Terminátor 3 - A Gépek lázadása filmkritika

2003. augusztus 28.
74.1611
Advertisement
Figyelem! Ez a cikk már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
Szoron profilja, adatai
Szoron
Sokan várták a Terminator filmek harmadik részét. Hát végül csak elkészült. Ha fél év múlva készült volna el, akkor a főszereplő nem színész hanem politikus lett volna. De hát ez most mellékes. A lényeg, hogy itt a film, és úgy tűnik – legalább is nekem -, hogy nem sikerült rosszra. A mostani elvárásoknak megfelelően igen sok számítógépes effektus jelenik meg a filmben. Emellett viszont egy kicsit elhalványodik a forgatókönyv esetleges pozitívumai.

Aki még nem hallott a Terminátor című filmekről az biztos nem erről a világról való, vagy legalábbis nem olyan népcsoporthoz tartozik, akik ismerik a TV, vagy legalább a film fogalmát. Arnold Schwarchenegger ezzel a filmmel – és persze a Conan filmeket sem tanácsos kihagyni ebből a listából -, lett híres Holly Woodban és az egész világon.


Terminátor 3 - A Gépek lázadása filmkritika - 2. kép

A film alapötlete – mondhatni – briliáns. Még az első rész megjelenése után 19 évvel is igencsak elgondolkodtató, hogy mi van ha túlzottan a fejünkre nőnek a gépek, vagyis szinte mindet velük végeztetünk. Mi van ha elvesztjük az irányítást felettük és valahogy ellenünk fordulnak. (A témában jártassak, persze csak nevetnek a dolgon. Hiszen igen nagy programozói hiba kell ahhoz, hogy olyan védelmi rendszert tervezzenek és üzemeljenek be, melyet ne lehessen leállítani.) Erre a Terminátor film készítői is rájöttek. Így esett a választás a vírusokra. Hiszen manapság a legveszélyesebb dologok az kibertérben a vírusok. Ezek a programok, rendszereket fertőznek, meg és olyan folyamatokat váltanak ki, melyek károsak lehetnek direkt vagy indirekt módon. Vagyis tételezzük fel, hogy van egy szuperbiztos védelmi rendszereket irányító program, melyet valahogy megfertőz egy vírus. Következmények – a legrosszabb esetben – végzetesek lehetnek.


Terminátor 3 - A Gépek lázadása filmkritika - 3. kép

Természetesen, nem kell most mindenkinek kikapcsolni a gépét, vagy legalábbis felmondania minden kapcsolatát az internettel, de jó ha részen van az ember és nem hisz abban, hogy nála erősebb létforma. A gépek. Képzelj el egy világot, ahol örök sötétség van, és ahol gépek irányítják az emberek életét. Képzeld el, hogy te vagy az egyetlen, aki megakadályozhatja ennek a világnak a megszületését. (John Connor)
A törénet.
Sajnos, mások véleményt meghallgatva kissé kételyek fogtak el. Ugyanis mások szerint a filmből csak a forgatókönyv hiányzott. Vagyis nagyon szép és látványos volt az egész, viszont ezen kívül semmi több. Semmi drámai szál, vagy hasonló, melytől maradandóbb élményt nyújthatott volna a film. Ezzel szemben nekem valahogy más a véleményem. Való igaz, hogy nincs benne semmi shakespearei mondanivaló, történet. De talán egy ilyen filmben ez nem is nagy hiány. Hiszen akik látták az első két részt, és tetszett nekik, azok nem is várnak mást, minthogy fémlények és emberekkel csapjanak össze, annak érdekében, hogy csak egy maradjon. (vagy ez más? ).


Terminátor 3 - A Gépek lázadása filmkritika - 4. kép

Időben a harmadik rész, jó pár évvel a második rész után játszódik. John Connor már felnőtt fiatalember, akit a múltja megváltoztatott. Nem tud beilleszkedni a társadalomba. Örökös rémálmok gyötrik és folyton menekül minden elöl.
Egy bélvárosi utca kirakatában, éjjel, megjelenik egy nem épp túlöltözött igen vonzó nő. (Természetesen ő lesz most a gonosz). Gyorsan feltalálja magát és mint egy gép (olyan hatékonyan) rögtön elkezdi feladatának felgöngyölítését. Meg kell ölnie tíz egynéhány embert (ezek szerint John már nem is fontos?)
Egy másik – ugyancsak elhagyatott – területen, ugyanolyan villódzások közepette, megjelenik egy izmos fickó. Természetesen a régről ismert Terminátor. Az ezt követő jelenet egy kissé rendhagyó. Ugyebár meztelen barátunknak ruhát kell szerezni. Egy sztriptíz-bárban éppen nőnap van. Vagyis férfisztriptíz van a színpadon. Egy mókás jelentet az elengedhetetlen napszemüveggel és megy minden tovább. Az rossz Terminátor innentől - Tx modell -, sorra keresi fel azokat, akiket a programja célpontnak megjelölt. Az áldozatok, John Connor legjobb emberei a háború során. Mivel John nem hagy semmilyen nyomot maga után, így a gépek nem tudták bemérni, hol is lehet, így csak azokra tudnak vadászni, akiknek a megvan tartózkodási helyük.


