The Expendables - A feláldozhatók 3. filmkritika

2014. augusztus 29.
73.2751
Figyelem! Ez a cikk már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
marco profilja, adatai
marco
Abban a kiváltságos helyzetben vagyok, hogy megtehetem, nem feltétlenül kritikusi minőségben írok meg egy filmes bírálatot, hanem akár egyszerű nézőként, akár egy letűnt korszak ittragadt csökevényeként, vagy csak szimplán Stallone rajongóként is megtehetem azt. Ha DNS írná a The Expendables 3 vetítés beszámolóját, biztosan negatív hangban tenné azt, hiszen erősen lehet bírálni a Sly féle akcióetalonok harmadik felvonulását, azonban én most túllépek a kissé avittas látványvilágon és a néhol szörnyű, vagy akár hiányzó színészi játékon, mert ez egy olyan film, amiben újra a vásznon van Schwarzi, Snipes és Mel Gibson is - egyszerre!

Alig négy éve annak, hogy Sylvester Stallone zseniális húzással összetrombitált egy lassan már a feledés homályába vesző színésztípusból, az akciósztárból egy durva felhozatalt és belepakolta őket egy szintén eltűnt filmtípusba, egy igazán látványos akciófilmbe. Egy ideje a tipikus közönségfilmben nem láthatunk Arnold Schwarzeneggereket, Wesley Snipesokat, egy olyan generáció fut most a vásznon, ahol a falfehér, csaj kinézetű unisex kisgyerekek nyálas hangon, csigamozgással utánozzák a néhai színészeket. Volt idő - a nyolcvanas évek végéig nagyjából - ahol ha akciófilmre ültünk be a moziba, akkor robbanást, mocskos szöveget, és hentelést láthattunk. Kövezzetek meg, de nekem ez hiányzik, nagyon hiányzik.

A Feláldozhatók első része pontosan azt a típusú múltba révedő embert szólította meg, amilyen én is vagyok, akit nem a CGI, hanem az igazi robbanások, nem a romantika, hanem a kőkemény akció és a Die Hard-os beszólások ültetik be egy filmre. Hozta a várt szintet, nagyot durrant a film és természetesen a folytatás sem maradhatott el, ami felemás érzéseket váltott ki a nézőkből. A legújabb epizódnak változtatnia kellett, hogy élvezetes maradjon, ezt mindenki tudta.

Hamarosan dara következik

Hamarosan dara következik


Sajnos az egyik legnagyobb változás egyben a legnagyobb negatívum is, megjelennek a kamuakcióhősök és a kamukeménygyerekek egy fiatal osztag képében, akik legalább annyira nem illenek a képbe, mint az a monológ, amiben Barney Ross (Sylvester Stallone) feloszlatja a The Expendables csapatot.

Ahogy már megszokhattuk a szériánál, természetesen a film kemény akcióval, robbanásokkal, lehetetlen jelenetekkel kezdődik, most éppen a Doki (Wesley Snipes) kiszabadítása van terítéken. Éppen csak kibővül a csapat a késforgatás mesterével, egy nem túl sikeres akció után Barney melankóliába esik és megkímélendő a veteránok életét, feloszlatja a csapatot, hogy az űrt fiatal zsoldosokkal töltse ki. Persze a zöldfülű csapat vérfrissítést hoz a Feláldozhatók csapatába, modern kütyükkel, minimális zajjal járó akció keretében kapják el Conrad Stonebanks-t (Mel Gibson), aki még ugyanabban a snittben meg is menekül, sőt fogolyként viszi is magával a friss csipet-csapatot.

A főgonosz - Gibson hozza a formát

A főgonosz - Gibson hozza a formát


Barney követve a régi szlogent, senkit nem hagy magára, így az egyszemélyes kommandóban hozzácsapódik először a dumagép Galgo (Antonio Banderas), majd a régi csapat is. A dara folytatódik, a suhancok megatnulják hogy az öregek az igazi istencsászár kúl arcok és az élet ötvenen túl talán egy kicsit több tapasztalattal ruházza már fel az embert. Nem árulok el titkot vele, ha elmondom, a jók győzedelmeskednek, a roszak elnyerik méltó jutalmukat, a kérdés a hogyanban van. Mert hogy történet gyakorlatilag zéró, ami nem baj, hiszen nem kell neki, ez egy régivágású akciómozi. Jó is lenne ez így, ha a fiatal banda nem lenne a képben, egyszerűen olyannyira kilógnak ebből az érából, hogy azt rossz nézni.

Az ikonikus akcióhősök hozzák azt amit várunk tőlük, viszont sokkal visszafogottabban, mint ahogy várnánk tőlük. A film meg akart felelni a kamaszok által is nézhető besorolásnak és ez nem tett jót neki. Nem kell feltétlenül vérfürdő, mint a John Rambo-ban, de azért egy-két komolyabb térdficam vagy a bibinél valamivel nagyobb sérülés elfért volna. Vannak tehát negatívumok szép számmal, nekem mégis tetszett a végeredmény, még ha nem is vagyok teljesen elégedett. Miért? Mert Mel Gibson-t akciófilmben látom újra, mert Arnold Schwarzenegger még mindig kemény mint a vídia, Sly ferde szája Rambo 2 nosztalgiával tölt el, Jet Li meg Jet Li akkor is ha csak két percig puffogtat.

Nem egy átlagos jelenet...

Nem egy átlagos jelenet...


