Testcsere filmkritika

2011. november 23.
76.6201
Advertisement
Figyelem! Ez a cikk már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
DNS profilja, adatai
DNS
A fenti, igen frappáns egyszavas cím kivételesen azzal a tulajdonsággal rendelkezik, hogy ránézve azonnal meg tudjuk állapítani, miről szól a film, amit látni fogunk - vagy épp távolról elkerülünk, attól függően, mennyire vagyunk vevők az ilyesmire. Azok kedvéért azonban, akiknél esetleg nem esett volna le elsőre, mire utalhat a cím, elárulom, hogy két barát egy reggel arra ébred: a személyisége és minden belső tulajdonsága megmaradt, miközben mindkettőjük tudata átköltözött a másik testébe (tehát a tükörbe nézve nem a saját, hanem barátjuk arca köszön vissza). A Testcsere tehát tipikusan az a fajta vígjáték, melyen a nézők többsége kellemesen elröhögcsél, a kritikusok pedig jól lehúzzák - ami azért nem is véletlen, lévén hasonló témájú filmből már rengeteget láthattunk, melyek után valóban nehéz valami újat és meglepőt produkálni. Az Ünneprontók ünnepéért is felelős David Dobkin rendező és gárdája mégis megpróbálkozott a feladattal, s bár a végeredményt valóban nem nevezhetjük teljességgel szokványosnak, a tapasztaltabb nézők számára a filmben látott fordulatok már mind ismerősek lehetnek több különböző produkcióból.



Testcsere filmkritika - 2. kép

A két gyerekkori, jelenleg viszont már inkább csak alkalmi cimbora, Mitch Planko (Ryan Reynolds) és Dave Lockwood (Jason Bateman) egy görbe este alkalmával néhány üveg pia mellett önti ki a lelkét egymásnak. Megtudjuk, hogy Dave egy családos, éppen kinevezés előtt álló ügyvéd, aki sikerei ellenére felelősség- és stresszmentes életre vágyik, míg a playboy, igazi állás nélküli, félig még mindig gyerek Mitch inkább jól menő karriert, sikert és családot szeretne - vagy legalábbis ezt állítja egy sötétebb pillanatában. Az átmulatott éjszaka után a két férfi azt kívánja, bárcsak életet cserélhetnének, ami egy "kívánságteljesítő szökőkútnál" valóra is válik: másnap reggel mindketten a másik testében ébrednek. Természetesen annak rendje és módja szerint kétségbe is esnek, a korábbi állapotokat azonban nem sikerül visszaállítaniuk, ezért átmenetileg vállalják, hogy eljátsszák egymás szerepét. Ebből nyilván számtalan bonyodalom és vicces szituáció adódik, miközben magától értetődően mindkét férfiú rájön, hogy nem csupán a törpök, de a másik élete sem csak játék és mese.


Testcsere filmkritika - 3. kép

Miközben a Dave bőrében és szerepében tetszelgő Mitch kevés sikerrel próbál helytállni családapaként és ügyvédként barátja helyett, a csábos és belevaló asszisztensnő, Sabrina McArdle (Olivia Wilde) szinte ellenállhatatlan kísértést jelent számára. A házasélet és a feleségével, Jamie-vel (Leslie Mann) évek óta fennálló közös problémáiktól, valamint a mindennapi stressztől megszabaduló Dave pedig rájön, hogy Mitch látszólag gondtalan élete sem olyan vonzó: nem elég, hogy cimborája lakása leginkább egy disznóólhoz hasonlítható, alkalmi színészi munkája sem egy leányálom, a dögös és rendkívül rámenős Tatjána (Mircea Monroe) pedig egyenesen levakarhatatlan. A helyzetet még tovább bonyolítja Mitch elhidegült apjának feltűnése (Alan Arkin), valamint Dave ügyvédi irodájának egy japán céggel folyamatban lévő, több százmillió dolláros üzlete. A nehézségek és a női részről érkező csábítások ellenére ezért a két cimbora azon igyekszik, hogy mindketten visszakerüljenek saját testükbe, mielőtt még végképp tönkrevágják egymás életét. Hogy azonban a szokásos, sablonos befejezésen se essék csorba, a két cimbora végül olyannyira beleéli magát egymás szerepébe, hogy már igazán vissza sem akarják csinálni a dolgot - egészen addig, míg már túl nagy lesz a vágy, hogy visszakaphassák hiányzó életüket.

