Virsliparti filmkritika

2016. október 06.
72.2901
Figyelem! Ez a cikk már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
DNS profilja, adatai
DNS
Az első és legfontosabb dolog, amit tudni kell a Virslipartival kapcsolatban, hogy a látszat ellenére ezúttal távolról sem egy kisgyerkőcök számára is fogyasztható, családi moziról van szó, lévén az a felnőtteknek készült animációs filmek ritka táborát gyarapítja. (Ez valójában az első, R-besorolást kapott CGI-animációs film az MPAA történetében - ami persze csak úgy lehetséges, hogy a South Park hagyományos rajzfilmnek számít.)
Advertisement


A gyermekek számára tabu témákat (drogok, szexualitás stb.) és trágárságokat felvonultató vígjátékokról híres Seth Rogen (Ananász expressz, Itt a vége, Rossz szomszédság 1-2.) újfent összeszedte a hollywoodi haverokat, hogy összeálljanak egy kis cenzúrázatlan ökörködésre - a különbség csupán annyi, hogy ez alkalommal az arcukat nem, csak a hangjukat adták a produkcióhoz.

Természetesen a Virsliparti is egy meglehetősen abszurd, ám egész kreatív és biztató alapötlet mentén született - legfőképpen Rogennek és állandó ivó- és írócimborájának, Even Goldbergnek köszönhetően -, melynek lényege, hogy az áruházakban az emberek által megvásárolt ételek és egyéb fogyasztási cikkek valójában ugyanolyan élő és érző lények, mint mi magunk.

Frank, a kanos virsli és társai, Brenda, a szexi hot-dog kifli, valamint a melléjük sodródó zsidó sütemény Sammy, illetve az arab származású kajákat képviselő Karim Abdul Lavash azonban abban a naiv tudatban élnek, hogy a boltból kikerülve az "istenek" majd kényeztetik őket, vagyis hogy a kiválasztott és megvásárolt áruk a polcokról kvázi rögtön az FMCG mennyországba kerülnek.

Amikor az üveges likőr Tüzes Víznek köszönhetően Frank tudomást szerez róla, hogy az emberek otthonában csupán a halál és a gyors emésztés vár rájuk, kétségbeesetten igyekszik figyelmeztetni társait a rájuk leselkedő veszedelemre. A hitükhöz görcsösen ragaszkodó kajahordákat azonban nem is olyan könnyű meggyőzni, ráadásul még egy csalódottságában az őrületbe menekülő, közveszélyes és bosszúszomjas intim zuhany is hősünk életére tör.

Tüzes Víz és társai megmondják a frankót

Tüzes Víz és társai megmondják a frankót


A Virsliparti cselekménye nyilvánvalóan a Disney, a Pixar és a többi stúdió által futószalagon készített, manapság igen divatos animációs alkotásokat fricskázza, alaposan kiferdítve azok szokásos szereplőit, tematikáját és eszköztárát - olyannyira, hogy még dalbetétek is helyet kaptak benne (a megszokottól persze jócskán eltérő, annál sokkal szabad szájúbb nyelvezettel).

Korántsem olyan egyértelmű azonban, hogy vajon mennyire szól ez az egész ténylegesen a megszokott klisék kifigurázásáról, illetve kritikus hangvételű gondolatok közvetítéséről valóban a lényegre tapintó szituációk és ötletes gegek segítségével.

Tény, hogy akad néhány nagyon is aktuális probléma, ami felvetésre, illetve némiképp boncolgatásra kerül, sőt a produkció még valamiféle üzenettel is rendelkezik, amit nagyjából így lehetne összefoglalni: tegyük félre különbözőségeinket, és igyekezzünk békében élni egymás ellett, illetőleg a közös problémák megoldására koncentrálni. A tárgyalásmód azonban sajnos eléggé felszínes, lévén az alkotók nem annyira a mélyebb tartalomra, mint inkább a helyzetkomikumra és a humorbombák gyakori adagolására koncentráltak, az egyensúlyra való törekvés igénye nélkül.

