Zombieland: A második lövés filmkritika

2019. október 18.
75.9891
Figyelem! Ez a cikk már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
DNS profilja, adatai
DNS
Az általában igencsak abszurd helyzeteket bemutató, többnyire a már bevált klisékre építő horrorfilmek kiváló alapanyagként szolgálnak a kifigurázáshoz, ami többek között a 2009-es Zombieland-nek is emlékezetesen sikerült. Az élőhalottak invázióját temérdek humorral kezelő, és nem utolsósorban vicces karaktereket felmutatni képes zombifilm-paródia olyannyira népszerű lett a közönség körében, hogy ha nem is túl hamar, de az alkotóknak és a stúdiónak végül csak sikerült összehoznia a várva várt folytatást.
Advertisement


A gond csak az, hogy az elsőre eredetinek ható ötleteket másodszorra is elsütni már közel sem akkora durranás, ráadásul ennyi idő után nem olyan könnyű felvenni a történet fonalát. Habár Woody Harrelson, Jessie Eisenberg és Emma Stone látszatra nem sokat öregedett, az akkor mindössze tizenhárom esztendős Abigail Breslin időközben gyerekből felnőtté vált. A kérdés tehát az, hogy sikerült-e az alkotóknak előrukkolniuk valami olyasmivel, ami tíz évvel később eléggé érdekes lehet annyira, hogy a nagyközönség, és ne csak a szűkebb rajongói bázis, újra ráharapjon.

Míg Colombus (Eisenberg) már a zombi-apokalipszis kezdetétől szigorú szabályainak és azok betartásának tulajdonítja saját túlélését, a vagány és tapasztalt Tallahassee (Harrelson) csak egy jó puskában és a talpraesettségben hisz. A hozzájuk csapódott Wichita (Stone) és húga, Little Rock (Breslin) sem megy a szomszédba egy-egy trükkért vagy egy kis kurázsiért, így nem csoda, hogy a kis csapat tíz év együtt töltött idő után a különböző típusú élőholtak szakértő irtójává vált.

A lepusztult táj sem szegi kedvét az új jövevény, Madison (Zoey Deutsch) beszélőkéjének

A lepusztult táj sem szegi kedvét az új jövevény, Madison (Zoey Deutsch) beszélőkéjének


Az egység azonban megbomlani látszik, miután a lányok egy kicsit besokallnak a fiúk dolgai miatt. Ráadásul a társaság újabb túlélőkkel találkozik, akik különböző hatással vannak rájuk: Tallahassee beleesik Nevadába (Rosario Dawson), a csinos pultosnőbe, Madison, a butyuta szőke (Zoey Deutch) Colombust kezdi kerülgetni, Little Rock pedig fölszedi a hippi Berkeley-t (Avan Jogia), akinél mindig akad egy kis fű, ha szükség lenne rá. Ezek után Tallahassee és Colombus hasonmásainak feltűnése már nem is okoz olyan nagy meglepetést...

Az alkotók tehát igyekeztek továbbszőni a stílusosan helynevekről elnevezett szereplők közötti viszonyokat, amihez nem kevés évődés társul. Az efféle szituációk természetesen kisebb-nagyobb poénokkal és csattanókkal járnak együtt, ami egy idő után kissé önismétlő ugyan, de azért alapvetően megóv minket a teljes unalomtól.

A szőkeség nem könnyíti meg Colombus (Jesse Eisenberg) és Wichita (Emma Stone) amúgy sem egyszerű viszonyát

A szőkeség nem könnyíti meg Colombus (Jesse Eisenberg) és Wichita (Emma Stone) amúgy sem egyszerű viszonyát


Az új szereplők felbukkanása is szolgáltat némi vérfrissítést, különösen a Zoey Deutsch által kiválóan alakított "szőke nő", aki a sztereotípiái ellenére is új dinamikát - na és persze konfliktusokat - hoz hőseink életébe. Vele szemben az Oscar-díjas Emma Stone-nak nem mindig hittem el, amit mondott, ami nem is annyira az ő, mint inkább az igazi meglepetésektől mentes, ezáltal időnként már túlságosan a sablonokat forszírozó, ezáltal pedig kiszámítható forgatókönyvnek köszönhető.

