A videojáték csak a gyerekeknek való? Egy kutatás szerint az idősek is imádják!

2019. május 12.
76.0281
Figyelem! Ez a cikk már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
Maniac profilja, adatai
Maniac
Biztosan közületek is elgondolkoztak már sokan azon, hogy meddig tarthat a rajongás a videojátékok iránt. Itt a szerkesztőségben többen vagyunk már 30-40 felett, ezáltal több évtizede mindennapos szenvedélyünk a játék, és jelenleg elképzelni sem tudjuk, hogy ezen a téren bármi változna a jövőben, így ha tehetjük majd, hovatovább megérjük, akkor a nyugdíjas éveinkre is megvan már az egyik legfőbb elfoglaltságunk.
 


Hogy jelenleg mi a helyzet a nagyvilágban, azaz milyen sokan vannak azok, akik idősebb korban is szívesen töltik az idejüket videojátékkal? A Must Play May kampány részeként az Egyesült Királyságban készült egy felmérés, melynek eredményét a DualShockers közölte, részeként pedig legalább a briteknél kialakult helyzetet ismerjük, és mint megtudtuk: meglepően sok idős ember él még mindig a videojátékozás adta örömökkel. Lássuk egy kicsit alaposabban a felmérés részleteit!

A videojáték csak a gyerekeknek való? Egy kutatás szerint az idősek is imádják! - 2. kép

Több idős játszik, mint gondolnánk

A videojátékot, mint szórakozást nagyon sokan a fiatalok elfoglaltságának tartják csupán, azonban miközben felnőtt több generáció a háttérben, a gamerek korosztályának összetétele drasztikusan megváltozott. A felmérésből így kiderült, hogy az 55-64 éves britek 42 százaléka, sőt még a 65 évnél idősebbek 27 százaléka is rendszeresen élvezte a videojátékozás örömeit az elmúlt öt év távlatában.

A felmérésben mintegy kétezer felnőtt vett részt, és mint kiderült, a 60 év felettiek 40 százaléka leginkább stratégiai játékokkal szereti elütni az idejét, méghozzá azért, hogy ezzel tornázzák az agyukat, hogy aktívak maradhassanak és enyhítsék a stresszt. Meglepő, de a multiplayer játékok is nagy népszerűségnek örvendenek az idősek körében, ezáltal a 60 év felettiek 20 százaléka hódol ennek a műfajnak, méghozzá leginkább azért, hogy legyen közös élmény az unokákkal.

A fiatalabb korosztály sem panaszkodhat

Természetesen nemcsak a nagyszülők, hanem a szülőkorúak is igencsak aktívak, ha videojátékról van szó, ezáltal 10 szülőből 4 rendszeresen játszik a gyermekével, melyet leginkább a szórakozás, és a közös viszony erősítése miatt alkalmaznak sokan. A felmérés bizonyítja, hogy a gyerekek többsége nem nő ki a videojátékból, hiszen míg a 35 év alattiak 85 százaléka rendszeresen hódol ennek az élménynek, a 35-44 év közöttiek 75 százaléka ragad még mindig kontrollert, tehát ha ez a nemzedék egyszer megöregszik, még tovább növelhetik az idős gamerek számát.

A videojáték csak a gyerekeknek való? Egy kutatás szerint az idősek is imádják! - 3. kép

Kertészkedés helyett esport

Az idősebb emberek kapcsán sokakban az a kép él, hogy nyugdíjasokként egész nap csak fekszenek, kertészkednek vagy éppen a kertben ücsörögnek. Nem úgy a Silver Snipers névre hallgató csoport, akik egy létező, meglepően jó eredményeket elérő, 62-81 éves játékosokból álló csoport, akik a Counter-Strike: Global Offensive mellett kötelezték el magukat annak érdekében, hogy megmutassák a fiataloknak: öregember nem vén ember! Eredményeik alapján ez valóban megállja a helyét, hiszen mérkőzéseiken rendszeresen felveszik a versenyt a fiatalabb gamerekből álló csapatoknak.

Shirley Curry, mint Skyrim-nagyi

Hogy az idősebb korosztály milyen jelentős mértékben kiveszi a részét a gamer szegmensből, azt nagyszerűen megmutatja Shirley Curry esete, aki egy 82 éves nagymamaként saját csatornát futtat a Youtube-on, kedvenc videojátéka pedig a The Elder Scrolls V: Skyrim. Emiatt kapta a Skyrim-nagyi nevet, méghozzá nem véletlenül, hiszen elképesztően sok időt tölt el a Bethesda alkotásának világában, akik azzal honorálják Shirley hűségét, hogy a The Elder Scrolls 6-ban megörökítik majd egy NPC karakterként.
6 hozzászólás

bekecs

2 éve, 6 hónapja és 19 napja

Van ami meglepett nagyon, de jó olvasni, hogy az idősebb korosztály is szeret játszani.

válasz erre

Direktor

2 éve, 6 hónapja és 22 napja

Engem nem lep meg az eredmény. A saját családomban is látom hogy ez van, felnőtt és idősödött egy olyan generáció, akik már videojátékokkal együtt voltak fiatalok.

válasz erre

Patrik94

2 éve, 6 hónapja és 22 napja

Hát ez be****ás. Az hogy a 40 évesek játszanak, sima ügy, de hogy 60-70 évesen, ez nem semmi!

válasz erre

VaPe

2 éve, 6 hónapja és 22 napja

Nem semmi hogy még annyi idősen is játszanak sokan! Ez meglepett.

válasz erre

Tommy

2 éve, 6 hónapja és 23 napja

Akik a nyolcvanas években már felnőttként C64-eztek, azok már idősebbek most, gondolom ez az a generáció.

válasz erre

Mordorer

2 éve, 6 hónapja és 23 napja

Skyrim nagyi!!!! Halálos!

válasz erre
legutóbbi hozzászólások
 

Itt is rontjuk a levegőt

marco profiljaMarduk profilja