Szenilla nyomában filmkritika

2016. június 16.
73.5711
Figyelem! Ez a cikk már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
DNS profilja, adatai
DNS
A Pixar Animation Studios 2003-as, Oscar-díjas alkotása, a Némó nyomában hamisítatlan családi mozi volt, mely kicsik és nagyok tetszését egyaránt elnyerte bájos karaktereinek és könnyed, mégis szívhez szóló narratívájának köszönhetően. Az animációs film 2012-es, 3D-s újrakiadása úgyszintén nagy sikernek bizonyult, lévén a trendivé vált megjelenítési formát nem csupán alibi vagy puszta divat szintjén, hanem a moziélményhez valóban szervesen hozzátéve alkalmazta.


Noha többnyire igaz, hogy minden film második része gyengébb az eredetinél, mivel az immár a Disney részeként működő Pixar-tól - tulajdonostól függetlenül - már megszokhattuk a következetesen magas minőséget, általában mind az animáció, mind pedig a történetmesélés terén, ezúttal egy jó folytatásban is joggal reménykedhettünk. Részben ezt meg is kapjuk, ennek ellenére óva intek bárkit attól, hogy a Némó nyomában-hoz hasonló színvonalat várjon a produkciótól.

A Szenilla nyomában lényegében a feledékeny doktorhal eredettörténetét tárja elénk, a kezdetektől fogva a Némó nyomában eseményei után következő konklúzióig. A filmben viszontlátjuk kedvenc bohóchalunkat és apukáját, Pizsit is, de már nem ők, illetve kettejük kapcsolata áll a középpontban, hanem Szenilla családja és otthonkeresése.

Miközben Szenilla régi emlékei fokozatosan visszatérnek, a korábban a Némót kereső Pizsihez hasonlóan ő is nagy utat jár be és számos kalandon megy keresztül a származása, illetve szülei titkához vezető úton. És persze új barátokra is szert tesz, akik segítik merész küldetésében - Sors, a cetcápa és Béni, a beluga támogatása mellett Hank, a nem hétköznapi polip lesz az, aki útikalauzként szolgál hősnőnk számára.

Némóval és a többi halonccal az iskolában

Némóval és a többi halonccal az iskolában


Ahogy azt a Pixar-tól már megszokhattuk, az animáció ezúttal is elsőrangú, a szereplők, illetve a tengeri és a szárazföldi díszletek egyaránt aprólékos részletességgel és gyönyörű színekkel lettek megalkotva. Külön plusz pont jár azért, hogy a filmben a különböző tárgyakon, épületeken szereplő feliratok egy az egyben magyarítva lettek (vagyis nem külön feliratozással, hanem az eredeti, angol szöveget helyettesítve). Maga a szinkron szerencsére újfent kiválóan sikerült, a hazai színészek mondhatni lubickolnak a rájuk bízott állatszerepekben.

A lenyűgöző, néhol majdhogynem fotorealisztikus látvány és az alapvetően bájos, elvétve túlbutított - inkább csak mennyiségileg túlzásba vitt - humor mellett a legnagyobb pozitívum azonban még mindig azon tény, hogy a film tele van szívvel-lélekkel. A történet kissé önismétlő ugyan, de képes elegendő újdonsággal szolgálni ahhoz, hogy szórakoztató legyen. Szenilla feledékenysége csupán minimálisan vált közhelyessé, a karakter azonban képes kellő jellemfejlődést felmutatni a cselekmény során.

Sors és Béni ugyan nem hal, de amit kell, mindent meghall

Sors és Béni ugyan nem hal, de amit kell, mindent meghall


Ugyanakkor kritikusi szemmel nem lehet nem észrevenni, hogy a narratíva színvonala valamelyest csökkent, a hangvétel - ha szabad ilyet mondani - gyermetegebb lett az első részhez képest. A hihetetlen fordulatok száma jelentősen megnőtt, ami inkább a kisebb gyerekek (na és persze az örök gyermeklelkű felnőttek) maradéktalan lenyűgözésére alkalmas.

