Tom Cruise retrospektív, 1. rész filmkritika

2010. július 10.
72.7591
Figyelem! Ez a cikk már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
gocsa profilja, adatai
gocsa
Tom Cruise. Valószínűleg lehetetlen feladat lenne olyan embert találni ezen a planétán jelenleg, aki ne ismerné ezt a nevet. Színész, producer, stúdiótulajdonos, tömegeket megosztó celebritás, óriási befolyással bíró közéleti személyiség, a bulvárlapok mindennapos címlapsztárja, akinek magánélete minden apró-cseprő, sokszor kifejezetten jelentéktelen lépéséről is olvashatunk a magazinokban. Őrülten vigyorgó, kanapén ugráló ficsúr vagy nagyon is tudatosan cselekvő, megfontolt zseni? Mindenkinek szíve-joga dönteni. Közel 30 éves karrierjén végigtekintve, azt felületesen szemlélve, könnyen tudnánk igazolni mindkettőt, de ha csak a legfontosabb állomásokra vetjük szemeinket, kénytelenek leszünk belátni, hogy ilyen mértékű szerencséje, ráadásul ennyiszer, senkinek se lehet, vagyis Cruise jelenlegi sztárpozíciója egy igencsak gondosan felépített lépések összességéből álló életút eredménye. Sok-sok munka, és okosan meghozott döntések, valamint kockázatos szerepek bátor felvállalása eredményezte azt, hogy Cruise tucatnyi blockbusterben szerepelhessen, és eközben három Golden Globe-díjat, három Oscar-díj és négy Golden Globe jelölést is bezsebelhessen. Mi nem akarjuk a sztár vallási és egyéb magánéleti döntéseit sem megvédeni, sem kritizálni, nem törünk pálcát a feje fölött, az elkövetkező összefoglaló inkább objektív, átfogó (de persze messziről sem teljes) képet próbál adni a jelenségről, amit egész egyszerűen úgy hívunk Tom Cruise.


A gyerekkor, és a pályakezdés


Tom Cruise retrospektív, 1. rész filmkritika - 2. kép

A legokosabb egészen a kamaszkori évekig visszamenni, hogy jobb képet kaphassunk arról, milyen nehéz körülményekből kellett kitörnie, és milyen akadályokat is kellett leküzdenie a még a felnőtté válás rögös útját járó Tom Cruise-nak, hogy végül első jelentős sikereit elérhesse. Thomas Cruise Mapother IV 1962. július 3-án látta meg a napvilágot a New York állambeli Syracuse városában, egy tanárnő, Mary Lee és egy elektromérnök, Thomas Cruise Mapother III gyermekeként. Három lánytestvér mellett Tom volt az egyedüli fiú. Déd- és ükszülőkön keresztül walesi, ír, angol, sőt még német vér is csörgedezik a színész ereiben. Cruise gyermekkora közel sem volt nevezhető zökkenőmentesnek; az apa gyakran vesztette el megszerzett állásait, ezért a család sokat utazott, Amerikában és Kanadában egyaránt laktak, ennek következtében pedig 12 évig tartó tanulmányai alatt összesen 15 iskolát látogatott. Még komolyabb problémának bizonyult azonban a családon belüli erőszak, Cruise apja ugyanis gyakran emelt kezet fiára, és a színész saját szavaival élve "gyáva ember volt", egyáltalán nem olyas valaki, akire példaképként tudott tekinteni. Cruise 12 éves volt, mikor anyja vele és legidősebb nővérével, Lee Anne-nel együtt otthagyta férjét és visszaköltöztek az asszony szülővárosába, Louisville-be. Az egyedülálló anya három állásban dolgozott egyszerre, hogy el tudja tartani a családot, de sokszor még így is nehéz feladatnak bizonyult minden szükségest biztosítani gyermekei számára, főleg úgy, hogy az apától gyerektartást sem kaptak. Nem egy Karácsony telt el úgy, hogy ajándékokra már nem jutott pénz.


