Vén rókák filmkritika

2017. április 06.
72.2631
Figyelem! Ez a cikk már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
petike737 profilja, adatai
petike737
Az elmúlt néhány évben egyre több olyan filmet láthatunk a mozikban, melyekben megöregedő sztárok játsszák a főszerepet stílustól függetlenül, bár a többségük inkább a vígjátékokhoz sorolható, csakúgy, mint a mától megtekinthető Vén Rókák.
Advertisement


A magyar cím jelen esetben talán még találóbb is, mint az eredeti, arról nem is beszélve, hogy itt sem teljesen eredeti az ötlet, hiszen az 1979-es Öreg rókák, nem vén rókák című alkotás újragondolásáról van szó. A képlet igen egyszerű: fogjunk három ismert, jócskán megöregedő színészt és kreáljunk egy bűnügyi szálra felépített komédiát. Az egyszerűség pedig általában jó dolog és ez most sincsen másképpen, hiszen a Morgan Freeman, Michael Caine, Alan Arkin hármas simán a hátán viszi az alkotást.

Nem mintha erre nagy szüksége lenne a Vén Rókák-nak, hiszen az elejétől szépen felépített történetet kapunk, mely a legeslegvégén is tud meglepetést okozni. A történet szerint három idős barát nyugdíj nélkül marad, amiért részben a saját bankjukat okolják és mivel látták, hogy milyen könnyen ki lehet rabolni, úgy gondolják, hogy ők is megpróbálják.

Persze nem ma kezdték, így alapos és poénokkal gazdagított felkészülés veszi kezdetét, melyben megismerjük a családi hátterüket és azt, hogy miért is barátok már hosszú évtizedek óta.

Maga a krimis szál ugyan nem túl erős, de azért érezhetően jelen van, főleg a film második felében és bizony néha meglepően feszült helyzettel találjuk magunkat szembe, amit nem is várnánk a sok poén között. Három ilyen névvel (és negyedikként Ann-Margret nevét is megemlíteném) nem igazán lehet mellényúlni, így ennyi rutinnal a színészi gárdában Zach Braff rendező is bizonyára magas pulzus nélkül tudta le a filmet.

A mindennapi sport és szex 80 környékén is kötelező

A mindennapi sport és szex 80 környékén is kötelező


Érdekesség egyébként, hogy maga Braff is hosszú ideig szerepelt vígjáték sorozatban és a Morgan Freeman - Michael Caine páros is már sokadjára játszik együtt a vásznon.

A film célja nem más, mint egy könnyed szórakoztatás, egy kikapcsolódás akár az egész család számára. Sokszor magán a helyzetkomikumon nevetünk és nem azon, ahogy a három vén róka beszólogat egymásnak, ráadásul akad még pár fura fazon az idősek klubjában és a helyi nyomozók sem éppen az elitiskola krémjei.

"Rám találtak. Nem tudom hogy de rám találtak."

"Rám találtak. Nem tudom hogy de rám találtak."


Érződött azért az is, hogy igyekeztek az öregkorral közeledő halál súlyát is átadni, de szerencsére a legtöbbször valamilyen poénnal fűszerezve, amiből vélhetően jócskán kivette a részét Zach Braff, hiszen évekig játszott a Dokik című sorozatban.

A film legnagyobb hibája talán az, hogy szinte a terv kezdetekor borítékolható volt a végeredmény és az egész film alakulása is kiszámítható, de mondjuk a konkrét történeti szállal rendelkező vígjátékok során ez általában így szokott lenni. A poénok terén természetesen nem mindegyik üt egyformán, volt olyan, ami kicsit kilógott a sorból negatív értelemben, de a mennyiségre és a minőségre sem lehet panaszunk az összképet nézve.

Pontos és alapos tervezés, csak így lehet kaotikus bankrablást csinálni.

Pontos és alapos tervezés, csak így lehet kaotikus bankrablást csinálni.


Ahogy lenni szokott az előzetes is előtt néhány humorosabb jelenetet, egy párért kifejezetten kár, hiszen ha akkor látnánk először, akkor még hangosabban szakadnánk a röhögéstől.

Összességében egy tisztes vígjátékkal van dolgunk, csalódni senki sem fog, ez garantált, azt pedig különösen jó látni, hogy ez a három színész legenda még mindig nagyon elemében van, pedig mindhárman 80 körül mozognak.

Vén rókák előzetes

 

Vén rókák / Going in Style (2017)

  • Műfaj: Vígjáték
  • Hazai premier: 2017. április 06.
  • Rendezte: Zach Braff
  • Hossz: 96 perc
  • 2017-04-06 19:53:42 https://www.gamechannel.hu/pictures/cinemachannel/ven-rokak_1.jpg
  • Szereplők: Morgan Freeman, Michael Caine, Alan Arkin, Christopher Lloyd, Joey King, Ann-Margret, Peter Serafinowicz, Matt Dillon
  • Forgatókönyv:
  • Operatőr: Rodney Charters
  • Vágó:
  • Zene:
Zach Braff 96 2017-04-06 19:53:42 https://www.gamechannel.hu/pictures/cinemachannel/ven-rokak_1.jpg
6 hozzászólás

totyak

7 éve, 6 hónapja és 16 napja

Szeretem Morgan Freeman filmjeit, vannak neki komolyabbak és vannak ilyen könnyedebbek is, mint emilyen ez. Michael Caine-től is jó pár filmet láttam már, a harmadik színésznek viszont csak az arca ismerős, nem tudnék tőle hirtelen semmit mondani.

Amikor ilyen idős színészeket látok filmekben, mindig arra gondolok, ha ők elmennek, egy komoly színész generáció hagy itt minket. Meglepően jól tartják egyébként magukat.

válasz erre

VaPe

7 éve, 6 hónapja és 17 napja

Egyértelmű hogy megnézem! mosolygó smiley

válasz erre

marco

7 éve, 6 hónapja és 18 napja

Én nagyon jól szórakoztam rajta, tényleg felhőtlen szórakozás. mosolygó smiley

válasz erre

muki

7 éve, 6 hónapja és 18 napja

Na hát akkkor ezek szerint a hétvégi mozi már meg is van. mosolygó smiley

válasz erre

Direktor

7 éve, 6 hónapja és 18 napja

Jó film lehet, már a trailer is üt! röhögő smiley

válasz erre

Hentes

7 éve, 6 hónapja és 18 napja

Ilyen kaliberekkel csak jó film lehet! mosolygó smiley

válasz erre
 
legutóbbi hozzászólások
 
marco profilja