Véres Valentin 3D filmkritika

2009. február 26.
90.0461
Advertisement
Figyelem! Ez a cikk már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
gocsa profilja, adatai
gocsa
Az 1970-es évek végére, illetve a 80-as évek elejére a horrorfilm slasher elnevezésű alműfaja prominens, előszeretettel kultivált zsánerré vált. A bő évtizeden át tartó slasher-láz kirobbanásáért legfőképpen John Carpenter 1978-as Halloweenját szokás felelősnek tartani, az általa felépített formulát aztán a tucatszám készülő utánzatok az unásig nyűtték-nyüstölték. A 90-es évekre, egészen pontosan az 1996-os Sikoly megjelenésével, a slasher feltámadt poraiból, hogy aztán egyhamar (ezúttal még a korábbinál is hamarabb) ismét a béka segge alá, az igénytelenségbe süllyedjen, és sorozatban ontsa magából a szörnyen ostoba módon felhasznált klisékből építkező fércműveket. Eredeti ötletek híján óriási remake-hullám indult el, melynek áldozatul esett már többek között A texasi láncfűrészes mészárlás, a Fekete karácsony, a Halloween, a Péntek 13., és sorolhatnám még napestig. Az olyan ritka kivételektől eltekintve, mint Alexandre Aja vagy Neil Marshall, szinte egy értő, vízióval rendelkező rendező sincs jelenleg a horrorfilmek színterén.



Véres Valentin 3D filmkritika - 2. kép

Ezt tudva, nem sokat várhat az ember egy olyan filmtől, ami egy több, mint 25 évvel ezelőtti slasher újrája, ráadásul még az ismételten (A filmtörténelem során harmadjára? Negyedjére? Ki számolja.) divatba jött háromdimenzióban is kerül bemutatásra. A Véres Valentin 3D ezt a "nem sokat" sem képes nyújtani, sőt. Alacsonyra rakja azt a bizonyos lécet, de még azt sem képes megugrani, akárhogy is próbálkozik - nem mintha látszódna rajta az igazi igyekezet, akarás. A filmben jelen van a műfaj valamennyi jellemző eleme: bulizó, részeges, szexmániás tinédzserek, akiket egy mániákus gyilkos kaszabol le szépen sorjában, valamilyen homályos, igencsak gyenge lábakon álló okból kifolyólag. A slasher-imádó, nosztalgiázni vágyó horrorrajongók talán élvezni tudják kedvenc műfajuk egyik nagy klasszikusának újragondolását; az átlagnéző is esetleg bedőlhet a humbug háromdimenzióval megtámogatott erőtlen próbálkozásnak; a hamisítatlan filmkedvelők azonban óriási ásítozásokkal kísérve fogják végigülni ezt a másfél órát.

A történet nagyvonalakban hasonlít az eredeti filméhez; egy kis csavar itt, egy kis modernizálás ott, de egyébként gyakorlatilag csak a halálnemekben különbözik a remake. Én azt mondom, ha már újraforgatásra szántuk el magunkat, valami újat tudjunk is nyújtani, mindamellett persze, hogy szellemiségében hű maradjon filmünk a klasszikushoz.

Véres Valentin 3D filmkritika - 3. kép

A Véres Valentin 3D egy Harmony nevezetű kisvárosban játszódik, amelyet tíz évvel ezelőtt szörnyű tragédia sújtott: az egy évvel korábbi bányaomlás, melyben öt ember életét vesztette, egyetlen túlélője, Harry Warden (Richard John Walters) felébrett a kómából, amelybe a baleset következtében esett, és végez a bányában szórakozó valamennyi fiatallal. A gyilkost végül a rendőrök lelövik, és minden visszatér a régi kerékvágásba, Wardenből pedig afféle legenda válik a városlakó tinik körében.


Véres Valentin 3D filmkritika - 4. kép

Warden, vagy legalábbis valaki, aki ugyanolyan módszerekkel öl, azonban tíz év elteltével visszatér, és ott folytatja, ahol abbahagyta: elkezdi tizedelni Harmony népességét. A pszichopata bányásszal a tíz évvel korábbi eset túlélői, Tom Hanniger (Jensen Ackles), volt barátnője, Sarah (Jaime King) és annak új pasija, a sheriff, Axel (Kerr Smith) veszik fel a küzdelmet - habár idővel kiderül, hogy lehet a két férfi valamelyike bújt Warden bőrébe. A slasher aranykorszakának filmjeire jellemző volt, hogy valamilyen ünnepnaphoz, neves dátumhoz kötődtek a gyilkosságok (karácsony, hálaadás, péntek 13., stb.), ez itt sincs másképp: Warden Valentin-napján látogatja meg áldozatait, illetve stílszerűen szív alakú dobozba csomagolt kivágott szíveket küldözget nekik. Az olyan típusú filmek, mint a Véres Valentin 3D nem tudnak másra építeni, csak a gyilkos kilétének titokzatosságára, egyedül azzal képesek feszültséget kelteni, hogy a lehető legvégsőkig nem fedik fel a rejtélyt, illetőleg bevezetnek minket a susnyásba, különféle csavarokkal, álutalásokkal félrevezetnek. Százból egyszer sikerül erre a sémára jó forgatókönyvet húzni, és azt jól meg is rendezni; a Véres Valentin 3D nem sorolható ide. Az utolsó lépésig teljesen kiszámítható, már ezerszer látott panelekből építkezik.