Tom Cruise retrospektív, 1. rész filmkritika - 3. kép

Az eltökéltség és soha fel nem adás eszméi a kis Tom-ra is ráragadtak, és egész életen át elkísérték: később több alkalommal is az édesanyját említette legfőbb reményforrásként, aki miatt képes volt hinni abban, hogy ha nagyon akarja, bármire képes lehet. Az otthoni és a nagyobb gyerekek általi iskolán belüli folytonos bántalmazás, valamint egy akkoriban még alig ismert, és emiatt igazán komolyan sem vett betegség, a diszlexia igen nehézzé tették Cruise számára az általános iskolás éveket. Cruise a középiskola első osztályát egy bentlakásos papneveldében végezte el, de hamar rájött, hogy ez az életút nem neki való. Visszaköltözött anyjához és nevelőapjához a New Jersey állambeli Glen Ridge-be, és inkább atlétaként próbálkozott. Középiskolás éveiben Cruise kiváló sportoló volt, különösen a floor hockey-ban jeleskedett, ám egy bírkózó mérkőzés közben szerzett térdsérülés kettétörte sportolói karrierálmait. Ekkor jelentkeztek színészi ambícióinak első jelei: az első színdarab, melyben szerepet kapott az "IT" címet viselte, és akkora sikereket ért el, hogy egy a környező iskolákat érintő turné is kerekedett belőle, sőt egy helyi kanadai tévécsatorna még rögzített is egy előadást.

Cruise érettségi után 1980-ban egyenesen New York felé vette az irányt, ahol éttermi mosogatófiúként munkát vállalt, közben pedig meghallgatásokra járt. A tettrekész, jóképű fiatalemberre csak úgy haraptak a színészügynökségek, még el sem telt egy év és Los Angeles-ben találta magát, ahol megismerkedett jövőbeni ügynökével, Paula Wagnerrel, aki a későbbiekben nagymértékben segítette filmszakmabeli előrejutását. Cruise élete első szerepét egy Franco Zeffirelli filmben, az 1981-es Végtelen szerelemben kapta meg, majd ugyanebben az évben volt látható a Takarodóban, mint egy szép lassan megőrülő, mindenre kész katonatiszt. A karakter eredetileg csak három sornyi dialóggal bírt, de a rendező annyira meg volt elégedve a fiú munkájával, hogy jóval nagyobb szerepet adott neki.

Tom Cruise retrospektív, 1. rész filmkritika - 4. kép

1983 - Az első mérföldkő: Kockázatos üzlet
Bevétel: 63,5 millió dollár

Tom Cruise karrierjében az első sarkallatos pont 1983-ban érkezett el. A színész alig 3 évvel korábban még a mocskos edényeket törölgette az éttermi konyhákban, aztán egyszerre egy év leforgása alatt négy nagystúdiós hollywoodi produkcióban is szerepet kap. Először jött A kívülállók, az azonos című regény adaptációja, melyet Francis Ford Coppola rendezett. Ebben Rob Lowe, Matt Dillon, és Patrick Swayze oldalán alakította a "greaser" fiúbanda egyik tagját. A zselézett hajú, lázadó vagánnyal pontosan ellentétes figurát játszott A szerelemben vesztes-ben. A középszerű tinikomédiában atletikus testfelépítésére és kisfiús vonásaira alapoztak a készítők, míg a kötelező "idősebb nő" szerepét Shelly Long töltötte be. Majd következett a Kockázatos üzlet, ami egyik napról a másikra a megasztárok közé emelte a még csak 21 éves Cruise-t. A film főhőse egy bizonytalan, de sokra vágyó tinédzser, aki éppen a felnőtté válás küszöbén áll, és jövőjét tekintve még egy napnál előbbre nem igazán gondolkodott ezidáig. Az a jelenet, melyben Cruise fehér ingben, zokniban és boxeralsóban, napszemüveggel az arcán felhőtlenül táncol és liggitározik Bob Seger "Old Time Rock 'n' Roll" című slágerére, egyhamar ikonikussá vált. A közönség odavolt a pelyhes állú kölyökért, ezt a több mint 63 millió dolláros bevétel és egy Golden Globe nomináció is egyértelműen igazolta. Rebecca De Mornay, a filmbeli partnernő két és fél évig a valós életben is párja volt Cruise-nak.


