Star Wars: Az utolsó Jedik filmkritika

2017. december 13.
80.1141
Advertisement
Figyelem! Ez a cikk már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
DNS profilja, adatai
DNS
Két esztendővel ezelőtt Az ébredő Erő révén a Star Wars saga hangos sikerrel robbant be újra az életünkbe, miután a Lucasfilmet felvásárló Disney nyilvánvalóvá tette abbéli szándékát, hogy évente újabb Csillagok háborúja mozival örvendezteti meg a nagyközönséget. Habár a rajongók egy része fennakadt a J.J. Abrams rendezte VII. epizód és az eredeti trilógia számos hasonlóságán, illetve csalódottan rótta fel a kreativitás rovására maximálisra vett nosztalgiafaktort, a folytatás mind a kasszáknál, mind a kritikusok körében elsöprően pozitív fogadtatásban részesült.


A VIII. epizód megírásának és rendezésének lehetőségét azonban Rian Johnson (Beépülve, Looper - A jövő gyilkosa) kapta, aki az előzetes hírek szerint sokkal jobban hozzá mert nyúlni a kényes alapanyaghoz, amihez minden támogatást megkapott a Lucasfilmtől. A stúdió és a Disney fejesei pedig láthatóan annyira elégedettek voltak, amikor levetítették számukra Az utolsó Jediket, hogy egy teljesen új Star Wars trilógia alapjainak lefektetését bízták Johnsonra - ami kétségtelenül a bizalom legmagasabb fokát jelenti. De vajon rajongói szemmel nézve is olyan ütős lett a VIII. epizód, mint amilyennek a bennfentesek látják?

Az ébredő Erő végén éppen akkor sötétült el a mozivászon, amikor az Erő-érzékeny roncsvadász, Rey (Daisy Ridley) végre megtalálta az egész történet során keresett, önkéntes száműzetésbe vonult Jedi mestert, Luke Skywalkert (Mark Hamill). A folytatás rendhagyó módon pontosan ott veszi fel a fonalat, ahol az előző rész befejeződött, így több, mint harminc év után tanúi lehetünk a közkedvelt háborús hős első, filmen elhangzó szavainak.

Miközben Luke vonakodva bár, de tanítani kezdi a univerzumban helyét kereső Rey-t az Erő fortélyaira, a Köztársaság kormányát elsöprő Első Rend a Csillagpusztító bázis megsemmisülése után félelmetes flottájával a maréknyi Ellenállásra veti magát. Leia tábornoknak (Carrie Fisher) minden támogatásra szüksége lesz a remény életben tartásához, amit többek között olyan, megbízható katonáktól remél, mint amilyen a néha önfejű, ám kiváló pilóta, Poe Dameron (Oscar Isaac).

Leia apagyilkossá vált fia, Kylo Ren (Adam Driver), noha kétségek gyötrik, igyekszik végleg leszámolni múltjával, a nagyhatalmú Snoke fővezér (Andy Serkis) iránymutatása szerint. A rohamosztagosból lett dezertőr, Finn (John Boyega) szintén kénytelen szembenézni saját démonaival, amikor veszélyes küldetésre indul a szókimondó technikus, Rose (Kelly Marie Tran) oldalán.

Rose (Kelly Mary Tran) Finn (John Boyega) szemébe mondja az igazságot

Rose (Kelly Mary Tran) Finn (John Boyega) szemébe mondja az igazságot


A forgatókönyv megírása során Johnson szándéka az volt, hogy az összes kulcsszereplőt nehéz helyzetbe hozza, amiből valahogyan ki kell verekedniük magukat. Ez alapvetően sikerül is neki, de azt hiszem, nyugodtan mondhatom, hogy ezt nem minden esetben oly módon teszi, ahogyan arra számítanánk.

Eközben ráadásul nem egyszer eltér a Star Wars univerzum korábbi, íratlan szabályaitól, ami egészen biztosan megosztja majd a rajongókat. A helyzetet tovább bonyolítja, hogy az új szabályok egyelőre igen homályosak, ezért is nagyon nehéz egyetlen megtekintés után határozott véleményt formálni a Skywalker-saga legújabb epizódjáról.

