Zsivány Egyes: Egy Star Wars történet filmkritika

2016. december 14.
74.1201
Advertisement
Figyelem! Ez a cikk már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
DNS profilja, adatai
DNS
Javában dúl a polgárháború. Titkos támaszpontjukról a felkelők először hajtottak végre sikeres támadást a gonosz Galaktikus Birodalom ellen. Az ütközet során hírszerzőik megkaparintották a Birodalom csodafegyverének titkos terveit. A Halálcsillag nevű harci űrállomás egy egész bolygó elpusztítására képes.


Ezzel a nyitószöveggel indult útjára a nagy kaland az első klasszikus Star Wars filmben, melyet a mai rajongók immár csak IV. epizódként vagy Egy új reményként ismernek. A Disney és a Lucasfilm első közös önálló, a közvetlen Skywalker saga-n kívül eső mozija, mely a megkülönböztetés végett nem rendelkezik hasonló, csillagokba vesző nyitószöveggel, éppen annak történetét meséli el nekünk, hogyan, milyen körülmények között került sor pontosan a fent említett, a felkelés szempontjából sorsfordító akcióra.

Noha minden előzményfilm esetében joggal adódik a kérdés, mennyire szükséges fellebbenteni a fátylat olyan témákról és eseményekről, melyeket néha legjobb a fantáziára bízni a dolog misztikuma, illetve a "történelem" szentsége végett, a Halálcsillag terveinek megszerzése abból a szempontból remek filmötletnek tűnt, hogy mindeddig a Skywalkerek és egyéb főszereplők kalandjai mellett nemigen jutott idő e hatalmas univerzum háttértörténeteinek alaposabb megismerésére.

Ebben az értelemben a Zsivány Egyes akár hiánypótló alkotásnak is tekinthető, lévén általa végre láthatunk igazi felszíni ütközetet a lázadók és a birodalmiak csapatai között (az űrcsatákból meg ugyebár sohase lehet elég), valamint betekintést nyerhetünk a Birodalom elnyomása által sújtottak, illetve olyan, mondhatni átlagemberek életébe, akik nem szokványos, előre elrendelt hősök, csupán a maguk módján igyekeznek boldogulni az univerzumban.

Jyn (Felicity Jones) Cassian (Diego Luna) és K-2SO (Alan Tudyk) nem épp szokványos csapatot alkot

Jyn (Felicity Jones) Cassian (Diego Luna) és K-2SO (Alan Tudyk) nem épp szokványos csapatot alkot


A film igen szemléletesen, George Lucas korábbi filmjeihez hűen mutatja be a Birodalom félelmen és abszolutista alapon való működését (aki feláldozható, azt általában fel is áldozzák), míg a másik oldalon a Felkelők Szövetségének megosztottsága úgyszintén tovább növeli a sztori integritását. A kohéziót erősítendő, újra találkozhatunk néhány fontos mellékszereplővel (Mon Mothma, Bail Organa és mások), sőt néhány nosztalgikus vagy épp vicces cameo-nak is a tanúi lehetünk.

A birodalmi hierarchiában még előkelőbb pozícióba vágyó Krennic igazgató (Ben Mendelsohn) más típusú antagonista, mint akiket eddig láthattunk a Star Wars filmekben, de a Zsivány Egyes hőseivel kapcsolatban is elmondható, hogy érdekesek és különbözőek, mindegyikük másért szerethető.

Krennic igazgató (Ben Mendelsohn) mindenre elszánt, hogy sikerre vigye technológiai szörnyszülöttjét

Krennic igazgató (Ben Mendelsohn) mindenre elszánt, hogy sikerre vigye technológiai szörnyszülöttjét


Annyit ugyanakkor mindenképpen felróhatunk az alkotóknak, hogy egy picit egydimenziósak maradnak, ezért talán nem olyan könnyű velük azonosulni, mint a Skywalker saga főbb szereplőivel. A leginkább K-2SO-t (Alan Tudyk) lehet kiemelni, mint eredeti figurát, aki méltó arra, hogy helyet kapjon a Star Wars korábbi, ikonikussá vált droidjai mellett, és nem mellesleg elsődleges humorforrásként is szolgál.