Tom Cruise retrospektív, 1. rész filmkritika - 5. kép

A Kockázatos üzlettel Tom Cruise egy korszak (a 80-as évek első fele-közepe) meghatározó idoljává vált, és itt már meg is állhatott volna nyugodtan pihenni, de természetesen nem ezt tette. 1983 őszén kijött még a Tökéletes mozdulatok című középsulis foci-dráma, amiben a Cruise a Craig T. Nelson által megformált forrófejű edzővel kerül összeütközésbe. A bevételi mutatók nem voltak kimagaslóak, de a film azért tisztességesen teljesített. Cruise következő lépése szembement a makulátlan szexszimbólum imázsával: hosszú hajat növesztve és zöld harisnyát húzva ugrált a Ridley Scott rendezte 1985-ös fantasy-ban, a Legendában. A főszereplő ifjú csavargó (Cruise) feladata, hogy megmentse szerelmét, a szépséges Lily hercegnőt (Mia Sara) a Sötétség Urának (Tim Curry emlékezetes alakítása) karmai közül, valamint megakadályozza, hogy a sátáni gonosz átvehesse a hatalmat a világ felett. A Legenda nagyon csúnyát bukott, még költségvetésének felét se tudta visszahozni, de idővel, mint minden a maga idejében meg nem értett mű, kultuszfilmmé vált.

1986 - A második mérföldkő: Top Gun
Bevétel: 176,7 millió dollár


Tom Cruise retrospektív, 1. rész filmkritika - 6. kép

1986 azonban már ismételten szerencsés évnek bizonyult - de még mennyire! A Top Gun az a film, amely Tom Cruise valamennyi munkája közül talán leginkább egybeforrott a nevével és egyben a 80-as évek egyik legnépszerűbb akciófilmje. A rendezői székben Tony Scott ült, míg a produceri munkákat a mára már legendássá vált Don Simpson-Jerry Bruckheimer duó végezte. A sugárhajtású repülők popdalok ritmusait követve hajtották végre vakmerő mutatványaikat a levegőben, miközben lent a földön Maverick hadnagy (Cruise) és civil oktatója, Charlie (Kelly McGillis) között egyre forrosódott a levegő, így a Top Gun egyszerre funkcionált haditengerészi toborzó reklámként és csöpögős romantikus kalandfilmként. Maverick figurája egy keménykötésű, arrogáns, a saját szabályai szerint játszó, de minden akciót sikerre vivő katona volt - Cruise már nem az aranyos szomszéd fiú volt, hanem igazi akciósztár. A Kockázatos üzlet ismertté tette a fél világban, a Top Gun azonban egy világszerte körülrajongott blockbuster királlyá avatta. Cruise következő két filmje egyértelműen a tudatos tervezés, és a karrier-orientált döntések eredménye volt: tehetséges és elismert rendezőkkel illetve színészekkel vállalt közös projekteket. Az 1986-os Martin Scorsese rendezte A pénz színe egy régi vágású, finom ecsetvonásokkal megfestett folytatása volt az 1961-ben készült A svindlernek. Cruise egy rendkívül ügyes, de beképzelt kisstílű biliárdjátékost alakított - a Paul Newman által másodjára életre keltett Eddie Felsen önmaga fiatalabb, tapasztalatlanabb változatát látja meg a fiúban, ezért szárnyai alá veszi.

Newman és Cruise olyan volt, mint tűz és víz, a vén róka és a nagymenő zöldfülű, mégis tökéletes párost képeztek. Bár az Oscart Newman vihette haza, nyilvánvaló volt, hogy ezzel egyúttal átadta a stafétabotot a fiatalabb generációnak. Cruise ebben az évben ismerkedett meg a nála hat évvel idősebb Mimi Rogers-szel, aki 1987-ben első felesége lett, ám 1990-re elváltak útjaik. Rogers-szel való kapcsolata azonban fontos lenyomatot hagyott életében, és kihatott pályájának későbbi szakaszaira is: a színésznő ismertette meg ugyanis vele a szcientológia vallását.

