Star Wars 3 - A Sithek bosszúja filmkritika

2005. május 21.
82.2802
Figyelem! Ez a cikk már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
Szoron profilja, adatai
Szoron

Star Wars 3 - A Sithek bosszúja filmkritika - 6. kép

Sokan féltek attól, hogy a George Lucas-nak nem fog sikerülni az elsőkét részt összefűni a negyedik résszel. Annyi mindennek kell történnie a két rész között, hogy azt igen nehéz lehet kb. két órába sűíteni. Valahogy én is ettő féltem. Ellenben a film végén halkan összeütöttem néhányszor a kezem, mondván sikerült Lucasnak a csoda. Emellett a történet és a kivitelezés is igen jóra sikerült. Igen kétséges volt, hogy lesz a filmnek sajtóvetítése, de hála Istennek és az Intercomnak többed magammal sikerült - feliratos verzióban - megnézni a filmet.

#kep1#Mindenképpen fontosnak tartom kihangsúlyozni, hogy aki nem látta még a Star Wars egyik részét sem, az ne nézze meg a filmet, csak ha bepótolta az első két részt. Aki pedig látta az összes epizódot, annak most lesz a legérdekesebb két órája. Miközben figyeli a történéseket, fiózik, vajon milyen momentumok kapcsolják a negyedik részhez. Ami nekem már az előzetesekkor is feltűnt, hogy a sminkesek igen jó munkát végeztek. Obi-Wan Kenobi pont olyan, mint a 4. rész Kenobija csak persze fiatalon.


Star Wars 3 - A Sithek bosszúja filmkritika - 2. kép

Valószínű azért pontoztam magasan a filmet vetítés után, mert az minden kérdésemre válaszolt. Természetesen a hogy lett 2-ből 4 típusú kérdésekre.
Nos, hogy ne csak fényezzem a filmet, egy pár negatív kritika is kerüljön a cikkbe. Bár ezek a vélemények a kollégáimtól származtak, úgy vélem lehet bennük némi igazság. Az így készült műsorokban folyamatosan azt lehetett látni, hogy a jediket alakító színészek megállás nélkül kardozni tanultak. Ezzel nincs is semmi baj, hiszen a film alatt hihetetlen mennyiségű harcot láthatunk. Ellenben a kardjelenetek több, mint felében olyan szinten közelít a kamera, hogy maximum a ruhák színébő lehet tudni a harcoló felek közül melyik melyik.


Star Wars 3 - A Sithek bosszúja filmkritika - 3. kép

A film elején igen kellemes űrcsatát láthatunk, melyhez talán annyi negatívum társul, hogy minden robbanás kamera vibrálást idéz elő, amivel még nem lenne nagy gond, hiszen mint tudjuk, ezeket a képeket nem élesben az űrben vették fel, hanem mind mind szimuláció. Viszont a vibrálások hossza sok esetben olyan hosszú volt, hogy az már a nézhetőség rovására ment. Persze ezek ellenére is gyönyörű megoldásokat láthatunk és minden bizonnyal állíthatom, hogy Lucas a saját filmjét - mind videó, mind audió tekintetében - THX minősítést kiérdemlő módon készítette el. Bár szerénytelenségnek hangzik - de hát már láttam egy-két filmet -, bármennyire figyeltem, nem találtam semmi olyan pillanatot, amikor bizton meg lehetett állapítani, hogy a képi világ valós, vagy szimulált. Persze a logikát követve tudni lehetett, hogy kis eséllyel forgattak valós csatát az űrben és Yoda sem egy repüléséről híres törpe. Bár, ha már Yodát megjegyeztem talán az ő karaktere lógott ki egy kicsit animációilag. Minden ugrálásakor egy kicsit homályos volt a karakter széle. De ez már a kötözködés netovábbja...


Star Wars 3 - A Sithek bosszúja filmkritika - 4. kép

Térjünk most ki egy kicsit a karakterekre.
Anakin mondhatni, kész férfivé érett, amióta nem láttunk, bár több esetben is gyermeki naivitásának köszönhet ezt-azt. Folyamatosan észben tartják a néző számára, hogy ő minden Jedinél nagyobb Erővel bír. Csak hát még ki kell forrnia, ez a film végére sikerült is neki. A film egészében Padmé iránti mérhetetlen szerelme irányítja. Itt érdemes egy pillanatra belegondolni, hogy mi lett volna, ha nincs ez a szerelem. No mindegy. A lényeg, hogy a szerelem most is erősebb volt, mint a Jedik minden hatalma. Amidala hercegnő álá Padmé sajnos nekem egy kicsit fekete folt. Az egy dolog, hogy szerintem színész alakítása messze elmaradt a többiekétől, ami nem azt jelenti hogy ripacs volt, csak több helyen lehetett felfedezni brazil sorozatokban látható bakikat. Ő az a karakter aki, bár - persze - nem direkt módon, de tehetett a köztársáság bukásáért. Ha ő nincs, akkor Ani nem vált stílust és az egyensúly nem áll helyre. (Erről majd később)


