Sin City filmkritika

2005. június 05.
72.8601
Figyelem! Ez a cikk már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
Szoron profilja, adatai
Szoron
Szóval durva. Valahogy ezek a szavak hagyták el a számat a film végén. Viszont ez a "Szóval durva!" nem azért hangzott el, mert pozitív hatással hatott volna rám a film. Meggyőződésem, hogy egy ilyen film semmilyen pluszt nem tud nyújtani egy ép ésszel rendelkező embernek. Természetesen ha csak azt nézzük, hogy milyen lett a képregény adaptáció, akkor minden elismerésem az alkotóké. Viszont ha lesz gyerekem, nagy valószínűéggel töröm el annak a kezét, aki ilyen stílusú képregényeket mutat neki. Persze lehet, hogy én tévedek, de az most egy személyes vélemény a filmről. Vagyis ha kíváncsi vagy és megakarod nézni, akkor szerintem ezt a cikket semmi esetre se olvasd tovább.

Lássuk akkor a film pozitív momentumait...


Sin City filmkritika - 2. kép

Aki olvasott, vagy legalábbis látott már Frank Miller képregényeket, az most pontosan tudja, hogy mire számíthat, ha megnézni a Sin City című filmet. Bevallom őszintén, az életemből valahogy kimaradt a képregények - vagy regények - ezen fajtája. Nos a film látványvilága valóban lenyűgöző, bár én jobban szeretem, ha a számítógépes effektusok inkább a realitást próbálják elérni. Ez esetben nem ez volt a cél. A feladat az volt a film elkészítése során, hogy valamilyen hasonlóságot tudjanak húzni a képregény stílus és a mozifilm pergősége között. A színészek a forgatás során javarészt zöld háttér előt ugrabugráltak, majd a szereplő mögé behelyezték az aprólékosan kidolgozott helyszíneket, és eléjük különböző effektusokat helyeztek, mint például az eső... A fekete-fehér megoldás igen erősen hozzájárul ahhoz, hogy a filmről elmondhassuk, képregényből készült produkciót láthatunk.


Sin City filmkritika - 3. kép

Néhány esetben mégis feltűnek színek. Néhol mert fontos, hogy az adott tárgynak, személynek a színe kitűnjön, néha pedig minden átmenet nélkül kapja vissza eredeti színét.
A film sikeréhez mindenképpen hozzájárulnak az alkotógárda nagy nevei.
A színészek közt olyan nevekkel találkozhatunk, mint Bruce Willis (John Hartigan), Mickey Rourke (Marv), Clive Owen (Dwight), Nick Stahl (Roark Jr.), Ruthger Hauer (Cardinal Roark), Benicio Del Toro (Jeckie Boy), Elijah Wood (Kevin), Brittany Murphy (Shellie) és persze mint vizuális pozitívum, Jessica Alba. Ezen nevek mellé párosul rendezőként Robert Rodriguez és Frank Miller neve. Plusz egy dollár erejéig egy jelenetig Quentin Tarantino.
Nos ha valaki ezeket a neveket hallja, akkor biztos lehet benne, hogy jó filmhez adták a nevüket.
Következzék akkor a film 3 részének ismertetése.


Sin City filmkritika - 4. kép

John Hartigan egy becsületes zsaru Sin Cityben. Bár lehet az egyetlen... Utolsó napja rendőként. Másnap már élvezheti a nyugdíjas évek gondtalan mindennapjait. Viszont van még egy megoldatlan ügy, egy ügy melyen már régóta dolgozott, egy ügy melynek szálai igen magas beosztásban lévő emberekig kúsznak, egy ügy melyet talán még ő sem tud megoldani. Egy őrült gyilkos kislányokat rabol el, megkínozza őket, majd borzalmas körülmények között végez velük. Most egy 11 éves kislányt sikerült elrabolnia és ha John nem tesz valamit, a kislány meghal. Már majdnem sikerül az akció, de a végén egy szál, mely a magasból visszaszúr, majdhogynem megöli Johnt. Viszont a kislány szerencsére életben marad.
Második szál. Marv egy igazi vadálat. Erős állkapcsa mindenki számára egyértelművé teszi, nem jó ujjat húzni vele. A szeretet egy szikrája megérinti őt egy pillanatra, mikor egy Goldie nevű luxus*** odaadja magát neki. Hogy hogy nem, másnap, mikor Marv felébred, a lány holtan fekszik mellette. Szörnyű harag ébred a Marv szívében és minden követ megmozgatva, kutatni kezdni Goldie gyilkosát. Sok csit-csat dirr-durr és végül ismét egy aberrált, őrült gyilkoshoz lyukadunk. Természetesen a bosszú is - mondhatni - kegyetlen.