Míg a Némó nyomában, ha kellett, komor és ijesztő is tudott lenni, utódja már egyértelműen csak a "cukiságfaktorra" és a komolytalan gegekre koncentrál. Ennek okán azonban a szinte tökéletes, minden korosztály számára egyformán élvezhető családi filmnek tekinthető első részhez képest a Szenilla nyomában már csak egy szűkebb célcsoport számára ajánlható minden fenntartás nélkül.

Volna kedved csápolni egyet a jó öreg Hank-kel?

Volna kedved csápolni egyet a jó öreg Hank-kel?


Látszik, hogy a második rész elsősorban azért született, mert a Némó nagy sikere után a közönség és a stúdió egyaránt folytatásért kiáltott - elsősorban persze a Disney, ahol még véletlenül sem hagynának ki még egy ilyen ígéretes lehetőséget.

Összességében a megnyerő karakterek és az igényes animáció miatt mindenképp megér egy mozijegyet a Szenilla nyomában, akár csak 2D-ben is. A 3D milyenségéről sajnos nem tudok nyilatkozni, mivel a sajtóvetítés a hagyományos formátumban zajlott...

Szenilla nyomában előzetes

 

Szenilla nyomában / Finding Dory (2016)

  • Műfaj: Animációs
  • Hazai premier: 2016. június 16.
  • Rendezte: Andrew Stanton
  • Hossz: 103 perc
  • 2016-06-16 15:30:00 https://www.gamechannel.hu/pictures/cinemachannel/szenilla-nyomaban_1.jpg
  • Szereplők: Ellen DeGeneres, Albert Brooks, Ed O Neill, Kaitlin Olson, Ty Burrell, Eugene Levy, Diane Keaton
  • Forgatókönyv: Andrew Stanton
  • Operatőr: Jeremy Lasky
  • Vágó: Axel Geddes
  • Zene: Thomas Newman
Andrew Stanton 103 Thomas Newman 2016-06-16 15:30:00 https://www.gamechannel.hu/pictures/cinemachannel/szenilla-nyomaban_1.jpg
9 hozzászólás

WillThaWheel

8 éve, 6 hónapja és 4 napja

Milyen jó, hogy fojtatják ezeket a "régi" meséket mosolygó smiley

válasz erre

italianman

8 éve, 6 hónapja és 6 napja

A Némó nagy kedvenc volt ezt sem akarom kihagyni.

válasz erre

kpal

8 éve, 6 hónapja és 7 napja

Ezt legalább 1x én is megnézem. mosolygó smiley

válasz erre

totyak

8 éve, 6 hónapja és 7 napja

Tuti meg fogom nézni, szinte minden ismertebb animációs filmet megnézek és mindig jól szórakozom. Nekem ezek csak mesék, nem kell, hogy nagy élményt adjanak, csak kikapcsolnak másfél órára. Mindenesetre, mielőtt megnézem, még lenyomom a Némo nyomábant, legyen összefüggő a sztori röhögő smiley

válasz erre

Paint

8 éve, 6 hónapja és 7 napja

Paint írta:
Hát én a stúdió, meg a brutális hype miatt elvárom a minőséget egy ilyen filmtől. Amúgy egész jó kritika. kacsintó smiley
Ne küld el kétszer, kedes tablet, köszi!

válasz erre

Paint

8 éve, 6 hónapja és 7 napja

Hát én a stúdió, meg a brutális hype miatt elvárom a minőséget egy ilyen filmtől. Amúgy egész jó kritika. kacsintó smiley

válasz erre

Paint

8 éve, 6 hónapja és 7 napja

Hát én a stúdió, meg a brutális hype miatt elvárom a minőséget egy ilyen filmtől. Amúgy egész jó kritika. kacsintó smiley

válasz erre

csirkee

8 éve, 6 hónapja és 7 napja

Némót szerettem nagyon, de ez nem igazán fogott meg még a trailer alapján sem.

válasz erre

Terminator

8 éve, 6 hónapja és 7 napja

Imádom a Pixar mozikat. mosolygó smiley Nagyon aranyosnak tűnik ez is, én megnézem az tuti!

válasz erre
 

kapcsolódó hírek, cikkek

Nincsenek kapcsolódó cikkek.

 
legutóbbi hozzászólások
 
Gargameth profiljamarco profiljaManiac profilja