Trükkös fiúk filmkritika

2003. október 02.
71.5001
Figyelem! Ez a cikk már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
Szoron profilja, adatai
Szoron
Mi különbözteti meg a szélhámost a tolvajtól? Egyszerű! Ami egy tolvaj elveszi másoktól értékeiket, pénzüket, addig a szélhámosnak az áldozatok oda adják. Ezzel a hozzáállással Roy az egyik legnagyszerűbb szélhámos. Kiérdemli ezt a címet annak ellenére, hogy erősen tikkel, frusztrált és egyéb rossz beidegződései vannak. Nicolas Cage ismét nagyot alakított egy olyan filmben, melyben a főszereplő igencsak összetett személyiség.

Képzeljünk egy férfit, aki reggelente, bevett szokásoknak megfelelően kell és indul el a munkába. Aki nem képes egyszer becsukni egy ajtót, mert attól fél, hogy talán nem csukja be jól és kinyílik, aki étrendjét tekintve megelégszik egy konzerv tonhallal, aki betegesen tisztaságmániás – kiemelve a szőnyegeket -, és aki ha nem kapja meg a gyógyszerét, súlyos pánikroham fogja el és szinte semmi másra nem tud gondolni, csak arra, hogy milyen piszkos is az éppen legközelebbi szőnyeg. Ez a férfi Roy, aki szélhámosként keresi a kenyerét és úgy tűnik igen jól megél belőle. Családja nincs, mivel 14 éve elvállt feleségétől aki éppen állapotos volt és azóta nem is találkoztak. Egyetlen barátja, társa, akivel a svindliket elköveti. A film elején megismerjük egy napját. Láthatjuk, hogyan vernek át embereket, és aztán hogyan osztják el a pénzt.
Roy, bár tehetősen él, mégis minden egyéb pénzt a bankban vagy a szoba közepén lévő porcelánkutyában tart.
Az egyik reggel – ami ugyan úgy kezdődik mint a többi – egy óvatlan pillanatban a gyógyszereit sikerült egy mozdulattal a lefolyóba ejteni. Akkor kezdődtek a problémák.
Telefon. A régi doktor sehol. Felszívódott. Korházba nem akar menni. Mit tegyen? Egyre jobban eluralkodott rajta a pánik. Hogy csillapítsa rohamát takarításba kezdett, az amúgy is patyolat tiszta lakásban. Nem ment dolgozni, így a társa egy kicsit aggódni kezdett érte.

