Batman - Gotham lovagja

2008. július 15.
75.1481
Advertisement
Figyelem! Ez a cikk már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
gocsa profilja, adatai
gocsa
Christopher Nolan mérhetetlenül sikeres filmje, a sorozatot rebootoló 2005-ös Batman: Kezdődik! új életet lehelt a Joel Schumacher által milliók szeme láttára brutálisan kivégzett Denevérember franchise-ba, sőt, továbbmegyek, a tömegkultúra sokat szidott és lenézett szörnyszülöttje, a képregény, valamint az azelőtt eléggé behatárolt keretek között mozgó filmes képregényadaptáció műfajai előtt is új kapukat nyitott. Nem csoda hát, hogy a folytatás nem sokat váratott magára; A sötét lovag 2008. július 18-ától (esetünkben augusztus 7-étől) már mindenki által megtekinthető lesz a mozikban.


Az előzetes kritikák, beszámolók alapján a film még elődjénél is klasszisokkal jobb, már most mindenki "a képregényfilmek Keresztapa II."-jeként aposztrofálja, a tragikus körülmények között elhunyt Heath Ledger számára pedig a média gyakorlatilag elkönyvelte a poszthumusz Oscar-jelölést (egyesek a díjat is) Joker megformálásáért. A Warner, kitöltendő a várakozást az év talán legnagyobb blockbusterének megérkezéséig, úgy döntött ugyanahhoz a marketingfogáshoz nyúl, mint a Mátrix készítői annak idején, 2003-ban. Vagyis előrukkol egy több szegmensből álló animációs filmmel mindössze tíz nappal A sötét lovag amerikai premiere előtt, DVD-n és Blu-Ray-en egyaránt, amely úgymond "összekötő kapocsként" szolgál az első, illetve a második Batman-film között.

Batman - Gotham lovagja - 2. kép

A film

Az Animátrixhoz hasonlóan a Gotham lovagja hat, egyenként kb. 12 perces epizódját is hat különböző alkotógárda követte el. A forgatókönyvekért neves hollywoodi írók, valamint képregényírók felelősek, az animációt pedig a szakmában legnagyobb neveknek számító japán stúdiókra bízták, egészen pontosan négyre. Bruce Wayne és alteregója, Batman szinkronhangját az a Kevin Conroy biztosította, aki már több, mint 15 éve magáénak mondhatja a sötét igazságosztó szerepét - gyakorlatilag mindegyik, 1992 óta megjelent rajzfilmes produkcióban ő kölcsönözte hangját a képregényhősnek.

Have I Got a Story for You


Batman - Gotham lovagja - 3. kép

A nyitó szegmenst az Erőszakos múlt forgatókönyvéért Oscar-díjra jelölt Josh Olson írta, az animációt pedig a Studio 4°C készítette. A történet nem nevezhető hagyományosnak, hiszen Batman egy kalandját négy tinédzser gyerek szemszögéből, négyféle verzióban tekinthetjük meg. Ha realitásra vágyik valaki, annak egyáltalán nem tudom ajánlani ezt a részt, aki ugyanakkor nyitott az új megközelítésekre, az abszolút élvezni fogja. Az egyik srác élő árnyként írja le Batmant, a második denevérszerű szörnynek, a harmadik pedig robotnak látja, végül egyedül a negyedik látja meg, hogy valóban micsoda is - egy ember páncélzatban. A Studio 4°C rendkívül szokatlan rajzstílusa, amely már a valódi környezetet is egyfajta stilizált fantáziavilágként láttatja, hibátlanul illik egy ilyen sztorihoz.

Crossfire


Batman - Gotham lovagja - 4. kép

A második szegmens egy roppant stílusos anime, amely a Production I.G. stúdió rajzolóinak keze munkáját dicséri. Greg Rucka képregényíró történetének sokkal inkább két Gotham City-beli nyomozó, mintsem Batman a főszereplője. Crispus Allen és Anna Ramirez éppen egy fegyencet szállít a börtönszigetre, amikor két rivális banda háborújának kereszttűzébe kerülnek. Egyedül - a Crispus által öntörvényű igazságosztónak tartott - Batman mentheti meg őket a haláltól. A cselekmény lassan indul be, és ahogy Batman feltűnik, szinte már vége is az epizódnak. Az ötlet jó, a megvalósítás pedig egyszerűen zseniális, de ilyen rövid idő nem volt elég a történet kibontására, így az eredmény olyan, mint egy kondenzált mozifilm.

Field Test


Batman - Gotham lovagja - 5. kép

A Bee Train által animált, és Jordan Goldberg által írt harmadik szegmens Batman high-tech fegyverarzenáljának bemutatására koncentrál. Egy új kütyüjének, a kilőtt golyókat útjukból kitérítő elektromágneses páncélnak az éles próbáját követhetjük nyomon. Ez a rész érződik talán a legfeleslegesebbnek mind közül, kivéve, ha a Batman-féle játékszerek esetleg érdeklik az embert. Habár a szemet gyönyörködteti, a története teljesen irreleváns, még csak új karaktereket sem mutat be. Bruce Wayne-t is meglepően fiatalként ábrázolják, külsőjéhez egyáltalán nem passzol a korosabb Conroy mély orgánuma.

