Terminátor: Genisys filmkritika

2015. július 02.
70.2901
Figyelem! Ez a cikk már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
DNS profilja, adatai
DNS
A Genisys az ötödik fejezet a Terminátor filmszériában, s a történet folytatása mellett egyfajta rebootként, egy új trilógia első felvonásaként is szolgál. Az alkotók nem titkolt szándéka volt, hogy a két legsikeresebb epizód, a még James Cameron által készített első (A halálosztó) és második (Az ítélet napja) rész nyomdokaiba lépjen, mely mind a cselekményben és az egyes karakterek kiválasztásában, mind az alkalmazott vizuális eszközökben, illetve a látványtervezésben egyaránt tetten érhető.


Az első két rész megidézésére való törekvés természetesen érthető, hiszen mindmáig ezek a rajongók és a kritikusok által legkedveltebb, valamint anyagilag is a legsikeresebb képviselői a franshise-nak, míg a más alkotók részvételével tető alá hozott folytatásokat - különösképp a korábbi hangvételtől és idősíktól alaposan elrugaszkodott Megváltást - jóval több kritika érte.

Mindez abból a szempontból nem is csoda, hogy a széria minden egyes epizóddal egyre inkább önmaga paródiájára kezdett hasonlítani, ami ugyan csak A gépek lázadása esetében vált nyilvánvalóvá, ám már Az ítélet napja is bőven tartalmazott erre utaló elemeket a jó és a rossz terminátorral, valamint a nem egyszer a könnyed hangvételt erőltető narratívával.

A Genisys sztorija felettébb ismerős felállással szembesít bennünket, lévén John Connor (Jason Clarke) a jövőt uraló gépekkel szembeni emberi ellenállás vezére visszaküldi Kyle Reese őrmestert (Jai Courtney) 1984-be, hogy megvédje anyját, Sarah Connort (Emilia Clarke), s ezáltal biztosítsa saját és az emberiség jövőjét.

Egy előre nem látott esemény azonban megtöri az idővonalat, miáltal a fiatal katona a múlt egy új, ismeretlen verziójában találja magát. Amellett, hogy váratlan segítőtársakra talál - köztük az Őrzőre (Arnold Schwarzenegger), egy amolyan jóindulatú "veterán terminátorra" -, veszélyes ellenségekbe ütközik, és immár az eredeti küldetés is jóval bonyolultabbá válik: helyre kell állítani a félresiklott jövőt...

Terminátor papa (Arnold Schwarzenegger) ezúttal is a hősökre vigyáz

Terminátor papa (Arnold Schwarzenegger) ezúttal is a hősökre vigyáz


A fenti cselekmény nagy vonalakban való ismeretében joggal tarthattunk tehát attól - pláne az előzetesek és a Genisysről idejekorán napvilágot látott információk birtokában -, hogy a film ugyanolyan vagy még kényszeredettebb változata lesz a korábbi folyatásoknak, melybe az alkotók mindent és mindenkit belezsúfoltak a Terminátor-univerzumból, akit és amit csak lehetett az első két részből. Ráadásul a trailerekben a váratlan(nak szánt) fordulatok lényegét rögtön el is lőtték, hogy még azon se lepődhessünk meg vagy mosolyoghassunk igazán, amin lehetne...

Ugyanakkor biztató jelként szolgált, hogy közvetlenül a premier előtt maga James Cameron vette védelmébe a Genisyst, mondván az újabbak közül ez az epizód a leghűbb az általa készített filmekhez, melyet ezért ő a franchise hivatalos folytatásának tekint, és minden rajongónak bátran ajánlja, hogy menjen el rá a moziba.

John Connor (Jason Clarke) rendíthetetlenül küzd a gépek uralma ellen

John Connor (Jason Clarke) rendíthetetlenül küzd a gépek uralma ellen


Tény, hogy Alan Taylor rendező és stábja mindenáron igyekezett megidézni a nagy elődök szellemét, ezt azonban a kellő körültekintés és kreativitás hiányában tették, miáltal az eredmény is enyhén szólva felemásra sikeredett.

A forgatókönyv erőteljesen a nosztalgiára épít, a filmiparban mérföldkőnek számító első két részt azonban legfeljebb nyomokban tudják megidézni, azok hangulatát viszont már nem sikerül visszaadniuk az alkotóknak. Ehelyett gyakoriak a kínos párbeszédek és a félresikerült egysorosok, melyek anno annyira ütősek és jellegzetesek voltak, hogy még ma is emlékszünk rájuk.

