Star Wars: Az ébredő Erő filmkritika

2015. december 17.
73.0471
Figyelem! Ez a cikk már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
marco profilja, adatai
marco
Amióta 1983-ban lezárult a Star Wars trilógia, a világ összes moziba járója várt az űreposz újabb felvonására, ami tizenhat év elteltével, és az előzményeket feldolgozva úgy ahogy meg is érkezett - nagyon felemás kritikákkal a zsebében mind a szakma, mind pedig a nézők részéről. A Star Wars szülőatyja, George Lucas bejelentette, hogy a sorozatot ő lezártnak tekinti, nem folytatható a fantasztikus kaland. Ez egészen addig így is maradt, míg a Disney 2012-ben négy milliárd (!) dollárért meg nem vette Vukistul-Tripiostul az egész franchise-t, majd annak a J.J. Abramsnek a kezébe adta a rendezői gyeplőt, aki a rivális Star Trek-eken is dolgozott. Hogy méltó folytatást kaptunk-e? Kiderül lejjebb - spoilermentesen.


Eddig talán nem is látott hype hullám söpört végig a világon az elmúlt pár évben, de leginkább az utóbbi hónapokban, hiszen mióta a Star Wars - Az ébredő Erő első bejelentései megérkeztek, a rajongók azt a napot várják, amikor végre újra felcsendül a filmtörténet és egyben a zeneszerző John Williams egyik leghíresebb muzsikája. Az első trailer néhány képkockája, amelyben például a láthatóan nem klón gárdista, vagy az új speciális lézerkard tűnt fel, sokaknak váltotta ki a nemtetszését, aztán a hurrogások szépen lassan lecsendesedtek, amikor még több és több látnivaló érkezett a produkcióról.

A George Lucas féle prequel széria legnagyobb hibájaként felróható hogy nagyon más jellegű filmes összképet kapott a néző, mint a IV - V - VI epizódok esetében, ezért a rajongók nagy része finoman szólva nem megfelelő folytatásként tekintett az előzményeket összefoglaló epizódra. Amikor a Disney kezébe kerültek a jogok, ijedten csaptunk a homlokunkra, hogy mi lesz ebből. Kár volt aggódni, ez az az epizód, amire a Star Wars-nak szüksége volt!

FIGYELEM! AZ ALÁBBI BEKEZDÉS KONKRÉTUMOK NÉLKÜLI TÖRTÉNETI ELEMEKET TARTALMAZ!

Csuvi, hazaértünk!

Csuvi, hazaértünk!


Az ébredő Erő története harminc évvel a Jedi visszatér epikus befejezése után játszódik, felnőtt egy új generáció, akik már csak hallomásból ismerik a különleges és misztifikus Erő-t, hiteszegetten tengetik mindennapjaikat sokan még mindig rabszolgasorban. A Köztársaság újra él és erősödik, de a Birodalom utódja, az Első Rend sem tétlenkedik ezalatt, egy a Halálcsillag-nál sokkal hatalmasabb, sokkal erősebb állomást hoz létre, és közben - jó szokásához híven - milliárdokat gyilkol le.

A Lázadók nem sokat fejlődtek az évtizedek alatt, továbbra is elszeparáltan küzdenek a szabadságért, maroknyi seregüket még mindig a jó öreg X-szárnyű vadászgépek segítik a harcban. Leia Organa tábornok, a Lázadók vezetője hosszú ideje nem találja testvérét, Luke-ot, akire most mindennél nagyobb szükség van a harcban, mert a gonosz erők ismét kezdenek felülkerekedni a renden, az elnyomás elviselhetetlen méreteket ölt.

A feladat megtalálni az utolsó Jedi-t, akihez egy térkép vezet el. Ennek a térképnek egy darabja a kis BB-8 robotnál van elrejtve, azonban mindez kevés ahhoz hogy Skywalker nyomára akadjanak keresői, így a kutatás óriási harcok és áldozatok árán elindul, mert a galaxis csak így menthető meg - ha megmenthető egyáltalán.

INNENTŐL ÚJRA TÖRTÉNETI ELEMEKTŐL MENTES A CIKK!

Új főhősök kirobbanó formában: BB-8 és Rey

Új főhősök kirobbanó formában: BB-8 és Rey


A forgatókönyvet a Birodalom visszavág-ot is jegyző Lawrence Kasdan (és Michael Arndt) készítette, ami eleve borítékolható sikert jelenthetett volna, de a gyártó semmit nem bízott a véletlenre, az eredeti trilógia főszereplő csapata teljes egészében felvonul a vásznon, ki hosszabb (gyakorlatilag főszerepnyi), ki rövidebb, de a jövendő epizódokra mutató szerepben. És ők bizony nagyon kellettek Az Ébredő erő-be, még teljesebbé tették azt az élményt, amire 1983 óta várunk.

