Transformers - A kihalás kora filmkritika

2014. június 26.
74.2801
Figyelem! Ez a cikk már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
DNS profilja, adatai
DNS
A képregények, rajzfilmek, akciófigurák, videojátékok és még ki tudja, hányféle formában világszerte ismert, a Hasbro révén a köztudatba került, ám japán gyökerekkel rendelkező Transformers franchise élőszereplős adaptációja 2007 és 2011 között három epizódot ért meg, mindhármat a megalomániájáról, a hatalmas robbanásokról és a grandiózus pusztítás gyakori ábrázolásáról elhíresült Michael Bay rendezésében. Noha az epizódok számának növekedésével a széria színvonala - szokás szerint - határozottan csökkent, a töretlenül emelkedő bevételek miatt a Hasbro és a Paramount stúdió ragaszkodott a folytatáshoz, melyet a "játékszereit" mindig is imádó Bay némi kimenő (Pain & Gain) után természetesen újfent magára vállalt.
Advertisement


A Transformers 3-mal lezárult trilógia végén egy nagyváros (Chicago) teljes pusztulása árán sikerült megmenteni a Földet az elvetemült és hataloméhes Álcáktól. Néhány évvel később azonban az emberek és az élő és intelligens, járművekké átalakuló robotok szövetségének már nyomát sem látjuk - az Autobotok szétszóródtak és bujkálnak, miközben a mindenféle idegen jelenléttől megszabadulni vágyó kormánytisztviselő, Harold Attinger (Kelsey Grammer) emberei fáradhatatlanul üldözik őket. Attinger és követői nemcsak hogy nem bíznak a Transformerekben, de a technika-megszállott Joshua Joyce (Stanley Tucci) és nagyratörő cége, a KSI által felfedezett technológia segítségével saját robothadsereg felállításán dolgoznak a Föld megóvása érdekében.

Amikor az Attinger végrehajtójaként szolgáló Savoy ügynök (Titus Welliver) a bujkáló Autobot fővezér, Optimus nyomára bukkan, az csupán egyetlen emberre, a mindenféle kütyük és járművek felújítására szakosodott Cade Yeagerre (Mark Wahlberg) és néhány társára számíthat. A szemrevaló fiatal lánya, Tessa (Nicola Peltz) jövőjéért és ártatlanságáért folyamatosan aggódó Cade, valamint a lány kitartó barátja, az autóversenyző Shade (Jack Raynor) nézetkülönbségeik ellenére kénytelenek együttműködni egymással és az Autobotokkal, miután az Optimusnak történő segítségnyújtás miatt ők maguk is célpontokká válnak. Ráadásul hamarosan olyan cselszövés nyomaira bukkannak, mely újfent kihalással fenyegeti az egész emberiséget...

Cade Yeager (Mark Wahlberg) bármit megbütyköl, ami a keze ügyébe kerül

Cade Yeager (Mark Wahlberg) bármit megbütyköl, ami a keze ügyébe kerül


A fent vázolt, valójában igen egyszerű cselekmény lényege természetesen egyetlen mondatban összefoglalható: újabb fenyegetés üti fel a fejét, melynek elhárítására az emberek kénytelenek szövetkezni a jószándékú Autobotokkal, az eszméletlen zúzás pedig ismét elkerülhetetlen. Mindez egyfelől biztosította a lehetőséget az alkotók számára az emberi szereplőgárda teljes lecserélésére, másrészt viszont némi vérfrissítés mellett a legfőbb Transformer karakterek továbbra is megmaradtak.

Űrdongó visszatér, ezúttal azonban Sam Witwicky nélkül

Űrdongó visszatér, ezúttal azonban Sam Witwicky nélkül


Ezúttal az ágyúvá átalakuló Vesztegzár, a Teremtők képviselőjének szerepében tetszelgő Álca fejvadász Optimus és társai legfőbb ellenfele, ugyanakkor egy klasszikus gonosztevő, Galvatron, a korábbi könyörtelen Álca-vezér Megatron reinkarnált változata úgyszintén tiszteletét teszi. A Transformers-mitológiából más ismert szereplők, úgymint az Autobotok kasztjába tartozó Dinobotok mozis debütálásának is tanúi lehetünk, csak hogy kiegyensúlyozottabbak legyenek az erőviszonyok a jó és a rossz oldal között.

