X-Men: Apokalipiszis filmkritika

2016. május 20.
70.5291
Figyelem! Ez a cikk már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
DNS profilja, adatai
DNS
Az eljövendő múlt napjai időmanipulálós sztorijával Bryan Singer és alkotótársai lényegében rebootolták a teljes X-Men franchise-t, vagyis azt követően gyakorlatilag bármilyen újabb, szinte kötöttségek nélküli kalandot vászonra álmodhattak a Marvel moziuniverzum egyetlen olyan, sikeresnek mondható szegmensében, melynek jogai a 20th Century Fox tulajdonát képezik. Ez a sztori pedig nem más, mint a már előre sugallt Apokalipszis, a képregények szerint a valaha élt legnagyobb hatalmú, a történelemben az elsőként számon tartott mutáns története.


A cselekmény 1983-ban játszódik, A Jedi visszatér premierje idején (csak hogy az aktuális kulturális környezettel is tisztában legyünk). Tíz évvel Az eljövendő múlt napjai eseményei után Magneto (Michael Fassbender) és Mystique (Jennifer Lawrence) még mindig kerüli egymást és X Professzor (James McAvoy) újranyílt iskoláját, ám az isteni tulajdonságokkal felruházott Apokalipszis (Oscar Isaac) ébredése újra közös útra tereli sorsukat.

A valaha élt legerősebb mutáns a világban körülnézve, a látottakkal és a gyenge emberek uralmával elégedetlenül hirtelen "evolúciós ugrást" tervez, amihez segéderőt is toboroz Angyal (Ben Hardy), Ciklon (Alexandra Shipp), Psziché (Olivia Munn) valamint Magneto személyében, aki éppen Lengyelországban bujkálva próbál normális életet élni. A készülő globális katasztrófa a Xavier-féle iskola idillikus nyugalmát is felborítja, ahol többek között Hank McCoy (Nicholas Hoult), illetve az ifjú Jean Grey (Sophie Turner) és Scott Summers (Tye Sheridan) is kénytelen szembenézni a minden eddiginél vészjóslóbb fenyegetéssel.

X Professzor (James McAvoy) és Cerebro újfent központi szerepben

X Professzor (James McAvoy) és Cerebro újfent központi szerepben


Bryan Singer rendező előzetesen úgy harangozta be a filmet, hogy az majd magyarázatot ad a mutánsok eredetére - ez azonban, mint kiderült, inkább mézesmadzagnak bizonyult. Magából a narratívából lényegében csupán annyit tudunk meg, hogy Apokalipszis egy évezredek óta létező, a régi történelmi események központjában álló mutáns, aki magáévá tette mások különleges képességeit, ezáltal szert téve szinte isteni hatalmára.

A bevezetőben tanúi lehetünk, hogyan hiúsul meg antagonistánk teljes hatalomátvétele az ókori Egyiptomban, hogy azután, némi kényszerű alvást követően újult erővel térjen vissza a 21. század modern világában. Sajnálatos módon nem csak az expozíció, hanem úgy általában az egész narratíva rettenetesen sablonos és kiszámítható, a sok klisés megoldás vagy fordulat, a banális történések és megnyilvánulások között pedig nem sok olyan mozzanatot találunk, amit ne láttunk volna már számtalanszor a moziban.

Apokalipszis (Oscar Isaac) képes egy szempillantással ölni, de szereti cifrázni is

Apokalipszis (Oscar Isaac) képes egy szempillantással ölni, de szereti cifrázni is


A produkcióra egyébként általánosságban jellemző, hogy túl sok az önismétlés, a változatlan központi témák már unalmasak, a főbb szereplők viszonyai, motivációi és jelleme látszólag szintén ugyanolyan maradt. Felettébb érdekes például, hogy bár az idővonalat újraindították, egyes, tetszés szerinti események mégis ugyanúgy megtörténnek. Arról pedig már ne is beszéljünk, hogy nem csak a mutánsok, de látszólag senki más sem öregszik, ahogy csordogálnak az évtizedek...

A cselekményfolyam logikája és koherenciája, egyes szereplők következetlen eltűnése vagy feltűnése már eddig is több lukat eredményezett a filmes X-Men univerzumban, de vajon az újraindítás után sikerül-e feloldani az ellentmondásokat? - kérdezhettük az Apokalipszist megelőzően. Nos, a Fox-nál láthatóan nem ügyelnek olyan kínosan a kontinuitásra, mint a Disney-nél, ha a Marvel-univerzumról van szó, ami az idő előrehaladtával inkább csak több kérdéshez, mintsem válaszhoz vezet.

Ciklon (Alexandra Shipp) ezúttal a sötét oldalt erősíti

Ciklon (Alexandra Shipp) ezúttal a sötét oldalt erősíti


A szereplőgárda gerincét egyrészt az Elsőkben látott színészek, másrészt további újracastingolt szereplők alkotják. Joggal vetődik fel a kérdés, hogy vajon érdemes volt-e ezért a sztoriért ismét elővenni a jól megszokott szereplők jelentős részét úgymond "újabb kiadásban"? Jómagam általában nem vagyok híve a dolognak, az azonban tény, hogy ha már sor kerül rá, akkor lehet jól és rosszul is csinálni.

