatja. Akárhonnan a világból. Röviden és tömören, ha valaki Stadia platformot használ, az első az legyen, hogy beszerzi hozzá a dedikált kontrollert, mert az élmény azzal az igazi.

A kontroller kiváló és működőképes ötlet a rendszerhez, ami viszont nagy probléma, hogy időnként elképesztő gyermekbetegségektől szenved a platform. Az első ilyennel a Stadiára regisztrálás közben (tehát a legelső lépésnél) találkoztam, amikor az előfizetés gombra klikkeltem, folyamatosan váratlan hibát írt ki az app (és a böngésző is). Nagyjából harmincs-negyvenszer kellett rányomni a gombra - ez órákon keresztül ment, mert mindig vártam kicsit - mire egyszer csak elfogadta, azonban a 100 forintos próba vásárlást - amivel ellenőrzi a bankkártya hitelességét -, egyszerre többször is levette.

Vezeték nélkül és vezetékes összeköttetéssel is játszhatunk, mintha konzoloznánk

Vezeték nélkül és vezetékes összeköttetéssel is játszhatunk, mintha konzoloznánk


A következő ilyen, amikor az egy hónapos ingyenes Stadia Pro tagsággal elkezdtem beváltani (a Stadia Begyűjtés-nek hívja) a játékokat, hogy játszhassak velük. Két játék után a rendszer megbolondult, ha klikkeltem bármelyik játékon a beváltáson, jelezte hogy beváltotta, a listában is így mutatta, azonban a játékaim között nem tűnt fel egyik sem. Ha rámentem az adatlapjára ismét a be kellett váltanom, de a folyamat ugyanez volt minden egyes alkalommal. A helyzeten csak a ki / belépés segített, ami nos... furcsa.

Furcsaság még, hogy ha Chrome böngészőben használjuk a Stadiát, és ott kilépünk a platformból, akkor a a böngészőből is kiléptet, tehát megszakad a böngésző szinkronizálása például. Teljesen érthetetlen bug.

A negatívumok sora itt sajnos még nem ért véget. Mivel Pro előfizetéssel használtam teszt alatt a platformot, így 4K-ban kellett volna mennie a szolgáltatásnak (ez óránként 20GB adatforgalmat is jelenthet). Játék közben ki is írta, hogy óránként maximum 20Gb az adatforgalmam (tehát elméletileg 4K-ban ment), a teljesítmény fülön azonban a 4K-t nem lehetett kiválasztani. Magyarul, hiába a Pro előfizetés, a 4K nem megy: vagy az előfizetést kezeli rosszul a rendszer, vagy az opciók nem működnek megfelelően. Két gépen próbáltuk, az egyik Windowsos gamerlaptop, beépített 4K kijelzővel.

Akár 4K HDR is lehet a minőség

Akár 4K HDR is lehet a minőség


A játékfelhozatal a konzolokhoz, PC-hez képest elég szegényes, jelenleg alig 100 feletti játékmennyiség van, és bár annak idején ilyen olyan exkluzívokról szóltak a hírek, ezek a címek egyelőre nem meggyőzők. A Ubisoft játékai szemlátomást érkeznek egyébként, és EA is adott ki a platformra játékot, többek között a Jedi Fallen Ordert. Azzal szemlátomást nem lesz probléma, hogy az új multiplatform megjelenések itt is debütáljanak, a jövő tehát ilyen szempontból nem fest szürkén.

Az árazás azonban elég durva, a PS4 áraknál magasabban, gyakorlatilag PS5 árakon kaphatók egyes játékok, ami a platform jelenlegi korlátait figyelembe véve, nagyon merész. Az Immortals Fenyx Rising Gold Edition Stadia 34 ezer (!!!) forint, amiért sem doboz, sem semmi kézzel megfogható dolog nem jár, gyakorlatilag a 25 ezer forintos alapár mellé a Season Pass jön az hozzá, 12.500 forintért. Konkrétan 3 és fél ezer forintot spórolhatunk, de na, uhh...

Összehasonlítás képpen a játék PC-s alapverziója (ami Stadián 25 ezer forint) 18.199 forint, a PS4 / Xbox One 21 ezer forint. Dobozosan.

Drukkolunk a Google Stadiának, mert ha a gyerekbetegségein túllendül, megérkeznek a beígért funkciók, és mondjuk az árakat is kordában tudják tartani, egy nagyszerű felület lehet ebből. Ha más nem, a Stadia Pro jelentős bővítésével már egy olyan lehetőség lesz, amire érdemes előfizetni, mert a szabadság, a fíling amit nyújt, nagyszerű. Az egész rendszert magyarították, értelmes és felhasználóbarát a kezelőfelület, egész egyszerűen szerethető a platform.