Véres Valentin 3D filmkritika - 5. kép

Patrick Lussier rendező - aki vágóként már majdnem 20 éve tevékenykedik, mellette pedig huszadrangú, egyenesen videón és DVD-n landoló folytatásokat dirigált le az utóbbi években - a heves körömrágást előidéző jelenetek helyett inkább minél több vér, bél, csonkítás és egyéb finomság bemutatására koncentrált. Ha ilyesmi érdekel valakit, kiélheti magát, de mind tudjuk, hogy ezt is lehet sokkal, de sokkal több ésszel és érzéssel filmre vinni. Lussier egyértelműen túlságosan is a nézőcsalogató háromdimenziós trükkökre támaszkodik, amivel magával, mint technikai vívmánnyal semmi bajom, de egyáltalán nem több egy üres marketingfogásnál, ami még csak nem is annyira élvezetes, mint gondolnánk. Elméletben a 3D-nek amplifikálnia illene a moziélményt, fel kéne erősítenie az érzést, miszerint mi is ott vagyunk a szereplőkkel, benne az események kellős közepében. Ehelyett az esetek 99%-ában egy unalmas, rémisztően gyenge sztorit tárnak elénk, miközben percenként az arcunkba dobnak, löknek, szúrnak valamit - csak, hogy tudjuk, ez bizony három dimenzió!

A fröcsögő vér és a háromdimenziós effektusok elhalványítják a színészeket is, gyakorlatilag bábukká válnak, akiket alárendeltek a hatásvadász trükköknek, jobbra-balra mozgatják őket, de láthatólag maguk sincsenek tisztában mi is lenne itt a feladatuk.

Véres Valentin 3D filmkritika - 6. kép

Az egész színészgárda, kivétel nélkül, pocsék: alakításaik élettelenek; érzelemmentesen szinte felolvassák dialógusaikat; még horrorfilmhez képest is szinten alul teljesítenek. Nem mintha lett volna miből dolgozniuk, Zane Smith forgatókönyve nélkülöz mindent, ami az olyan nagyokat, mint például a Halloween igazán örökkévalóvá tették. Félreértés ne essék, az 1981-es film sem volt egy mestermű, a korszak, és az a sajátos, utánozhatatlan B-film érzés azonban rányomta bélyegét, és ezt 2009-ben lehetetlen leutánozni.


Véres Valentin 3D filmkritika - 7. kép

Most, hogy jól lehordtam a filmet, majdhogynem minden oldalról megközelítve, tartozom egy vallomással: voltak pillanatok, amikor fültől fülig ért a szám, és szégyenletes módon élveztem a Véres Valentin 3D-t. Ha másfél óra színtiszta háromdimenziós öldöklésből állt volna, talán filmként értékelhetetlen lenne most, de legalább maximálisan szórakoztatott volna. Így csak időnként tudtam pár másodperc erejéig felörülni, amikor egy viszonylag jól kivitelezett halálesetet láttam a vásznon. Ha a hibáktól eltekintünk, és kikapcsoljuk az agyunkat bő másfél óra erejéig, akkor felfoghatjuk a Véres Valentin 3D-t egy hullámvasútútnak is, egy vidámparki látványosságnak, vagy egy vadvízi evezőtúrának - egy szóval: esztelen, céltalan, ámde kikapcsolást nyújtó, élvezetes szórakozásnak.

Véres Valentin 3D filmkritika - 8. kép

Nem a Véres Valentin 3D az a film, amely megváltja a horror műfaját, és nem is az, amit majd újra és újra leveszünk a polcról, hogy megnézhessük. Nem igazolja a háromdimenziós mozizás létét sem, sőt, a horrort magát sem tünteti fel jó színben, hiszen bugyuta cselekményével és egydimenziós karaktereivel majdhogynem mindent magába foglal, ami egy filmet rosszá, minősíthetetlenné tesz - emellett pedig még az erőszakot is glorifikálja. De nem mehetünk el mellette szótlanul sem, mert ha éppen már láttuk az összes Oscar-díjra jelölt produkciót, vagy csak szünetet akarunk tartani két művészfilm megnézése között, akkor mindig a Véres Valentin 3D-féle hullámvasút utakkal bűnözünk egy kicsit.

