Thor: Ragnarök filmkritika

2017. november 01.
72.2441
Figyelem! Ez a cikk már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
DNS profilja, adatai
DNS
Az élőszereplős Thor mozik eddig kevésbé voltak közkedveltek és sikeresek, mint a többi Marvel szuperhősfilm, ami egyrészt valószínűleg az alapanyag jellegének, másrészt pedig magának az adaptációnak a megközelítési módjából adódott. A Marvel és a Disney azonban - időközben tanulva a Bosszúállók és A galaxis őrzői számos kalandjából - rájött, hogy a puszta akció és a Shakespeare-i stílusban előadott mitológia önmagában kevés az üdvösséghez, mivel ahhoz érdekesebb karakterekre és több humorra van szükség, még ha a történet és az elbeszélés maga nem is érdekesebb vagy mélyebb, mint a hasonló produkcióknál általában.
Advertisement


Viszont mit takar az, hogy Ragnarök? - kérdezhetnénk a legújabb rész címe láttán, teljes joggal. A szó - Thorhoz és egyéb szereplőkhöz hasonlóan - a skandináv mitológia része, "Az istenek alkonya"-ként lehetne legjobban lefordítani. Ennek megfelelően a világ végén vívott csatára utal, melyet az Odin vezette istenek és a Lokit is soraikban tudó óriások vívnak egymás ellen. A ütközet apokaliptikus voltát jól mutatja, hogy abban nem csupán a részt vevő istenségek, óriások és egyéb teremtmények többsége hal meg, hanem a világon majdnem minden elpusztul.

A Marvelnél természetesen ezúttal sem vették ennyire komolyra a figurát, és a skandináv mitológia szerinti világvégét is alaposan átköltötték, az egyes oldalakon álló szereplőkkel és hovatartozásukkal egyetemben. Így lett a főellenség egy másik nagyhatalmú lény, Hela, a halál istennője (Cate Blanchett), aki börtönéből kitörve Asgard elfoglalására és a kilenc birodalom meghódítására készül. Gonosz tervében legfeljebb Thor (Chris Hemsworth) és ármánykodásban jártas fogadott testvére, Loki (Tom Hiddleston) állíthatná meg, ők azonban nem igazán érnek rá vele foglalkozni...

Ami a címszereplőt illeti, a Sokoviai csata, azaz az Ultron kora óta eltelt két évben hiába kereste a Végtelen köveket (melyek után ugyebár a főfő antagonista Thanos is bőszen kutat, ám ezen történet majd a Bosszúállók: Végtelen háborúban lesz bővebben kifejtve). Amikor fogságba esik a Sakaar bolygón, egy Nagymester nevű fickó (Jeff Goldblum) arra kényszeríti, hogy részt vegyen életre-halálra menő gladiátorjátékában. Ellenfele pedig nem más, mint maga a rettenetes Hulk, más néven Bruce Banner (Mark Ruffalo), azaz Thor nehezen kezelhető társa a Bosszúállók csapatából...

A Nagymester (Jeff Goldblum) és Valkyrie (Tessa Thompson, jobbra) kíváncsian várják a párbaj kimenetelét

A Nagymester (Jeff Goldblum) és Valkyrie (Tessa Thompson, jobbra) kíváncsian várják a párbaj kimenetelét


Nem véletlen, hogy a Ragnarököt a kezdettől fogva a két szuperhős összecsapásával reklámozták, lévén nagyrészt kettejükre van kihegyezve az egész sztori, a Thor és Loki között tovább folytatódó, "szeretlek és közben gyűlöllek" szál mellett. Ennek megfelelően a Bosszúállók első részében elhintett rivalizálás folytatódik Thor és a Hulk között, ami természetesen egymás további zrikálásával és számos poénnal jár együtt - ami a másik párosításról hasonlóképpen elmondható.

Azonban ezen felül is akadnak poénok és gegek, melyek láttán-hallatán az ember ott helyben eldobja az agyát - ilyen többek közt egy-egy híres színész vagy egyéb prominens személyiség (lásd az örök visszatérő Stan Lee) cameoja -, de a Marvel-univerzumon belül is tanúi lehetünk egy rövid, ám rendkívül szórakoztató találkozásnak. A karakterek közötti könnyed interakcióknak és a szabadjára eresztett humornak köszönhetően az egész film hangulata sokkal inkább hasonlít A galaxis őrzőihez, mint a korábbi Thor mozikhoz, ami javarészt az eredmény javára válik.

Thor és Loki (Tom Hiddleston) ezúttal egyetlen rövid kiruccanást tesz Földünkre

Thor és Loki (Tom Hiddleston) ezúttal egyetlen rövid kiruccanást tesz Földünkre


Egyrészt tehát örvendetes és egyáltalán nem baj, hogy nem veszi magát túl komolyan a produkció, elvégre egy képtelenségektől és túlzásoktól hemzsegő szuperhősfilmről van szó. Ugyanakkor a Ragnarök legnagyobb hibája éppen az erényéből fakad, mivel az alkotók nem egyszer olyannyira túltolják a humorizálást és a már közhelyessé váló gegeket, hogy az időnként már-már önmaga paródiájába fordítja a narratívát.

A probléma a Nagymester figurájánál csúcsosodik ki, aki ugyan elég szokatlan és mókás figura, karikatúraszerű jellemábrázolása miatt azonban igen nehéz komolyan venni vagy kicsit is tartani tőle. Kissé sablonos antagonista szerepe ellenére Cate Blanchett az, aki helyrebillenti a mérleg nyelvét, és közben újfent bebizonyítja, hogy egy szupertehetséges, zsigeri alakításokra képes és sokoldalú színésznő, akinek még a gonoszkodás is nagyon jól áll.

