Star Trek: Mindenen túl filmkritika

2016. július 21.
70.5861
Advertisement
Figyelem! Ez a cikk már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
DNS profilja, adatai
DNS
Noha a J.J. Abrams révén 2009-ben újraindított Star Trek filmszéria második része, a Sötétségben már nem sikerült olyan jól, a folytatás egy percig sem volt kérdéses - pláne annak fényében, hogy a Gene Roddenberry által megálmodott Star Trek idén ünnepli 50. születésnapját. Mivel Abrams időközben elkötelezte magát egy másik franchise, egy bizonyos Star Wars újabb epizódjának megrendezése mellett, a Halálos iramban mozik direktoraként elhíresült, nem mellesleg Star Trek rajongó Justin Lin vette át a stafétabotot.


Az átmenet azonban távolról sem ment ilyen simán, a produkciót kezdettől nehézségek és baljós előjelek kísérték: először problémák akadtak a forgatókönyvvel, majd Roberto Orci visszalépett az írástól és a rendezéstől. Végül a Scotty szerepében megismert Simon Pegg vállalta magára az írás feladatát Doug Jung mellett, miközben Lint bízták meg a rendezéssel.

A Trekkie-kben további negatív érzéseket generált, hogy a stúdió állítólag túlságosan "Star Trek"-esnek találta az első forgatókönyv-tervezetet, attól tartva, hogy az nem nyeri majd el a szélesebb közönség tetszését. Az akcióban igencsak dús, ellenben pont, hogy nem "Star Trek"-es első előzetest követően viszont főleg a rajongók voltak azok, akik megint csak erősen fanyalogtak.

A csalódott fanok már azt is nehezményezték, hogy a Sötétségben megrekedt a franchise klasszikus darabjai előtti tisztelgésnél, illetve azok némi módosítással történő utánzásánál. Emiatt azonban a Star Trek egyik esszenciájaként ismert felfedezés, az ismeretlennel való szembesülés csodája elmaradt, amit a harmadik résszel igyekeztek pótolni az alkotók.

Az Enterprise megérkezik Yorktown kikötővárosba (kind of)

Az Enterprise megérkezik Yorktown kikötővárosba (kind of)


Az Enterprise űrhajó ötéves küldetése derekán jár, melynek során az űr még feltérképezetlen részeire merészkedik az emberiség és a Bolygók Egyesült Föderációja ismereteinek bővítése céljából. Ezúttal azonban egy olyan, titokzatos és veszélyes ellenséggel találják szemben magukat, melynek legyőzése érdekében hőseinknek felül kell emelkedniük önmagukon és eddigi korlátaikon...

A küldetés természetének megfelelően a főgonosz, Krall (Idris Elba) is új szereplő, egy eddig ismeretlen faj tagja, mellyel az Enterprise legénységének a puszta túlélésért kell megküzdenie. Ugyanakkor új szövetségesre is szert tesznek a harcban - Jaylah (Sophia Boutella) sem éppen úgy képzeli el a jövőt, mint Krall népe, s szinte bármire készen áll azért, hogy egy kis borsot törhessen ellenségei orra alá.

Most Jaylah (Sofia Boutella) jelenti a fényt Scotty (Simon Pegg) számára

Most Jaylah (Sofia Boutella) jelenti a fényt Scotty (Simon Pegg) számára


További újdonságként szolgál a Yorktown, egy gigantikus méretekkel bíró, futurisztikus űrbázis, mely a Föderáció egyfajta gyűjtőtégelye, a fajok békés együttélését reprezentálandó. A Mindenen túl stábja ezzel kapcsolatban különösen büszkén hangoztatta, hogy a Star Trek ötvenedik évfordulójának alkalmából sikerült több, mint ötven különböző idegen életforma képviselőit, ha csak nyúlfarknyi időre is, az ezüst vászonra varázsolniuk.

A bemutató szomorú apropójaként szolgált ugyanakkor a Chekov zászlós szerepét játszó, ifjú Anton Yelchin váratlan és tragikus halála, akit alig egy hónappal a premier előtt ért végzetes baleset a saját otthonában. (A filmet az alkotók és színésztársak neki, valamint a szintén nemrég elhunyt Leonard Nimoy-nak dedikálták.) Némi vigaszt nyújthat a Trekkie-k és a reboot kedvelői számára, hogy ebben a részben végre a kissé szétszórt és szórakozott, ám örök optimista Chekov-val is több időt tölthetünk, mint a korábbi epizódokban.

