Némó nyomában

2004. április 28.
77.2591
Figyelem! Ez a cikk már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
Szoron profilja, adatai
Szoron
„A hal nem lakoma, hanem koma!” mondatot már szerintem mindenki hallotta legalább egyszer. Nem csoda, hiszen a Némó nyomában olyan alkotás a rajzfilmek között, mely nem csak a gyerekek között arat átütő sikert, de a felnőtteket is a mozivászon vagy a tv elé köti egykét órára. A csodás grafikai megvalósítás társul egy zseniális magyar szöveggel. Biztosra veszem, hogy ha e kettő közül valamelyik nem lenne ennyire tökéletes a filmek nem lenne ekkora sikere.

/>
Némó nyomában - 2. kép

Remélem a most felnövő gyerekek az ilyen filmeket részesítik előnybe, hisz ennek még tanító hatása is van az előbb említett előnyökön kívül. A film első pillanatától az utolsóig komputeres grafikát láthatunk, melyek sok esetben nagyon is megközelítik a valóságos képek adta látványvilágot. Olyannyira, hogy néha, még az avatott szemek is megbotlanak, vajon ez a képsor nem valós felvétel.
A csapat fő feladata a víz lemodellezése volt, mivel 99%-ban a vízben vagy a víz felett játszódnak az események. A vízfelszín elkészítése az egyik legnehezebb feladat, mivel nincs olyan matematikai algoritmus, mert pontosan lemodellezné a víz mozgását és a rajta megtörő fény csillogását, visszaverődését. A Pixar animátorainak, úgy néz ki mégis sikerült valami tökéletest alkotni, mivel a látvány olyan gyönyörűre sikerült, hogy elvésznek az esetleges valóságtól elérő mozzanatok.
Egy másik nagy probléma volta halak mozgása. Hogyan látassák a nézővel, hogy egy objektum -jelen esetben egy hal- nem lebeg, hanem úszik. Az egész probléma megoldódott azzal, hogy a halak teste és uszonya ritmikusan mozgatni kell, melytől olyan hatást érünk el, mintha a test nyomná előre magát. Valahol a valóságban is hasonlóról van szó.
Ezek mellé társul a rendkívül sokszínű és részletes háttérvilág. A színek kompozíciója olyan hatást kell, mely bár a vizek mélyén nem pontosan így néznek ki, mégis elhisszük ilyen is lehetne.

Némó nyomában - 3. kép

Persze ezek mindegyik nem lenne elég ahhoz, hogy a film nagy sikereket érjen el. Folytos tényező a karakterek kialakítása. Hogyan ábrázoljuk egy hal nemét? Vagy azt hogy éppen milyen kedvében van. Szomorú, vidám, mérges. A szem a lélek tükre! Szokták volt mondani. És úgy tűnik, itt valóban előjön ez a megállapítás. Egy halnak csak szeme és szája van, melyek alakításával elérhető mindenfajta grimasz, kedélyállapot.
Vagyis amit el lehetett készíteni komputer grafikával, azt a Pixaros fiuk elkészítették.
Lássuk akkor a történetet, ami bár egyszerű, könnyen emészthető, mégis jelenetekben megbúvó poénok az egész filmet egy magasabb szintre emeli.
A tenger mélye sok érdekességet rejt, köztük egy kis halvárost melyben Pizsi -a bohóc hal- él élete párjával. Házuk egy nagy korall melynek lábánál kicsinyik várják a születés pillanatát. Sajnos, Pizsi élete egykettőre megváltozik, mikor egy ragadozó hal elragadja tőle élete párját és kicsinyei 99%-át, csak egy marad melynek a Némó neved adja. A kicsi nagyon is életrevaló, bár jobb uszonya kacska, így -az apa szerint- az úszás nem az erősége.
Pizsi óvta, védte mindentől, hiszen már csak ő maradt neki. Egyek voltak és jó barátok.
Elérkezett a nagy nap és Némónak iskolába kellett mennie. Az első oktatáson Némó elbarangolt újonnan szerzett barátaival és a nyílt víz veszélyeit mérlegelték amikor megtörtént a tragédia. Emberek jelentek meg és Némó-t elragadták a tengerből. Elvitték egy fogorvos akváriumába került.
Pizsi, mindent maga mögött hagyva elindult, hogy felkutassa elveszett egyetlen szülött gyermekét.
A történet innentől két szálon folytatódik.

Némó nyomában - 4. kép

Némó az fogorvos akváriumában megismerkedik az ott lakókkal, akinek vezetője elhatározza, mindent megtesz annak érdekében, hogy Némó visszajuthasson a tengerbe. A kis halacskába, magát véli felfedezni, mivel ő is mint Némó a tengerből való.
Eközben Pizsi megismerkedik Szenillával, egy kékszínű hallal, aki bár nagyon kedves, mégis idegesítően feledékeny és párosul azzal a ténnyel, hogy levegővétel nélkül képes folyamatosan beszélni. Ők ketten egy csapatként indulnak felkutatni Némó és lejutni Sydneybe. Az út során számos élményben van részük.
Találkoznak három igen félelmetes cápával, akik a hiedelmek ellenére nem esznek halat. Antihalevők. A hal nem táplálék hanem társ jeligével.
Ezek után találkoznak csoportosan úszó halakkal, aki -mint tudjuk- csoportos mozgásukkal képesek megtéveszteni bárkit, arról, hogy ők valójában nem is halak, hanem mondjuk irányt mutató reklám nyilak, vagy akár egy óriás bohóchal.
Ezek után átverekedik magukat a medúzáktól hemzsegő területen, melyben Szenilla majdnem meghal.
A film egyik legmókásabb figurájával ezek után találkozunk. Teknős uraság, vagy inkább Coool.
A teknősök csoportosan járnak az áramlatokba úszva, vagy inkább szörfözve tesznek meg nagy távolságokat. A két kis halacska, az ő segítségüket felhasználva közelebb kerülnek végcéljukhoz. Emellett a tengerek össze élőlénye, plusz még az azokra vadászó halak is értesülnek a keresésről, és mindenki drukkol, hogy Pizsi sikerrel járjon.

Némó nyomában - 5. kép

Eközben Némóra nagy pácban van. A fogorvos lányának szánják, aki inkább halgyilkos, mint a halak barátja. Az ő keze által már igen sok halacska vesztette életét.
Természetesen a végén minden megoldódik, Pizsi megtalálja Némó-t és boldogan élnek tovább, mint hal a vízben.


A lemezen ezen kívül számtalan extra található melyeket egyszerüen muszály végignézni.

Némó nyomában
Nemzetiség: Amerikai
Jellemző: Animációs mesefilm
Hossz: 100
Készült: 2004
Premier: 2004-04
Forgalmazza: Intercom

Eredeti cím: Finding Nemo
Rendező: ANDREW STANTON
Szereplők:
Fényképezte:
Díszlet: Ralph Egglestop
Írta: Bob Peterson, David Reynolds, Andrew Stanton
Producer: Graham Walters
1 hozzászólás

Vendég

10 éve, 11 hónapja és 2 napja

Jó ez a fil, már vagy 10000x láttam, de nemtom megunni! Van is egy Bohóc halam, most már csak könyörgök a másikért(nemtom milyen fajte de olyen mint a Ozerilla)!

válasz erre
legutóbbi hozzászólások
 

Itt is rontjuk a levegőt

gery1113 profiljarDAVE profiljamarco profiljaMitüzenarádió profilja