Testcsere filmkritika - 4. kép

Túlságosan sok meglepetésre tehát nem lehet számítani a történettel kapcsolatban, mint ahogy valóságalapja is felettébb megkérdőjelezhető. És itt elsősorban nem a test- illetőleg tudatcsere tudományosan abszolút megalapozatlan voltára és a fiktív alapszituáció nyilvánvaló képtelenségére kell gondolni, hanem az egyéb, alapvető részletekre, melyeknek ugyanúgy a helyükön kéne lenniük egy vígjáték, mint bármilyen más műfajú produkció esetében. Rögtön ott van például a két barát kívánsága, miszerint bárcsak cserélhetnének egymással, ami egyáltalán nem áll szilárd lábakon. Azt még inkább meg lehet érteni, hogy a saját bevallása szerint sokmindenről lemaradt Dave lazaságról és kötöttségektől mentes mindennapokról álmodozik, Mitch vágya azonban barátja rendezett élete után már jóval kevésbé hiteles vagy megalapozott, és ugyanúgy nehezen hisszük el Jason Bateman-nek a csere után, mint Ryan Reynolds-nak azelőtt. Ráadásul az alkotók nem csupán a bonyodalom előtt, de később a történet folyamán sem mindig kezelik konzekvens módon a főszereplők motivációit, és hiába játssza a két színész egymás szerepét többnyire a másik karakter jellegzetességeinek kidomborításával, a film végéhez közeledve néha olyannyira összekeverednek a szerepek, illetve Mitch és Dave saját tulajdonságai, hogy egy-egy pillanatra azt is elfelejtjük, ki kicsoda valójában.

Testcsere filmkritika - 5. kép

Habár Reynolds és Bateman nem alkotnak rossz párost, és minden erőlködés nélkül, helyenként improvizálva elökörködnek egymással, vagy adott esetben akár külön-külön is, mindez önmagában kevés az üdvösséghez. Természetesen a sztori kiagyalói is igyekeztek meglovagolni a faramuci alapszituációból fakadó helyzetkomikumot, amikor csak lehetett, ez azonban csak ritkán sikerült nekik igazán, mivel a dolognak túlontúl is csak egyetlen aspektusára koncentráltak. A Testcsere ugyanis nem véletlenül korhatáros, csak 16 éven felülieknek ajánlott vígjáték - a film effektíve nem más, mint a testcserés mozik és a korhatáros komédiák összeházasítása. A forgatókönyvet a Másnaposokért is felelős Jon Lucas és Scott Moore jegyzi, így hát nem csodálkozhatunk igazán a filmben található poénok túlnyomó részének "felnőttes" jellegén.


Testcsere filmkritika - 6. kép

A Testcsere humora rendre a szexualitással kapcsolatos tevékenységek és testrészek, illetve a kaki-pisi tárgyú poénok körül forog, melyek nemegyszer túllőnek a célon, s nevetségesből erősen áthajlanak kínosba vagy akár gusztustalanba. Már maga a kívánság is olyan, mesébe illőnek éppen nem nevezhető tevékenység közben hangzik el a két barát szájából, mint a csodatévő kútba való belevizelés, amit a hasonló felfogásban gyártott, szinte minden gátlástól mentes humor fokozása követ. Azt el kell ismerni, hogy helyenként valóban lehet nevetni a látottakon, a jóízlésű nézőknek azonban néha inkább sírni támad kedve egy-egy rosszul sikerült poén, erőltetett vagy feleslegesen vulgáris geg, képtelen és ízléstelenül abszurd szituáció vagy túlságosan sokat megmutató jelenet alkalmával.