Tom Cruise retrospektív, 1. rész filmkritika - 7. kép

1988 nyarán Cruise egy habkönnyű romantikus vígjátékban tűnt fel, a Koktél ugyan anyagilag roppant sikeres volt, de emellett két Arany Málnát is megnyert, egy Legrosszabb színésznek járó jelölést pedig maga Cruise is magáénak tudhatott. Az év végén viszont ismét drámai szerepben láthattuk a színészt: Barry Levinson humoros és megható Esőemberében megint csak egy egoista, önközpontú pojácát játszott, aki kénytelen-kelletlen fel kell, hogy vállalja autista bátyja istápolását, míg végül, saját meglepetésére is, ki nem alakul köztük egy komoly érzelmi összeköttetés. Bár ismételten a főszereplőtárs, a zseni elméjével megáldott, és jólelkű, de gyámolatlan báty szerepében csodálatos alakítást nyújtó Dustin Hoffman kapott Oscar-díjat, senki, köztük még Hoffman sem volt rest sosem kihangsúlyozni, hogy Cruise milyen fontos, elhagyhatatlan része volt a film sikerének.

1989 - A harmadik mérföldkő: Született július 4-én
Bevétel: 70 millió dollár


Tom Cruise retrospektív, 1. rész filmkritika - 8. kép

A pénz színe forgatása alatt a politikai színtéren is aktív Paul Newmannel töltött idő jelentős hatással volt Cruise-ra, a társadalomtudatosság hirtelen előtérbe került számára, ezért következő filmjének Oliver Stone kompromisszumoktól mentes, keményen háborúellenes produkcióját, a Született július 4-ént választotta. A valós, életrajzi eseményeken alapuló, és a Top Gun-éval szöges ellentétben lévő mondanivalót közvetítő filmben Cruise egy Ron Kovic nevű fiatalt alakított, aki a vietnámi háborúból megtörve, járóképességét elvesztve ér haza. Az egész hátralevő életére tolószékbe kényszerített huszonéves egy olyan világba érkezik vissza, ahol a háborús veteránokat kiközösítettként kezelik, majdhogynem megvetik. A komor, lesújtó történet azt mutatja be, hogyan dolgozta fel Kovic mindezt, és később mi vezette arra, hogy az egyik leghangosabb békepárti aktivistává váljon. Cruise alakításával egybehangzó elismerést aratott, és egyúttal kiérdemelte az első Golden Globe-díját, valamint az első Oscar-díj jelölését is. Mikor Cruise elől Daniel Day-Lewis vihette haza a szobrocskát, legtöbben csak értetlenül álltak a történek előtt.

Folytatása következik!
 

Tom Cruise retrospektív, 1. rész / ()

  • Műfaj:
  • Hazai premier: nincs még időpont
  • Rendezte:
  • Hossz: 0 perc
  • 2010-07-10 12:05:21 https://www.gamechannel.hu/pictures/cinemachannel/tomcruiseretrospektiv1resz_1.jpg
  • Szereplők:
  • Forgatókönyv:
  • Operatőr:
  • Vágó:
  • Zene:
  • IMDb:
  • Gyártó:
  • Forgalmazó:
  • Honlap:
0 2010-07-10 12:05:21 https://www.gamechannel.hu/pictures/cinemachannel/tomcruiseretrospektiv1resz_1.jpg
2 hozzászólás

marco

14 éve, 11 hónapja és 16 napja

A Top Gunban még nagyon nem csíptem, de ahogy fejlődött, olyan karakteres színésszé vált, hogy azóta nem találok túl sok kivetnivalót a stílusában. Jó színész.

válasz erre

fabre

14 éve, 11 hónapja és 16 napja

Jó cikk ,természetesen ment az 5 !! Eggyik kedvenc szinészem Tom és tole sztem a legjobb film a MI ! mosolygó smiley

válasz erre
 

kapcsolódó hírek, cikkek

Tom Cruise retrospektív, 2. rész

Tom Cruise retrospektív, 2. rész

legutóbbi hozzászólások
 
VaPe profilja