Sziriana filmkritika

2006. február 18.
69.8171
Figyelem! Ez a cikk már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
Szoron profilja, adatai
Szoron
Nos igen. Az emberek igen nagy százaléka veszi igénybe az olaj adta kényelmi szolgáltatásokat. De vajon ennek hány százaléka van tisztában azzal, hogy milyen úton jut el a nyersolaj a kocsink tartájába? Hány ember gazdagszik meg tőle, hány ország részesül ennek bevételeiből és hány ember szenved, vagy akár hal meg ennek az üzletnek a következtében... Tény: Ha nincs olaj, nincs többé az a fajta civilizáció, amit eddig megszokhattunk. Ha pedig megszűnik a megszokott életvitel, akkor egyszerűen kialakul a Káosz.

/>
Sziriana filmkritika - 2. kép

Egy pillanatra talán játsszunk el a gondolattal, hogy megértsük a film mondanivalóját. Mi lenne, ha holnap, mikor felkelünk, eltűnne az összes olaj a földről. Reggel, mikor lemegyünk a kocsihoz, hogy bemenjünk a munkahelyünkre, a kocsi nem indulna. A tömegközlekedés csak egy része működne, de megbénulna, hiszen többszörösére nőne azok száma, akik igénybe akarnák venni ezeket. Reggel mikor lemegyünk kenyérért és miegymásért, üres polcok és a tegnapról megmaradt árukészlet fogadna minket, hiszen a szállítók nem tudtak semmilyen árut hozni. Senkit nem tudunk meglátogatni, aki nem a közelünkben él, mivel nincsenek repülők, amik fel tudnának szállni.


Sziriana filmkritika - 3. kép

Magyarul, nem tudunk dolgozni, nem tudnunk bevásárolni és el vagyunk vágva távolabb élő ismerőseinktől, rokonainktól. Bár, hogy ez megtörténjen, igen kicsi az esély, de előfordulhat, hogy drasztikusan lecsökken az olajutánpótlás, akár máról holnapra. Az olajipar minden pillanatban pengeélen táncol. A biztos utánpótlás érdekében az ebben az iparágban érintett emberek bármit megtennének. Akár a saját testvérüket is feláldozzák, annak érdekében, hogy ennek az iparágnak egy meghatározó pontjai lehessenek. Vagy akár életüket adják azért, hogy változtassanak a mára kialakult korrupcióval átszőtt pokoli rendszeren.
A film több szálon haladva mutatja be, mi történik az ezt az ipart irányítók asztalán és hogy miket kell kiállniuk a munkásoknak, akik akár éjt nappallá téve dolgoznak a betevőért és hogy az előbb említett asztalon mindig friss méregdrága virág díszelegjen.
Bár a film amennyire csak lehet megpróbál minél távolabb maradni a politikától, mégis egy két momentum, egykét megjegyzés végett nyugodtan tekinthetjük politikai kriminek. Hiszen, bár a politikát elviekben a politikus és a kormányfők irányítják, valójában más a helyzet. Mint mindig most is és itt is érvényes az a szabály: Akinek pénze van, az irányít! Bár túl egyszerűnek hangzik ez a mondat, minden szemszögből megvizsgálva a témát, mindig ehhez a mondathoz kötünk ki. Bár egyáltalán nem kapcsolódik a témához Isaac Asimov regényei, Az alapítvány és további könyvei, mégis valami érdekes kapcsolatot lehet felfedezni.


Sziriana filmkritika - 4. kép

Ki irányít? Aki a legerősebbnek látszik? Vagy az akitől mindenki tart? Esetleg egy harmadik fél, aki nem is mutatkozik, csak a háttérből figyel és ha kell lép egyet? A választ mi sosem fogjuk megtudni.
Mindössze egyben lehetünk biztosak. Míg alszunk éjszaka, mások döntenek a fejünk fölött, milyen reggelünk legyen, vagy hogy legyen e másnap reggelünk. Bár ez igen ledöbbentheti a naiv emberek többségét, mégis el kell fogadnunk a tényt, kis porszemek vagyunk. Még akkor is, ha sok pénzt, nagyon sok pénzt keresünk. Akik döntenek a fejünk fölött, már nem is pénz keresnek. Hiszen fölösleges. Ők már csak beruháznak, költenek, jól élnek és rettegnek attól, jön-e egy olyan hozzájuk hasonló, de pár szinttel a létrán lejjebb álló, aki esetleg szívesen kivenné a részét, és ezért bármit megtenne. Akár mások életére is törne...


Sziriana filmkritika - 5. kép

És itt merül fel egy fontos kérdés. Mi a jobb? Élni kis pontként és remélni hogy a létra tetején állók nem veszélyeztetik a kis pontok életét túlzottan, vagy nagy vadra hajtva esetlegesen nagyon komoly sikereket elérve (csak korrupciós úton lehet), felmászni a létra tetejére. Ekkor viszont az álmunk már nem lehet olyan nyugodt, mint azoké a naiv kis pontoké, akik maximum azért aggódnak, hogy másnap nem találnak semmi hibát munkájukban és barátainak tetszeni fog az előző nap vásárolt új ruha. Az eddig elírtak alapján a filmnek igen komoly mondanivalója van, ez varható volt, hiszen komoly témát boncolgatnak az alkotók. Magáról a filmről már nem is lehet ennyi mindent írni.


Sziriana filmkritika - 6. kép

Stephen Gaghan rendezte a filmet aki egyúttal a Traffic megalkotásában is részt vett. George Clooney játssza titkosszolgálat részéről megjelenő személyt. Jól dolgozik, de mint ilyenkor lenni szokott, az ő élete sem leányálom.
Matt Damon egy tanácsadót alakít, aki közel állt hozzá, hogy megfogja az Isten lábát, de egy tragédia lévén végül ez elmaradt.
Jeffrey Wright szintén az egyik cég emberét alakítja, aki még nincs hozzászokva a korrupcióhoz, de lassan be kell látnia, nélküle semmit nem lehet már elérni.
A film végén pedig rá kell jönnie a nézőnek, hogy lehet bármilyen szoros egy kötelék, legyen szó barátságról vagy testvériségről, végül úgyis a pénz szava dönt...

Sziriana
Nemzetiség: Amerikai
Jellemző: politikai krimi
Hossz: 126 perc
Készült: 2005
Premier: 2006 Február
Forgalmazza: Intercom

Eredeti cím: Syriana
Rendező: Stephen Gaghan
Szereplők: Kayvan Novak, George Clooney, Amr Waked, Jeffrey Wright, Matt Damon
Fényképezte: Robert Elswit
Díszlet: Sameer Bhardwaj
Írta: Robert Baer
Producer: Jennifer Fox, Georgia Kacandes
 

Sziriana / ()

  • Műfaj:
  • Hazai premier: nincs még időpont
  • Rendezte:
  • Hossz: 0 perc
  • 2006-02-18 19:30:00 https://www.gamechannel.hu/movie_channel/pictures/060218ga0101.jpg
  • Szereplők:
  • Forgatókönyv:
  • Operatőr:
  • Vágó:
  • Zene:
  • IMDb:
  • Gyártó:
  • Forgalmazó:
  • Honlap:
0 2006-02-18 19:30:00 https://www.gamechannel.hu/movie_channel/pictures/060218ga0101.jpg
nincs még hozzászólás

 
legutóbbi hozzászólások
 
marco profiljaXTomiX0029 profilja