Testcsere filmkritika - 7. kép

A film esetében alapvető különbség a Másnaposokhoz képest, hogy míg ott legalább az alapszituáció vicces és többé-kevésbé hihető volt, ahol a helyzet - vagyis az átmulatott éjszaka utáni amnéziás-fejfájós ébredés, majd az extrém kalandok sora - részben indokolta a gyerekfül számára káros kifejezések és egyéb szélsőséges megnyilvánulások használatát, addig a Testcsere teljességgel abszurd és elcsépelt felütése, illetve bonyodalmai már jóval kevésbé támasztják alá a gyakori káromkodások, az erősen szexuális töltetű nyelvezet és humor többnyire öncélú alkalmazását. Az rendben van, hogy a felnőttek a való életben igen gyakran káromkodnak, ugyanakkor sem egy embert, sem egy filmet nem az tesz igazán felnőtté, hogy szinte állandóan szabadosan, gátlások nélkül beszél és viselkedik. Amellett, hogy hiba lenne azt gondolni, hogy csak ilyenfajta "felnőtt humor" létezik, a dolog már nem is igazán életszerű.

Testcsere filmkritika - 8. kép

Ráadásul azon túl, hogy a meglehetősen elnagyolt és felületes forgatókönyv a történet kohéziója helyett leginkább csak az övön aluli vicceket erőlteti, illetőleg gyakran szembetűnő módon a nézők megdöbbentésére hajt, jobbára a már bejáratott sablonokból és klisékből építkezik. A hitelességi faktor - a helyzet abszurditásától eltekintve, pusztán a kényes szituáció révén keltett érzelmeket és drámát nézve - sem igazán magas, sőt tulajdonképpen egyáltalán nem az. Az alapvetően abszolút komolytalan film a végére - hollywoodi szokás szerint - újfent áthajlik drámába, ami a korábban látottak alapján igencsak súlytalan és antikatartikus befejezésbe torkollik. Persze hogy is lehetne másképp, hiszen a végkifejletet megelőző folyamatos ökörködés, illetőleg a felszínes drámai szál és a karakterábrázolás következetlenségei miatt gyakorlatilag képtelenség igazán együtt érezni a szereplőkkel - ennél már az sem lett volna sokkal rosszabb, ha az írók a történet végét is teljesen elpoénkodják.


Testcsere filmkritika - 9. kép

A semmihez sem igazán értő Mitch esetében például feltűnően kilóg a lóláb, amikor a visszacsere felmerülésekor arra hivatkozik, hogy Dave helyett rengeteg munkát fektetett egy projektbe - vajon milyen munkát, kérdezhetnénk, amikor valójában köze sincs az egész jogi témához? A történet másik sarokpontja Dave elhanyagolt felesége, Jamie lenne, akin végső soron lecsapódnak a testcserés mizéria negatív következményei. Annak ellenére azonban, hogy Leslie Mann jó színésznő, a két férfi között nem igazán találja a helyét ebben a félig drámainak, félig komikusnak szánt szerepben. Az ügyvédasszisztens Sabrina jóval könnyedebb figuráját életre keltő Olivia Wilde-dal kapcsolatban a legnagyobb pozitívum, hogy belevaló és dögös, a Dave kétéves ikreit és ötéves kislányát megszemélyesítő gyerekek pedig nagyon aranyosak - ezzel viszont nagyjából ki is fújt, amit el lehet mondani a további szereplőkről.

Testcsere filmkritika - 10. kép

Összegzésképpen nagyjából annyit állapíthatunk meg a Testcserével kapcsolatban, hogy határozottan beteg film, de legalább trendi - hogy ez mennyire jó vagy rossz, illetve mennyire értékes vagy kívánatos, azt mindenki döntse el saját magának. Annyi biztos, hogy egy abszolút feledhető, legfeljebb egyszernézős, olcsó kis korhatáros komédiáról van szó, mely közel két órás játékidejével bőven tovább tart a kelleténél. Amennyiben az volt az alkotók szándéka, hogy valamiféle új színt, netán új életet leheljenek a témába, a Testcsere nem nevezhető éppen sikersztorinak, mivel esetében egy már lerágott csont kis jóindulattal is csak középszerű újragondolásával van dolgunk. Elsősorban Ryan Reynolds, Jason Bateman és Olivia Wilde fanoknak - na és persze a "felnőtt humor" kedvelőinek - ajánlható.