Uhura (Zoe Saldana) és Sulu hadnagy (John Cho) a legénység védelmében

Uhura (Zoe Saldana) és Sulu hadnagy (John Cho) a legénység védelmében


Mindez nagyban köszönhető annak, hogy a forgatókönyv immár nem Kirk (Chris Pine) és Spock (Zachary Quinto) ellentmondásos kapcsolatára koncentrál, miáltal több idő jut egyéb, mindeddig jobbára háttérszerepbe szorult karakterekre is. A kapitány és a vulkáni ugyan mindketten motivációs válságba kerülnek - Kirk részben még mindig az apja emléke, Spock pedig idősebb énje halála miatt -, szálaik viszont csak a film elején és végén futnak össze, több teret engedve az egyéb szereplőknek.

Így többek között a fanyar humorú Bones-nak (Karl Urban) is van ideje kibontakozni, de a megoldásban fontos funkciót beöltő Scotty-ból (Simon Pegg) sem lesz hiányunk, aki sajátos, kissé felületes, de számos könnyed pillanattal tarkított dinamikát alakít ki Jaylah-val, a magára maradt roncsvadász lánnyal. A szerepek tehát jóval kiegyenlítettebbé váltak a két korábbi Star Trek-mozihoz képest, és összességében elmondható, hogy a közkedvelt karakterek alapvetően hozzák magukat.

Dr. McCoy (Karl Urban) nem csak támogatja Spock-ot (Zachary Quinto), de meg is nevetteti!

Dr. McCoy (Karl Urban) nem csak támogatja Spock-ot (Zachary Quinto), de meg is nevetteti!


Ugyanakkor nem mehetünk el szó nélkül amellett, hogy a felvetett témák csak részben kerülnek kibontásra, ami a karakterek motivációjára is igaz - különösen a főgonosz esetében, kinek története a film végén sem kap kellő magyarázatot. Krall ugyan karizmatikus, Idris Elba alakításának köszönhetően igazi jelenléttel rendelkező egyéniség, akinek saját filozófiája van, mely alapvetően megkérdőjelezi a Föderáció által követett értékrendet, mégis magán viseli az antagonisták sablon ismertetőjegyeit, és karaktere nem bír elegendő mélységgel ahhoz, hogy igazán emlékezetes legyen.

Így hát a sztori lényegében megmarad azon a szinten, hogy egy újabb "evolucionizmus vs. kooperáció" - azaz, némileg leegyszerűsítve, a háborúskodás az együttműködéssel szemben - történet legyen, melyből vajmi keveset tudunk meg magáról a Föderációról. Általánosságban véve pedig azt is el kell könyvelnünk, hogy a Mindenen túl tartalmában nem sokat ad hozzá a Star Trek univerzumához, ami még akkor is igaz, ha az önismétlést ezúttal többé-kevésbé sikerült elkerülnie.

A velejéig katona Krall (Idris Elba) nem ismer könyörületet

A velejéig katona Krall (Idris Elba) nem ismer könyörületet


Tény, hogy egy, többnyire fiatalokat célzó sci-fiben fontos az akció és a vizualitás, de azért be lehetett volna szúrni még egy kevés narratívát is a cselekménybe. A hatás fokozása érdekében az alkotók a tudományosságot gyakran feláldozták a dramaturgia és a coolság oltárán - ám mivel J.J. Abrams alapvetően hasonló felfogással rendelkezik, kijelenthetjük, hogy ebből a szempontból Justin Lin személyében a producerek tökéletes utódot találtak a rendezéshez.

Lin pedig lényegében nem tett mást, mint hogy újfent megbízhatóan hozta azt a tisztességes iparosmunkát, amit elvártak tőle, ráadásul úgy, hogy rajongó lévén még némi lelket is sikerült öntenie a produkcióba.

Összességében el kell ismerni, hogy a film eléggé szórakoztató, vagyis elsődleges feladatát teljesíti, és közben oly módon tiszteleg a nagy elődök előtt, hogy már nem utánozza azokat. A cselekmény nem ül le, fokozatosan építkezik és pörögnek fel az események, valamint a látvány terén is kapunk néhány olyan, apróbb mérföldkőnek nevezhető momentumot, amiben eddig nemigen lehetett részünk.

