Vajon a PS5 vagy az Xbox Series X nyeri majd az exkluzív játékok terén a generációváltást?

2020. június 21.
77.1941
Figyelem! Ez a cikk már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
Maniac profilja, adatai
Maniac
Néhány hónapon belül már a boltok polcaira kerülnek az első újgenerációs konzolok, így a PS5 és az Xbox Series X hivatalosan is új útra terelik majd a játékvilágot. Bár a hardverek tekintetében bőven akad még néhány kérdésünk, azonban a legtöbb exkluzív videojátékot már most megismerhettük mindkét részről. Ez alapján sokan tettek már megdöbbentő kijelentéseket, rengetegen egyértelmű győzteseket is hirdettek, éppen ezért egy kicsit utánajártunk most a témának.
Advertisement


Bár hangsúlyoznánk, hogy a konzolok megjelenéséig még sok víz lefolyhat a Dunán, tehát rengeteg exkluzív címet bejelenthet a Sony és a Microsoft is, azonban egyelőre most csak az aktuális mérleget vesszük sorra, hogy ha így maradna, akkor vajon melyik nagy óriás nyerné a generációváltást attól függetlenül, hogy az egyes alkotások premierjére kezdőcímként vagy később számíthatunk. Lássuk a két oldalt és a rajtvonalra felállított versenyzőket.

Halo: Infinite, The Ascent és The Medium az Xbox Series X oldalán

Noha a Microsoft több nagy stúdiót is megvásárolt magának, az exkluzív címekhez valamiért még mindig úgy áll hozzá, mint macska a forró vízhez. Érezhetően próbálkoznak, de az első bejelentett alkotások vagy nem okoztak meglepetést, vagy a legjobb esetben is csak valamiféle indie, esetleg érdekes középkategóriás műnek felelnek meg, de semmiképpen sem valamiféle tripla-A kategóriás címnek.

Merthogy nem nagyon okozott meglepetést a redmondi óriás például azzal, hogy a Halo Infinite kapcsán megszellőztette: a több generáción át a konzolt elkísérő FPS bizony megjelenik majd a platformra, akárcsak a Gears 5. Ezekkel csak egy probléma van, hogy a Halo Infinite hiába lesz biztosan jó, gyakorlatilag egyedül lesz, mint a kisujjunk, a Gears 5 pedig már megjelent Xbox One-ra és PC-re, tehát újgenerációs címnek nem nevezhetjük. Nagyobb baj azonban, hogy nincsen új Forza, de nincs még egy olyan érdekes próbálkozás sem, mint annak idején a Sunset Overdrive volt az Xbox One bevezetésekor.

Vajon a PS5 vagy az Xbox Series X nyeri majd az exkluzív játékok terén a generációváltást? - 2. kép

Oké, elismerjük, a Microsoft is próbálkozik, tényleg hallottunk már tényleges és új Xbox Series X-exkluzívokról, csakhogy ezek aligha nevezhetők tripla-A kategóriás alkotásnak, másrészt pedig vagy megjelennek az előző generációra és PC-re is. Ez pedig rögtön elveszi a varázsukat, nincs olyan különc érzésünk, mint annak idején a Perfect Dark Zero-nál vagy a Ninety-Nine Nights-nál - ugye, micsoda nevek... -, hogy ezt most csak és kizárólag ezen a konzolon élvezhetjük, és de jó nekünk.

Hangsúlyoznánk azonban, vannak próbálkozások. Ott van például az Aliens-sorozat legszebb hagyatékát ápoló Scorn, mely évekkel ezelőtt még PC-n kezdte éltét, és erre a platformra szintén megjelenik, mint belsőnézetes horror. Aztán ott a Call of the Sea, mely a Bioshock és a The Witness sajátosságait elegyíti, de érezhetően nyomott árkategóriás címként tudjuk csak elképzelni, miközben jön PC-re és Xbox One-ra is. Persze kiemelhetjük még a The Ascent-et is, mely valóban egy szuper kis cyberpunk szerepjáték, de egy izometrikus RPG-vel felvezetni egy újgenerációs konzolt, sokaknak kellemetlen lehet. Egyedül a Blair Witch alkotóinak újdonsága, a The Medium tűnik egy kicsit komolyabbnak, de ez a horror is inkább az indie kategóriát erősíti, és biztosan nem marad meg Xbox Series X exkluzívnak.

Gran Turismo 7, Spider-Man: Miles Morales és Horizon: Forbidden West a PS5 oldalán

Érdekes a fentiek után látni, hogy a Sony mennyire másképpen áll hozzá megint a generációváltáshoz. Érezhetően minden eddiginél fontosabb számukra is az indie réteg kiszolgálása, azonban ők már most jól megpakolták a mókazsákot nagy költségvetésből készült hatalmas nevekkel.