In Darkness Dwells


Batman - Gotham lovagja - 6. kép

David S. Goyer nevét nincs olyan aki ne ismerné; elismert képregényíró, valamint olyan filmek forgatókönyvén dolgozott, mint a Dark City, a Penge (amelynek harmadik részét ő is rendezte), vagy a Batman: Kezdődik! és az idei folytatása. A forgatókönyve alapján készült akcióval tömött negyedik rész valószínűleg sokak kedvence lesz. A két klasszikus ellenséget (Madárijesztő és Gyilkos Krok) is megmozgató történet a Madhouse stúdió könnyen befogadható, letisztult stílusával való párosítása kiváló döntésnek bizonyult. Ha van szegmens, amelyikért érdemes beruházni erre a DVD-re, ez biztosan az.

Working Through Pain


Batman - Gotham lovagja - 7. kép

Ismét egy Studio 4°C szegmens, ezúttal a képregényíró, Brian Azzarello tollából. Bruce Wayne múltjába kalauzol vissza bennünket, tanulási folyamatának, Batmanné válásának egy epizódját ismerjük meg. Cassandra, egy rejtélyes indiai nő, tanítja az ifjú Wayne-t a fájdalom spirituális úton való legyőzésére. Remek háttértörténet, a megtekintést erősen ajánlom, már csak azért is, mert ez és az ezt megelőző rész illeszkedik leginkább bele az élőszereplős filmek kontinuitásába. Nincs dugig akcióval, mégis örültem volna, ha az összes rész ehhez hasonló lett volna, az eredeti koncepció ugyanis valami ilyesmi volt - átkötő, vagy az első filmből kimaradt események, kalandok prezentálása.

Deadshot


Batman - Gotham lovagja - 8. kép

Az utolsó szegmenst megint csak a Madhouse stúdió készítette, Alan Burnett forgatókönyve alapján. A Céllövő nevű bérgyilkos Batman meggyilkolását kapja feladatául, a munka elvégzéséhez pedig Gordon felügyelő eliminálásával kívánja előcsalogatni a denevért. Az arrogáns mesterlövész azonban túlságosan is elbízza magát, Batman végül könnyedén túljár az eszén. Az animáció szemkápráztató, a történet pedig izgalmas, és egyben néhány korábbi szegmensből levegőben lógva hagyott cselekményszálat is elvarrt, igazán méltó záróepizód!

Az extrák

A Gotham lovagja kétféle kiadásban is megjelent, egy szimpla egylemezes, illetve egy kétlemezes extra változat között választhatunk. Utóbbi második lemeze egy Bob Kane-ről, Batman szülőatyjáról szóló dokumentumfilmet, illetve több kisfilmet tartalmaz, ez az ajánló azonban csak az egylemezes változatot hivatott bemutatni.

Az egylemezes kiadás egyetlen nagy extrája (néhány olcsó előzetes mellett) az audiókommentár a DC Comics alelnökével és kreatív igazgatójával, Gregory Noveckkel, a Batman egykori szerkesztőjével, Dennis ONeillel és Batman szinkronhangjával, Kevin Conroyjal. Informatív, szórakoztató, anekdotákkal teli darab, üresjárattal szinte nem is találkozhatunk benne, rég hallottam ilyen kommentársávot. Érdemes rá időt szánni.

Batman - Gotham lovagja - 9. kép

Összegzés

A lemezre technikai szempontból egy rossz szavunk sem lehet, a képminőség természetesen makulátlan, a mindössze surround keverésű magyar hang talán az egyedüli fájó pont. A Batman - Gotham lovagja profi kivitelezésű darab, de nem több marketingtrükknél, egy ismét sikeres franchise-ból igyekeznek az illetékesek még több pénzt kisajtolni, gyorsan, amíg lehetőség van rá. Az ígéretekkel ellentétben ezek a rövid kis történetek az égadta világon semmi pluszt nem nyújtanak, nem adnak hozzá az új Batman-legendához. Igaz, még így is három epizód (az utolsó hármas) a hatból remekül megállja a helyét önállóan is. A sötét lovag honi bemutatójáig még 3 hetet kell várnunk, vágjuk is bőszen a centit, ezt a kiadványt pedig a türelmetlen alkatú rajongóknak ajánlanám, akiknek addig is szükségük van a mindennapi Batman-adagra.

Batman - Gotham lovagja előzetes

1 hozzászólás

Dante576

17 éve, 16 napja

Tegnap néztem meg és sztem eléggé jó lett,mondjuk a legelső rész az nem nyerte el tetszésem de a többi mind nagyon jó!Csak ajánlani tudom kacsintó smiley

válasz erre
 
legutóbbi hozzászólások
 
marco profilja