Transformers: Az utolsó lovag filmkritika

2017. június 22.
71.5141
DNS profilja, adatai
DNS
Ha az akciófilmeknek léteznek különböző szintjei, akkor a Transformers abba a kategóriába tartozik, ami még a Halálos iramban szériánál is nagyobb látványorgiát, illetve zúzást és kevesebb agymunkát ígér, pedig azt nem is olyan könnyű ám felül- (vagy inkább alul?) múlni. A mozipénztáraknál viszont rendre annyira jól teljesít, hogy a stúdiónak, illetve az eredeti jogokat birtokló Hasbro-nak esze ágában sincs leállni, úgyhogy nem csoda, ha immár az ötödik résznél tartunk a sorozatban.

Cade Yeager (Mark Wahlberg) és az apokalipszis. Most.

Cade Yeager (Mark Wahlberg) és az apokalipszis. Most.


Sőt a fáma szerint a Paramount egész moziverzumot kíván a franchise-ra építeni - á la Marvel és DC -, potenciális folytatásokkal, előzmény vagy akár spin-off filmekkel, akár Michael Bay-jel, akár nélküle. Persze a robbanások és a megalomán pusztítás koronázatlan királya mindig elmondja, hogy ez már tényleg az utolsó rész, aminek elvállalja a rendezését, most is volt az a pénz, amivel sikerült őt meggyőzni... S bár a sztoriban akad némi csavar, túl nagy meglepetésekre nem kell számítani, és természetesen ezúttal is kapunk egy adag történelem(ferdítő) leckét, amiből kiderül, hogy a régmúlttal kapcsolatos ismereteink újfent nem voltak teljesen helytállóak.

Transformers: Az utolsó lovag filmkritika előzetes
Optimus Fővezér hiányában az emberek általános háborúban állnak az alakváltókkal, miközben jövőnk kulcsa a múlt titkaiba van temetve, az ellenfél mindeddig ismeretlen földi történelmébe. Sir Edmund Burton (Sir Anthony Hopkins) a bölcs tudós, aki mindent tud a Transformerek és a Föld közös történetéről, az Autobotok barátja, Cade Yeager (Mark Wahlberg) ezért hozzá fordul segítségért.

Miközben William Lennox ezredes (Josh Duhamel) és csapata szembeszáll a legújabb fenyegetéssel, egy oxfordi professzorral, Viviane Wembly-vel (Laura Haddock) és a mindig tettre kész Űrdongóval kiegészülve hőseink megpróbálják kideríteni, mi lehet az oka az alakváltók folyamatos visszatérésének látszólag jelentéktelen világunkra...

Optimus fővezér és Űrdongó igyekeznek (transz)formában maradni

Optimus fővezér és Űrdongó igyekeznek (transz)formában maradni


A franchise, illetve névadó karaktereink rajongói minden bizonnyal nagyra értékelik majd a fokozott elmélyedést Optimus és társai fajának történelmében, melyben magának Cybertronnak is fontos szerep jut. A mitológia bővítése mellett persze a régi kedvencek (pl. Dinobotok) és gonosztevők (lásd Megatron) ismételt felbukkanása is pozitívumként szolgálhat, ugyanakkor aligha képes kompenzálni azon tényt, hogy a sztori sokszor egy nehezen követhető katyvasz, ami az alkalmi mozinéző számára egyenesen lehangoló sőt taszító lehet.

Ráadásul a szériára jellemző egyéb, nem túl hízelgő vonások is visszaköszönnek, úgymint az egydimenziós karakterek, a gyermeteg humor, valamint a többnyire kritikán aluli, erősen rágógumi ízű párbeszédek. A hangvétel is hozza a jellegzetes amerikai módit, tele harsány és buta megnyilvánulásokkal, ami kiválóan alkalmas az agysejtek pusztítására - mármint azoknál, akik még egyáltalán rendelkeznek ép agysejtekkel.

Megatron dirigál Lennox ezredesnek (Josh Duhamel), ám most mégsem ő a főgonosz

Megatron dirigál Lennox ezredesnek (Josh Duhamel), ám most mégsem ő a főgonosz


Mindezen ma már persze nemigen lehet meglepődni, hiszen tudható, hogy ezek és a hasonló filmek az emberek egyszerűbb ösztöneire, jobb esetben pedig gyermeki énjére kívánnak hatni, és, amint a bevételi adatok mutatják, sokak számára ez valóban elegendő.

Az mondjuk rejtély, hogy egy Anthony Hopkins kaliberű, a szakma csúcsát már többször megjárt, veterán színészt mi motivált egy ilyen szerep eljátszásában, ugyanakkor még egy ilyen banális figurát is olyan energiával és méltósággal volt képes életre kelteni, hogy azzal már szinte emelni tudta az alkotás színvonalát.

A többiekre felesleges is volna túlságosan sok szót pazarolni, azon kívül, hogy a túljátszott szerepek, melyek a Transformers mozikra általában szintén jellemzőek, itt is alapvetően meghatározzák az alakításokat, illetve magukat a kezdetleges archetípusoknak sem igazán nevezhető, szexizmus és klisék garmadája által sújtott karaktereket.

Viviane Wembly (Laura Haddock) az aktuális maca szerepében segíti hősünket. Nem hasonlít valakire?