Végre ismét igazi Star Wars élményt kapunk, annak minden klasszikus elemével, visszatérnek a Csillagrombolók, a gárdisták, az X-szárnyú vadászgépek és a Tie vadászok is. A hangulat ami az egész filmet átjárja egyszerre modern és oldschool, hiszen nem csak az űrhajók érkeznek meg az eredeti trilógiából, hanem a rombolókon és a bázisokon használt műszerek is, amik azonban egyáltalán nem lógnak ki a jelenlegi sci-fi műfajra jellemző látványvilágból. Mesteri ez a kettősség.

Az eredeti trilógia hangulatának nagyszerű átemelése mellett nem bízta a véletlenre a szereplőket sem a Disney, hiszen gyakorlatilag ugyanolyan csapat áll fel mint amivel az Új remény során találkoztunk, a Millenium Falcon fedélzetén nem csak Han Solo és Chewbacca, hanem kicsit máshogy de Luke és Leia is ott van. Persze a szereplők mások, de a szituáció hasonló - és ez így is van jól.

A Birodalom bukása - és az Első Rend ébredése

A Birodalom bukása - és az Első Rend ébredése


A látványvilág maximalizmusa elragadó, végre nem csak CGI grafikákat kell bámulnunk (véleményem szerint az új trilógia egyik legnagyobb negatívuma éppen ez volt), a jelenetekben újra használtak modelleket is, amitől az egész film életszerűbb, hihetőbb és sokkal természetesebb lett. Nem ront az összképen az sem hogy Abrams hozta magával lens flare effekt mániáját, néha kicsit több a csillogás itt-ott mint kéne, de a film atmoszféráján ez mit sem ront.

Ugyanis nem ez fogja lekötni a figyelmünket, hanem a homokdűnékben fekvő lezuhant Birodalmi Csillagrombolók, vagy a Lépegetők, na és rengeteg olyan elem, amit már láttunk évtizedekkel ezelőtt. Szinte minden pillanatban felbukkan egy utalás, akár egy komplett jelenet megismétlésével, vagy csak egy felbukkanó sakktáblával, zenekarral, vagy akár csak egy fegyverrel.

Humorban és drámában sincs hiány, az új szereplők is brillíroznak, a harminc évvel idősebb generációval nagyszerű szimbiózisba lépnek már az első közös percekben és ez mindvégig ki is tart a film folyamán. Az új karakterek szinte ismerősek, annyira sikerült beilleszteni őket az atmoszférába, az új kis robot, BB-8 is pont annyira aranyos, amennyire kell, egyáltalán nincs túltolva - ahogy egyetlen szereplő sem.

Mindig kell egy főgonosz: most Kylo Ren a kamu Darth Vader

Mindig kell egy főgonosz: most Kylo Ren a kamu Darth Vader


A legjobb választás volt J. J. Abrams, és nem csak azért mert maga is Star Wars rajongó, hanem mert hihetetlen tehetsége van a sci-fihez, olyan amilyennel talán Spielberg óta nem találkoztunk. Éppen ezért olyan végeredményt látunk a vásznon, ami nem csak profi történetmesélésről, hanem egy filmtörténeti alapmű folytatásához való alázatról is árulkodik, minden egyes percet átjárja az az áhitat, amivel a sztorihoz nyúltak.

És ez az ami miatt a Star Wars - Az ébredő Erő-t mindenkinek látnia kell, legyen az rajongó, vagy csak egy ifjú titán moziba járó. Az öreg rókáknak garantált könnycsepp morzsolás és gombóc a torokban, akik pedig most ismerkednek ezzel a nagyszerű Univerzummal, egy olyan látványorgia, amilyet csak az élhetett át eddig, aki a nyolcvanas években moziba járt.

Ezek azok a droidok amiket kerestünk.

FIGYELEM!

Itt a cikk alatt spoilermentesen oszd meg véleményed.