A rég elfeledett dínók képviselője modern köntösben

A rég elfeledett dínók képviselője modern köntösben


A régi-új bábuk tehát mind adottak Michael Bay legújabb játszmájában, melyeket azonban ugyanúgy a szokásos recept felhasználásával mozgat virtuális "sakktábláján". A csillogó-villogó robotok mellett természetesen ezúttal is fontos szerephez jutnak a menő kocsik, a dekoratív fiatal hölgy(ek), az átlagemberekből pillanatok alatt hősökké váló macsók, illetve az USA-mánia egyéb megnyilvánulásai, melyek immár mind-mind elengedhetetlen kellékeit képezik az akciórendező bevett kelléktárának. Ha mindehhez hozzávesszük, hogy a komikus - vagy legalábbis annak szánt - jelenetek, a dialógusok és egysorosak továbbra is elsősorban a tizenévesekhez szólnak, alighanem abszolút egyértelművé és világossá válik mindenki számára, hogy Bay éppen ott folytatja ténykedését, ahol a legutóbbi Transformers-film befejezésekor abbahagyta.

A lányért (szinte) bármire hajlandó Shane (Jack Raynor) mechanikus társaságban

A lányért (szinte) bármire hajlandó Shane (Jack Raynor) mechanikus társaságban


Ennek tudatában persze nem igazán meglepő, hogy a Cade családjára fókuszáló történetszál az álszent atyáskodással és a szokásos közhelyekkel igencsak gyenge lábakon áll, és nem egyszer lehetünk tanúi szirupos jeleneteknek vagy hiteltelen hősködésnek sem. Habár valamiféle jellemábrázolás megfigyelhető, az csupán a legutóbbi Transformers-moziktól megszokott, meglehetősen gyermeteg szinten van jelen. Fokozatos, emocionális és egyéb motivációkkal alátámasztott jellemfejlődésről viszont még véletlenül sem beszélhetünk, így módfelett nehéz azonosulni a szereplőkkel, miáltal izgulni sem nagyon lehet értük.

Vigyázat, földönkívüli stukker van nálam!

Vigyázat, földönkívüli stukker van nálam!


Az azonosulást eleve megnehezíti Mark Wahlberg hiteltelensége a botcsinálta feltaláló szerepében - az egykor fenegyerekként és azóta sem elsősorban intellektuális szerepeiről ismert sztár szájából meglehetősen furcsán hangzanak a különböző bölcsességek, a garázsában látható Einstein-idézet nemkülönben. Az alkotók szegényes fantáziájáról ama tényként leszűrhető megállapítás is híven árulkodik, hogy Cade figurája valójában nem más, mint az első trilógiában a Shia LeBeouf által alakított fiatal srác idősebb és némileg "transzformált", ámde lényegében Sam Witwicky-hez hasonló karakterisztikával rendelkező változata.

Tessa Yeager (Nicola Peltz) megmentőire vár a pácban

Tessa Yeager (Nicola Peltz) megmentőire vár a pácban


A trükk ezúttal annyi, hogy Bay és forgatókönyvírója - mintegy Cade "oldalbordájaként" - megalkotta az olykor felbátorodó, máskor gyáván megfutamodó Shane-t, mintegy kettébontva a férfi főszereplő karakterét. Sajnálatos tény, hogy a srác nem sok karizmával rendelkezik, mint ahogy a csajnak sem túl bonyolult a szerepe, lévén - amellett, hogy vonzó legyen a férfi-, illetve kamaszszemek számára - főként sápítoznia és sikítoznia kell. A hozzájuk csatlakozó Stanley Tucci néha ugyan vicces - talán nem túlzás kijelenteni, hogy Joshua a legeredetibb figura -, de eléggé kilóg a filmből, és a narratíva általa képviselt része is igen gyengécskére sikeredett.