Ugyanakkor amennyire nem szokványos a film narratívája, annyira egyszerű maga a cselekmény. Míg Az ébredő Erő sztorija elsősorban a IV. epizódra, vagyis az Egy új reményre hajazott, addig Az utolsó Jedik története leginkább A Birodalom visszavágra hasonlít, annak mélységét viszont Az utolsó Jedik csupán karcolgatja.

Chewbacca a Sólyom után újabb madarat kap társául

Chewbacca a Sólyom után újabb madarat kap társául


Johnson a Star Wars és az Erő mitológiájához csak igen keveset tudott hozzáadni, mindeközben viszont aránytalan módon adagolja a nem ritkán erőltetett, oda nem illő vagy gyermeteg humort és a cukiságot (lásd porgok és társaik). A VIII. epizódban tehát sajnos nem igazán sikerült egyensúlyba hozni a könnyed és a komor hangvételt, miáltal az egész sztori meglehetősen ingadozó hangulatú, többször komolytalan hatást kelt.

Noha meglepetés akad bőven, sokukat nehéz hová tenni - mint ahogy a Star Wars sagán belül
az egész alkotást is, melynek rapszodikus stílusa felettébb furcsa és szokatlan egy Csillagok háborúja filmtől. Valaki találóan úgy írta le Az utolsó Jedik történetét, mintha az egy kábítószer hatása alatt álló George Lucasnak pattant volna ki az elméjéből - ami némelyik jelenetet látva valóban jól jellemzi a produkciót.

Mindennek ellenére a látottak eredetisége mégis megkérdőjelezhető, mivel igen sok momentum köszön vissza mind A Birodalom visszavágból, mind A Jedi visszatérből - sőt néha még a popkultúra egyéb népszerű műveiből (pl. Mátrix) is. A film tehát alapvetően már ismerős mozzanatok újrakeverése és kreatív újrahasznosítása, melyeket Johnson megspékelt néhány csavarral és váratlan húzással.

Lépegetők masíroznak a fehér talajon - ami ezúttal nem hó!

Lépegetők masíroznak a fehér talajon - ami ezúttal nem hó!


Az eredményt némi túlzással nevezhetnénk az V. rész Disney-féle remake-jének - amit nem úgy kell érteni, hogy egy az egyben lekoppintották A Birodalom visszavágot, hanem egy újfajta értelmezésben tálaltak egy sok momentumában és elemében megegyező vagy hasonlító sztorit, a saját, meglehetősen kommercializált elképzeléseik alapján.

Ha így nézzük, a folytatás tökéletesen beleillik a VII. epizód által kijelölt vonalba, miszerint az igencsak lapos és humortalan előzményfilmek után a franchise új gazdái láthatóan arra törekednek - legalábbis a saga epizódok tekintetében -, hogy minél szórakoztatóbb mozikkal álljanak elő, még ha közben több más szempontot is fel kell áldozniuk a cél érdekében.

Annyi mindenesetre nyilvánvaló, hogy Rian Johnson és a Lucasfilm-vezér Kathleen Kennedy, illetve a mögötte álló Walt Disney Pictures igencsak egy hullámhosszon vannak, és ugyanúgy képzelik el a Star Wars jövőjét - nem véletlen a sok kölcsönös dicséret és az új trilógia bejelentése, mint ahogy az sem, hogy a IX. epizód rendezését ismét J.J. Abramsre bízták.

Az elszánt Rey (Daisy Ridley) nagyon szeretné tudni, kik voltak a szülei

Az elszánt Rey (Daisy Ridley) nagyon szeretné tudni, kik voltak a szülei


Utóbbi számára alaposan fel lesz adva a lecke, mivel Az utolsó Jedikben rengeteg a logikátlanság és a következetlenség, illetve a félig odavetett, vagy akár teljesen hiányzó magyarázat, lévén sok kérdésre egyáltalán nem kapunk választ. Példának okáért most sem tudunk meg jóformán semmit az Első Rend mögött álló Snoke-ról, hogy ki ő, honnan került elő stb., mint ahogy az sem derül ki, miért nem reagál semmit a Köztársaság, melyre súlyos csapást mértek az előző részben.

