Vörös veréb filmkritika

2018. február 28.
73.1181
Figyelem! Ez a cikk már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
DNS profilja, adatai
DNS
A Vörös veréb már beharangozása idején ígéretes koncepciónak tűnt, melynek egy figyelemreméltóan sikeres regény, Jason Matthews szintén Vörös veréb címen futó könyve szolgáltatta az alapját. A produkciónak rendkívül illusztris színészgárdát sikerült megnyernie a főbb szerepekre, és a Francis Lawrence rendező (Constantine - A démonvadász, Legenda vagyok, Éhezők viadala filmek) által vezetett alkotógárdára sem lehetett panaszunk.
 


Minden adott volt tehát egy kiváló adaptációhoz és egy izgalmas kém-thrillerhez, mely ráadásul némi extra marketingnek is örülhetett hazánkban. A filmnek ugyanis eleve elég komoly hírverést jelentett azon tény, hogy nagyrészt Magyarországon forgatták, ami miatt a tavalyi év során számos alkalommal lehetett hallani róla, illetve a címszereplőt alakító Jennifer Lawrence gyakori budapesti felbukkanásairól. Ezek után pedig lássuk, miért kapott annyi pontot tőlünk a mozgóképes adaptáció, mint amennyit!

Dominika Jegorova (J. Lawrence) prímabalerina a moszkvai Bolsoj Színházban, egy szerencsétlen sérülés miatt azonban kénytelen feladni karrierjét. Amikor a bizonytalan jövőjű lány és beteg édesanyja helyzete kilátástalanra fordul, a lány könnyű prédává válik a Veréb Iskola, egy titkos orosz kémszervezet számára, ahol kivételes fiatalokat tanítanak arra, hogy testüket és elméjüket fegyverként használják az ellenséggel szemben.

Miután nagy nehezen kiállja a kegyetlen és szadista kiképzést, Dominikából válik a legveszedelmesebb Veréb, aki a program valaha produkált. Egy nap azonban találkozik Nate Nash CIA-ügynökkel (Joel Edgerton), aki folyamatosan arról kezdi győzködni, hogy ő az egyetlen ember, akiben megbízhat. A kérdés csupán az, bízhat-e egy kém bárkiben egyáltalán, és vajon milyen következményekkel járhat, ha munka közben elkezd az érzelmeire hallgatni...

A veréb Nash ügynököt (Joel Edgerton) is behálózza, ám ezúttal emberére talál

A veréb Nash ügynököt (Joel Edgerton) is behálózza, ám ezúttal emberére talál


Az izgalmas felálláson kívül a sztori már csak azért is érdekes, mert a "verebek" kiképzése, ami még a Szovjetunió idejére nyúlik vissza, valós alapokon nyugszik, melyről a regény írója, a korábban maga is CIA-ügynökként tevékenykedő Jason Matthews első kézből szerezhetett információkat.

A csábítás művészete, ami magában foglalja a szexuális és az emocionális manipulációt, a kémek világában információszerzésre, illetve a célszemélyek megzsarolására és félreállítására szolgál - ám mindez hiába kiált a mozgóképes adaptációért, ha ez esetben a mi érzelmeinkről, úgy tűnik, megfeledkeztek az alkotók.

A mesterkélt, dramaturgiailag igencsak szürke történetvezetés miatt az egész produkció kicsit olyan, mintha Francis Lawrence és stábja csupán felolvasna számunkra egy történetet, amit azonban nem igazán sikerült élettel és érzelmekkel megtölteni, így az belőlünk sem tud sok érzést kiváltani. Mivel a feszültségkeltés sem az igazi, legfeljebb a film vége felé lehet részünk valamiféle értékelhető izgalomban, addigra azonban már sokan elveszíthetik az érdeklődésüket.

A verébképzőben a fiúk és a lányok egyaránt durva kiképzést kapnak

A verébképzőben a fiúk és a lányok egyaránt durva kiképzést kapnak


A nézőnek így legfeljebb az alkalmi szörnyülködés marad az emberi aljasság megnyilvánulásai és a kegyetlenségek láttán, mely lényegében az egyetlen terület, ahol a Vörös veréb képes komolyabb hatást kiváltani. Noha a kamerák nem mutatnak semmit nagytotálban, némelyik mozzanat így is megviseli az embert.

S bár az ebben a formában nem egészen igaz, hogy egyes jelenetek öncélúan volnának erőszakosak, annyi biztos, hogy aki nem bírja az ilyesmit, jobban teszi, ha távol tartja magát ettől a nem éppen gyenge idegzetűeknek való filmtől.