A KSI vezér Joshua Joyce (Stanley Tucci) kolléganőjét nyugtatgagtja

A KSI vezér Joshua Joyce (Stanley Tucci) kolléganőjét nyugtatgagtja


Vagyis hiába adott a klasszikus téma, miszerint az emberiség újfent olyan erőkkel kísérletezik, melyeket nem tud irányítani, ha Bay és gárdája nem sokat kezd vele. Legújabb húzásuk ellenben híven követi a különböző történelmi eseményeknek a sztorihoz illeszkedő magyarázatokkal előálló szokásukat - ez esetben mindez azt jelenti, hogy 65 millió évvel ezelőtt nem egy meteorbecsapódás vagy hasonló kataklizma miatt haltak ki a dinoszauruszok, hanem a földönkívüliek tevékenységének köszönhetően. Persze mindannyian tudjuk, hogy egy ilyen blockbusternél manapság nem igazán a mondanivaló a fontos, hanem az agyzsibbasztó látványorgia, amiben ezúttal is bőven lehet részünk, azzal a lényegi különbséggel, hogy Chicago után most éppen Hong Kong válik a pusztítás áldozatává.

Vesztegzár a hajó alatt

Vesztegzár a hajó alatt


Joggal vetődik fel a kérdés: vajon meddig lehet még fokozni az inváziós filmekben látottakat? Noha erre aligha létezik egyértelmű válasz, Bay újra és újra megpróbálja, miáltal a Transformers 4. része újabb tipikus Michael Bay mozinak nevezhető. Annyi nyugodt szívvel kijelenthető, hogy akinek tetszett a legutóbbi két Transformers-epizód, az valószínűleg ez alkalommal sem fog csalódni. (És minden bizonnyal annak is örülni fog, hogy A kihalás korának fogadtatásától függetlenül lesz még legalább két folytatás, melyekkel kapcsolatban azonban egyelőre nem lehet biztosan tudni, legfeljebb sejteni, hogy Bay vállalja-e a direktori teendőket.) A 3D-ről és az IMAX formátumról felesleges sokat beszélni, a lényeg, hogy ez esetben mindkét formátum gyakorlatilag teljességgel elhagyható, mivel hagyományos vetítés során kvázi ugyanabban az élményben lehet részünk, így nem érdemes a drágább jegyet kifizetni.

A Transformers-mozik egyik elengedhetetlen mozzanata: a menekülés

A Transformers-mozik egyik elengedhetetlen mozzanata: a menekülés




Transformers - A kihalás kora előzetes

 

Transformers - A kihalás kora / Transformers: Age of Extinction (2014)

  • Műfaj: Sci-fi
  • Hazai premier: 2014. június 26.
  • Rendezte: Michael Bay
  • Hossz: 165 perc
  • 2014-06-26 15:30:00 https://www.gamechannel.hu/pictures/cinemachannel/transformers__a_kihalas_kora_1.jpg
  • Szereplők: Mark Wahlberg, Nicola Peltz, Jack Reynor, Stanley Tucci, Kelsey Grammer
  • Forgatókönyv: Ehren Kruger
  • Operatőr: Amir Mokri
  • Vágó: Roger Barton, William Goldenberg, Paul Rubell
  • Zene: Steve Jablonsky
Michael Bay 165 Steve Jablonsky 2014-06-26 15:30:00 https://www.gamechannel.hu/pictures/cinemachannel/transformers__a_kihalas_kora_1.jpg
16 hozzászólás

marco

9 éve, 10 hónapja és 14 napja

5t3v3nk3 írta:
Nos. én ma megnéztem lassan egy évvel a premier után.

Ha megtehetném, hogy eltörlök 3-at és csak egyet hagyok meg ez lenne az.

Nincs idegesítő bal****, életképtelen főhőscsávó akit egy csaj rángat végig s sztorin helyette van egy laza, jellegtelen, de épp ezért könnyen elfogadható főpali. A Fiatalok szerelmi tobzodása csak nagy ritkán jön elő.

A sztori, nos, ez még mindig épkézlábabb mint a eddigiek, sejteni lehet valami nagyobb mitológiát a háttérben)kik a teremtők, hova megy Optimus stb. ez inkább egy sorozat nyitó darab , mint az eddig három).