Utoljára együtt a nagy csapat (ebben a formában)

Utoljára együtt a nagy csapat (ebben a formában)


Az ILM által létrehozott vizuális effektusok és a hanghatások mind ott vannak a szeren, talán csak egy-két momentum akad, amikor nem teljesen meggyőző a CGI. Mint a hasonló produkciók esetében oly gyakran, az IMAX 3D ezúttal is képes hozzátenni az élményhez, mely ezáltal egy jó kis popcorn mozizássá válhat. Legfeljebb a hardcore rajongók lehetnek kicsit csalódottak, de ha őszinték akarunk lenni, látnunk kell, hogy ők eddig amúgy sem sok igazán minőségi Star Trek mozifilmnek örvendezhettek...

Már hivatalosan is bejelentették a következő folytatást, melyben állítólag meg sem próbálják másik színésszel helyettesíteni Anton Yelchin Chekovját, nagyon helyesen. Nyugodjék békében!


Star Trek: Mindenen túl előzetes

 

Star Trek: Mindenen túl / Star Trek Beyond (2016)

  • Műfaj: Sci-fi
  • Hazai premier: 2016. július 21.
  • Rendezte: Justin Lin
  • Hossz: 122 perc
  • 2016-07-21 15:30:00 https://www.gamechannel.hu/pictures/cinemachannel/star-trek-mindenen-tul_1.jpg
  • Szereplők: Chris Pine, Zachary Quinto, Karl Urban, Zoe Saldana, Simon Pegg, Anton Yelchin, John Cho, Idris Elba, Sofia Boutella
  • Forgatókönyv: Simon Pegg, Doug Jung
  • Operatőr: Stephen F. Windon
  • Vágó: Greg D Auria, Dylan Highsmith, Kelly Matsumoto, Steven Sprung
  • Zene: Michael Giacchino
Justin Lin 122 Michael Giacchino 2016-07-21 15:30:00 https://www.gamechannel.hu/pictures/cinemachannel/star-trek-mindenen-tul_1.jpg
9 hozzászólás

csirkee

8 éve, 4 hónapja és 6 napja

Ha DNS ilyen jó kritikát írt a filmről, akkor tuti nagyon jó! Meg kell nézni 3d-ben!

válasz erre

DNS

8 éve, 4 hónapja és 7 napja

Imperator írta:
Végignéztem a TOS-t és a TNG-t, és elmondhatom, ennél unalmasabb sci-fi sorozatokkal még nem találkoztam. Érdekes, hogy a TOS viszont jobban megfogott, pedig ezt nem szokták szeretni, mert túl elavultnak mondják stb. Ezzel szemben a filmek jóval nézhetőbbek lettek, ráadásul a reboot is szerintem nagyon jól sikerült, mégha a hűde ST rajongók a pokolba kívánják az előző részt. Én jól szórakoztam azon is, és csak jót hallok a Beyond-ról is, úgyhogy mindenképp meg fogom nézni!
Egy mozifilm és egy sorozat között azért ég és föld a különbség, a kettőt nem is lehet egy lapon emlegetni. Míg az egyiknek egy koncentrált, eseményeiben és tartalmában igencsak összesűrített egésznek kell lennie, ami lehetőleg még szórakoztat is, addig a másikban jóval több idő jut az építkezésre, a szereplők és az adott univerzum kibontására, több expozíció és párbeszéd, ám kevesebb látványosság, akció és sokszor hatásvadászat mellett. Ebből kifolyólag egy sorozat néha valóban unalmasabb lehet, viszont általában sokkal többet tudhatunk meg a karakterekről és a világuk működéséről, vagyis tartalmilag jóval többet kapunk, míg egy mozi gyakran múló élmény csupán.