Ha spoileresen is akarsz beszélgetni a filmről, erre gyere: Star Wars 7 SPOILERES beszélgető


Star Wars: Az ébredő Erő előzetes

 

Star Wars: Az ébredő Erő filmkritika / Star Wars: The Force Awakens (2015)

  • Műfaj: sci-fi
  • Hazai premier: 2015. december 18.
  • Rendezte: J. J. Abrams
  • Hossz: 135 perc
  • Szereplők: Harrison Ford, Mark Hamill, Carrie Fisher, Adam Driver, Daisy Ridley, John Boyega, Oscar Isaac, Lupita Nyong'o, Andy Serkis, Domhnall Gleeson, Anthony
  • Forgatókönyv: Lawrence Kasdan
  • Operatőr: Daniel Mindel
  • Vágó:
  • Zene: John Williams
27 hozzászólás

ColeCollins

4 éve, 9 hónapja és 20 napja

Ez a film egy röhejes remake, mellyel simán sikerült beetetniük az SW rajongókat azzal, hogy meglovagolták a Lucas gyűlöletet + kiiktatták a gyerekszereplőket, melyek eredetileg lettek volna.

Most nem azt mondom, hogy rossz, mert egyáltalán nem rossz, csak az a baj, hogy ez a film 78%-ban ugyanaz, mint az Új Remény.

Kylo Ren meg nem csak egy fail copycat, de még egy idióta Donald Kacsa is, aki az említett mesehős vérmérsékletével és komolyan vehetőségével vetekszik. A nagy csavarra is várni kellett volna a következő filmig, mert jó, hogy visszahoznak egy karaktert csak azért, hogy kifingassák....

Nálam ez a film egy 6.5/10, jobb, mint a Bajlós Árnyak és a Klónok Támadása, de rosszabb, mint a Sithek Bosszúja, az Új Remény, a Birodalom Visszavág és a Jedi Visszatér.

válasz erre

muki

4 éve, 11 hónapja

Hagyma írta:
Szerintem, ha bárki is objektív kritikát írt volna akkor mindenki lehúzza a filmet. Csak mindannyian annyian vártuk, hogy elvakítja az embert. A színészi játék szutyok, gyakorlatilag csak Harrison Ford nyújtott értékelhető teljesítményt, de a forgatókönyv, őt is belekényszerítette olyan jelenetekbe amikben egy 60 éves embernek nincs helye.
A forgatókönyvet gyakorlatilag lemásolták a régi részekről. CTRL+C aztán CTRL+V... Az ellenség egy kisfiú, aki ok nélkül visel egy maszkot. Ráadásul az anyja jóban lehetett a postással, mert bizony teljesen rasszba tartozik, mint a szülei (a magyar szinkronról nem beszélek mert gyakorlatilag értékelhetetlen). Mi a jó ebben a részben? Egy másik naprendszerben lévő bolygó robbanását élőben lehet látni az égen... Ami jó volt az a látvány. Nem kiemelkedő, de jó. Amikor a kiscsaj, meg Han Solo egyszerre beszélnek a Millenium Falconban műszaki dolgokról, az egyszerűen nevetséges volt. A film végi szereplő meg 30 évet lakott egy 50mx50m-es szikla tetején... Nem volt benne semmi. Egy új halálcsillag???? tényleg??? Berepülök???? nahát... Mintha láttam volna valahol.
Ha nem lett volna ráírva, hogy Star Wars, már a Film+ -on lenne vasárnap délután.
.
A Kritikáról pedig. Szerintem felelőssége van annak aki kritikát ír. Átverve érzem magam. Minden Kritikus magasztalják a filmet... A posztolók 90%-a szerint meg egy szutyok. Átverve érzem magam. A benzint nem érte meg amivel elmentem a moziba. II. osztályú sci-fi-k verik történetben, és izgalomban.
Nem vagyunk egyformák. Nekem rohadtul bejött. És a világ nagy részének is.

IMDb Ratings: 8,5/10 from 324 756 users - Metascore: 81/100

Ezzel gyakorlatilag a Jedi visszatért meg is előzte, az előzményfilmek pocsék 6 körüli átlagáról nem is beszélve.

válasz erre

Hagyma

4 éve, 11 hónapja

marco írta:
De igen, csak egy kritikusnak objektív kritikát kell írnia, nem lehet szubjektív véleményt formálni. Kritikai szempontból ez a sci-fi galaxisokat ver a Lucas féle előzmény-trilógia bármelyik darabjára. Sajnos és szerencsére.

És ha mégis szubjektív akarok lenni:
Igazán nagy Star Wars rajongónak tartom magam, de tényleg. És nem csak azért mert számtalanszor nézem újra és újra, nem azért mert ifjú titán koromban beleástam magam a legmélyebb bugyraiba, hanem azért mert imádom az egészet.

Koromból adódóan volt szerencsém az eredeti trilógiát moziban látni az eredeti magyarországi bemutatókon, ahol olyan mozik voltak hogy csöpögött be a tetőn át az eső, de imádtunk moziba járni mert értékes filmek voltak.