Terminátor 3 - A Gépek lázadása filmkritika - 5. kép

John, ez idő alatt összefut Kate Brewster-rel, akiről idő közben kiderül, hogy John jobb keze lesz a harcos során és emellett a felesége is.
Természetesen találkozásuk után pár pillanattal, megjelenik bájos Tx-ünk, aki már majdnem végez célpontjaival, mikor T101-esünk bele paszírozza egy ház falába.
Innentől pedig kezdetét veszi a hajsza.
Kiderül, hogy ha a második részben nem jön vissza a két gép az időből, Kate is John már talán rég együtt járnak. Majd megtudjuk, hogy a SkyNet mint cég megsemmisült, de a hadsereg új – béta állapotú - biztonsági programjának neve is SkyNet. Megtudjuk, hogy az Interneten egy nagyon gyorsan terjedő kártékony vírus garázdálkodik. Ez, már szinte minden rendszerbe behatolt, és közel áll ahhoz, hogy minden fontosabb rendszert is megfertőzzön. Nincs más lehetőség be kell indítani a SkyNetet. Sajnos a vírus versus SkyNet partiből úgy tűnik a vírus győzött és a rendszer egy pillanatnyi kihagyás után átvette a teljes irányítást. Vagyis a háború elkezdődött. A végkifejletet inkább a vászon előtt élvezzétek végig?


Terminátor 3 - A Gépek lázadása filmkritika - 6. kép

A filmben rengeteg számítógépes effektus jelenik meg. Ezeket több cég animátorai készítették el. Köztük volt a magyar Digic Picture is. Tíz animátor készített el a film bizonyos jeleneteinek finomhangolását. Ezek olyan precíziós munkák, melyek nagy odafigyelés kíván meg. A munkálatok irányítását Marinov Gábor végezte. Ő koordinálta az animátorok munkáit és rajta keresztül kerültek ki a kész anyagok Amerikában. Ezek az adatok DVD méretű videók voltak, melyeket Interneten továbbítottak. Ezek irányítása, pedig Rabb Alex feladata volt. A fejlesztést Intel architektúrájú Windows NT-s képeken történt. A fejlesztő környezet az a Maya volt amivel a legtöbb Holly woody filmet készítik. A magyar csapat összesen három-négy hónapot töltött fejlesztéssel és a végeredmény, összesen három perc szemet gyönyörködtető jelenetrészletek.
A két fiatalemberrel volt szerencsém elbeszélgetni, így az előbb leírtakat tőlük sikerült megtudnom.

Pozitívumok:
A film az elvárásoknak megfelelően jól sikerült. Az animációk mind-mind emelték a film színvonalát és a story is kellemesen simult az előző részekhez.

Negatívumok:
Személy szerint nekem nem volt semmi gondom a filmmel, ellenben mások véleménye szerint csak a forgatókönyv hiányzott a filmből.

Ezt persze majd a nézők dönthetik el akik elmennek és megnézik a filmet. Az biztos, hogy a reklám és az előző két rész sikere megdobja a T3 nézettségét. Kíváncsian várom, hogy maga film mire képes.

Terminátor 3 - A Gépek lázadása
Nemzetiség: Amerikai
Jellemző: Sci-fi, Akció
Hossz: 109 perc
Készült: 2003
Premier: 2003. augusztus 21.
Forgalmazza: Intercom

Eredeti cím: Terminator 3: Rise of the Machines
Rendező: Jonathan Mostow
Szereplők: ARNOLD SCHWARZENEGGER, Nick Stahl, Claire Danes, David Andrews, Kristanna Loken
Fényképezte: Don Burgess
Díszlet: April Ferry
Írta: John Brancato, Michael Ferris
Producer: Andrew G. Vajna, Mario F. Kassar

És végül a magyar animátor csapat:


Terminátor 3 - A Gépek lázadása filmkritika - 9. kép

Visual Effects Supervisor
GÁBOR MARINOV

Visual Effects Producer
ALEX SANDOR RABB

Effects Coordinator
GYÖRGY HORVÁTH

Leading CG Artists
ANDRÁS TARSOLY
ISTVÁN ZORKOCZY
ATTILA SZIKLAI

CG Artists
DÁNIEL BUKOVEC
SÁNDOR MOLNÁR
IVÁN SAROSÁCZ
IMRE TÜSKE

Digital Paint Artists
ÁKOS HASZON
JÁNOS ORBÁN

További képek a filmből

Terminátor 3 - A Gépek lázadása filmkritika - 7. kép


Terminátor 3 - A Gépek lázadása filmkritika - 8. kép

 

Terminátor 3 - A Gépek lázadása / ()

  • Műfaj:
  • Hazai premier: nincs még időpont
  • Rendezte:
  • Hossz: 0 perc
  • 2003-08-28 18:27:00 https://www.gamechannel.hu/movie_channel/pictures/030828nm0101.jpg
  • Szereplők:
  • Forgatókönyv:
  • Operatőr:
  • Vágó:
  • Zene:
  • IMDb:
  • Gyártó:
  • Forgalmazó:
  • Honlap:
0 2003-08-28 18:27:00 https://www.gamechannel.hu/movie_channel/pictures/030828nm0101.jpg
3 hozzászólás

fnx

9 éve, 9 hónapja és 22 napja

A mai napig hatalmas film. Arnold a legjobb!

válasz erre

Vendég

17 éve, 5 hónapja és 23 napja

háááááááááááááááááááát!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!44
meglepődött smileymeglepődött smileymeglepődött smiley

válasz erre

Vendég

22 éve, 4 hónapja és 9 napja

Személy szerint én csak azért néztem meg ezt a filmet, mert az elsö 2 jo volt, de eeez..... Terminator rajongoknak nem ajanlom! A történet szinte egyezik az elözö részével: Visszajön 1 robot (miért nem többet?... csak, hogy fokozzuk , hogy elpusztitsa John Connort (eddig egyezik), csak persze mar uruggyel, es mas kulsövel 1 jo nö személyében. Aztán visszaküldték az emberek is 1 gépet (Shwarzit), aki persze megvédi. Csak nekem van Dejavu-m????? by Diego

válasz erre
 
legutóbbi hozzászólások
 
marco profiljaBotyi profiljaKisember001 profiljaManiac profilja