Star Wars: A klónok háborúja filmkritika

2008. szeptember 17.
103.0101
Advertisement
Figyelem! Ez a cikk már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
gocsa profilja, adatai
gocsa
Azt mindig is tudtuk, hogy Lucas pénzéhsége nem ismer határokat. A megalomán sci-fi mogul nagyravágyásából született már igazán szórakoztató, érdemes produkció, amelyet látva büszkén mondhatta el az ember magáról, hogy Csillagok háborúja rajongó, de sajnálatos módon ugyanúgy született már pocsék, kritikán aluli végtermék, amit milliónyi fanboy szeretne inkább elfelejteni, kitörölni a filmtörténelemből, és emlékezetéből mindörökre (gondoljunk csak a hírhedt Holiday Specialre, vagy az eredeti trilógia megannyi revíziójára, amelyek számát már-már lehetetlen fejben tartani).



Star Wars: A klónok háborúja filmkritika - 2. kép

Az 1999 és 2005 között bemutatott, a klasszikus történet előzményeit magában foglaló új trilógia darabjait a magukat "ős Star Wars rajongónak" tartó keménymag a lehető legnagyobb megvetéssel fogadta - képtelenek voltak elfogadni, hogy miközben ők az első rész bemutatása óta eltelt több, mint 20 év alatt felnőttek, a kedvencük nem volt képes velük együtt öregedni. Hozzátenném, hogy Lucas szándéka valószínűleg nem is volt sosem a galaktikus űropera célközönségének megváltoztatása, csak mert két évtized eltelt, inkább eredeti koncepcióját követve a cselekmény komolyodásával (a gyermek Anakin a velejéig romlott Darth Vaderré alakul, külsőleg és belsőleg egyaránt) vált graduálisan egyre sötétebbé a filmek atmoszférája is. Persze, hogy erre az elképzelésére a közönség és a kritika menyire hathatott, azt sosem tudjuk meg - feltételezem azért erősen befolyásolta a öreg szakállas mozimágus írását-rendezését.

Ha az új trilógia nem nyerte el az ízlését a hardcore rajongóbázisnak, akkor A klónok háborúja végképp ki fogja borítani azt a bizonyos poharat náluk. Kivéve talán azokat, akik bármit bekajálnak, amire Star Wars van írva, vagy amihez Lucasnak kicsit is köze van, de ők a legrosszabb, emberszámba sem menő, elborult fanatikusok. A gyerekek (legfőképpen a 13 év alattiak) viszont örülni fognak, hogy a legújabb Star Wars mozi ezúttal valóban nekik készült.

Star Wars: A klónok háborúja filmkritika - 3. kép

Mert A klónok háborúja csak 13 év alatt élvezhető, akárki akármit is mond. És ezt nem az előítélet mondatja velem, amivel sokan élnek, mely szerint egy animációs film csak a gyerekeknek szólhat. De még mennyire nem, hiszen ugyanebben a témában öt évvel korábban már volt szerencsénk egy klasszisokkal jobb, még hagyományos módon elkészített rajzfilmsorozathoz, ami ugyanezt a címet viselte, és a Dexter laboratóriumával és a Szamuráj Jackkel ismertté vált Genndy Tartakovsky neve által volt fémjelezve. Egy pergő cselekményű, akciódús, okos és humoros dialógusokkal tarkított, és látványos sorozat volt, sajnáltam is igencsak, hogy mindössze 25 epizódot láthattunk belőle összesen.


Star Wars: A klónok háborúja filmkritika - 4. kép

A klónok háborúja egy újabb, ezúttal háromdimenziós, számítógépes animáció felhasználásával készült sorozat előfutára, amiből Tartakovsky ez alkalommal teljesen kimaradt, mindössze kétdimenziós karakterterveit használták fel a 3D-s karakterek megjelenéséhez. A sorozat, 2003-as elődjéhez hasonlóan, a Cartoon Network csatornán fog futni, 2008 októberétől. Lucas és kapzsi kis kompániája minden bizonnyal úgy látta a sorozat kezdete előtt még egy viszonylag alacsony költségvetésből elkészíthető egész estés filmből kisajtolhatnak egy szép kis summát, az elvakult rajongók úgyis mindig készek bármire pénzt kiadni, ami akár csak a legapróbb szinten is kapcsolódik kedvencükhöz.