Sin City filmkritika - 5. kép

Harmadik szál. Dwight egy magánnyomozó, aki megismerkedik egy kedves lánnyal. A probléma csak annyi, hogy lánynak van egy igen negatív barátja, akivel kissé összeszólalkoznak. Jackie Boy ezek után a kurvák városrésze felé veszi az irányt. Őt megölik, mivel túl rámenős volt. Csakhogy kiderül Jackie Boyról hogy rendőr. Itt jönnek a problémák. Ha ez kitudódik, akkor a kurvák, a maffia és a rendőrök közt ismét kitör a háború. A feladat az, hogy ezt meggátolják. Úgy ahogy sikerül is.

Vissza az első szálhoz. John több évre börtönbe került. a 11 éves kislány hosszú évekig álnéven leveleket küldött neki, míg egyszerre nem jött több levél. John minden rosszra gondolt. Lehet hogy megtalálták és megölték. Szabadulása után megkereste a lányt. Ez volt a hiba, mert ezzel a lány nyomára vezette a gyilkosokat is. Ismét elrabolják a lányt, viszont most egy csöppet drasztikusabb megoldással fejezi be John a történetet.

Akkor most jöjjön a hidegzuhany. Brutalitás brutalitás hátán. Kinek szól a film? Gyerekeknek semmi képpen. Felnőtt képregény rajongóknak? Talán. Aberrált sorozatgyilkosok nyilván az élvezés határára jutnak a film végére. Továbbá minden olyan ember, aki szereti látni, figyelni, miként verik péppé valakinek a fejét, miként beszélget valaki egy halottal akinek a fejéből egy fegyver csöve áll ki. Lehet akármilyen jó egy stáb, akármilyen híres színészek jelennek meg a filmben, talán kéne egy határt húzni, hogy mit engedünk a vászonra...


Sin City filmkritika - 6. kép

Egy egyszerű gondolat: Vegyünk egy személyt, aki eddig semmit nem látott, nem hallott. Nem ismeri a világot. Persze megért minden szót, érti hogy mit mondanak a szereplők. Megnézi ezt a filmet. Milyen ember lesz belőle? Valószínű hogy ez a két óra nem lesz túl nagy hatással rá, de ha csak ezen nőne fel, akkor túl kis esélyt látok arra, hogy nem lesz belőle aberrált gyilkos. Lehet, hogy nem csak a lövöldöző játékokban kéne keresni azt, hogy gyerekek miért lövik le egymást, tanítóikat, szüleiket, hanem az ilyen - szerintem - teljes mértékben rossz, minden tekintetben elfogadhatatlan filmeket is erősen szűrni kéne. Egyáltalán nem ellensúlyozza ezt a nagy nevek és csúcs számítógépes grafika. Az én véleményem az, hogy a film rossz és sajnos igen erősen sajnálom azt az embert, aki szerint megéri megnézni ezt a filmet. Bár lehet hogy bennem van a hiba és ez a fajta aberráció helyénvaló. Aki szerint rosszul ítélem meg a filmet, kérem hogy most vagy a majd a körülbelül tíz éves gyerekét vigye el a moziba és nézesse meg vele a filmet. Majd ha pedig 10 évvel ezek után esetleg a hátában egy késsel ébred, gondoljon vissza erre cikkre és nyugodjon békében.