Elképesztő adatmennyiséget képes felzabálni egy játék

Elképesztő adatmennyiséget képes felzabálni egy játék


És hogy PC vagy konzoljátékosként érdemes-e váltanunk Google Stadiára? A kérdés nagyon sokféleképpen válaszolható meg, hiszen mindent az igényeink döntenek el. Ha a stabilitást, a kínálatot, a minőséget és a játék árakat nézzük, akkor egyértelmű nem a válasz. Azonban ha a hordozhatóságot, az egyszerűséget, a szabadságot, a megvásárolt eszközök árát nézzük, akkor pedig egyértelműen igen.

A Stadia jelenleg minimális kezdő anyagi ráfordítással PC és konzol minőségű játékélményt kínál úgy, hogy bárhol a világon használhatjuk töltési idők, várakozás nélkül. Ehhez semmi más nem kell mint erős, lagmentes net és egy kontroller.

Google Stadia híreinket itt találod. A platformra pedig itt regisztrálhatsz.
11 hozzászólás

Gólem

1 éve, 8 hónapja és 2 napja

Az eddigi legjobb, legteljesebb teszt ammit olvastam, néztem a témában, nagyon köszi érte! Az egy hónap próbaidőt kihagyni szerintem nagy butaság, ha már van otthon kontroller valamihez, hiszen miért ne, csak úgy lehet megismerni, hogy a saját környezetemben, a saját eszközeimen hogy fut. Én hétvégén ezt meg is teszem, nagyon kíváncsi lennék, már tolnám csak most kevés időm van, nem akarom pazarolni a hónapot.

válasz erre

zender

1 éve, 8 hónapja és 3 napja

Sokan belebuktak már ebbe és hogy őszínte legyek, sokkal inkább GeForce Now akkor már inkább. Kicsit durvább a kínálat.

válasz erre

fighterlaci

1 éve, 8 hónapja és 3 napja

Korrekt, mindenre kiterjedő teszt lett, nagy köszönet érte! Én mindenképp kiválrom, amíg az elmített gyerekbetegségeket kinövi. De utána is maximum csak az akciós játékokat venném meg. Irreálisan drága.

válasz erre

Patrik94

1 éve, 8 hónapja és 3 napja

Kár hogy ennyire nyögvenyelős ez a platform. Az árazás konkrétan felfoghatatlan, bár az akciós árak tényleg nem rosszak, főleg hogy mivel kevés játék van, azért nagy százalékban le vannak akciózva. 3 ezer meg nem sok, valljuk be.

A Pro létjogosultsága megkérdőjelezhetetlen lenne, ha lenne benne több AAA cím, mert a kilencven százaléka indie. Bár azokkal is el lehet játszani, de na... Egy Googletől többet vártam, annak ellenére, hogy a bejelentése óta temettem a platformot én is.

válasz erre

muki

1 éve, 8 hónapja és 4 napja

Be****ás hogy megérkezett ez a cucc, gyerekek! Azt hittem, sosem lesz nálunk, előbb belebukik. De nem, kitartóak! A kitartás viszont megtérül, mert velem most lett egy új felhasználójuk (sok kicsi sokra megy ugye), de a kontrollert nem tudom megvenni.

válasz erre

Mordorer

1 éve, 8 hónapja és 4 napja

De vártam már hogy megjöjjön, rohadt kíváncsi vagyok rá! Teszttel meg olyan hamar kijöttetek, sokk.

Na nézem is szépen.

válasz erre

Ronalddo

1 éve, 8 hónapja és 4 napja

Hát nem mondom, a hibái ellenére nagyon felcsigázott a teszt, neke ezt ki kell próbálnom! Játékot biztos hogy nem itt vennék teljes áron, viszont ha tényleg lesznek jó akciók, akkor azokból lehet. vásárolnék.

válasz erre

petrovicsz

1 éve, 8 hónapja és 4 napja

Na lássuk azt a platformot. Az ingyenes Pro miatt kipróbálom. Kontrollert amúgy hol lehet venni?

válasz erre

Direktor

1 éve, 8 hónapja és 4 napja

Milyen durva külünbségek vannak a mobilos és a PC-s tesztek között! Az igen!

válasz erre

Tommy

1 éve, 8 hónapja és 4 napja

Ezt a tesztet marha hamar kihoztátok! Féltem én tőle, az eleje óta hogy lesznek vele problémák, főleg a hazai netviszonyok mellett. De azt hiszem, mobilon kipróbálom, most olvasom azt a tesztet, ott úgy látom nincsenek komoly problémák.

válasz erre

VaPe

1 éve, 8 hónapja és 4 napja

Az ingyenest megnézem máris!

válasz erre

 
legutóbbi hozzászólások
 

Itt is rontjuk a levegőt