Megmondom őszintén, a TOS-t még nem volt türelmem végignézni, de a tévék által nálunk is folyamatosan vetített TNG számomra a világ egyik legjobb sorozata, és a Star Trek szériák közül is ezt tartom a legjobbnak. Elismerem, akadnak benne gyengébb vagy érdektelenebb epizódok, de összességében lenyűgözött a szellemisége, és olyan, jövőbe mutató s egyben univerzális témákat feszeget figyelemreméltó alapossággal, amit eddig semmilyen más sci-fi-nél nem tapasztaltam. Ehhez persze el kell fogadni a lassabb tempót és bele kell tudni merülni az egésznek a világába, ami nyilván jóval több időt és türelmet kíván, mint ami az ingerek sokaságát koncentráltan kínáló filmekhez szükséges...

válasz erre

DNS

8 éve, 4 hónapja és 7 napja

VaPe írta:
Az új rendező miatt volt bennem egy kis félelem, de úgy tűnik alaptalanul. Nem vagyok kifejezetten rajongó de azért szeretem a szériát. Mindenképp megnézős.
Az érzékelhető különbség nagyjából kimerül abban, hogy míg Abrams telenyomta a filmeket lens flare-rel, most ha jól emlékszem egyet sem láttammosolygó smiley

Szóval Lin és Abrams majdhogynem egy kutya, legfeljebb az utóbbinak nagyobb tehetsége és affinitása van az újrafelhasználáshoz:-P

válasz erre

DNS

8 éve, 4 hónapja és 7 napja

totyak írta:
Nekem az első kettő is tetszett. Soha nem volt dolgom Star Trek-kel korábban, így én csak egy jó kis akció sci-fi filmet vártam és azt kettőből kétszer meg is kaptam. Biztos vagyok benne, hogy ez is tetszeni fog. Ezek a filmek nekem jobban bejönnek, mint bármelyik Star Wars.
Elsősorban azért is készültek ezek az új, mondhatni trendibb Star Trek-filmek, hogy bevonzzák velük a casual közönséget (is). A jelekből ítélve ez sikerült nekik, még ha nem is jöttek össze olyan óriási bevételek, mint a népszerűbb animációs vagy szuperhős filmekből. A legújabb Star Wars speciel azokat is bőven túlszárnyalta...

Azért az mindenesetre elgondolkodtató, hogy egy Star Trek vagy akár egy Star Wars mozi ma már egy átlagos, laza sci-fi-re és akciózásra vágyó néző igényeit képes a leginkább kielégíteni, pedig ahhoz elvileg nem volna szükség ilyen franchise-okra, elvileg egy akármilyen egyszeri, Különvélemény vagy hasonló jellegű film is megtenné. De persze a nagy, jól ismert címekkel sokkal többet lehet kaszálni...

válasz erre

VaPe

8 éve, 4 hónapja és 7 napja

Az új rendező miatt volt bennem egy kis félelem, de úgy tűnik alaptalanul. Nem vagyok kifejezetten rajongó de azért szeretem a szériát. Mindenképp megnézős.

válasz erre

totyak

8 éve, 4 hónapja és 7 napja

Nekem az első kettő is tetszett. Soha nem volt dolgom Star Trek-kel korábban, így én csak egy jó kis akció sci-fi filmet vártam és azt kettőből kétszer meg is kaptam. Biztos vagyok benne, hogy ez is tetszeni fog. Ezek a filmek nekem jobban bejönnek, mint bármelyik Star Wars.

válasz erre

petrovicsz

8 éve, 4 hónapja és 7 napja

Féltem hogy gagyi lett de ezek szerint nem csak hogy megugrotta a kötelezőt hanem egyenesen jó lett. Királyság, hétvégén mozi! mosolygó smiley

válasz erre

Imperator

8 éve, 4 hónapja és 7 napja

Végignéztem a TOS-t és a TNG-t, és elmondhatom, ennél unalmasabb sci-fi sorozatokkal még nem találkoztam. Érdekes, hogy a TOS viszont jobban megfogott, pedig ezt nem szokták szeretni, mert túl elavultnak mondják stb. Ezzel szemben a filmek jóval nézhetőbbek lettek, ráadásul a reboot is szerintem nagyon jól sikerült, mégha a hűde ST rajongók a pokolba kívánják az előző részt. Én jól szórakoztam azon is, és csak jót hallok a Beyond-ról is, úgyhogy mindenképp meg fogom nézni!

válasz erre

Elisorne

8 éve, 4 hónapja és 7 napja

Jó lenne ezt moziban megnézni. Magukat a sorozatokat nem kedvelem , a régi filmeket sem.De ezzel az új szériával nálam betaláltak mosolygó smiley

válasz erre
 

kapcsolódó hírek, cikkek

Nincsenek kapcsolódó cikkek.

 
legutóbbi hozzászólások
 
marco profiljaDav2377 profilja