A gonosz Hela (Cate Blanchett) és asgardi talpnyalója, Skurge (Karl Urban)

A gonosz Hela (Cate Blanchett) és asgardi talpnyalója, Skurge (Karl Urban)


Az ellene verbuvált, a magabiztos és bohém Valkyrie-vel (Tessa Thompson) kiegészült új csapat igencsak hasonlít a Bosszúállókhoz, ami ugyan nem túl eredeti, az eredmény szempontjából viszont egyáltalán nem baj. Noha a cselekmény eredetisége általában véve sem az alkotás erőssége, a váratlan fordulatok kevésbé kiszámíthatóvá teszik a történetet, illetve kellő dinamikát szolgáltatnak ahhoz, hogy az első két részénél sokkal szórakoztatóbb hangvételű narratíva mellett ne tűnjön túlságosan soknak a bő két órás játékidő.

És persze az sem utolsó szempont, hogy az akciók és a helyszínek baromi látványosak, amit ezúttal még a 3D is felerősít valamelyest. Habár a sztereoszkupikus hatás nem ritkán átlagosnak mondható, összességében mégis kiemelkedik a többnyire teljesen jellegtelen felhozatalból, lévén időnként egész jól használták a technikát, így egyes jeleneteknél az valóban jobban behúzza a nézőt az események forgatagába.

A film zenéje már kicsit más lapra tartozik, az ugyanis elég szokatlan, többnyire szintetikus, vagyis nem a klasszikus irányzatot követi, ami alighanem a laza hangvételre kíván ráerősíteni - ez valakinek bejön, valakinek nem, az összhatás és az előző részek tekintetében mindenesetre fura egy kicsit.

Túl szép neki ez a város, lezúzzuk?

Túl szép neki ez a város, lezúzzuk?


A Ragnarök tehát több tekintetben is szakított a korábbi Thor filmekben megszokott iránnyal, ezt azonban aligha fogják bánni a Marvel moziverzum rajongói. Mint ahogy azt sem, hogy Bruce Banner, vagyis a Hulk kivételével nem szerepel egyetlen földi karakter sem ebben a részben, Thor időközben ejtett szerelmét, Jane Fostert, valamint Dr. Selviget és Darcy Lewist, az asszisztens csajt is beleértve.

Igazából azonban nem is hiányoznak, mivel a többi régi szereplő, illetve az újak közti interakciók nagyon jól működnek, a helyszínek pedig úgyszintén elég változatosak és látványosak, egy rövid kitérőt leszámítva a jó öreg Földön sem sok időt töltenek hőseink. Az eddigi legjobb Thor moziban rendületlenül folytatódik az univerzumépítés, és immár tényleg elérkeztünk arra a pontra, amikor végre küszöbön áll a várva várt Végtelen háború...

A vége főcím alatt, illetve után egy-egy plusz jelenet látható, melyek közül az első kulcsfontosságú a sztori folytatása szempontjából, míg utóbbi egy viszonylag feledhető slusszpoén a befejezéshez.


Thor: Ragnarök előzetes

 

Thor: Ragnarök filmkritika / Thor: Ragnarok (2017)

egy popcornt kérek kólával!
  • Műfaj: akció
  • Hazai premier: 2017. november 01.
  • Rendezte: Taika Waititi
  • Hossz: 130 perc
  • Szereplők: Chris Hemsworth, Tom Hiddleston, Mark Ruffalo, Kate Blanchett, Jeff Goldblum, Karl Urban, Idris Elba, Tessa Thompson, Anthony Hopkins
  • Forgatókönyv: Eric Pearson
  • Operatőr: Javier Aguirresarobe
  • Vágó: Zene Baker
  • Zene: Mark Mothersbaugh
8
Advertisement
6 hozzászólás

Tommy

3 éve, 7 hónapja és 15 napja

Mindenképp megnézem. Vártam már. DNS meg egyre pozitívabb kritikákat ír.

válasz erre

VaPe

3 éve, 7 hónapja és 15 napja

Egyértelműen kötelező film. Nyolc pont meg rá is dob még egy lapáttal a kíváncsiságomra!

válasz erre

totyak

3 éve, 7 hónapja és 15 napja

Ha nem olvasok a filmről semmit, akkor is megnézném, mert tudom, hogy nekem személy szerint minden Marvel szuperhős film tetszik. Nagyon jól kombinálják össze az egyes szereplők epizódjait a nagy egésszel.

válasz erre

csirkee

3 éve, 7 hónapja és 15 napja

Alapvetően tetszett a film, bár szerintem nagyon sok volt a poén benne, amitől kicsit galaxis őrzői feelingem volt. De ettől függetlenül nagyon ajánlom mindenkinek hogy nézze meg.

válasz erre

Direktor

3 éve, 7 hónapja és 15 napja

Igen pozitív kritika. Rosszat nem igen olvastam eddig róla, de a végleges lökést ez adta meg hogy ne várjam meg dvd-n.

válasz erre

fighterlaci

3 éve, 7 hónapja és 15 napja

Vártam nagyon ezt a részt. Kíváncsi leszek, hétvégén nézem! De a cikkből úgy tűnik még annál is jobb lesz mint amit vártam!

válasz erre
Advertisement
legutóbbi hozzászólások
 

Itt is rontjuk a levegőt

M.O.R.P.H. profiljaNeurotic profilja