Star Wars 3 - A Sithek bosszúja filmkritika - 5. kép

Obi-Wan Kenobi igen jóra sikerült, hiszen Ewan McGregor igen jól adja a Jedi Lovag minden erényét. Bár szerepe igen mellékes, mégis az a kevés amit tesz, meghatározó a hat rész minden pillanatára. Ha csak az első három részt vesszük alapul, akkor az ő alakja jelképezi az Igazi Jedit. Palpatine kancellár játékát Ian McDiarmidnak köszönhetjük. Őt maximum Az Álmosvölgy legendája című filmből ismerhetjük. Igen jól alakította az utolsó pillanatig a naiv okos politikust. Aztán szépen lassan behálózta Anakint és végül terve teljes sikerrel fejezőik be. Tökéletes választás volt a színész, mivel alapjában véve egy szimpatikus ember, amolyan politikus féle, és ha már előtör belőle a Sith nagyúr, akkor pedig halál jön el vele és arca megtelik gyűölettel.
Nézhetnénk még tovább a szereplőket, de talán ennyi is elég lesz.

És most röviden a történet:
Hatalmas csatába csöppenünk. Két Jedi éppen egy veszélyes küldetésen van, Palpatin szenátort ugyanis elrabolták. Mikor megtalálták, feltűnik a színen Dooku Sith lovag is, de őt Anakin gyorsan hidegre teszi. Mikor visszatérnek a küldetésről, Anakint egy igen jó hír várja. Padmé terhes, gyermeket vár. Viszont nem tart sokáig a csoda, mivel Anakint rémálmok gyötrik. Az álomban Padmé a szüléskor meghal és ő nem tehet ellene semmit. Lényegében ez alakítja a történetet innentől kezdve. Anakin mindent meg akar tenni annak érdekében, hogy ezt a tragédiát elkerülje.


Star Wars 3 - A Sithek bosszúja filmkritika - 7. kép

A harcok folyamatosan zajlanak. Eközben a Jedi tanács és Anakin közötti kapcsolat egyre romlik. Palpatin egyre jobban beférkőzik Anakin bizalmába, míg végül teljesen magához láncolja. A Jedik el vannak foglalva a köztársaság ellen harcoló ellenséggel, és nem veszik észre a nagyobb ellenséget a köztársaság szívében. Ez okozza a vesztüket. Anakin, Palpatin és csapataik az összes Jedit megölik. Csak Yoda és Obi-Wan marad életben. Yoda szembe kerül Paplatinnal, de elbukik és elmenekül, míg Obi-Wan halálos sebet ejt Anakinon, aki végül megmenekül, de teste teljesen eltorzul a forró lávától, így kénytelen viselni a híres fekete páncélt. Padmé megszüli az ikreket, de belehal a szülésbe. Az ikrek és Darth Vader születése egy pillanatban történik. Vader utolsó cseppje a sötét oldal felé, mikor megtudja, hogy pont őmaga okozta szerelme halálát. Ezek után a szálakat pedig elvarrják, mikor az ikreket elhelyezik ott, ahol majd a negyedik részben találkozunk velük.

"Helyre áll az egyensúly", hallottuk ebben a filmben is. Van a kiválasztott (nem Neo hanem Ani) aki megteremti az egyensúlyt. Úgy tűnik a Jedik igen önteltek lehettek, mivel ha logikusan nézzük a tényeket, volt maximum két Sith és volt egy rakás Jedi szerte a galaxisban. Hol itt az egyensúly... A film végére viszont valóban egyensúly alakul ki, hiszen két Jedi és két Sith lovag marad.
Sajnos a sajtónak feliratos verzió jutott, így szinte biztos hogy megnézem még egyszer szinkronosan. Ez a rész méltó a régi trilógia hírnevére.