Trükkös fiúk filmkritika - 2. kép

Mi különbözteti meg a szélhámost a tolvajtól? Egyszerű! Ami egy tolvaj elveszi másoktól értékeiket, pénzüket, addig a szélhámosnak az áldozatok oda adják. Ezzel a hozzáállással Roy az egyik legnagyszerűbb szélhámos. Kiérdemli ezt a címet annak ellenére, hogy erősen tikkel, frusztrált és egyéb rossz beidegződései vannak. Nicolas Cage ismét nagyot alakított egy olyan filmben, melyben a főszereplő igencsak összetett személyiség.Meglátogatta, és mivel látta, hogy Roy milyen állapotba van elküldte egy barátja dili-dokijához.
A kezelések igen furcsák voltak, de végül is egy segített. A pszichológus ajánlotta Roynak, hogy lépjen kapcsolatba feleségével és ha van, 14 éves gyerekével. Mivel a bajok gyökere a múltban keresendő. Roy nem igen meri felvállalni, hogy kapcsolatba lépjen nejével és úgy dönt az újdonsült pszichiáterére bízza.
Az eredmény érdekes. Van egy 14 éves lánya aki, ellentétben az anyával látni akarja apját.
És találkozó létre is jön. Roy és lánya között, a kezdeti szorongásokat leküzdve szoros kapcsolat alakul ki. Roy meglátása szerint le sem tagadhatná, hogy ő az apja. Bár életvitelük igencsak eltér. Roy életét egyik napról a másikra megváltoztatja lány jelenléte. Tisztaságmániája visszaszorul és végre kikerül abból a monoton körből, melytől élete nem több egy mindennapos körforgásnál. Felpezsdül az élet Roy körült. A kis fruska addig, addig faggatja apját, míg kiszedi belől, hogy valójában nem üzletember, pontosabban nem olyan üzletember mint az más hiszi. Ő ugyanis szélhámos. A lány kérlelésére megmutatja, milyen módszerekkel lehet kicsalni valakitől pénzt, vagy hogy lehet valaki úgy átverni, hogy talán nem is jön rá később.
E közben Roy társa szervezi a következő nagy bulit. Itt már nagyban megy a móka. Nyolcvanezer dollár lehet rajta kaszálni. A sors fintora - vagy nem –, hogy úgy alakul a dolog a lánynak is benne kell lennie a balhéba. Szinte minden tökéletes, de a végén majdnem rajtavesztenek, mert az áldozat, túl korán jön rá az átverésre. Sikerül elmenekülniük és már, már megúszták, mikor fordul a kocka. Az átvert fél megjelenik Roy lakásán és jól helybenhagyja a társát. A nagy kiabálás közepette, a lány lelövi a felbőszült áldozatot. Most Roynak óvatosnak kell lenni, mert a lánya nagy veszélybe került. Megkéri társát, hogy a lányt vigye biztos helyre és addig ő eltakarítja a holtestet. Viszont mikor visszamegy az áldozat már nincs a földön. És egy pillanattal később valaki leüti.
Egy kórteremben ébred el, az ágyhoz bilincselve. Két FBI-os faggatja, hogy mi történt. Ő mindent magára vállal. És kéri hozzák ide a pszichiáterét. Neki elmondja, hogy hol a lánya és hogy mi a kód a széfjéhez, melyet csak ő vagy a lánya nyithat ki. Roy közben elájul a fáradságtól.
A kép vált Roy ismét magához tér. És ami ez után következik attól Roynak szinte bedilizik. Ezt viszont jobb ha már a moziban látjátok. Hisz akkor van értelmi
Pozitívumok: A történet hihetetlenül jól van felépítve. A színészek igazi átéléssel dolgoznak. Speciel én nagyon szeretem az ilyen, végén nagy fordulat stílusú filmeket.
Negatívumok: Az ilyen filmekben sokszor fordul el erőltetettség annak érdekében, hogy a film szálai megfelelően bonyolódjanak és a végén könnyen oldódjanak. Hála Istennek itt ezt most jól csinálták, vagyis negatívumról nem igen beszélhetünk.
Tehát irány a mozi, mert ez a filmet nem szabad kihagyni. Mindenki meg fogja benne találni azt a momentumot ami miatt a kedvencek közé kerülhet a film. És persze az sem elhanyagolható, hogy Ridley Scott volt az írója, rendeztője és egyben a producere is a filmnek.

Trükkös fiúk
Nemzetiség: Amerikai
Jellemző: Krimi, Vígjáték
Hossz: 116
Készült: 2003
Premier: 2003-10-02
Forgalmazza: Intercom

Eredeti cím: Matchstick Men
Rendező: Ridley Scott
Szereplők: Nicolas Cage, Sam Rockwell, Alison Lohman
Fényképezte: John Mathieson
Díszlet: Nancy Nye
Írta: Ridley Scott
Producer: Ridley Scott, Steve Starkey
 

Trükkös fiúk / ()

  • Műfaj:
  • Hazai premier: nincs még időpont
  • Rendezte:
  • Hossz: 0 perc
  • 2003-10-02 16:53:00 https://www.gamechannel.hu/movie_channel/pictures/031002ga0101.jpg
  • Szereplők:
  • Forgatókönyv:
  • Operatőr:
  • Vágó:
  • Zene:
  • IMDb:
  • Gyártó:
  • Forgalmazó:
  • Honlap:
0 2003-10-02 16:53:00 https://www.gamechannel.hu/movie_channel/pictures/031002ga0101.jpg
2 hozzászólás

rDAVE

11 éve, 7 hónapja és 8 napja

Én lehet, hogy nem is láttam. meglepett smiley Meg is van az esti film akkor. mosolygó smiley

válasz erre

WillThaWheel

11 éve, 7 hónapja és 8 napja

Nagyon tetszett ez a film, pár éve, mikor először láttam, de ma sem feledem...mosolygó smiley

válasz erre
 
legutóbbi hozzászólások
 
Gargameth profiljaBotyi profiljaKisember001 profiljamarco profiljatotyak profilja