Banderas játéka néhol (mindig) kicsit erőltetettnek tűnik, folyamatosan szövegel, a többiek pedig rendszeresen reagálnak rá, ami persze szül humoros helyzeteket, de kicsit talán sok ebből a karakterből. Bruce Willis leváltása Harrison Fordra nem tett rosszat a filmnek, sőt. Számtalan kiszólást hallunk egyéb filmekre, vagy akár az előző részekre is, ami szintén hoz magával néhány poént, összességében tehát van nafta a dumában, valamint ahogy feljebb írtam, a látványban is.

A megváltozott, fiatalított csapat viszont nem jó pontja a Feloldozhatók harmadik részének, remélhetőleg a következő epizódban újra a kétajtós szekrények fognak végig kaszabolni. És remélem, a 16-os karika is visszatér.

The Expendables - A feláldozhatók 3. előzetes

 

The Expendables - A feláldozhatók 3. / The Expendables 3 (2014)

  • Műfaj: Akció
  • Hazai premier: 2014. augusztus 28.
  • Rendezte: Patrick Hughes
  • Hossz: 126 perc
  • 2014-08-29 15:30:00 https://www.gamechannel.hu/pictures/cinemachannel/the_expendables__a_felaldozhatok_3_1.jpg
  • Szereplők: Sylvester Stallone, Jason Statham, Jet Li, Antonio Banderas, Wesley Snipes, Mel Gibson, Dolph Lundgren, Harrison Ford, Arnold Schwarzenegger, Kelsey Grammer, Kellan Lutz, Victor Ortiz, Terry Crews, Ronda Rousey
  • Forgatókönyv: Sylvester Stallone
  • Operatőr: Peter Menzies Jr.
  • Vágó: Sean Albertson
  • Zene: Brian Tyler
Patrick Hughes 126 Brian Tyler 2014-08-29 15:30:00 https://www.gamechannel.hu/pictures/cinemachannel/the_expendables__a_felaldozhatok_3_1.jpg
17 hozzászólás

sutiszorny19

9 éve, 7 hónapja és 12 napja

Nekem nagyon tetszett főleg ,hogy a Terminátor akarom mondani Arnold Schwarzenegger szivarja sohasem fogy el. Egyetlen hibája talán az ,hogy nincs benne Chuk Norris mint a 2. részben.

válasz erre

jezzahun

10 éve, 5 hónapja és 8 napja

Hát én a premier estéjén láttam a moziban... hát... nem dobtam tőle egy hátast.. voltak benne jó poénok,meg részek,de a közepe nekem unalmas volt.. az eleje és a vége volt a jó.. szerintem... egyszer megnézhető film... számomra

válasz erre

mnorbi

10 éve, 5 hónapja és 15 napja

Ezeken a színészeken nőttem fel! Az első két rész is nagyon tetszett, ezt is meg fogom nézni! Azt én is nagyon sajnálom, hogy csak 12-es lett, de remélem a poénok kárpótolnak majd érte! mosolygó smiley

válasz erre

angol26

10 éve, 5 hónapja és 17 napja

szerintem már elég volt az Action Movie Oldboysból a következő pár száz évre.

válasz erre

gokuvsvegita

10 éve, 5 hónapja és 17 napja

csirkee írta:
Én ennél egy kicsit többet vártam a filmtől. Elment, meg minden, de...12-es lett. Ezzel annyi is volt a filmnek.
Egyedül Banderas alakítása tetszett.
12-es karika lett??? Na ez meglepő, még nem olvastam el a cikke,de ezen már ki is akadtam!

válasz erre

csirkee

10 éve, 5 hónapja és 17 napja

Én ennél egy kicsit többet vártam a filmtől. Elment, meg minden, de...12-es lett. Ezzel annyi is volt a filmnek.
Egyedül Banderas alakítása tetszett.

válasz erre

kpal

10 éve, 5 hónapja és 17 napja

olyan rész kéne amiben mindenki szerepel aki az előzőekben .

válasz erre

marco

10 éve, 5 hónapja és 17 napja

5t3v3nk3 írta:
Mass effect Logó megvolt srácok? röhögő smiley Nagy nagy élmény volt mikor észrevettem..röhögő smiley
Vannak utalások dögivel, sok mindenre. mosolygó smiley

válasz erre

[Tiltott felhasználó!]

10 éve, 5 hónapja és 17 napja

[Tiltott felhasználó!]

DNS

10 éve, 5 hónapja és 18 napja

Hát ja, ezzel a 12-es korhatárral alighanem ki is herélték a szériát. Hihetetlen, hogy ma már egy ilyen mozinál sem képesek megtartani legalább a 16-os besorolást...

Amúgy én is úgy tudtam, hogy ezzel vége, de úgy tűnik, mégis előkészületben van a negyedik rész. Mondjuk én nem bánom, de ha ezen az úton haladnak tovább, akkor jobb, ha inkább hozzá sem kezdeneknyelvnyújtó smiley

válasz erre

totyak

10 éve, 5 hónapja és 19 napja

Ettől a résztől sem várok többet, vagy kevesebbet, mint az előzőektől. Azokon is kellemesen lehetett szórakozni, lekötötte az embert. Annyira engem nem érdekel, hogy most a fiatalságot is belecsempészték a filmbe. Következő rész? Nem úgy volt, hogy ez a vége?

válasz erre

WillThaWheel

10 éve, 5 hónapja és 19 napja

Kíváncsi vagyok erre a részre is, az előző kettőt imádtam. Ezeket az új fiúkat meg én is furcsálltam a castban, már az elején...röhögő smiley

válasz erre
12a(z) 2 -ből
 
legutóbbi hozzászólások
 
Gargameth profiljaKisember001 profiljamarco profiljaBotyi profilja