A történet nem túlzottan érdekfeszítő, legfőképpen azért, mert már úgy is ismerjük az események végkimenetelét. Most arcomba vághatná a sok rajongó, hogy amúgy is tudtuk már az új trilógia első részének megjelenésétől fogva, hogy Anakinból Darth Vader lesz, a Birodalom pedig győzni fog, satöbbi, mégis, mindössze néhány évvel korábban jóval hatásosabb, izgalmasabb lett volna egy ilyen film (és sorozat). A Tartakovsky-féle sorozat éppen ezért volt életképes, mert a Klónok támadása és a Sith-ek bosszúja közötti időszakadékot töltötte ki, nem mellékesen pedig egy percébe is mérhetetlenül több kreativitás szorult, mint ebbe a filmnek egész játékidejébe.


Star Wars: A klónok háborúja filmkritika - 5. kép

A klónok háborúja nem áll másból, mint újabb és újabb csatákból, szorult helyzetekből, amikből végül úgyis élve-győztesen kerülnek ki a jedik; halva született ötlet egy zéró izgalmat, újdonságot magába foglaló konfliktusra építeni egész filmet, illetőleg sorozatot. A középpontban természetesen Obi-Wan, és Anakin áll, illetőleg az újonnan Anakin mellé állított padawan, Ahsoka. Röviden, sallangmentesen a bonyodalom ennyi: Jabba, a hutt fiát elrabolják, Dooku gróf pedig a jedikre akarja kenni a bűntettet, így szándékozik elérni, hogy a huttok a szeparatisták oldalára álljanak a háborúban. Anakinra és padawanjára hárul a feladat, hogy visszaszerezzék a bűzös, nyálkás csemetét, és a fél galaxison átkelve elvigyék őt apjához, mielőtt Dooku ármánykodása célba érne.

Star Wars: A klónok háborúja filmkritika - 6. kép

Egy ilyen kaliberű munkához úgy tetszik egy abszolúte zöldfülű, eddig majdhogynem teljesen ismeretlen rendezőpalánta is maximálisan megfelelt. Dave Filoni természetesen maga is nagy Star Wars rajongó volt világéletében - valószínűleg ez vakította el teljesen, hogy nem látta micsoda böszmeséget is művel. A klónok háborúja még egy kibővített, elnyújtott sorozatepizódnak is rossz, de mint mozifilm, amit a nagyvásznon, multiplexekben vetítenek, kifejezetten pocsék. Ha ezt a filmet a sorozat nyitó pilotjaként adták volna le a televízióban, egy szavam sem lenne - na jó, ez sem igaz, a film még akkor is olyan lenne, amilyen. Úgy vélem fontos, hogy A klónok háborúját a helyén kezeljük, és úgy semmiképpen nem üti meg a szintet. Ha egyszer súlyos pénzeket szednek ki a pénztárcáinkból, joggal várhatjuk el, hogy többet kapjunk egy szimpla délutáni tévématinénál.


Star Wars: A klónok háborúja filmkritika - 7. kép

Mint említettem a karakterek gyakorlatilag kétdimenziós valójukból lettek átültetve három dimenzióba. Ennek eredménye, hogy Tartakovsky egyébként zseniális, minimalista rajzai átalakultak torz, szét- és elfolyt, inkább ijesztő, semmint bizalomkeltő figurákká. Ha ez nem lenne elég, a nagyszabású harcjelenetek sem sikerültek kifejezetten nagyszabásúra, egy-két esetben ugyan már majdnem kapunk valami látványosat, de aztán az ormótlanság megint eluralkodik mindenen.

A film sem épkézláb forgatókönyvvel, sem értékelhető látvánnyal nem ékeskedhet, ami nem kis probléma, hiszen egy nézhető darabhoz legalább az egyik szükségeltetik. A legelszántabb rajongók talán velem ellenkező véleménnyel fognak rendelkezni, de más emberfia nem hiszem el, hogy képes lenne A klónok támadását másnak tekinteni, mint a Star Wars örökség megcsúfolásának. Az ismerős neveken, ismerős motívumokon és ismerős zenén (valójában még azt is sikerült kiherélniük, így az csak tényleg távolról lehet ismerős) kívül a filmben nincs semmi Star Wars érzés. Szomorú, hogy a rajongás képes sokakat elvakítani, hiszen temérdek olyan ismertetőt, vagy kritikát, ha úgy tetszik, volt alkalmam olvasni a világhálón tőlük, fanboy-októl, amelyekben kristálytisztán rávilágítanak A klónok támadása hibáira, mégis végezetül pozitív összegzést/lezárást/értékelést adnak.