Carrie Fishert sajnálatos módon utoljára láthatjuk Star Wars filmben, illetve filmben egyáltalán. Az ő halála után a Leia karakterének sorsával kapcsolatos döntés sem feltétlenül érthető - az mindenesetre tiszteletet érdemel, hogy nem tervezik digitális vagy egyéb manipulációval életre kelteni a közkedvelt, az idők során Fisher személyével szorosan összeforrt figurát.


Leia tábornok (Carrie Fisher) elkeseredetten, de nem minden remény nélkül

Leia tábornok (Carrie Fisher) elkeseredetten, de nem minden remény nélkül


Egyébként mind Fisher, mind a többi főbb szereplő részéről erős színészi alakítások jellemzik a produkciót, ami nekik is köszönhetően képes érzelmeket kiváltani, bár ebből a szempontból már Az ébredő Erő is jól teljesített. A karaktereknek, illetve a köztük létrejött interakcióknak időnként akadnak nagyon jó pillanatai, e téren legfeljebb a nagy kilengésekkel tarkított érzelmi hullámvasút követése okozhat nehézségeket a nézőnek.

Mint mindig, John Williams csodálatos, a régebbi és az új témákat ötvöző zenéje ezúttal is magával ragad, még ha nem is lesz akkora klasszikus, mint a mester korábbi munkái.

A látványvilág, ahogy azt már szintén megszokhattuk, újfent gyönyörűen fényképezett és kidolgozott, a praktikus és a számítógépes trükkök tökéletes egyveleget képeznek. E téren inkább megint csak egy-két kreatív döntés zökkenti ki az embert, ahol nem a látottak vizuális minősége, hanem magának a megvalósításnak a szokatlansága, illetve a Csillagok háborújával való kompatibilitása az, ami megkérdőjelezhető.

Kylo Ren (Adam Driver) nem biztos, hogy arra mutat a kardjával, akire gondolnánk

Kylo Ren (Adam Driver) nem biztos, hogy arra mutat a kardjával, akire gondolnánk


Ha csupán semleges mozikedvelőként nézem, Az utolsó Jedik egy izgalmas blockbuster és szórakoztató kalandfilm, ős-rajongóként azonban elég nehéz hová tenni. Könnyen előfordulhat, hogy sokan nem tudják majd megbocsátani a következetlenségeket és a helyenként paródiába hajló hangvételt, ezt majd az idő fogja eldönteni.

Sajnos a magyarítás sem sikerül túl jól ("jedimester" egyben, kisbetűvel???), látszik, hogy olyanok készítették, akiknek nem szívügye a franchise, de legalábbis nem "Star Wars vér" csörgedezik az ereikben.

Mindazonáltal nem szeretném egyértelműen lehúzni a filmet, mert lehet, hogy sokaknak bejön majd, és ha mást nem is, egy kellemes két és fél órás kikapcsolódást képes nyújtani. A lényeg, hogy amit felmutat, az jobbára ártalmatlan, és alapvetően pozitív üzeneteket sugároz a fiatalok felé.

Star Wars: Az utolsó Jedik előzetes

 

Star Wars: Az utolsó Jedik / Star Wars: The Last Jedi (2017)

egy popcornt kérek kólával!
  • Műfaj: Sci-fi
  • Hazai premier: 2017. december 14.
  • Rendezte: Rian Johnson
  • Hossz: 152 perc
  • 2017-12-13 15:30:00 https://www.gamechannel.hu/pictures/cinemachannel/star-wars-az-utolso-jedik_1.jpg
  • Szereplők: Daisey Ridley, John Boyega, Oscar Isaac, Adam Driver, Mark Hamill, Carrie Fisher, Laura Dern, Kelly Mary Tran, Domhnall Gleeson, Benicio del Toro
  • Forgatókönyv: Rian Johnson
  • Operatőr: Steve Yedlin
  • Vágó: Bob Ducsay
  • Zene: John Williams
8
Rian Johnson 152 John Williams 2017-12-13 15:30:00 https://www.gamechannel.hu/pictures/cinemachannel/star-wars-az-utolso-jedik_1.jpg
15 hozzászólás