Abban persze egyetértünk, hogy sok eredetiséggel még nem vádolhatjuk a Sony-t, azonban a PS4 kezdőcímeihez viszonyítva már most mérföldekkel jobbnak tűnik a felhozatal, de azért a PS3 esetében anno nagyon elkényeztettek minket (MotorStorm, Resistance: Fall of Man), hát még a PS2-korszakban, így érthető, hogy hiányoljuk egy kicsit a kirobbanó újdonságokat.

Vajon a PS5 vagy az Xbox Series X nyeri majd az exkluzív játékok terén a generációváltást? - 3. kép

Hogy a Sony mennyire nyitott a kisebb és érdekesebb címek világára, azt jól érzékeltetik olyan, exkluzívként bejelentett alkotások, mint a Destruction Allstars című Twisted Metal-kópia, a Godfall vagy a Deathloop, melyek mind-mind különlegesek, elég nyilvánvaló, hogy legalább PC-re is megjelennek, önmagukban azonban nagyon kevesek lennének ahhoz, hogy elvigyék a hátukon a konzolt. Szerencsére azonban bőven van muníció a Sony zsákjában ahhoz, hogy ettől ne kelljen félnünk! Hogy mire gondolunk?

Például a Spider-Man: Miles Morales-re, mely a nagyszerű Spider-Man folytatásaként a PS5 egyik nagyágyúja lesz, akárcsak a Horizon: Zero Dawn folytatásaként számon tartott Horizon: Forbidden West. Persze vannak már évtizedek óta hiányozhatatlan kezdőcímek, illetve korai exkluzívok, így ott lesz a Gran Turismo 7, de az új Ratchet & Clank is egészen ígéretesnek, nem mellesleg garantáltan csak PS5-re megjelenőnek tűnik. Meglepetésként bőven elegendő most a Sackboy: A Big Adventure, és bár a Naughty Dog-tól, valamint a Sony Santa Monica csapatától még várunk valamit röviddel a konzol premierje után, de az exkluzívok tekintetében a jelen állás szerint azért a japánoktól combosabb dolgokat várunk.

És hogy végül ki nyeri majd meg a nagy versenyt? Mint mindig, ezt most is majd Ti és mi mindannyian, játékosok döntik el. Az viszont borítékolható, hogy mint a mostani generációban, úgy a következőben sem a hardver fog dönteni, hanem egyszerűen a kínálat, a felhozatal és a játékélmény. Valamint az, hogy a játékos közösséggel mennyire törődik jól az adott gyártó...
7 hozzászólás

Patrik94

4 éve, 21 napja

Microsoft bevárta a Sony bemutatót, aztán most majd lesz nekik egy jól felpuf****tott showjuk gondolom, amin még több mindent bemutatnak. Viszont ott nagyion nagyot kell gurítani, hogy sikerüljön felkelteni a kíváncsiságot. Mert ahogy most látom, nagyon kevesen húznak feléjük ismét...

válasz erre

Direktor

4 éve, 22 napja

A Microsofttól még várunk exkluzívokat, ígérték hogy lesz bemutatva, de gondolom még a Sony is villant. Nálam biztos utóbbi a nyerő, ahogy rDAVE is írta, ha van PC akkor nem kell XBSX. És nekem van PC, így nem kérdés.

válasz erre

rDAVE

4 éve, 22 napja

Ha van egy jó PC-je az embernek, akkor felesleges az Xbox SX, és 100%, hogy PS5. Ha pedig nincs gamer PC, akkor ízlés kérdése. Lesz ott elég játék mindkét konzolon. Arról sem szabad megfelejtkezni, hogy a Microsoft bevásárolt pár csapatot, így olyan játékok kerültek hozzájuk, mint a Hellblade, aminek a második része már MS exkluzív. Forza miatt sem kell aggódni, ráadásul, ha először veszel Xbox-ot, akkor ott vannak a One-ra érkezett epizódok, tehát 3 darab Motorsport-ot és szintén 3 darab Horizon-t pótolhatsz.

válasz erre

petrovicsz

4 éve, 22 napja

Én azt mondom, győzzön a jobbik, de nekem biztos PS lesz.

válasz erre

Ronalddo

4 éve, 22 napja

Számomra nem kérdés a válasz. Az látszik hogy a Microsoft nagyon oda akarja magát tenni, viszont nagyon rosszul kezelik ezt az egész gamer témát, egyszerűen nem fekszik nekik.

válasz erre

muki

4 éve, 22 napja

Gondolom, a címben feltett kérdés költői. röhögő smiley

válasz erre

Tommy

4 éve, 22 napja

Egyértelműen a PS5. Egész egyszerűen a Sony sokkal jobban érzi, mi az a játékipar.

válasz erre
 
legutóbbi hozzászólások
 
marco profilja