A kizsigerelt árucikkek élete nem csak játék és mese

A kizsigerelt árucikkek élete nem csak játék és mese


A humor tekintetében a kép hasonlóan felemás - noha akad néhány nagyon eltalált, valóban ötletes és szellemes poén (lásd Stephen Hawkingra hajazó rágógumi), a gegek jelentős része kimerül az elsősorban a pubertáskori fiúkra jellemző, testi funkciókkal kapcsolatos viccelődésben, melynek során nem egyszer átvitt értelemben is övön aluli poénokkal operálnak az alkotók. Ebben a tekintetben tehát a Virsliparti egy tipikus Seth Rogen mozi, mely tele van öncélú, az adott téma vagy a cselekmény szempontjából alapvetően felesleges és szükségtelen momentumokkal - azaz maga a téma újfent alig több puszta ürügynél a zabolázatlan ökörködésre.

Rogen és társai aligha értenek egyet azzal a nézettel, hogy egy film nem feltétlenül attól lesz felnőtteknek szóló, hogy a gyermekek számára tiltott vizualitással és nyelvezettel töltjük tele, hanem attól, hogy komoly, a fiatalabbak által még nehezen feldolgozható témákat tárgyalunk benne leplezetlen őszinteséggel vagy realizmussal.

Hisz' lássuk be, ahhoz, hogy a különböző kaják (emberek) nehéz sorsát vagy korunk társadalmi-politikai dilemmáit firtassuk, igazából nem feltétlen volna szükség újra meg újra visszatérő szexuális és egyéb altesti utalásokra (lásd ételorgia és társai)...

Neked is szükséged van egy intim zuhanyra?

Neked is szükséged van egy intim zuhanyra?


Ami még nagyobb probléma, hogy a látottak a drogok - különösen a fiatalok körében történő - népszerűsítésére is alkalmasak, ami azért enyhén szólva is felelőtlenségnek nevezhető, akár 18-as karikával látták el a cenzorok az adott filmet, akár nem. Ha nagyon bele akarnék menni az elemzésbe, azt is írhatnám, hogy a produkció eme aspektusa azokat a mind szélsőségesebbé váló liberális trendeket követi, miszerint mindenki azt tesz és mond, amihez csak kedve van, kötetlenül szabad és teljesen rendben van a nyílt szexualitás és anyagozás, és mindenki más nagy ívben le van ejtve.

De mivel nem szeretnék ennyire kényes vizekre evezni, maradjunk annyiban, hogy a személyes szabadság rendkívül fontos dolog (köztük nem utolsósorban a vélemény- és sajtószabadsággal), egészen addig, amíg az nem sérti mások személyét, szabadságát és érzéseit.

Az ellenkező nézetek nehezen jönnek ki egymással

Az ellenkező nézetek nehezen jönnek ki egymással


Ehelyütt csupán annyi a lényeg, hogy van, akinek ez a fajta humor nagyon bejön, és van, akinek kevésbé vagy egyáltalán nem. (Illetve úgy van vele, mint jómagam, hogy józan állapotában inkább az intellektuális poénokat kedveli, de annak hiányában, alkalmilag az ilyen és hasonló filmeket is képes pozitívan értékelni.)

Nem véletlen, hogy például az IMDb-n hatvanegynéhány százalékon - nem pedig nyolcvan, kilencven vagy még annál is magasabb pontszámon - áll mind a közönség, mind a kritika értékelése, hiszen egy igencsak megosztó, az egyéni ízléstől a szokásosnál is jobban függő produkcióról van szó, melynél a magas és az alacsony pontszámok valahol félúton találkoznak.

A leszbikus tacótól kezdve a csonka virsliig mindenki egyként vonul harcba

A leszbikus tacótól kezdve a csonka virsliig mindenki egyként vonul harcba


Mindenesetre a nézőszám alighanem azt mutatja majd, hogy a Virsliparti népszerű mozi a magyar közönség körében, lévén hazánk fiainak és lányainak sokasága a statisztikák alapján nagyon is vevő mind az ereszd el a hajam típusú vígjátékokra, mind pedig az animációs filmekre, így a kettő sajátos ötvözete aligha vallhat náluk kudarcot.