A rajongók többségét természetesen Darth Vader újabb feltűnése izgatta a legjobban, aki keveset szerepel ugyan, ám akkor mindig fenyegető a jelenléte, és akadnak rá jellemző, emlékezetes pillanatok is. Legfeljebb azt sajnálhatjuk vele kapcsolatban, hogy megjelenése nem minden esetben indokolt, sőt van, amikor egyenesen nyilvánvaló, hogy a rajongók kiszolgálása volt a célja Gareth Edwards rendezőnek (Godzilla) és a forgatókönyvíróknak.

Saw Gerrera (Forest Whitaker) szélsőséges lázadója kulcsszerepet játszik

Saw Gerrera (Forest Whitaker) szélsőséges lázadója kulcsszerepet játszik


A Zsivány Egyes sztorija kicsit talán túlbonyolított, ám összességében kellőképpen mély és kidolgozott. A cselekmény persze javarészt kiszámítható, viszont nem is igen várhattunk mást az IV. epizód közvetlen előzményétől, hiszen nagyon jól tudtuk, mire megy ki a játék.

Pozitívumként könyvelhetjük el ugyanakkor, hogy a film árnyaltabban közelíti meg a morális kérdéseket az eddigi Star Wars epizódoknál, lévén itt nem csak fekete vagy fehér minden, éppúgy, ahogy a háborúkban és az életben az valóban lenni szokott. Az üzenetek és tanulságok, még ha többször szájbarágósan is, de legalább jól kivehetők, és a megpedzett témák képesek érzelmileg bevonni a nézőt, rajongói státusztól függetlenül.

Bodhi Rook (Riz Ahmed) a Birodalom kötelékéből igyekszik jó útra térni

Bodhi Rook (Riz Ahmed) a Birodalom kötelékéből igyekszik jó útra térni


Persze a rajongók is bőven megkapják a magukét, lévén ezúttal intim közelségből lehetnek tanúi a galaktikus polgárháborúnak, mintha maguk is ott harcolnának a felkelők oldalán. Habár a filmben meglehetősen sok a kézikamera-használat, annyira azért nem, hogy túlságosan zavaróvá váljon, a látvány pedig mindvégig nagyon ott van.

A nagy gonddal életre keltett régi helyszínek kétségkívül nosztalgiát fognak kelteni a rajongókban, és valószínűleg a számos új világ sem fog csalódást okozni, mint ahogy az új és a korábban már látott űrhajók és egyéb technológiák kellemes egyvelege sem. Amit lehetett, a forgatás során megépítettek az alkotók, ami ugyanolyan kézzelfoghatóvá teszi az univerzumot, mint a klasszikus trilógia és Az ébredő Erő esetében.

Az AT-ACT lépegetők és a lázadó gyalogság nincs egy súlycsoportban

Az AT-ACT lépegetők és a lázadó gyalogság nincs egy súlycsoportban


A filmben persze így is szép számmal láthatunk számítógépes trükköket, látványelemeket, melyek azonban - az ILM újfent szenzációs munkájának köszönhetően - gyakorlatilag észrevétlenül egészítik ki a praktikus effekteket és a valós díszletet. A végeredmény egy igencsak ütős, kőkemény háborús film lett, mely másfajta megközelítésével kétségkívül hoz némi frissességet a Star Wars világába.

Tény, hogy ez most nem az a fajta, kissé idealizált megközelítés, amit általában a saga darabjaiban láthattunk... Kivéve, amikor a Zsivány Egyesben is előkerülnek az addigi realizmusnak gyökeresen ellentmondó momentumok. Akadnak mesterkélt és erőltetett, amolyan "valóra vált rajongói álom" jellegű, amúgy lényegében felesleges jelenetek (lásd Vader belépője), a befejezés pedig talán mind közül a legszájbarágósabb. S bár a történet egy kerekek egészet alkot, és jól illeszkedik a Star Wars univerzum egészébe, azért szép számmal akadnak logikátlanságok.