Véres Valentin 3D előzetes

 

Véres Valentin 3D / My Bloody Valentine 3D (2009)

  • Műfaj: Horror
  • Hazai premier: 2009. február 26.
  • Rendezte: Patrick Lussier
  • Hossz: 100 perc
  • 2009-02-26 20:47:45 https://www.gamechannel.hu/pictures/cinemachannel/veresvalentin3d_1.jpg
  • Szereplők: Jensen Ackles, Jaime King, Kerr Smith, Edi Gathegi, Andrew Larson
  • Forgatókönyv: Zane Smith, Todd Farmer
  • Operatőr: Brian Pearson
  • Vágó: Cynthia Ludwig, Patrick Lussier
  • Zene: Michael Wandmacher
Patrick Lussier 100 Michael Wandmacher 2009-02-26 20:47:45 https://www.gamechannel.hu/pictures/cinemachannel/veresvalentin3d_1.jpg
21 hozzászólás

Vendég

13 éve, 2 hónapja és 11 napja

Vendég írta:
a volt pasimnak Valentin a neve .. át baszott ... kedvenc filmem lett röhögő smileyD
Epic! röhögő smiley

válasz erre

Vendég

13 éve, 2 hónapja és 11 napja

a volt pasimnak Valentin a neve .. át baszott ... kedvenc filmem lett röhögő smileyD

válasz erre

Vendég

14 éve, 4 hónapja és 15 napja

***** jo film

válasz erre

Vendég

15 éve, 7 hónapja és 9 napja

kva jÓÓÓÓÓÓkröhögő smiley

válasz erre

Vendég

15 éve, 10 hónapja és 14 napja

Nagyon bejött nekemröhögő smileymenő smiley

válasz erre

Vendég

16 éve, 2 hónapja és 18 napja

nekem azért baromira tetszett. sztem egy horrorra nem azért ül be valaki, hogy érzelmekkel teli jeleneteket nézzen. arra ott vannak a vígjátékok. a horrorban pont a gyilkolás a jó, a fröccsenő vér látványa, a néha túlzottan elbénázott bábúk felismerése. a film ugyan nem túl ijesztő, de a véres horrort tökéletesen bemutatja.
Az sem igaz azonban, hogy nincs benne semmi ijesztő, izgalmas. Az effektek szerintem tökéletesek. Rögtön a kezdő soundrack felcsigázza az emberek érdeklődését, a hangerő felgyorsítja a szívdobogást.
a gyilkosságok, pedig olyan egyszerűek, mégis zseniálisak. lehet, hogy sok benne a koppintás. A lány, akit a mosógépbe rak, nyilván nem egyedi, de mégis az ember szívesen megnézi. Szinte már mérnöki pontosság kell ahoz, hogy hátulról úgy bevágd valaki fejébe a csákányt, hogy a szemgolyóját találd el. Az álkapocs kitépésének meg 3D sítése, pedig fantasztikus ötlet volt a rendezőtöl.
Ha már a 3D-nél tartunk, az nekem egy kicsit kevés volt. Párszor a szemünkbe világított a lámpával, idevágta a csákányát, néha kijött egy kis tűz. De a gyilkosságok közül kevés volt 3Dben. Ha jól számolom, csak kettő.
Szex: mint minden amerikai filmből, ebből se maradhatott ki. Milyen vicces lett volna, ha Tom bemegy, és azt mondja, most rajta a sor, és kikergeti azt a skinheadet. Az pedig fura, hogy a csákányos nem akar lefeküdni az Irennel, amikor tök pucér volt. az mekkora lett volna, ha lefekszik vele, és utána nyírja ki. Bár az talán túl dorva lett volna, a besurranó kicsiknek.nyelvnyújtó smiley

válasz erre

Vendég

16 éve, 2 hónapja és 23 napja

ez nagyon állat

válasz erre

Vendég

16 éve, 3 hónapja és 20 napja

Cooooool ez a film!! nekem tetszetmosolygó smiley

válasz erre

Vendég

16 éve, 3 hónapja és 25 napja

nagyon jó röhögő smileymeg kell néznetek én tegnap láttam de örülten jó és félemetes 1 film röhögő smileynyelvnyújtó smiley

válasz erre

Vendég

16 éve, 4 hónapja és 3 napja

nagyonjóóóóóóóóóóóóóóóóóóóóóóóóóóóóóóóóóóóóóóóröhögő smileyröhögő smileyröhögő smileyröhögő smileyröhögő smileyröhögő smileyröhögő smileyröhögő smileyröhögő smileyröhögő smileyröhögő smileyröhögő smileymosolygó smileymosolygó smileymosolygó smileymosolygó smileymosolygó smileymosolygó smileykacsintó smileykacsintó smileykacsintó smileykacsintó smiley

válasz erre

Vendég

16 éve, 4 hónapja és 4 napja

Én megnéztem moziba és nagyon állat volt...Sztem nagyon jól megcsinákták röhögő smileyröhögő smileymosolygó smileymosolygó smileykacsintó smileykacsintó smiley

válasz erre

Vendég

16 éve, 4 hónapja és 6 napja

megnézni nem lehet letöltésnélkül??????????

válasz erre
12a(z) 2 -ből
 
legutóbbi hozzászólások
 
Maniac profiljamarco profilja