A 3D-ről viszont újfent nem tudok nyilatkozni, mivel a sajtóvetítésen Rogen virslijét sajnos nem volt alkalma ebben a minőségében tesztelni az összegyűlt médiaképviselőknek.

Virsliparti előzetes

 

Virsliparti / Sausage Party (2016)

  • Műfaj: Animációs
  • Hazai premier: 2016. október 06.
  • Rendezte: Greg Tiernan, Conrad Vernon
  • Hossz: 89 perc
  • 2016-10-06 17:30:00 https://www.gamechannel.hu/pictures/cinemachannel/virsliparti_1.jpg
  • Szereplők: Seth Rogen, Kristen Wiig, Jonah Hill, Bill Hader, Michael Cera, James Franco, Danny McBride, Paul Rudd, Edward Norton, Salma Hayek
  • Forgatókönyv: Seth Rogen, Evan Goldberg, Kyle Hunter, Ariel Shaffir
  • Operatőr:
  • Vágó: Kevin Pavlovic
  • Zene: Christopher Lennertz, Alan Menken
Greg Tiernan, Conrad Vernon 89 Christopher Lennertz, Alan Menken 2016-10-06 17:30:00 https://www.gamechannel.hu/pictures/cinemachannel/virsliparti_1.jpg
7 hozzászólás

Marduk

8 éve, 1 hónapja és 4 napja

DNS írta:
Hát, szerény véleményem szerint ez kb. 20%-ban igaz a filmre. A maradék 80% inkább "spontán" ökörködés...
Szerintem nem kell, hogy egy film folyamatosan az ember szájába rágja az üzenetet, amit közvetíteni akar. Bőven elég, ha itt ott elhintenek utalásokat, amit a filmben jól csináltak. Végső soron ez egy fajta sötét vígjáték, ami a sötét humort alkalmazza, szóval nem vetem meg őket, ha inkább ökörködnek ezzel. röhögő smiley A South Park is végsoron ugyanez, ott is üzeneteket közölnek az embernek utalásokkal, de inkább az ökörködés megy.

válasz erre

DNS

8 éve, 1 hónapja és 4 napja

zender írta:
Ez halálosnak ígérkezik! röhögő smiley Mindenképp megnézem. Jó kerek kritikát írtál róla, ezek szerint bejött! mosolygó smiley
Bár a saját kritikámat olvasva nem a legkönnyebb leszűrni, hogy összességében mi jön le belőle, de én inkább azt mondanám, hogy so-somosolygó smiley

válasz erre

DNS

8 éve, 1 hónapja és 4 napja

Marduk írta:
Én ezt még anno megnéztem eredeti angol nyelven, és nekem két dolog szűrődött le:
-a film egy műfajparódia
illetve
-egy társadalomkritika
Hát, szerény véleményem szerint ez kb. 20%-ban igaz a filmre. A maradék 80% inkább "spontán" ökörködés...

válasz erre

totyak

8 éve, 1 hónapja és 4 napja

Tv reklámokban láttam először, hogy van egy ilyen film és már ott gondoltam, hogy sántít valami a filmmel. Nekem ez kb. az a kategória, mint játékban a kenyérszimulátor. Nem a mocskos poénokkal van gondom, úgy egyben a filmet nem bírnám szerintem befogadni. Legalábbis egy mozijegy áráért biztosan nem.

válasz erre

Eltohn

8 éve, 1 hónapja és 4 napja

Kötelező mozi! röhögő smiley

válasz erre

zender

8 éve, 1 hónapja és 4 napja

Ez halálosnak ígérkezik! röhögő smiley Mindenképp megnézem. Jó kerek kritikát írtál róla, ezek szerint bejött! mosolygó smiley

válasz erre

Marduk

8 éve, 1 hónapja és 4 napja

Én ezt még anno megnéztem eredeti angol nyelven, és nekem két dolog szűrődött le:
-a film egy műfajparódia
illetve
-egy társadalomkritika

válasz erre
 

kapcsolódó hírek, cikkek

Nincsenek kapcsolódó cikkek.

 
legutóbbi hozzászólások
 
marco profilja