Chirrut Imwe (Donnie Yen) az Erőre bízza magát

Chirrut Imwe (Donnie Yen) az Erőre bízza magát


A negatívumok között szerepelnek továbbá a banális szövegek és a túlságosan patetikus megnyilvánulások, illetve az alkalomadtán erőltetettnek ható humor. A rohamosztagosok még mindig ugyanolyan bénák, mint voltak, a páncéljuk sem védi meg őket, még egy filigrán kis nő és egy vak harcos botütéseitől sem. (Az új halálosztagosok viszont tényleg profik és - egy-két szituációt kivéve - igazi jelenléttel bírnak).

A Zsivány Egyes esetében először fordul elő egy Star Wars filmben, hogy a zenét nem a legendás John Williams szerezte, ami nem feltétlenül baj, de sokat nem is ad hozzá a produkcióhoz. Habár a szintén Oscar-díjas Michael Giacchino erőteljes dallamai szinte tökéletesen festik alá a cselekményt és adják át a narratíva hangulatát, nincsenek igazán emlékezetes témák, és kevés a visszautalás a korábbi epizódokra, ami a rajongók számára akár csalódás is lehet.

A birodalmi álca alkalmazása bevett felkelő stratégia

A birodalmi álca alkalmazása bevett felkelő stratégia


Ennek ellenére a filmben jócskán akadnak olyan megoldások, melyekből egyértelműen kiderül, hogy egy Star Wars rajongó (illetve rajongókból álló stáb) készítette. Ezek száma ugyanakkor jóval kevesebb, mint Az ébredő Erőben volt, ergo nincs annyi direkt koppintás, a klasszikus és az újabb elemek keverése jóval eredetibb elegyet alkot.

Mindent összevetve azonban elmondható, hogy a Disney továbbra is egy kikövezettnek és biztonságosnak látszó, kevés kockázatot vállaló, ám éppen ezért eléggé alibinek tűnő úton halad. Idővel meglátjuk, hogy ez mire, meddig lesz elég akár a Star Wars, akár a Marvel moziuniverzum terén, illetve úgy általában...

A Zsivány Egyes önálló filmként is megállja a helyét, de a Star Wars univerzumba való bevezetéshez is jó választás lehet (minimum iskoláskorú gyerekek számára már mindenképpen). A látvány miatt érdemes az IMAX 3D-t választania annak, akinek van rá lehetősége.


Zsivány Egyes: Egy Star Wars történet előzetes

 

Zsivány Egyes: Egy Star Wars történet / Rogue One: A Star Wars Story (2016)

  • Műfaj: Sci-fi
  • Hazai premier: 2016. december 15.
  • Rendezte: Gareth Edwards
  • Hossz: 133 perc
  • 2016-12-14 15:30:00 https://www.gamechannel.hu/pictures/cinemachannel/zsivany-egyes-egy-star-wars-tortenet_1.jpg
  • Szereplők: Felicity Jones, Diego Luna, Alan Tudyk, Donnie Yen, Jiang Wen, Riz Ahmed, Ben Mendelsohn, Forest Whitaker, Mads Mikkelsen
  • Forgatókönyv: Chris Weitz, Tony Gilroy
  • Operatőr: Greig Fraser
  • Vágó: Jabez Olssen
  • Zene: Michael Giacchino
Gareth Edwards 133 Michael Giacchino 2016-12-14 15:30:00 https://www.gamechannel.hu/pictures/cinemachannel/zsivany-egyes-egy-star-wars-tortenet_1.jpg
14 hozzászólás

Santonio

7 éve, 10 hónapja és 25 napja

Nekem így alakul a sorozat:

1. A Birodalom visszavág
2. Egy új remény
3. Az ébredő Erő
4. Zsivány Egyes
5. A Jedi visszatér
6. A klónok támadása
7. A Sith-ek bosszúja
8. Baljós árnyak