Testcsere előzetes

 

Testcsere / The Change-Up (2011)

  • Műfaj: Vígjáték
  • Hazai premier: 2011. november 24.
  • Rendezte: David Dobkin
  • Hossz: 112 perc
  • 2011-11-23 18:00:00 https://www.gamechannel.hu/pictures/cinemachannel/testcsere_1.jpg
  • Szereplők: Ryan Reynolds, Jason Bateman, Olivia Wilde, Leslie Mann, Alan Arkin
  • Forgatókönyv: Jon Lucas, Scott Moore
  • Operatőr: Eric Alan Edwards
  • Vágó: Lee Haxall, Greg Hayden
  • Zene: John Debney
David Dobkin 112 John Debney 2011-11-23 18:00:00 https://www.gamechannel.hu/pictures/cinemachannel/testcsere_1.jpg
25 hozzászólás

juhaszandor

11 éve, 6 hónapja és 2 napja

A film nagy része jó volt, barátnős film röhögő smiley

válasz erre

sKim

13 éve, 17 napja

Jó film , de szerintem kicsit szerintem túl lőttek a célon (trágár szavak) terén. De amikor a terhes nővel akar sz**lni az valami marha nagy.. röhögő smiley

válasz erre

DoubleW

13 éve, 1 hónapja és 20 napja

Nagy filmmosolygó smileyNekem tetszet!

válasz erre

arcinoee

13 éve, 4 hónapja és 10 napja

Alcatraz írta:
Ezen rengeteget fogunk nevetni az biztos röhögő smiley
na majd kiderül röhögő smiley remélem télleg jó ^^

válasz erre

Aidon Assassin

13 éve, 4 hónapja és 10 napja

Á jó féle, jópofák a színészek is..legalább tudom mit kell megnéznem a vizsgaidőszak lezártával mosolygó smiley

válasz erre

Alcatraz

13 éve, 4 hónapja és 10 napja

Ezen rengeteget fogunk nevetni az biztos röhögő smiley

válasz erre

Vendég

13 éve, 5 hónapja és 1 napja

Jó az a szőke csaj.mosolygó smiley

válasz erre

DNS

13 éve, 5 hónapja és 1 napja

Vendég írta:
Fikázhatjátok, engem azért érdekel... Jason Bateman tök jó színész szerintem.
Senki sem állította, hogy rossz színész, viszont akkora gázsiért nem is olyan nehéz fanszőrzet-mutogatásra és hasonlókra pazarolnia a tehetségét...

válasz erre

Vendég

13 éve, 5 hónapja és 1 napja

Fikázhatjátok, engem azért érdekel... Jason Bateman tök jó színész szerintem.

válasz erre

Cpt_Nihil

13 éve, 5 hónapja és 1 napja

Kekmedve írta:
Dupla testcsere, 2 barát arra ébred, hogy helyet cseréltek, és még1x, tehát mindenki önmaga... vajon most mihez kezdenek?menő smiley
"Úristen! Én ÉN lettem! meglepett smiley "

válasz erre

Kekmedve

13 éve, 5 hónapja és 1 napja

Dupla testcsere, 2 barát arra ébred, hogy helyet cseréltek, és még1x, tehát mindenki önmaga... vajon most mihez kezdenek?menő smiley

válasz erre

Henker

13 éve, 5 hónapja és 1 napja

Most kitaláltad Batman, de legközelebb nem lesz ekkora szerencséd! röhögő smiley

válasz erre
123a(z) 3 -ből
 

kapcsolódó hírek, cikkek

Kokainmedve

Kokainmedve

Aki bújt

Aki bújt

Dermesztő hajsza

Dermesztő hajsza

legutóbbi hozzászólások
 
rDAVE profiljamarco profilja