Virág helyett mackó, de a lényeg ugyanaz

Virág helyett mackó, de a lényeg ugyanaz


Több, mint két évtized távlatából nézve megállapíthatjuk, hogy míg az 1984-es A halálosztó egy korszakalkotó sci-fi és kőkemény thriller volt, addig a második epizód szinte teljességgel elment a puszta akciófilmek irányába, azok közül is időnként a vígjátékok határait súrolva.

Annak ellenére, hogy a T2 bemutatását követően igazi kultfilmmé és az akciómozik között egyfajta etalonná nőtte ki magát, teret adott a már valóban teljesen felesleges harmadik rész előtt, hogy azután végleg vakvágányra kerüljön a franchise, melynek állott posványában fuldokol a Genisys is.

Kyle Reese (Jai Courtney) önként utazik vissza az időben, hogy megállítsa a Halálosztót

Kyle Reese (Jai Courtney) önként utazik vissza az időben, hogy megállítsa a Halálosztót


Az idősíkokkal való machináció zavaros és logikátlan, a narratíván gyakran érződik a kényszeredett túlbonyolítottság annak érdekében, hogy valami újat vigyenek a sztoriba, az erőltetett központi fordulópontot is beleértve. A cselekmény különböző években játszódik - itt is a régi és az új keveredése a jellemző, melyben a friss sztorielem a Genisys nevű rendszer, aminek természetesen a Skynethez is közvetlen köze van.

Azonban talán még a keszekusza, több sebből vérző történetnél is nagyobb baj, hogy a karakterek erőtlensége és a már sokadjára látott gyilkológépek iránti megszokás miatt túlságosan még az akciójelenetek alatt sem tudunk izgulni értük.

A folyékony fémből álló T-1000 (Byung-hun Lee) is bekapcsolódik a mókába

A folyékony fémből álló T-1000 (Byung-hun Lee) is bekapcsolódik a mókába


Az ötlet, hogy ezúttal Kyle Reese-t tették a cselekmény narrátorává, merész és figyelemreméltó húzás, ámde hasztalannak bizonyul, lévén az egyes szereplők egész egyszerűen működésképtelenek. Jai Courtney sztárolása mindmáig rejtély, mivel színészileg szinte semmit sem tud felmutatni, s ezáltal még csak részben sem képes reprodukálni Michael Biehn szenvedélyes és hiteles alakítását.

Emilia Clarke legfeljebb külsőségekben hasonlít Linda Hamiltonra, a sorsával szembesült Sarah Connor megszállottságát azonban ugyanúgy nem sikerül visszaadnia, mint ahogy Courtney-nak Reese hasonlóan motivált karakterét és karizmáját, ily módon a két szereplő közötti gyengéd kapcsolat (újra)felépítése is esetlenné és hiteltelenné válik.

Reese és Sarah Connor (Emilia Clarke) sokat vitatkozik, de hogy ebből hogy lesz szerelem...

Reese és Sarah Connor (Emilia Clarke) sokat vitatkozik, de hogy ebből hogy lesz szerelem...


A Genisysben Jason Clarke tehetsége sem kerülhetett kiaknázásra, mert hiába kiváló színész, ő sem tud igazán mit kezdeni John Connor felemásra sikeredett figurájával. A produkció Schwarzenegger imázsát sem igen öregbíti: a veterán akciósztár inkább önmaga önlejáratásában jeleskedik azzal, hogy kétségbeesetten próbál korábbi sikereibe kapaszkodni, miközben talán ideje volna belátni, hogy eljárt már felette az idő.

A számítógépes trükkmesterek számára természetesen ez sem jelentett akadályt, lévén még a fiatal Schwarzi által alakított terminátort is hihetően újraalkották. A látvány egyébként is igencsak meggyőző, és a rajongók közül bizonyára sokan értékelik majd, hogy újfent betekintést nyerhetünk a Terminátor-univerzum mindeddig rejtett, legfeljebb elbeszélés alapján ismert momentumaiba, 2029-től kezdve 1984-en keresztül a mindeddig még nem látott 2017-es eseményekig. A 3D-vel kapcsolatban újfent leszögezhető, hogy teljesen felesleges vizuális elem, míg az IMAX nyújthat némi bónuszt az akciójelenetek során.

A terminátor újfent visszatér

A terminátor újfent visszatér


Összességében azonban kijelenthető, hogy - mint Hollywoodban oly gyakran megesik mostanában - a Terminátor: Genisys abszolút felesleges folytatás, mely sajnos nem lett méltó a dicső kezdetekhez, és alighanem az új trilógia következő két epizódjára is hasonló sors vár majd.