Látom, Baljós árnyak nem csak nekem nem jött be. röhögő smiley

válasz erre

WillThaWheel

7 éve, 10 hónapja és 25 napja

DNS írta:
Na de hát... Én vagyok az apád!röhögő smiley
röhögő smiley röhögő smiley

válasz erre

DNS

7 éve, 10 hónapja és 25 napja

WillThaWheel írta:
Én ma megyek faterral a moziba, ha hazaértem írok véleményt! röhögő smiley
Ápdét: Megérte beülni erre a filmre, látvány 10/10, apámnak is nagyon bejött, aki sokkal nagyobb fanja a SW univerzumnak. mosolygó smiley Ami nekem nagyon tetszett, hogy nem volt annyira lebutítva, mint az "előző", VII. epizód.
Na de hát... Én vagyok az apád!röhögő smiley

válasz erre

WillThaWheel

7 éve, 10 hónapja és 25 napja

Én ma megyek faterral a moziba, ha hazaértem írok véleményt! röhögő smiley
Ápdét: Megérte beülni erre a filmre, látvány 10/10, apámnak is nagyon bejött, aki sokkal nagyobb fanja a SW univerzumnak. mosolygó smiley Ami nekem nagyon tetszett, hogy nem volt annyira lebutítva, mint az "előző", VII. epizód.

válasz erre

wegh

7 éve, 10 hónapja és 25 napja

marco írta:
Nálam:

1. A Birodalom visszavág
2. Zsivány Egyes
3. Az ébredő Erő
4. Egy új remény
5. A Jedi visszatér
6. A Sith-ek bosszúja
7. A klónok támadása
8. Baljós árnyak
Egyvalamit nem értek: hol van a listáról midnenidők egyik legjobb Star Wars filmje, a Star Wars Holiday Special? meglepett smiley röhögő smiley röhögő smiley

válasz erre

marco

7 éve, 10 hónapja és 26 napja

DNS írta:
Ha van kedvetek, játszhatunk olyat, hogy ki mennyire szerette az összes eddigi Star Wars filmetmosolygó smiley
Nálam pillanatnyilag így néz ki a sorrend, bár a Zsiványt még legalább harmadszorra is meg kell néznem:

1. A Birodalom visszavág
2. Egy új remény
3. A Jedi visszatér
4. Zsivány Egyes
5. Az ébredő Erő
6. A Sith-ek bosszúja
7. A klónok támadása
8. Baljós árnyak
Nálam:

1. A Birodalom visszavág
2. Zsivány Egyes
3. Az ébredő Erő
4. Egy új remény
5. A Jedi visszatér
6. A Sith-ek bosszúja
7. A klónok támadása
8. Baljós árnyak

válasz erre

DNS

7 éve, 10 hónapja és 26 napja

Ha van kedvetek, játszhatunk olyat, hogy ki mennyire szerette az összes eddigi Star Wars filmetmosolygó smiley
Nálam pillanatnyilag így néz ki a sorrend, bár a Zsiványt még legalább harmadszorra is meg kell néznem:

1. A Birodalom visszavág
2. Egy új remény
3. A Jedi visszatér
4. Zsivány Egyes
5. Az ébredő Erő
6. A Sith-ek bosszúja
7. A klónok támadása
8. Baljós árnyak

válasz erre

Patrik94

7 éve, 10 hónapja és 26 napja

Azért jó vidéken lakni mert kapni rá jegyet... röhögő smiley Hétvégén megnézem, nagyon kíváncsi vagyok.

válasz erre

csirkee

7 éve, 10 hónapja és 27 napja

Nem rossz film, de nem ez a legjobb SW film szerintem.

válasz erre

wegh

7 éve, 11 hónapja

Mivel vizsgaidőszakom van keményen, ezért kimarad a film most, de jó volt olvasni róla mosolygó smiley

válasz erre

Gólem

7 éve, 11 hónapja

Jó kritika lett, épp annyit tudtam meg hogy KIHAGYHATATLAN. röhögő smiley

válasz erre

Santonio

7 éve, 11 hónapja

De várom már hogy láthassam! mosolygó smiley

válasz erre
12a(z) 2 -ből
 
legutóbbi hozzászólások
 
marco profiljaManiac profilja