Imperator

6 éve, 8 hónapja és 26 napja

Mit is mondjak a filmről, ha az utolsó fél óra nem lett volna, akkor számomra ez lenne a legrosszabb SW rész. Egy hatalmas filler az egész film, egyedül a Rey-Kylo szál az egészben az ami értékelhető, a többi csak töltelék. Ami a lázadókkal történt a film során, egy sima Rebels epizódban elfért volna, nem értem ezt hogy tudták két órára elnyújtani, mintha csak azért lett volna az egész hogy meglegyen a kellő hossz. A kaszinós szál is csak azért volt a filmben, hogy Finnek legyen valami szerepe is, olyan fölösleges volt ide. Leia jelenetei is érdekesek, megvolt a filmben a tökéletes pillanat arra, hogy kiírják a filmből, ám nem tették meg, pedig sokat ő sem adott hozzá a filmhez, úgy egészében igaz kb mindenkire, hogy a fénykardosokon kívül mindenkit feleslegesnek éreztem. A tróntermes résznek volt értelme, ott haladt is a sztori, és bevallom meglepődtem egy-két húzáson, ami miatt nem fogom teljesen megutálni a filmet.

válasz erre

DNS

6 éve, 8 hónapja és 26 napja

marco írta:
Eljutottam rá. röhögő smiley Király ilyen sokkal a premier után megnézni valamit, hatan voltunk a moziban! meglepett smiley

No, a következetlenségeket én nem annyira fedeztem fel (bár sejtem hogy egy Leia jelenetre gondolsz többek között) , de lehet hogy csak azért mert beszippantott rögtön. A néhol már-már parodizálásba átcsapó jelenetek viszont elég gázok, bár humor szokott lenni SW filmekben, itt van ami tényleg eléggé túl van tolva és ez nem jó.

Izgalom számomra nem volt benne, csavar sem (sőt leginkább csalódtam egy-egy dologban hogy miért lett úgy lerendezve, ahogy), illetve fura volt még hogy egy-egy nagy momentum pikkpakk le van rendezve, kisebb jelenetek meg túlságosan ki vannak tartva. Ez egyértelműen rendezői döntés és nekem nem is adta.

Nálam 7 pont lett volna, de tudom hogy te is DNS is sokat filóztál rajta hogy 7 vagy 8. mosolygó smiley
Na igen, tényleg vacilláltam a pontokon, de nem akartam elvenni senki kedvét tőle. A fanok úgyis megnézik egyszer, a nem fanoknak meg lehet, hogy úgyis mindegymosolygó smiley Mondjuk most már én is legfeljebb 7 pontot adnék rá...

A parodizálás néha tényleg elég gáz, ezért én úgy neveztem el ezt a stílust, hogy "The Spaceball Menace"kacsintó smiley

Azért akartam neki adni még egy esélyt, illetve a látvány miatt megnézni IMAX 3D-ben, de tegnap éppen akkor volt tűzriadó az Arénábannyelvnyújtó smiley

válasz erre

marco

6 éve, 9 hónapja és 2 napja

Eljutottam rá. röhögő smiley Király ilyen sokkal a premier után megnézni valamit, hatan voltunk a moziban! meglepett smiley

No, a következetlenségeket én nem annyira fedeztem fel (bár sejtem hogy egy Leia jelenetre gondolsz többek között) , de lehet hogy csak azért mert beszippantott rögtön. A néhol már-már parodizálásba átcsapó jelenetek viszont elég gázok, bár humor szokott lenni SW filmekben, itt van ami tényleg eléggé túl van tolva és ez nem jó.

Izgalom számomra nem volt benne, csavar sem (sőt leginkább csalódtam egy-egy dologban hogy miért lett úgy lerendezve, ahogy), illetve fura volt még hogy egy-egy nagy momentum pikkpakk le van rendezve, kisebb jelenetek meg túlságosan ki vannak tartva. Ez egyértelműen rendezői döntés és nekem nem is adta.