Az első részből visszatérő írók és a rendező, Ruben Fleischer (30 perc vagy annyi se, Gengszterosztag, Venom) azonban láthatóan mindent elkövet, hogy valahogyan feldobja a narratívát, ami valamelyest sikerült is az újabb zombi típusokkal és kivégzésük módjával, vagy például a tökös-dögös Nevada bevetésével. Csak kár, hogy Rosario Dawson elég keveset szerepel a filmben ebbéli minőségében...

Még a kőkemény Tallahasse (Woody Harrelson) sem tud ellenállni a kikapós Reno (Rosario Dawson) csáberejének

Még a kőkemény Tallahasse (Woody Harrelson) sem tud ellenállni a kikapós Reno (Rosario Dawson) csáberejének


A első részben látott fantázia tehát többé-kevésbé itt is fellelhető, ugyanakkor nem lehet nem észrevenni, hogy a koncepció és az ötletek azért már kezdenek kifulladni. Míg a tíz éve prezentált események leginkább a "viccesen realisztikus" kategóriába tartoztak, addig itt az alkotók egyre többször elrugaszkodtak attól annak érdekében, hogy a maguk módján humoros szituációk születhessenek. Így viszont már nem egyszer eléggé erőltetettnek hat a végeredmény, legfeljebb időnként érzi azt az ember, hogy valóban történt némi érdemi vérfrissítés.

Ha azonban eltekintünk attól, hogy ez az egész, kitalált világ egyre inkább egy kavalkád, ami egyre kevésbé működőképes, és a számos szabály ellenére mind csak szabálytalanabb, akkor a Zombieland: A második lövés egy egészen szórakoztató folytatás. Unatkozni szinte egy pillanatig sem lehet rajta, és a számtalan kisebb-nagyobb poént, geget és önironikus kikacsintást megkoronázva, mintegy csattanós lezárásként még egy visszatekintést is kapunk az apokalipszis kezdetének idejére, melyben a legendás Bill Murray újfent önmaga fiktív verzióját alakítja.

Összességében tehát, noha a második rész nem vetekedhet az első kiváló ötleteivel és frissességével, a horror-vígjátékok kedvelőinek többsége valószínűleg így is elég jól ellesz vele.

Zombieland: A második lövés előzetes

 

Zombieland: A második lövés / Zombieland: Double Tap (2019)

elég csak egy nachos, köszi
  • Műfaj: Vígjáték
  • Hazai premier: 2019. október 17.
  • Rendezte: Ruben Fleischer
  • Hossz: 99 perc
  • 2019-10-18 15:30:00 https://www.gamechannel.hu/pictures/cinemachannel/zombieland-a-masodik-loves_1.jpg
  • Szereplők: Woody Harrelson, Jesse Eisenberg, Emma Stone, Abigail Breslin, Rosario Dawson, Zoey Deutch, Luke Wilson, Bill Murray
  • Forgatókönyv: Rhett Reese, Paul Wernick, Dave Callaham
  • Operatőr: Chung-hoon Chung
  • Vágó: Chris Patterson, Dirk Westerwelt
  • Zene: David Sardy
7
Ruben Fleischer 99 David Sardy 2019-10-18 15:30:00 https://www.gamechannel.hu/pictures/cinemachannel/zombieland-a-masodik-loves_1.jpg
6 hozzászólás

Tommy

4 éve, 9 hónapja és 16 napja

Nem volt eddig sem kérdéses, hogy megyek rá, most csak annyi változott hogy jövő hét helyett ma. röhögő smiley

válasz erre

Patrik94

4 éve, 9 hónapja és 16 napja

De ritka pedig hogy egy folytatás méltó ha az előd rohadt jó volt. Kötelező mozi!

válasz erre

muki

4 éve, 9 hónapja és 17 napja

Akkor nem lett elcseszve. mosolygó smiley Meg vagyok lepve.

válasz erre

totyak

4 éve, 9 hónapja és 17 napja

Akárhogy is, nekem ez az év egyik legjobb filmje lesz. Nagyon szerettem az első részt. Nem lehet annyira elrontani, hogy rosszat mondjak rá.

válasz erre

VaPe

4 éve, 9 hónapja és 17 napja

Folytatáshoz képest igen jó pontot kapott! Megnézős nekem is!

válasz erre

Mordorer

4 éve, 9 hónapja és 17 napja

Biztosan meg fogom nézni. Nagyon bírtam az első részt.

válasz erre
 
legutóbbi hozzászólások
 
Patrik94 profiljaManiac profilja