Távozz tőlem, Sátán! filmkritika

2014. július 09.
73.6121
Figyelem! Ez a cikk már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
DNS profilja, adatai
DNS
A kalandfilmekben és krimikben igencsak sikeres producer, Jerry Bruckheimer (Top Gun, Armageddon, A Karib-tenger kalózai, A nemzet aranya, CSI) úgy döntött, a gyakran természetfeletti thrillerekként aposztrofált horrorfilmek terén is leteszi névjegyét, és hathatós támogatásával segített valóra váltani a fiatal író-rendező Scott Derrickson (Ördögűzés Emily Rose üdvéért, Amikor megállt a Föld, Sinister) elképzelését eme sajátos, ámbár forradalmi újdonságoktól mentes produkcióban. Az utóbbi időben kevés hasonló alkotást láthattunk a témában, és azok sem vertek fel különösebb port maguk után - ezekben leginkább az volt a közös, hogy általában az immár klasszikusnak tekintett Az ördögűzőre hajaztak, mely még ma is etalonnak számít.
Advertisement


A Távozz tőlem, Sátán! a mai kor követelményeihez igyekszik igazítani a téma tálalását, Az ördögűzőben látottakat elsősorban a Hetedik c. David Fincher mű egyes elemeivel vegyítve. Az egyezés legfőképp abban mutatkozik, hogy a főszereplők - legalábbis részben - ezúttal is zsaruk, és a cselekmény egyes részletei, a nyomasztó képi világ, a misztikus vagy természetfeletti jelenségek úgyszintén mutatnak némi hasonlóságot. Ellenben az ördögűzős filmek klasszikus összetevői itt is dominálnak: a démon által megszállt személyek mellett ugyanúgy jelen van a vallásában kételkedő kulcsszereplő, mint a gonosz üldözésében jártas egyházszolga, és tetőpontként persze magának az ördögűzésnek is tanúi lehetünk.

New York zsúfolt és a rendőrség szempontjából mindig eseménydús negyedében, Bronxban különös gyilkosságok és bűnesetek történnek gyors egymásutánban, felkeltve a már sokat látott, kemény nyomozó, Ralph Sarchie őrmester (Eric Bana) figyelmét. A furcsán viselkedő emberek, hátborzongató hangok, latin és más ősi nyelven íródott, rejtélyes feliratok és egyéb különös események egyre inkább hatalmukba kerítik hősünket, aki - miközben szintén sokat tapasztalt, a stresszt azonban sokkal lazábban kezelő, cinikus társával, Butlerrel (Joel McHale) az összefüggést keresi - fokozatosan elhanyagolja szeretett feleségével, Jennel (Olivia Munn) és tündéri kislányukkal való kapcsolatát.

Sarchie és Butler (Joel McHale) nem hisz a démoni megszállottságban

Sarchie és Butler (Joel McHale) nem hisz a démoni megszállottságban


A kegyetlen gyilkosságok és a személyét közvetlenül is érintő, megmagyarázhatatlan jelenségek miatt mind zaklatottabbá váló Sarchie végül elfogadja a renegát pap, Joe Mendoza (Édgar Ramírez) segítségét, aki igyekszik meggyőzni őt a démoni erők munkálkodásáról, valamint a nyomozó különleges képességeiről és kitüntetett szerepéről az ügyben. A természetfölötti létezését kétkedve fogadó, katolikus neveltetésű, ám vallását már lényegében nem gyakorló őrmester kénytelen szembesülni sötét múltjával és önnön hitével, hogy megállíthassa a gonoszt, mely időközben Sarchie aggódó családját is célba vette.

Ha a zsaru tanácstalan, a bőrdzsekis pap Mendoza (Édgar Ramírez) segít

Ha a zsaru tanácstalan, a bőrdzsekis pap Mendoza (Édgar Ramírez) segít


A horror és a paranormális thriller műfajának fentiekben vázolt, már számtalanszor látott kellékeiből összeállított cselekmény önmagában akár működhetne is, a kellő spiritusz azonban valahogy mindvégig hiányzik az alkotásból. Habár a színészek - egy-két gyengébb pillanatot leszámítva - többnyire színvonalas alakítást nyújtanak, igazán kiemelkedő momentumokat nemigen lehet említeni a filmben. A produkció részleges kudarca mindazonáltal nem annyira rajtuk múlt, hanem a forgatókönyvíró-rendező teljesítményén, ami már jóval több kívánnivalót hagy maga után.

Vajon miért hallok hangokat graffitiolvasás közben?

Vajon miért hallok hangokat graffitiolvasás közben?


Noha az igazi Ralph Sarchie által papírra vetett történetekből merítő Távozz tőlem, Sátán! állítólag valóban megtörtént események alapján készült, a film - egyébiránt fiktív - narratívája és a karakterábrázolás valahol mégis félresiklott, ami egyértelműen Scott Derrickson számlájára írható. Ezt egyrészt úgy kell érteni, hogy a jellemek felemás módon vagy hiányosan kerültek felépítésre - a protagonista rendőr vallásosságával, dilemmáival és motivációjával kapcsolatos részletek nem túlságosan meggyőzőek vagy kidolgozottak, a drogosból és szoknyapecérből lett pap sztorija pedig még annál is gyengébb lábakon áll, míg személyiségfejlődése az alig érzékelhető szinten mozog.