Ennél a rebootnak is felfogható epizódnál éreztem újra azt az élményt amit anno a nyolcvanas években a beázós ütött kopott moziban. Elragadott és vidéki hugyos kölök voltam újra.
Szerintem, ha bárki is objektív kritikát írt volna akkor mindenki lehúzza a filmet. Csak mindannyian annyian vártuk, hogy elvakítja az embert. A színészi játék szutyok, gyakorlatilag csak Harrison Ford nyújtott értékelhető teljesítményt, de a forgatókönyv, őt is belekényszerítette olyan jelenetekbe amikben egy 60 éves embernek nincs helye.
A forgatókönyvet gyakorlatilag lemásolták a régi részekről. CTRL+C aztán CTRL+V... Az ellenség egy kisfiú, aki ok nélkül visel egy maszkot. Ráadásul az anyja jóban lehetett a postással, mert bizony teljesen rasszba tartozik, mint a szülei (a magyar szinkronról nem beszélek mert gyakorlatilag értékelhetetlen). Mi a jó ebben a részben? Egy másik naprendszerben lévő bolygó robbanását élőben lehet látni az égen... Ami jó volt az a látvány. Nem kiemelkedő, de jó. Amikor a kiscsaj, meg Han Solo egyszerre beszélnek a Millenium Falconban műszaki dolgokról, az egyszerűen nevetséges volt. A film végi szereplő meg 30 évet lakott egy 50mx50m-es szikla tetején... Nem volt benne semmi. Egy új halálcsillag???? tényleg??? Berepülök???? nahát... Mintha láttam volna valahol.
Ha nem lett volna ráírva, hogy Star Wars, már a Film+ -on lenne vasárnap délután.
.
A Kritikáról pedig. Szerintem felelőssége van annak aki kritikát ír. Átverve érzem magam. Minden Kritikus magasztalják a filmet... A posztolók 90%-a szerint meg egy szutyok. Átverve érzem magam. A benzint nem érte meg amivel elmentem a moziba. II. osztályú sci-fi-k verik történetben, és izgalomban.

válasz erre

marco

4 éve, 11 hónapja

Hagyma írta:
Fel vagyok háborodva! tegnap láttam a filmet... Egy nagy szutyok az egész. Az első (régi) trilógiának az újrafeldolgozása, sokkal rosszabbul. Egyszerűen nevetséges. Nem értem. Miért van az , hogy az összes kritika dícsérí, és a kritika alatti kommentek nagyrésze szídja???? nem ugyanazt a filmet láttuk??? Kylo ren???? A főgonosz ???? HAHAHHAHAHAHA Egy Disney hercegnő. Minden súlytalan, semminek nincs jelentősége a filmben...
De igen, csak egy kritikusnak objektív kritikát kell írnia, nem lehet szubjektív véleményt formálni. Kritikai szempontból ez a sci-fi galaxisokat ver a Lucas féle előzmény-trilógia bármelyik darabjára. Sajnos és szerencsére.

És ha mégis szubjektív akarok lenni:
Igazán nagy Star Wars rajongónak tartom magam, de tényleg. És nem csak azért mert számtalanszor nézem újra és újra, nem azért mert ifjú titán koromban beleástam magam a legmélyebb bugyraiba, hanem azért mert imádom az egészet.

Koromból adódóan volt szerencsém az eredeti trilógiát moziban látni az eredeti magyarországi bemutatókon, ahol olyan mozik voltak hogy csöpögött be a tetőn át az eső, de imádtunk moziba járni mert értékes filmek voltak.

Ennél a rebootnak is felfogható epizódnál éreztem újra azt az élményt amit anno a nyolcvanas években a beázós ütött kopott moziban. Elragadott és vidéki hugyos kölök voltam újra.

válasz erre

Hagyma

4 éve, 11 hónapja

Fel vagyok háborodva! tegnap láttam a filmet... Egy nagy szutyok az egész. Az első (régi) trilógiának az újrafeldolgozása, sokkal rosszabbul. Egyszerűen nevetséges. Nem értem. Miért van az , hogy az összes kritika dícsérí, és a kritika alatti kommentek nagyrésze szídja???? nem ugyanazt a filmet láttuk??? Kylo ren???? A főgonosz ???? HAHAHHAHAHAHA Egy Disney hercegnő. Minden súlytalan, semminek nincs jelentősége a filmben...