Míg némelyik szerepre sikerült egész jó helyettest találni (Küklopsz, Árnyék), addig mások egyáltalán nem illenek a karakterükhöz, illetve nem rendelkeznek elegendő karizmával annak eljátszásához (Ciklon, Jean). A legnagyobb melléfogásnak kétségtelenül az új Jeant alakító Sophie Turner bizonyult, aki kezdetleges eszköztárával nagyon távol áll attól, hogy vissza tudja adni a figura - korábban Famke Janssen által kiválóan megragadott - kettősségét, szelíd s egyben fékezhetetlen természetét, melyből bármelyik pillanatban kész előtörni az őserővel bíró lény, avagy a Főnix.

Jean (Sophie Turner), Árnyék (Kodi Smit-McPhee) és Scott (Tye Sheridan) X-Men szerelésben

Jean (Sophie Turner), Árnyék (Kodi Smit-McPhee) és Scott (Tye Sheridan) X-Men szerelésben


Az még hagyján, hogy a fiatal Ciklont Apokalipszis egyik lovasaként láthatjuk, azt azonban csak halovány utalás formájában érzékeltetik velünk, hogy miért vált azzá, azt pedig még ennyire sem, hogy a cselekmény egésze folyamán milyen ívet ír le a karaktere. De nem csupán Ciklon eredettörténete értelmezhetetlen, Psziché figurája ugyanúgy teljesen kibontatlan maradt, és nem ők az egyetlen elnagyolt jellemű szereplői a történetnek.

Összességében elmondható, hogy túl sok szálon fut a cselekmény, illetve túl sok a szereplő, viszont így kevés a jellemfejlődésre, illetve az egyes szereplők kibontakoztatására fordított idő, ráadásul a főgonosz is igencsak jellegtelen és közhelyes lett.

Psziché (Olivia Munn) vonzza a férfiszemet, de ez nem szépségverseny

Psziché (Olivia Munn) vonzza a férfiszemet, de ez nem szépségverseny


A mutánsokkal kísérletező William Stryker ezredes (Josh Helman) szereplése egyáltalán nem viszi előre a cselekményt, jelenléte és ténykedése nyilvánvalóan csak a rajongók kiszolgálását hivatott biztosítani. Hugh Jackman Farkasa úgyszintén tiszteletét teszi egy rövid cameo erejéig, ami hasonló célt szolgál, és talán képes mosolyra fakasztani az avatott nézőt, felbukkanása mégis redundáns.

Szerencsére akadnak azért néhányan, akiknek több szerep és jellemfejlődés jutott, még ha ők is alkotják a kisebbséget. A humor elsődleges forrása az ezúttal az X-ekhez csatlakozó Higanyszál (Evan Peters), az időt lelassító mutáns, aki továbbra is az egyik üde színfoltja az X-Men filmeknek, és ezúttal valami újat is megtudunk róla. A teleportációs képességgel bíró Árnyék (Kodi Smit-McPhee) feltűnése szintén hozzátesz a történethez, és fontos szerep jut számára a harcban, melyben egyesek újfent csupán epizódszerepet alakítanak.

Raven (Jennifer Lawrence) egy kicsit kirándul Higanyszállal (Evan Peters)

Raven (Jennifer Lawrence) egy kicsit kirándul Higanyszállal (Evan Peters)


Az X-Men: Apokalipszis a sokat markol, ám keveset fog tipikus esete: az alkotók túlságosan epikussá és súlyossá akarták tenni a sztorit, miközben a rajongókat is maximálisan ki szerették volna szolgálni. Mindez azonban kicsit visszafelé sült el, a korábbiakhoz képest jól érzékelhető színvonalcsökkenést eredményezve - vagyis Bryan Singer és Simon Kinberg forgatókönyvíró-producer egy látványos és néha szórakoztató, de sajnos inkább átlagos és kissé bugyuta blockbusterré degradálták a franchise legújabb epizódját.

A filmben elhangzik a megjegyzés, hogy egy trilógiának mindig a harmadik része a leggyengébb. És valóban - ha az Apokalipszist az Elsőkkel kezdődő trilógia befejező darabjának tekintjük, ezúttal is teljességgel helytálló a megállapítás.