Star Wars 3 - A Sithek bosszúja
Nemzetiség: Amerikai
Jellemző: Sci-fi
Hossz: 140 perc
Készült: 2005
Premier: 2005. május 19.
Forgalmazza: Intercom

Eredeti cím: Star Wars: Episode III - Revenge of the Sith
Rendező: George Lucas
Szereplők: Ewan McGregor, Natalie Portman, Hayden Christensen
Fényképezte: David Tattersall
Díszlet: Gavin Bocquet
Írta: George Lucas
Producer: George Lucas
 

Star Wars 3 - A Sithek bosszúja filmkritika / ()

 • Műfaj:
 • Hazai premier: nincs még időpont
 • Rendezte:
 • Hossz: 0 perc
 • Szereplők:
 • Forgatókönyv:
 • Operatőr:
 • Vágó:
 • Zene:
 • IMDb:
 • Gyártó:
 • Forgalmazó:
 • Honlap:
21 hozzászólás

fnx

5 éve, 7 hónapja és 27 napja

Kedvenc

válasz erre

BDSAeron

9 éve, 2 hónapja és 16 napja

Nagyon jól összekötötte a 2. és a 4. részt. Le a kalappal. Ütős egy film lett.

válasz erre

Vendég

11 éve, 6 napja

filmet nem lehet tölteni?

válasz erre

Vendég

11 éve, 6 hónapja és 8 napja

A francban igen !!!!!!!

válasz erre

Vendég

11 éve, 6 hónapja és 8 napja

A seggedben ott talán igen !

válasz erre

Vendég

11 éve, 6 hónapja és 8 napja

Á,dehogy te hülye vagy

válasz erre

Vendég

11 éve, 7 hónapja és 2 napja

Vendég írta:
Az "anyád" is egy kulcsszó...? Mi ez az idióta automatikus válasz? Nehogy már Ti legyetek megsértődve, amikor arról érdeklődnek, hogy a filmekhez hogyan lehet hozzáférni? A Google rátok vonatkozó találatait olvassátok el, s látni fogjátok, hogy tisztességtelen a hozzáállásotok! Ott úgy szerepel, hogy a filmeket ellenszolgáltatás nélkül megkaphatja a felhasználó - persze neten keresztül
Ez milyen hozzászólás már? Minek jön az ilyen hugyagyú ide?

válasz erre

marco

11 éve, 7 hónapja és 2 napja

Vendég írta:
Az "anyád" is egy kulcsszó...? Mi ez az idióta automatikus válasz? Nehogy már Ti legyetek megsértődve, amikor arról érdeklődnek, hogy a filmekhez hogyan lehet hozzáférni? A Google rátok vonatkozó találatait olvassátok el, s látni fogjátok, hogy tisztességtelen a hozzáállásotok! Ott úgy szerepel, hogy a filmeket ellenszolgáltatás nélkül megkaphatja a felhasználó - persze neten keresztül
Miről hablatyolsz itt összevissza? Te beszélsz bárminemű hozzáállásról, te aki filmet akar warezolni? Ember, nálad elmentek otthonról! LOL!

Ha lusta vagy visszaolvasni, vagy képtelen értelmezni egy Google találati oldalt (merthogy erre hivatkozol), akkor nagy gond van a központban haver.

válasz erre

Vendég

11 éve, 7 hónapja és 2 napja

Az "anyád" is egy kulcsszó...? Mi ez az idióta automatikus válasz? Nehogy már Ti legyetek megsértődve, amikor arról érdeklődnek, hogy a filmekhez hogyan lehet hozzáférni? A Google rátok vonatkozó találatait olvassátok el, s látni fogjátok, hogy tisztességtelen a hozzáállásotok! Ott úgy szerepel, hogy a filmeket ellenszolgáltatás nélkül megkaphatja a felhasználó - persze neten keresztül

válasz erre

marco

11 éve, 9 hónapja és 13 napja

Vendég írta:
Ááááááá, de naaaaaagy!

Marco és ha tényleg megírja szegény gyerek?
Akkor meg is érdemli!

válasz erre

Vendég

11 éve, 9 hónapja és 13 napja

Vendég írta:
hellooo bocs valaki tud segíteni hogy hol lehetne eredetibe megrendelni a **** wars 3mat????
xpress-en pl.

válasz erre

Vendég

11 éve, 9 hónapja és 13 napja

marco írta:
Azt hiszem legutóbb az asva.hu -n láttam nagyon jó minőségben. Ott a kapcsolat linken írd meg a neved, címed és hogy mit szeretnél. Hamarosan meg fognak keresni, 3d full hd-ben.
Ááááááá, de naaaaaagy!

Marco és ha tényleg megírja szegény gyerek?

válasz erre
12a(z) 2 -ből
legutóbbi hozzászólások
 

Itt is rontjuk a levegőt

gery1113 profiljamarco profiljatotyak profilja