Viviane Wembly (Laura Haddock) az aktuális maca szerepében segíti hősünket. Nem hasonlít valakire?


Hogy helyzetünket tovább nehezítse, a gyermeki énjét sokadszorra kiélő Michael Bay - a sztori feszesebbé vágása helyett - már megint jó hosszúra hagyta a játékidőt, úgyhogy a kábulatot sikeresen elkerülő ember a végén már alig várja, hogy szabadon távozhasson. Direktorunk technikai téren természetesen ezúttal is kitett magáért, grandiózusságban tehát nincs hiány, a hang és az ILM-nek köszönhető látvány újfent a helyén van.

Az akcióknál a készítők most szerencsére nem estek abba a hibába, hogy teljesen követhetetlenek lennének a történések, illetve, hogy ki kivel vagy ki ellen harcol, lévén a legtöbb mozzanaton kellőképpen - vagy talán túlságosan is? - sokáig elidőz a kamera. A produkció jellegére való tekintettel Bay-nek még talán az is megbocsátható, hogy a nyitójelenet lényegében egy hatalmas Gladiátor-koppintás, mely nyilvánvalóan a nagyszabású csatából merít ötleteket, sőt konkrét momentumokat és szövegeket is.

Az Álcáknak legalább van némi stílusa...

Az Álcáknak legalább van némi stílusa...


Sok eredetiséget vagy változatosságot tehát sajnos nem lehet várni a filmtől, sokkal inkább a már jól bevált, földön, vízen és levegőben egyaránt ész nélkül zajló zúzásról szól az egész. Az utolsó lovag sajnos nem a még viszonylag jól sikerült első rész, hanem az azt követő Transformers-folytatások igen alacsony színvonalát hozza, amit még a lehengerlő látványvilág és Sir Anthony Hopkins nemesi jelenléte sem képes megmenteni a szinte totális érdektelenségtől - hacsak nem a tizenéves vagy még kisebb rajongó kissrácokról van szó.
 

Transformers: Az utolsó lovag filmkritika / Transformers: The Last Knight (2017)

Ez egy Uwe Boll film?
  • Műfaj: sci-fi, akció
  • Hazai premier: 2017. június 22.
  • Rendezte: Michael Bay
  • Hossz: 148 perc
  • Szereplők: Mark Wahlberg, Anthony Hopkins, Josh Duhamel, Laura Haddock, Stanley Tucci, John Turturro
  • Forgatókönyv: Art Marcum, Matt Holloway, Ken Nolan
  • Operatőr: Jonathan Sela
  • Vágó: Roger Barton, Adam Gerstel, Debra Neil-Fisher, John Refoua, Mark Sanger, Calvin Wimmer
  • Zene: Steve Jablonsky
3
7 hozzászólás

5t3v3nk3

1 éve, 14 napja

Nekem a Negyedik trafó film jött be a legjobban
A többiben ott volt a zavaró mitneki vagy mi a neve srác.. a negyedik meg laza volt agykikapcsolós látványos És laza..

válasz erre

fighterlaci

1 éve, 26 napja

Hát akkor ezt is kihagyom. Az első két rész szerintem egész jó volt, de utána nagyon fura lett. Új szerepők, más stílus (kivéve az idegesítő kamerakapkodást), ****abb csaj.

Pedig reméltem hogy ez visszahozza az eredeti hangulatot.

válasz erre

Direktor

1 éve, 27 napja

Rettenetesen unalmas már ez a sorozat, és ugyanolyan sokat csinálnak belőle mint a Halálos iramban filmekből. Kár.

válasz erre

rDAVE

1 éve, 1 hónapja

Gólem írta:
Az első rész jó volt. És ennyi.
Bárcsak ennyi lenne, de látod...

válasz erre

totyak

1 éve, 1 hónapja

Néha jó leülni olyan film elé, amiben csak zúznak, nem is feltétlenül fontos a történet, csak bambán nézni a másfél-két órát és mégis jól érzed magad. Ezek amolyan agykiürítő filmek. Megnéztem mindegyik részt, nem volt velük gondom. Ezt is meg fogom nézni előbb-utóbb. Persze moziba azért nem megyek. Ja, Mark Wahlberg-et meg nagyon csípem.

válasz erre

Gólem

1 éve, 1 hónapja

Az első rész jó volt. És ennyi.

válasz erre

WarriorAutobot

1 éve, 1 hónapja

Tudom hogy meg fogom nézni, de ez a legrosszabb és ennél már csak lentebb van!
Komolyan miért nem lehet valami jót alkotni vagy legalább valami jó univerzumból?!?!
Az emberek 86% ritka borzalmasat alakít és az erőltetett humor már az előző részekben se volt vicces és sejtem hogy ez is tele lesz vele.
A WfC és a FoC iszonyat jó volt valami hasonlót kellene a mozivásznon is alkotniuk hogy ne szidja Bay-t a TF fanok nagyobbik része. Mondjuk az a szerencse hogy ő már nem alkot több ilyen ****t!

válasz erre

 

kapcsolódó hírek, cikkek

Nincsenek kapcsolódó cikkek.

 
legutóbbi hozzászólások
 

Itt is rontjuk a levegőt

Maniac profiljagery1113 profiljaLaci721 profiljasony1515 profiljaWeper profilja