X-Men: Apokalipiszis előzetes

 

X-Men: Apokalipiszis filmkritika / X-Men: Apocalypse (2016)

  • Műfaj: akció
  • Hazai premier: 2016. május 19.
  • Rendezte: Bryan Singer
  • Hossz: 144 perc
  • Szereplők: James McAvoy, Michael Fassbender, Jennifer Lawrence, Nicholas Hoult, Oscar Isaac, Rose Byrne, Olivia Munn
  • Forgatókönyv: Simon Kinberg
  • Operatőr: Newton Thomas Sigel
  • Vágó: John Ottman, Michael Louis Hill
  • Zene: John Ottman
10 hozzászólás

WarriorAutobot

4 éve, 5 hónapja és 22 napja

A Marvel-nek ezt az egy univerzumát szeretem és szerintem nem is lett olyan borzalma smint ahogy itt leírják többen is.
Szerintem vállalható volt és bár sok volt benne az időhúzós jelenet akkor se mondom hogy csalódottan jöttem volna ki a moziból.
Quicksilver pedig tényleg eszelős jelenettel látták el.

válasz erre

Hentes

4 éve, 6 hónapja

Kár érte, nagyon kár. Ezzel együtt három kritikát olvastam el róla, mindhárom rettenetesen lehúzta. Nekem ez azt jelenti hogy nem érdemes rá befizetnem a moziba.

válasz erre

nanditos

4 éve, 6 hónapja és 1 napja

Quicksilver volt az üde színfoltja a filmnek, már az előző részben is nagyon jó volt a jelenete, de most még többet ki tudtak belőle hozni.
Sajnos ezen kívül bugyuta volt az egész, elcsépelt és kiszámítható. Állandóan eljátsszák a Magneto-sztorit, ami rém unalmas. Az új Jean borzalmas, a boss pedig ahhoz képest, hogy isteni erőkkel bír, hát nem volt túl acélos. Csalódva jöttem ki a moziból.

válasz erre

csirkee

4 éve, 6 hónapja és 3 napja

Nem vártam sokat a filmtől, főleg azok után, hogy 12-es karikával látták el a filmet...De sajnos nagyon rosszra sikeredett, nagyon hosszan vezetik fel az elején a dolgokat, majd a végét összecsapták, bár a kis Jean-nek jutott elég idő arra, hogy szépen és komótosan végig sétáljon a semmibe, miközben megy a csata.. Eszméletlen butaság volt megcsinálni így a filmet, ezekkel a szereplőkkel, kivétel: a farkas (10 mp-ig) valamint Magneto.

IMAX-nek és 3D-nek ismét nem nagy értelmét láttam, volt 1-2 szép jelenet de egyébként semmi értelme, nem marad le senki semmiről ha csak sima jegyet vált a moziban a filmre.

JA!!! És végre kiderül, mitől és hogyan lett kopasz a professzor hatalmas jelenet!

válasz erre

zender

4 éve, 6 hónapja és 3 napja

Gondoltam hogy fail lesz ez az egész reboot vonal. Kár érte, jobb lett volna ha a csúcson abbahagyják. Meglepő egyébként hogy ilyen rendezővel ilyen **** lett...

válasz erre

marco

4 éve, 6 hónapja és 3 napja

Imádom az X-Men filmeket. Az új színészekkel forgatott legutóbbi rész már nem annyira tetszett, de elfogadtam. Ez a mostani, ez katasztrófa, elérte a mélypontot az egsz.

Egész egyszerűen egy kivétellel (Michael Fassbender) mind jellegtelen "színész" palánta, akik irritálóak, semmint hogy hős alkatok lennének. Rose Byrne-t mondjuk nagyon bírom, őt még elviseltem.

Sophie Turner, aki Jean-t "játsza" idegesítően ****, azt vártam hogy végezze ki valaki. Az egész koholmány egy X-Men paródia, még jó hogy nem én írtam a kritikát, mert egyszerűen nem mehetett volna ki élesbe az az anyázás mit bepötyögtem volna.

válasz erre

totyak

4 éve, 6 hónapja és 3 napja

Nagyon szeretem a Marvel univerzumot, az ottani főhősöket, de az X-Men-ek pont kivételt képeznek. Soha nem mennék el moziba, hogy megnézzek egy részt. Sőt, eddig minden részét TV-ben láttam, tehát évekkel a premier után. Így is bőven elég volt. Az meg, hogy nem az eredeti szereplőkkel viszik, nekem további negatívum. Nem kellett volna újraindítani semmit, meg előzményeket megmutatni. Persze, tudom, a kasszát tömni kell és ahhoz újabb és újabb filmek kellenek. Ez van.

válasz erre

RyutheStaR

4 éve, 6 hónapja és 3 napja

Hmm, kár, hogy ennyire elqrták...pedig hétfőn tervezem megnézni. :/

válasz erre

Santonio

4 éve, 6 hónapja és 3 napja

Már a trailereknél lehetett látni hogy itt valami nem stimmel. Túl sok volt már az is, gndolom hogy akkor a film mennyire az...

válasz erre

Gólem

4 éve, 6 hónapja és 3 napja

Mondjuk ki: elbaszták.

válasz erre
legutóbbi hozzászólások
 

Itt is rontjuk a levegőt

Shade profiljarDAVE profiljamarco profiljagery1113 profiljaManiac profilja