Üveg filmkritika

2019. január 17.
78.1711
Figyelem! Ez a cikk már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
DNS profilja, adatai
DNS
M. Night Shyamalan két legfőbb területe a természetfeletti és az emberi psziché - eddigi hátborzongató alkotásait (pl. Hatodik érzék, A sebezhetetlen, Jelek, A falu) gyakorlatilag kivétel nélkül egyikre vagy másikra, netán mindkettőre építette fel. A sokak által kedvelt író-rendező azonban elég régóta nem produkált már jó mozit, közben viszont több olyat is, ami csúnyán megbukott (lásd Az esemény, Az utolsó léghajlító, A Föld után). Hosszú idő után talán a huszonhárom különböző személyiséggel bíró emberrablóról szóló Széttörve volt az első értékelhető alkotása, ami egyben megnyitotta számára a lehetőséget az újabb sikerek felé.
Advertisement


Hogy kvázi két legyet üssön egy csapásra, Shyamalan ugyanabba az univerzumba helyezte a Sebezhetetlen és a Széttörve sztoriját, úgy alakítva az utóbbi befejezését, hogy azután összefűzhesse azt tizenhat évvel korábbi filmje narratívájával. Adott tehát Kevin Wendell Crumb (és jónéhány másik alteregója), a skizofrén, identitászavarban szenvedő, kiszámíthatatlan sorozatgyilkos, David Dunn, a sérthetetlen, emberfeletti erővel és érzékeléssel rendelkező igazságtevő, valamint Elijah Price (Mr. Üveg), az üvegcsont betegség miatt sérülékeny, ám közveszélyes zseni, aki előszeretettel manipulál másokat.

A Széttörve cselekményének mintegy folytatásaként Dunn (Bruce Willis) érzéken túli érzékelése, illetve időközben felnőtt fia, Joseph (Spencer Treat Clark) segítségével üldözőbe veszi Crumb (James McAvoy) brutális s egyben legveszélyesebb alteregóját, a "Szörnyet". A két fél végül megküzd ugyan egymással, a harc azonban eldöntetlen marad, és mindketten bekerülnek egy pszichiátriai intézetbe.

Az elvileg biztonságos intézetben a megalomániás betegekre szakosodott Dr. Ellie Staple (Sarah Paulson) kezdi vizsgálni őket. A doktornő szeretné meggyőzni a két férfit, hogy egyikük sem rendelkezik természetfeletti képességekkel, lévén olyasmi egyáltalán nem létezik. A színen azonban szintén feltűnik a tolószékhez kötött, látszólag katatón állapotban lévő Elijah Price, azaz Mr. Üveg (Samuel L. Jackson), akinek egészen mások az elképzelései...

David Dunn (Bruce Willis) mindent megtesz, hogy a Szörny nyomára bukkanjon

David Dunn (Bruce Willis) mindent megtesz, hogy a Szörny nyomára bukkanjon


Mielőtt bármilyen értékelést osztanék meg Veletek a produkcióval kapcsolatban, szeretném rögtön leszögezni, hogy az Üveg a baromi megosztó filmek közé sorolható. Míg sokaknak biztos bejön majd, sőt egyesek talán egyenesen zseniálisnak fogják tartani, addig mások csak legyintenek rá vagy éppen gagyinak titulálják.

Tény, hogy nem könnyű objektív - vagy legalábbis arra törekvő - ítéletet mondani Shyamalan legújabb, furcsa víziójáról, pláne úgy, ha valaki még nem látta a Széttörve c. filmet, a Sebezhetetlenből pedig már alig emlékszik valamire.

Ugyanakkor általános igazság, hogy minden filmnek képesnek kell lennie megállni a saját lábán, ami az Üveg esetében csak hellyel-közzel teljesül. Az egész történet tulajdonképpen arról szól, azon két oldal között táncol, hogy léteznek-e olyan emberek, akik természetfeletti képességekkel ("szupererővel") rendelkeznek, vagy minden ilyen esetre adható hétköznapi, tudományos magyarázat. Noha ehhez kapcsolódik néhány mellékszál is, azok sajnos faék egyszerűséggel kerülnek tárgyalásra.

A korábbi áldozat Casie (Anya Taylor-Joy) megpróbálja előcsalogatni elrablója (James McAvoy) barátságosabb énjét

A korábbi áldozat Casie (Anya Taylor-Joy) megpróbálja előcsalogatni elrablója (James McAvoy) barátságosabb énjét


Az egyik ilyen vonal például az, hogyan kellene viszonyulniuk az embereknek ezekhez a "szuperhősökhöz". Ebben a tekintetben a narratíva jóformán végig alibi üzemmódban van, a befejezés pedig, amennyire erőteljesnek és fennköltnek szánta Shyamalan, annyira naiv és sekélyes, mintha valóban egy kisiskolásoknak szánt képregényből húzták volna elő.

Ami a másik szálat illeti, az nem más, mint éppen a képregényekkel és az azokban szereplő szuperhősökkel húzott párhuzam, melyhez ugyanúgy Mr. Üveg az összekötő kapocs, mint a két másik főszereplő között.

Itt egy idő után még a képregények történelme is előkerül érintőlegesen, azt viszont már nehéz eldönteni, mit is akart ezzel, netán mire akart konkrétan reflektálni Shyamalan. A végefőcím legördülése előtt csupán annyi derül ki, hogy az amerikai képregény-kultúrára és annak a társadalomra való hatásaira biztosan nem...