Nálam 7 pont lett volna, de tudom hogy te is DNS is sokat filóztál rajta hogy 7 vagy 8. mosolygó smiley

válasz erre

Direktor

6 éve, 9 hónapja és 26 napja

Féltem hogy itt megkapom az ömlengésmentes színtiszta kritikát röhögő smiley ezért nem olvastam el addig amíg meg nem vettem ma éjszakára a jegyem. röhögő smiley Így viszont biztos tetszeni fog mert fel vagyok készülve a nem túl katartikus élményre.

Látványban jó lesz, nekem az már fél siker.

válasz erre

1000feri

6 éve, 10 hónapja

csirkee írta:
Nem túlzottan pörögtem rá erre a részre, de szerintem ezzel sokan vannak így.
Én már az előzőekre sem....

válasz erre

DNS

6 éve, 10 hónapja

totyak írta:
Aki még az előző részt sem látta, ne olvassa el a hozzászólásom!!!!

A korábbi 6 részt láttam, most nemrég volt a 7. a TV-ben, hát megnéztem. Nekem igen sok időbe tellett, mire összeraktam, hogy ki kinek a kije. Pl. lövésem nem volt, hogy Han Solo-nak és Leia-nak született egy fia. És honnan lett az gonosz, az nem derül ki? A csajszi meg szerintem simán Luke lánya. Nem véletlenül kaphatta meg a fénykardját.
Hogy Kylo miért állt a Sötét Oldalra, az lényegében kiderült Han elbeszéléséből, illetve a Han és Leia közötti párbeszédből. Ezzel kapcsolatban viszont Az utolsó Jedik bővebb magyarázattal szolgál - némileg ellentmondva a VII. epizódban látottaknak.

Egyébként Rey származására is fény derül a folytatásból, bár nem tudom, annak is mennyi az értelme...

válasz erre

DNS

6 éve, 10 hónapja

Vidoros írta:
Úgy látom, igazándiból te nem ájultál el tőle... röhögő smiley
Azt kell mondjam, tényleg csalódtam, én többet vártam a filmtől. Lehet, az a baj, hogy bedőltem a Rian Johnson forgatókönyvét és rendezői munkáját előzetesen dicsérőknek, és túl magasra tettem a mércét. De tekintve, hogy ős-rajongó vagyok, az nálam mindig alapból magasan van...

Ha nem nekem szólt a komment, akkor bocs, viszont attól függetlenül igaz, amit írtammosolygó smiley

válasz erre

Ronalddo

6 éve, 10 hónapja

Ez nekem egyelőre nagyon nem tetszik. Ezek az új karakterek, ez a nyálas gyerekes humor ez nagyon nem adja. Legalábbis a trailerek alapján és most a kritika alapján is. Megnézem de félek hogy ebből nagy csalódás lesz nekem.

válasz erre

WillThaWheel

6 éve, 10 hónapja

Az Ébredő erőnél rosszabb nem jöhet, mondják sokan...röhögő smiley Jó írás, így vagy úgy meg lesz nézve.

válasz erre

csirkee

6 éve, 10 hónapja

Nem túlzottan pörögtem rá erre a részre, de szerintem ezzel sokan vannak így.

válasz erre

totyak

6 éve, 10 hónapja

Aki még az előző részt sem látta, ne olvassa el a hozzászólásom!!!!

A korábbi 6 részt láttam, most nemrég volt a 7. a TV-ben, hát megnéztem. Nekem igen sok időbe tellett, mire összeraktam, hogy ki kinek a kije. Pl. lövésem nem volt, hogy Han Solo-nak és Leia-nak született egy fia. És honnan lett az gonosz, az nem derül ki? A csajszi meg szerintem simán Luke lánya. Nem véletlenül kaphatta meg a fénykardját.

válasz erre

Vidoros

6 éve, 10 hónapja

Úgy látom, igazándiból te nem ájultál el tőle... röhögő smiley

válasz erre
12a(z) 2 -ből
 
legutóbbi hozzászólások
 
Botyi profiljamarco profiljaGargameth profiljaKisember001 profilja