Különvélemény - Minority Report

2003. augusztus 28.
74.1561
Advertisement
Figyelem! Ez a cikk már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
Szoron profilja, adatai
Szoron
Vigyázzanak azok, akik nem szeretik a kicsit elvont jövőképpel megáldott filmeket. Ugyanis egy olyan világot ismerhetünk meg a különvéleményben, melyben nem mindennapos a gyilkosság. Itt már minden ilyesfajta bűntettet előre látnak, így képesek az megelőzni. Még mielőtt megtörténhetne egy gyilkosság, három emberfeletti képességgel rendelkező személy meglátja. És eme meg nem történt események alapján egy különleges csapat megjelenik a helyszínen és megakadályozzák az esetleges bűncselekmény, majd a bíróság ennek tudatában elítéli a „feltételezett” bűnöst.



Különvélemény - Minority Report - 3. kép

Főhősünk egy ilyen csapat parancsnoka. Társai elismerik és tisztelik, de ez őt nem érdekli. Csak a munkájának él, mióta elvesztette családját. Gyermekét szinte a karjai közül lopták el egy strandon, miközben mérték vajon ő meddig tud a víz alatt maradni. Felesége pedig ennek következtében elhagyta.
John, így már csak a munkájának élhet és azoknak a drogoknak melyektől elviselhető a magány.
A cég most igen fontos lépés előtt áll. Egyre nagyobb annak az esély, hogy államosítsák és így igen sok minden meg fog változni, melyet sokan nem szeretnének. Ennek érdekében egy kormányzati felügyelőt küldenek, hogy kísérje figyelemmel a működés biztonságát és megbízhatóságát. John eközben az egyik precoge-tól érdekes üzenetet kap. Egy régi – már elfeledett – eset képeit, melyben egy nőt vízbe fojtanak. Vesztére elkezd nyomozni a régi ügy után.
Egyik alakalommal újabb jelzés jön a precoge-tól. Ismét egy előre megtervezett gyilkosság. Így most 4 napjuk van, míg bekövetkezik a megjósolt esemény. Mikor John végignézni a jelenetsort, rádöbben, hogy saját magát látja, miközben lelő, egy vadidegen férfit.
Innentől kezdetét veszi a hajsza, hisz innentől John Anderton gyilkos, akit el kell ítélni. A szálak egyre kuszábbak lesznek, de mire John minden kibogoz, már késő. Vagy mégsem...

A lemez
Az első lemezen maga a film található (mint általában).
Sajnálatos módon a felvétel színvilága igencsak hagy kivetnivalót maga után. Bár a film közel két órás igen nehéz találni akár egy pixelnyi pirosat is.
A főmenü nagyon jóra sikerült. Látványos, mozgalmas, de mégsem viszik túlzásba. Sajnos nem minden tökéletes. A menüben szereplő hangok és háttérzene igen kellemetlen összhatást kelt, mikor lépkedünk a lehetőségek között.

Második CD
Különvélemény - Minority Report - 2. kép

Sajnos akit érdekel a második CD tartalma, annak vagy angolul vagy hollandul kell tudnia. Rengeteg információt tudhatunk meg a film készítéséről, mind a színészektől, mind pedig a stáb többi tagjától. Természetesen a rendezőtől, Steven Spielbergtől is megtudunk számos olyan információt, ami a film készítésénél történetek. Számomra az egyik legnagyobb élmény az ILM bemutatói voltak (Industrial Light + Magic) Ők készítették a film teljes animációs részét, ami helyenként nem kis feladat volt.
A bemutatókban jól látható, hogy a film igen nagy hányadában volt számítógépes effektek. Olyan helyeken is találkozhatunk ilyenekkel, ahol a film megtekintése során nem is gondolnánk. Mindenképpen a film egyik nagy erénye a számítógépes vizuális effektek, melyekkel egész városrészeket hoztak rétre, annak érdekében, hogy minél élethűbb jövőképet mutassanak a nézőknek.

Pozitívumok:
Az ötletesség mindenképpen megemlítésre méltó. Emellett igencsak kimagasló rendezői alakítást láthatunk. A történet mellett olyan kusza és bonyolult, hogy elsőre nem biztos mindenki meg fogja érteni.

Negatívumok:
A filmnek nincs igazi negatívuma, talán csak annyi, hogy nincs igazán nagy mondanivalója azon kívül, hogy egy élet mitől lesz valóban élet és amitől lesz teljes.

Tom Cruise - Detective John Anderton
Igen jól sikerült az alakítása, de hát ez nem is lehet máshogy az ő esetében. Minden rendkívül jó éli bele magát a szerepbe és ettől is olyan meggyőző.

Max von Sydow - Director Lamar Burgess
Igen nagy és régi név a szakmában, úgy tűnik ezt a szerepet pont neki találták ki. A film elején mint jó nagybácsi, mindenkivel szembe türelmes, megértő, de a film végre megváltozik a helyzet és ehhez elég néhány arcizmot átrendezni.

Neal McDonough - Officer Gordon Fletcher
Őt személy szerint először az Elit alakulatban láttam, de már akkor is igen meggyőző volt mint másodszereplő. Itt sincs ez másként.

Patrick Kilpatrick - Officer Jeff Knott
Valahogy az ő szerepei, mindig egy kicsit negatívak. Nem igen lehetett eddig jófiú szerepben látni, de hát ez talán azért van így mért külsőre nem épp egy megnyerő figura.

Colin Farrell - Detective Danny Witwer
Mostanában egyre több filmben láthatjuk és ez talán éppen azért van, igen jó színész és ez abban nyilvánul meg az esetében, hogy szinte bármit el tud játszani, legyen az nyomozó vagy akár pszichopata gyilkos.

Aki látta moziban és tetszett a film, tudja mért kell megszereznie DVD-n is. Aki még nem látta egyáltalán az készüljön fel arra, hogy egy nagyon kacifántos, fantáziával megtűzdelt izgalmas akciófilmet láthat ezen a két lemezen.

Különvélemény - Minority Report
Nemzetiség: Amerikai
Jellemző: Akció
Hossz: 139 perc
Készült: 2002
DVD Premier: 2003. május 6.
Forgalmazza: Intercom
Lemezek száma: 2

Történet: 9 ötletes
Látványvilág: 5
Hangulat: 7
Alakítás: 7
Hangok: 6

További képek a filmből

Különvélemény - Minority Report - 4. kép


Különvélemény - Minority Report - 5. kép


Különvélemény - Minority Report - 6. kép




Különvélemény - Minority Report - 7. kép


Különvélemény - Minority Report - 8. kép


Különvélemény - Minority Report - 9. kép

1 hozzászólás

badam10

11 éve, 7 hónapja és 9 napja

Nagyon érdekes sztorinak hangzik..
Lehet rálesek,bár ez kicsit komolytalanul hangzik:
"Gyermekét szinte a karjai közül lopták el egy strandon, miközben mérték vajon ő meddig tud a víz alatt maradni. "

válasz erre
 
legutóbbi hozzászólások
 
marco profilja