Dr. Staple (Sarah Paulson) akár operációra is kész Elijah (Samuel L. Jackson) elméjének megmentéséért

Dr. Staple (Sarah Paulson) akár operációra is kész Elijah (Samuel L. Jackson) elméjének megmentéséért


A produkció másik komoly problémája, hogy számos olyan szituációval találkozhatunk benne, ami nem életszerű (a természetfelettin túl, amit nyilván alapból elfogad az a néző, aki beül egy ilyen filmre). Az egyik, talán legbántóbb ezek közül, hogy az intézetben csupa dilettáns dolgozik, akiket minden további nélkül hülyére lehet venni. A befejezés szintén meglehetősen erőltetettnek hat, amint a logika komoly csorbát szenved a dramaturgia oltárán.

A filmnek ugyan van egy mérsékelten hátborzongató hangulata, de a feszültség csak a cselekmény derekától növekszik igazán érzékelhetően, addig nehéz eldönteni, merre is tartunk. Addig a narratíva igencsak vontatott és körülményes, lassan építkezik, ezért az Üveg első fele eléggé unalmas, kevés az igazán para szituáció.

Mindenki húzzon be a házba, amíg egy darabban van!

Mindenki húzzon be a házba, amíg egy darabban van!


Crumb egyes alteregói ugyan valóban képesek ránk hozni a frászt, James McAvoy játéka viszont szélsőségesen ingadozik a komoly színészi teljesítmény és a ripacskodás között. A többiek lényegében hozzák a kötelezőt, de sem Willisnek, sem Jacksonnak nem ez élete alakítása.

Azt ugyanakkor el kell ismerni, hogy végső soron, a maga egyszerűségében a történet egy kerek egészet alkot, annak ellenére, hogy több ponton megerőszakolt jelleggel bír és erősen megkérdőjelezhető. Én mint kritikus igyekszem minden filmben a jót és a rosszat egyaránt észrevenni és értékelni - ennek megfelelően nem tudom se túl magas, se túl alacsony pontszámmal jutalmazni a produkciót.

Ne húzzatok velem ujjat, amikor ekkorára dagadt a nyakam!

Ne húzzatok velem ujjat, amikor ekkorára dagadt a nyakam!


Mint pszichológiai tanulmány az Üveg nagyon kevés, mondhatni papírvékony: a narratíva csak a felszínt kapargatja, a pohár azonban nagyrészt üres marad. Shyamalan sajnos igen keveset tudott kihozni az egyébként gazdag és ígéretes témából, amiben a Széttörve kapcsán belefogott.

Mint thriller egynek elmegy a film, de annak sem igazán ütős - bennem legalábbis nem annyira az adrenalin, mint inkább a kérdőjelek száma halmozódott. Rendhagyó szuperhősfilmnek esetleg lehet tekinteni, amennyiben az a műfaj korábbi szabályait többnyire figyelmen kívül hagyja. Ám mivel túlságosan sok újat nem tud felmutatni, az embernek óhatatlanul eszébe juthat, hogy Shyamalan talán a képregényhősök mozgóképes virágkorát akarta meglovagolni...

Üveg előzetes

 

Üveg / Glass (2019)

egy jegyet megér. egyet.
  • Műfaj: Thriller
  • Hazai premier: 2019. január 17.
  • Rendezte: M. Night Shyamalan
  • Hossz: 129 perc
  • 2019-01-17 15:30:00 https://www.gamechannel.hu/pictures/cinemachannel/uveg_1.jpg
  • Szereplők: Bruce Willis, James McAvoy, Samuel L. Jackson, Sarah Paulson
  • Forgatókönyv: M. Night Shyamalan
  • Operatőr: Mike Gioulakis
  • Vágó: Luke Chiarrocchi
  • Zene: West Dylan Thordson
6
M. Night Shyamalan 129 West Dylan Thordson 2019-01-17 15:30:00 https://www.gamechannel.hu/pictures/cinemachannel/uveg_1.jpg
7 hozzászólás

WillThaWheel

5 éve, 6 hónapja és 19 napja

Még nem láttam, de a kritikák alapján azt tudom mondani, hogy sajnálom, hogy így elrontották, mivel nagy reményeket fűztem ehhez a filmhez.

válasz erre

totyak

5 éve, 7 hónapja és 11 napja

A Sebezhetetlent láttam régen. Emlékeim szerint amolyan "egynek elmegy" film volt. A Széttörve kimaradt. Ha jól értem, ebben az új filmben ez a kettő keveredik valamilyen formában. Talán, ha előtte megnézném újra a másik kettőt, akkor vevő lennék erre is, széles skálán mozog, hogy mit vagyok hajlandó nézni.

válasz erre

fighterlaci

5 éve, 7 hónapja és 11 napja

Metacritichez képest ez gyönyörű pontszám. mosolygó smiley Én kíváncsi vagyok, megnézem, de nincsenek nagy elvárásaim ezek után...

válasz erre

Gólem

5 éve, 7 hónapja és 11 napja

Túl sok mindent mutat már a trailer is, gondolom. Meg fogom nézni, de nem az első helyen áll a listámon...

válasz erre

Direktor

5 éve, 7 hónapja és 11 napja

Óriási hullámvölgyekben van állandóan M. Night Shyamalan, nekem ez nagyon fura. A Széttörve elképesztően jó film volt, imádtam. Remélem azért nem tapossa porba ez az új sem...

válasz erre

VaPe

5 éve, 7 hónapja és 11 napja

Nagyon bírom Shyamalant, így biztos megnézem, de nagyon rossz kritikákat kapott eddig. Ettől eltekintve, mert ebben azért fedezek fel pozitívumokat is. mosolygó smiley

válasz erre

csirkee

5 éve, 7 hónapja és 11 napja

Kicsit felemás érzésekkel jöttem ki a moziból. McAvoy karakterét továbbra is nagyon bírom, eszméletlen színész tehetséggel formálta meg a személyiségeket. Viszont magát a filmet teljesen feleslegesnek tartom.

válasz erre
 
legutóbbi hozzászólások
 
marco profiljaManiac profilja