Végre nem csak a G1 univerzumot keverték bele a Beast saga elemei hatalmasat dobtak az egészen.

A harmadik résznél már tekertem a filmet a végén, annyira unalmas elnyújtott volt, itt az akció igaz hogy monoton, de látványos és változatos volt, nem untam, igaz ember VS Transformers azért túlzás volt.

A film végre nem vette magát túl komolyan, és ez hatalmas előny, számos önfricskát is láthattunk.

Véleményem szerint a 4 rész közül ez az egyik, ha nem a legjobb epizód. Lehet savazni! röhögő smiley
A második részt látva (és rommá unva) hiszek neked. Én már a harmadikat sem láttam, de lehet hogy teszek egy próbát...

válasz erre

[Tiltott felhasználó!]

9 éve, 10 hónapja és 14 napja

[Tiltott felhasználó!]

1balintg

10 éve, 5 hónapja és 15 napja

Igazából, valahogy az 1. Transformes film tetszett utána a többi az valahogy már, nem elég.

válasz erre

gokuvsvegita

10 éve, 6 hónapja és 19 napja

Megnéztem a filmet, és kész vagyok tőle! Istenem ezt a filmet nem kellett volna megcsinálni... Nincs történet és az egész olyan felesleges volt.

A főszereplők is nagyon idegesítőek.

válasz erre

PaulMarloW

10 éve, 6 hónapja és 19 napja

Én az összes Transformers filmet nevetségesnek találom és gagyi popcorn mozinak....pedig szimpatizálok a képregénnyel....de ez a sorozat über gagyi. röhögő smiley

válasz erre

warpraySTR

10 éve, 6 hónapja és 19 napja

Az elsö viszi a tr filmet. Ez egyértelm?.

válasz erre

marco

10 éve, 6 hónapja és 21 napja

Már a harmadikat sem néztem meg, szerintem ezt is kihagyom.

Bár Mark Wahlberg és Stanley Tucci miatt lehet meg kéne...

válasz erre

gokuvsvegita

10 éve, 6 hónapja és 24 napja

rDAVE írta:
Hümm, Nicola Peltz... Egy ok, hogy megnézzem... A másik pedig... Miket beszélek, nincs is több oka annak, hogy megnézzem. röhögő smiley Tucat film, csak a CGI és a részenkénti jó csaj tartja életben.
A látvány miatt én is megfogom majd nézni, de mint lentebb írtam nekem az látszódik hogy a cgi nem olyan jó mint az előző 3 részben... szomorú smiley mosolygó smiley

A mostani "megmenteni" való nőről hát... nem valami nagy szépség... Már szebb nőre sem volt költségvetés. röhögő smiley
(na jó ez vicc volt)

válasz erre

gokuvsvegita

10 éve, 6 hónapja és 24 napja

DNS írta:
Ja, amúgy igen, a 165 millió dolláros költségvetés tényleg eléggé visszafogottnak mondható a szokásos 200 millióshoz képeströhögő smiley
Igen látszik a pénzen a visszafogás. röhögő smiley Az első film után a másodiknak volt a legnagyobb majd a harmadiknak kevesebb volt de ott nem volt olyan sok terep és cgi mint a másodikban szerintem. mosolygó smiley

Plusz a 4-dik résznél már új színészek vannak, és nem kérhettek annyi pénzt mint pl a második vagy a harmadik filmért shia és a többiek.

válasz erre

rDAVE

10 éve, 6 hónapja és 25 napja

Hümm, Nicola Peltz... Egy ok, hogy megnézzem... A másik pedig... Miket beszélek, nincs is több oka annak, hogy megnézzem. röhögő smiley Tucat film, csak a CGI és a részenkénti jó csaj tartja életben.

válasz erre

zender

10 éve, 6 hónapja és 25 napja

Egyre csúnyábbak benne a nők.mosolygó smiley De azért ezt is megnézem.

válasz erre

Vendég

10 éve, 6 hónapja és 25 napja

Sokadik rókabőr. Nem kellett volna.

válasz erre
12a(z) 2 -ből
 
legutóbbi hozzászólások
 
marco profiljaReichert Viktor profiljaManiac profilja