Rendhagyó papunk a dohányt és az alkoholt sem tagadja meg magától

Rendhagyó papunk a dohányt és az alkoholt sem tagadja meg magától


Ami pedig a cselekményt illeti, a forgatókönyv erősen az elődök által lefektetett sablonokból építkezik, azokat gyakran klisészerűen, valódi megalapozottság vagy érzelmi töltet nélkül illesztve egymáshoz. Az ördögűzőre visszautaló iraki eredet, a víziók, és a nyomozó személyes érintettsége, a kiválasztottság mind-mind újrahasznosított elemek, a Sarchie bűnös múltjáról szóló közhelyszerű történet pedig egyenesen hiteltelenül kerül felvezetésre. Hogy a zsaru és családja problémás kapcsolatának érzékeltetése mégsem fullad teljes kudarcba, az nagyrészt a bájos Olivia Munn sallangmentes, ugyanakkor határozott és empatikus alakításának köszönhető, közel a maximumot kihozva a többi főszereplőéhez képest jóval letisztultabb karakterből.

Sarchie és aggódó felesége, Jen (Olivia Munn) nehezen jut közös nevezőre

Sarchie és aggódó felesége, Jen (Olivia Munn) nehezen jut közös nevezőre


Azt azonban leszögezhetjük, hogy a közkedvelt zsarufilmek és a paranormális jelenségekkel ijesztgető horrorok elemeinek összekeverése valamint a valóban megtörtént események alapos felnagyítása és kiszínezése még nem elegendő a dicsőséghez, ha azok pusztán a klasszikusokat ismételgetik, illetve ha a már rengetegszer, legfeljebb más kontextusban látott, ez esetben azonban igencsak gyengén felépített történettel bíró karakterekre építenek.

S bár egyes jelenetek és a felturbózott effektek, az ijesztő hangzás- és a nyomasztó képi világ nagyon is hatásosak az átmeneti hangulatteremtésben, önmagukban nem képesek szerves egésszé, valóban félelmetes és megindító élménnyé kovácsolni a látottakat. Hiába a félelmetes éjszakai állatkerti kaland, mely akár még újszerű és izgalmas is lehetne, ha túlságosan rövid és nem elég merész hozzá, és az sem javít az összképen, hogy a befejezés meglehetősen sablonosra és ötlettelenre sikeredett.

Az Atya, a Fiú és a Szentlélek nevében...

Az Atya, a Fiú és a Szentlélek nevében...


Akár megtörtént eseményeken alapul, akár nem, a Távozz tőlem, Sátán! forgatókönyve egy vajmi kevés eredetiséget felmutató, összeollózott fércmű, a szintén Scott Derrickson nevéhez fűződő rendezés pedig nem több egy tisztességes iparosmunkánál. A produkciót - az effekteken kívül - csupán az alkalmi kikacsintások és egy-egy jól eltalált geg menti meg a teljes szürkeségtől, így sajnos újfent le kell mondanunk egy vérbeli, zsigerig hatoló horrorélményről. E középszerű alkotás láttán pedig leszögezhetjük, hogy a műfajáért nyilvánvalóan rajongó Derrickson bármennyire próbálkozott, összességében ezúttal sem tudott túllépni önmaga árnyékán.

Távozz tőlem, Sátán! előzetes

 

Távozz tőlem, Sátán! / Deliver Us from Evil (2014)

  • Műfaj: Horror
  • Hazai premier: 2014. július 10.
  • Rendezte: Scott Derrickson
  • Hossz: 118 perc
  • 2014-07-09 15:30:00 https://www.gamechannel.hu/pictures/cinemachannel/tavozz_tolem_satan_1.jpg
  • Szereplők: Eric Bana, Édgar Ramírez, Olivia Munn, Joel McHale, Sean Harris
  • Forgatókönyv: Scott Derrickson, Paul Harris Boardman
  • Operatőr: Scott Kevan
  • Vágó: Jason Hellmann
  • Zene: Christopher Young
Scott Derrickson 118 Christopher Young 2014-07-09 15:30:00 https://www.gamechannel.hu/pictures/cinemachannel/tavozz_tolem_satan_1.jpg
5 hozzászólás

kpal

10 éve, 6 hónapja és 11 napja

marco írta:
Ennek a trailerét sem nézem meg, mert a filmet meg fogom és mostanában bevett szokásom, hogy minimálisra szorítom az arcomba érkező képi ingert egy-egy filmről mielőtt beülök rá.

Imádom a horrort, a kedvenc témám a scifi mellett, úgyhogy bármennyire is fércmű, nekem látnom kell..röhögő smiley
"80 évek horrorfilmei ami kemény még kacsintó smileyröhögő smiley De ez is jónak ígérkezik.

válasz erre

marco

10 éve, 6 hónapja és 11 napja

Ennek a trailerét sem nézem meg, mert a filmet meg fogom és mostanában bevett szokásom, hogy minimálisra szorítom az arcomba érkező képi ingert egy-egy filmről mielőtt beülök rá.

Imádom a horrort, a kedvenc témám a scifi mellett, úgyhogy bármennyire is fércmű, nekem látnom kell..röhögő smiley

válasz erre

csirkee

10 éve, 6 hónapja és 12 napja

Erre nagyon kíváncsi leszek! Tuti durva lesz, szóval csak fénynél nézem majd meg! röhögő smiley

válasz erre

Vendég

10 éve, 6 hónapja és 12 napja

Minden horrort megnézek, rajongó vagyok. Ez még így is messze jobb az utóbbi évek átlagos felhozatalánál szerintem...mosolygó smiley

válasz erre

wegh

10 éve, 6 hónapja és 12 napja

A trailerből már ki lehetett találni a végeredményt. Már az elsőből világosan kiderült, hogy átlagos vagy rosszabb lesz sajnos. szomorú smiley

válasz erre
 
legutóbbi hozzászólások
 
marco profilja