Star Wars: A klónok háborúja filmkritika - 8. kép

Feltehetnénk a kérdést, mégpedig joggal, hogy mi kellett volna vajon, hogy A klónok támadása jó, vagy legalábbis jobb film legyen? És meg kell, hogy valljam, nem tudom. Talán elég lett volna a mozis bemutatót kihagyni, vagy simán Tartakovsky irányításába adni a produkciót, ha pedig a háromdimenziós animációhoz ragaszkodunk, akkor igényesebb utat választani. Talán itt lenne az ideje, hogy Lucas nyugdíjba vonuljon, és felhagyjon a saját két kezével felépített legenda folytonos rombolásának.


Star Wars: A klónok háborúja előzetes

 

Star Wars: A klónok háborúja / Star Wars: The Clone Wars (2008)

  • Műfaj: Animációs
  • Hazai premier: 2008. szeptember 18.
  • Rendezte: Dave Filoni
  • Hossz: 90 perc
  • 2008-09-17 23:02:54 https://www.gamechannel.hu/pictures/cinemachannel/starwarsaklonokhaboruja_1.jpg
  • Szereplők: Matt Lanter, Ashley Eckstein, James Arnold Taylor, Tom Kane, Ian Abercrombie, Samuel L. Jackson
  • Forgatókönyv: Henry Gilroy, Steven Melching, Scott Murphy
  • Operatőr:
  • Vágó: Jason Tucker
  • Zene: Kevin Kiner
Dave Filoni 90 Kevin Kiner 2008-09-17 23:02:54 https://www.gamechannel.hu/pictures/cinemachannel/starwarsaklonokhaboruja_1.jpg
69 hozzászólás

Vendég

16 éve, 3 hónapja és 25 napja

ja nekem iskacsintó smiley

válasz erre

nemabob

16 éve, 7 hónapja és 18 napja

a 4.5.6. rész tetszet az elsö 3 nem annyirameglepődött smiley

válasz erre

Blindman

16 éve, 8 hónapja és 3 napja

A sorozat már megy az amerikai Cartoon Network-ön,jelenleg a nyolcadik résznél tart (asszem).Az első ötöt megnéztem,sztem nem rossz,ha tizenöt évvel fiatalabb lennék tutira odalennék érte... röhögő smiley

válasz erre

sas0307

16 éve, 8 hónapja és 3 napja

am nekem is nagyon tetszet röhögő smiley

válasz erre

Cyb

16 éve, 8 hónapja és 12 napja

Pedig a második felétől lesz izgalmasabb nekem elhiheted kacsintó smiley

válasz erre

alphadog20

16 éve, 8 hónapja és 12 napja

A filmet a felénél meguntam nekem nem tetzset szomorú smiley

válasz erre

Cyb

16 éve, 8 hónapja és 13 napja

"tök jo ez a játék" - szerintem olvasd végig legközelebb a cikket röhögő smiley

amúgy a film nekem nagyon tetszett igaz a star ward fanok közé sorolom magamat egyetlen egy igazán nagy hibája volt szerintem éspedig az hogy rövid volt.Ha jól emlékszem ígértek valami sorozatot is annak nem tudja valaki mikor lesz a várató megjelenése.Minden star wars témájú movie-ra kapható vagyok mosolygó smiley

válasz erre

Vendég

16 éve, 9 hónapja és 25 napja

tök jo ez a játék

válasz erre

szita2

16 éve, 9 hónapja és 26 napja

egész türhető lett nekem az emberek formája nagyon nem tetszik
am minden más elfogadható egyszer jó megnézni

válasz erre

Vendég

16 éve, 9 hónapja és 26 napja

segitsetek létszives mert nem találom a játékokat köszi

válasz erre

Vendég

16 éve, 10 hónapja és 4 napja

meglepett smileymi ez?????
ha?
kik vannak még itt?

válasz erre

FutuRetrO

16 éve, 10 hónapja és 7 napja

gocsa írta:
Igaz, hogy az ifjabb Miyazaki, Goro, is rákapott a filmezésre, de igen, az idősb mesterre gondoltam természetesen mosolygó smiley
Ez a név szívmelengető számomra. mosolygó smiley Imádom az öreget, a legnagyobb respect-em az övé. Goro-tól még csak a Földtenger Varázslóját láttam, de attól úgy azonnal seggre is ültem. mosolygó smiley

válasz erre
123456a(z) 6 -ből
 
legutóbbi hozzászólások
 
marco profilja