válasz erre

norci6

4 éve, 11 hónapja és 5 napja

Én annyira vártam ezt a filmet akár naponta a trailereket megnéztem kb 20xszor is a végén. Én számomra csalódás mert ,
SPOILER!!!
Az még oké hogy 2xszer elsütik a halálcsillagos poént ,de hogy 3-ra is az már kicsit uncsi,főleg az hogy kereshetjük a hasonlatot az sw 4-el mert elég sokat találni benne.
A poénok jók,látványvilág is nagyon jó ,de annyi sok kérdés van bennem a filmmel mint néhány szereplő kicsoda,miért lett az ami és hogyan, a film vége meg az a tipikus Abrams féle filmre/sorozatra jellemző.Remélem a 8 nem újabbakat tesz fel ,hanem ezekre válaszol, mert úgy semmi értelme hogy összefüggéstelenül megy a történet.

válasz erre

stevenboy35

4 éve, 11 hónapja és 9 napja

meg néztem és nekem nem jött be unalmas nem lett olyan jó mint a régebiek szerintem egy csalódás az egész film

válasz erre

RyutheStaR

4 éve, 11 hónapja és 11 napja

Ma néztem meg....Rövid vélemény spoiler mentesen! Akit érdekel:
Szvsz Rókabőr! Nem volt rossz, de TIPIKUS MAI TINIKNEK KÉSZÜLT SZENZÁCIÓHAJHÁSZ SEMMILYEN film lett! Komolyan...lehet velem van a baj, de a régebbi filmeket sokkalta jobban élveztem/éltem át.
Bátran állíthatom, hogy ennél még az új trilógia is mérföldekkel jobb volt.
Nagyon sok volt benne az erőltetett poén, egy-két párbeszéd kb olyan volt mint ha a régi részekből lettek volna átemelve. Iszonyatosan fantáziátlan lett az egész, sőt már-már kissé nevetséges a régi részekhez képest. A szereplőgárda is lehetett volna minőségibb, bár az új kis csajjal nem igen volt bajom, ő jó választás lett. Meg a kis golyóbis is, csak néha már túl sok volt az érzelgősség egy droidtól... (a régi arcoknak örültem). VISZONT FELIRATOSAN NÉZZÉTEK MEG! Mikor meghallottam a "gonosz báci" hangját, azt hittem mentem felállok és kimegyek a teremből...
Fordulatot nem igazán tartogatott, elég kiszámítható volt a legtöbb jelenet.
Mindezt mondom úgy, hogy imádom a Star Wars világát, teljesen lenyűgözőnek tartom és szeretem. De nekem az Első 6 rész jelentette a Star Wars-t, ez sajnos valami új, valami olyan ami már nem olyan mint amilyennek kéne lennie.
Viszont ettől függetlenül nem volt annyira borzalmas mint vártam, de közel sem lett annyira hú de jó, mint a sok elvakult/fogult ember állítja. (bocs)
Végszóként, kíváncsi vagyok mit hoznak ki az új történetekből, mert az biztos, hogy ennél már csak jobb lesz, de a régi filmekhez szinte biztosan nem fog felérni minőségben. Szerintem.

válasz erre

marco

4 éve, 11 hónapja és 12 napja

Uhh el is felejtettem megosztani! Spoilerezős kidumálási lehetőség itt:

Star Wars 7 SPOILERES beszélgető

válasz erre

[Tiltott felhasználó!]

4 éve, 11 hónapja és 12 napja

[Tiltott felhasználó!]

nefaria

4 éve, 11 hónapja és 13 napja

Nagyon szuper ajánló volt és annyira tetszik hogy itt nincsenek szét-trollkodva a hozzászólások! Jövő hétre sikerült csak jegyet vennem, Imax 3D-be! Már nagyon várom, ezután a kritika után pedig még jobban!

válasz erre

zolika1994

4 éve, 11 hónapja és 14 napja

2 hónapja megvettem már péntek 10:00-ra a jegyet, és nagyon vártam, nagyon bíztam filmben. Egyszerűen nem tudom nem kedvelni ezt a filmet, számomra korrekt lett, én élvezettel néztem végig.

Voltak dolgok, amik zavartak, de túlteszi magát rajta az ember, én azt gondolom. (Vagy felnagyítja és azon keresztül fejezi ki nemtetszését a filmről)

Ez a film azt szolgálja, hogy bevezesse az új érát és megszerettesse az új karaktereket, ami nekem abszolút bejött. Legfőképp BB-8 jött be, de mondjuk őt már korábban is bírtam, nem véletlen, hogy ő a következő projektem.

Lehetne majd egy spoileres részt is nyitni, kíváncsi lennék, az egyes karaktereket ki, hogy látja, ki tetszett//nem tetszett...

válasz erre
123a(z) 3 -ből
legutóbbi hozzászólások
 

Itt is rontjuk a levegőt

marco profiljagery1113 profilja