Azok számára, akik mozizás közben ki tudják kapcsolni az agyukat, és képesek elvonatkoztatni a korábbiaktól, akár még kellemes kikapcsolódást is nyújthat a film a látványos helyszínek és akciók révén, túl sokat azonban semmiképp sem szabad várni tőle.

Terminátor: Genisys előzetes

 

Terminátor: Genisys filmkritika / Terminator Genisys (2015)

  • Műfaj: sci-fi, akció
  • Hazai premier: 2015. július 02.
  • Rendezte: Alan Taylor
  • Hossz: 126 perc
  • Szereplők: Arnold Schwarzenegger, Jason Clarke, Emilia Clarke, Jai Courtney, J.K. Simmons, Byung-hun Lee
  • Forgatókönyv: Laeta Kalogridis, Patrick Lussier
  • Operatőr: Kramer Morgenthau
  • Vágó: Roger Barton
  • Zene: Lorne Balfe
18 hozzászólás

marco

4 éve, 7 hónapja és 26 napja

Végre eljutottam oda hogy megnéztem. Nem csalódtam, sőt határozottan tetszett, igaz Terminator rajongó vagyok, bár a harmadik rész valami katasztrófa volt, az nem jött be de az összes többi - köztük ez is - nagyon.

Tetszett az időben ugrálás és a rengeteg utalás.

válasz erre

ColeCollins

4 éve, 9 hónapja és 14 napja

Ez a film egy katasztrófa! T-3000-es? Na mennek a....

válasz erre

rDAVE

5 éve, 1 hónapja és 12 napja

Megnéztem... Olyan, mint az átlag mai filmek, viszont semmi több. A végére pedig kifejezetten unatkoztam már. Az öreg egy-két poénja tetszett és a látvány is, de ennyi.

válasz erre

angol26

5 éve, 4 hónapja és 27 napja

csirkee írta:
Na ez az amit nem fogok megnézni. Utálom a terminátorokat.
Csak arra vigyázz, nehogy ők legyenek így veled!

válasz erre

Marduk

5 éve, 5 hónapja és 8 napja

csirkee írta:
Na ez az amit nem fogok megnézni. Utálom a terminátorokat.
Én megnéztem a filmeket a 3. részig, és nekem se tetszett. Nekem eléggé unalmas.

válasz erre

csirkee

5 éve, 5 hónapja és 8 napja

Na ez az amit nem fogok megnézni. Utálom a terminátorokat.

válasz erre

movi

5 éve, 5 hónapja és 9 napja

Filmmel kapcsolatban sosem adtam senkinek a véleményére! Megnézem, és magam is el tudom dönteni, hogy tettszik-e vagy sem! Sok jó film kimaradt volna, ha a fanyalgókra hallgatok!
Ezt is meg fogom nézni...

válasz erre

kpal

5 éve, 5 hónapja és 10 napja

teglasdavid írta:
Meg akarom nézni de szerintem nem lesz olyan jó mint a régiek!
Már trailer is éröltett hangulatú .

válasz erre

kpal

5 éve, 5 hónapja és 10 napja

1000feri írta:
Mindenki leszólja...mindenki megnézi
1x muszáj mert mindenki jobbat várni ,de egy ilyen bemutató után már nem olyan nagy várakozással ül le megnézni az illető.

válasz erre

teglasdavid

5 éve, 5 hónapja és 10 napja

Meg akarom nézni de szerintem nem lesz olyan jó mint a régiek!

válasz erre

1000feri

5 éve, 5 hónapja és 10 napja

Mindenki leszólja...mindenki megnézi

válasz erre

kpal

5 éve, 5 hónapja és 11 napja

Ez is tucat film lett pedig azt hittem végre a T2 után jön egy igazi folytatás azzal a hangulattal kb.
Nekem is az első két rész ami kedvenc és még ma is megnézem úgy, hogy leköt az utolsó percig. De legeslegjobban a T2 ami még ha egy hajszálnyival de még jobb mint az egy. T2 megvettem anno Rendezői változatban (10eFt-ért) ,amit ugye a Tv sose ad le .


Cameron készbe venné és ő csinálna egy igazi folytatást Linda Hamilton,
Edward Furlong .

válasz erre
12a(z) 2 -ből

kapcsolódó hírek, cikkek

Nincsenek kapcsolódó cikkek.

 
legutóbbi hozzászólások
 

Itt is rontjuk a levegőt

Sándorkolbász profiljagery1113 profiljarDAVE profiljamarco profilja