A kidolgozatlan, sablonos karakterek sem teszik könnyebbé számunkra a beleélést. A kétes erkölcsű Ványa bácsitól (Matthias Schoenaerts) kezdve a korrupt Boucher szenátornőig (Mary-Louise Parker) általában csak minimális információkkal rendelkezünk az egyes karakterekről, akik ezáltal inkább tűnnek karikatúráknak, mintsem hús-vér embereknek.

Ványa bácsi (Matthias Schoenaerts) nem Dominika legkedvesebb rokona

Ványa bácsi (Matthias Schoenaerts) nem Dominika legkedvesebb rokona


Ez részben a főszereplőre is igaz, akin keresztül betekintést nyerhettünk volna abba, milyen lehet civilként kényszerhelyzetbe kerülni és belesodródni a kémkedés kemény világába, ez azonban csak részben sikerült. Dominika jellemfejlődése azonban szintén elnagyolt és jóformán követhetetlen - csupán annyit tudunk meg róla nagy vonalakban, hogy állítólagosan túl "komplikált" személyisége miatt nem igazán alkalmas a hideg és érzelemmentes kém szerepére.

A játékidő múlásával nem csak a lány válik egyre elszigeteltebbé, de mi, nézők is mindinkább elveszítjük vele a kapcsolatunkat, melyet mindössze egy-két pillanatig sikerül néha visszaállítani.

A komótos tempójú narratíva igyekszik folyamatosan fenntartani a bizonytalanság légkörét, hogy bármi bármikor megtörténhet, illetve bárki bárki ellen fordulhat. Noha a mindent és mindenkit átható paranoia kétségtelenül érzékelhető, az egésznek sokszor nagyobb a füstje, mint a lángja, ahogy mondani szokás.

Ebből vajon hogy fogok kimászni?

Ebből vajon hogy fogok kimászni?


A rendezés, illetve a forgatókönyv hiányosságainak leplezésében az sem igazán segít, hogy hiányzik az igazi kémia Lawrence és Edgerton között. Emiatt viszont a mesterkélt és felvezetés nélküli szenvedély Dominika és Nash között szintén puszta ösztönnek hat valódi érzelem nélkül.

Így hát a Vörös veréb egy kémek közötti romantikus sztorinak gyenge, és sajnos thrillernek is csak közepes. És mivel az adaptáció lényegében "Egynek elmegy" kategória, annak, aki ennél többre vágyik, marad az eredeti regényváltozat.

Vörös veréb előzetes

 

Vörös veréb filmkritika / Red Sparrow (2018)

egy jegyet megér. egyet.
  • Műfaj: thriller
  • Hazai premier: 2018. március 01.
  • Rendezte: Francis Lawrence
  • Hossz: 139 perc
  • Szereplők: Jennifer Lawrence, Joel Edgerton, Matthias Schoenaerts, Charlotte Rampling, Jeremy Irons, Mary-Louise Parker, Ciarán Hinds
  • Forgatókönyv: Justin Hayte
  • Operatőr: Jo Willems
  • Vágó: Alan Edward Bell
  • Zene: James Newton Howard
6
7 hozzászólás

totyak

3 éve, 1 hónapja és 17 napja

Amúgy sem terveztem, hogy megnézem, a kritika pedig meg is erősített ebben. Nem is nagyon kedvelem ezt a színésznőt, bár az Éhezők viadala filmekben nem volt rossz. Amúgy meg nem is tudok tőle másik filmet mondani IQ-ból.

válasz erre

Tommy

3 éve, 1 hónapja és 19 napja

Na az ilyen filmekre legalább mindig van jegy...

válasz erre

Patrik94

3 éve, 1 hónapja és 20 napja

Egy újabb film amit kihagyok. Amiben ez a csaj feltűnik, arra már egyáltalán nem érdemes beülni!

válasz erre

WarriorAutobot

3 éve, 1 hónapja és 20 napja

Baszki!
A csoportképen a bal szélső csajt ismerem.
Ilyet is ritkán látok, mondjuk modellek gyakran vállalnak filmben kis szerepeket.

válasz erre

1000feri

3 éve, 1 hónapja és 20 napja

Yanez írta:
Ha ilyen dögösek a verebek, ideje ornitológusnak állnom.
CSAK a vörösek

válasz erre

Yanez

3 éve, 1 hónapja és 20 napja

Ha ilyen dögösek a verebek, ideje ornitológusnak állnom.

válasz erre

VaPe

3 éve, 1 hónapja és 20 napja

Nem is számítottam többre ettől a csajtól. Brutálisan **** színésznő.

válasz erre
legutóbbi hozzászólások
 

Itt is rontjuk a levegőt

marco profiljamarco profiljagery1113 profiljadrift3r91 profilja