Sin City
Nemzetiség: Amerikai
Jellemző : Kult film
Hossz: 124 perc
Készült: 2005
Premier: 2005. június 2.
Forgalmazza: SPI

Eredeti cím: Sin City
Rendező: Frank Miller, Robert Rodriguez
Szereplők: Bruce Willis, Mickey Rourke, Jessica Alba, Clive Owen, Rutger Hauer, Elijah Wood, Brittany Murphy
Fényképezte: Robert Rodriguez
Díszlet: Jeanett Scott
Írta: Frank Miller
Producer: Frank Miller, Robert Rodriguez
 

Sin City / ()

  • Műfaj:
  • Hazai premier: nincs még időpont
  • Rendezte:
  • Hossz: 0 perc
  • 2005-06-05 16:27:00 https://www.gamechannel.hu/movie_channel/pictures/050601ga0101.jpg
  • Szereplők:
  • Forgatókönyv:
  • Operatőr:
  • Vágó:
  • Zene:
  • IMDb:
  • Gyártó:
  • Forgalmazó:
  • Honlap:
0 2005-06-05 16:27:00 https://www.gamechannel.hu/movie_channel/pictures/050601ga0101.jpg
10 hozzászólás

Vendég

15 éve, 6 hónapja és 27 napja

Szerintem a megoldás egyszerű: aki nem szereti ezt a stílust, a túlzásokat, a realitás talajától való elrugaszkodást és a vért, az ne nézze! Nem lehetünk egyformák, de akinek eleve nem jön be az ilyesmi, az saját magával tol ki, ha mégis megnézi. Viszont aki bírja az ilyen képregény-adaptációkat, annak felejthetetlen élményben volt része!

válasz erre

Vendég

15 éve, 7 hónapja és 17 napja

te jóó Isten.. ez a hasonlat a 10 éves gyerekkel. meg a film szűrésével... megtörtént. tudtommal korhatáros film. persze, hogy nem fogom megmutatni a 10 éves gyerekemnek. hisz nem is neki készült!! ha ilyen szempontból elemezzük ezt a filmet, akkor akár le is húzhatjuk a wc-n.. hiszen nem a 10 éves gyerekek volt a célközönség.
Brutalitás? szerintem vannak ennél durvább filmek is. persze nem egy rózsaszín történet, de a végletekig stilizált képi hatások erőteljesen tompítják a hatást.
Gagyi fekete-fehér? minthogy a képregény is film noir stílusú, és ezáltal a film is.. erre talán nem is kell magyarázatot adni.
Megszokott filmes klisék.. igen, ebben a filmben is elnyeri méltó büntetését a gonosz. Érdekes, hogy erre nem figyelt fel a kedves elemző. A brutalitás, mint gyermekeink lelkének megrontója (ami valójában nem is gyerekeknek készült film) de, mint lehetséges üzenet, a gonosz végül elnyeri méltó büntetését már elkerüli a kedves kritika írójának figyelmét.
Nyugodtan lehet sajnálni, ha emiatt leszek aberrált, akkor vállalom, de nekem tetszett a film.

válasz erre

Vendég

16 éve, 4 hónapja és 18 napja

ez a kedvencem a leg****abb film amit eddig lattam.. minden meg van benne aminek 1 filmben lennie kell....az en silusom ..thx

válasz erre

Vendég

17 éve, 9 hónapja és 22 napja

A film cime SIN CITY!!!!! mégis mit vártál rózsaszín ruhába kergetöző gyerekeket szép családi idilben? Elvagy téved a kritikáddal, A film nem csak a képregény szinvonalát emelte de még a film műfaját is!

válasz erre

Vendég

19 éve, 7 hónapja és 3 napja

ezek igazak

válasz erre

Vendég

19 éve, 7 hónapja és 12 napja

Szoron! Gratulálok a filmkritádhoz. Rátapintottál a lényegre! Én is azt gondolom a filmről amit te.

válasz erre

Vendég

19 éve, 7 hónapja és 12 napja

Sokan azt keresik, hogy hová tünt a képregény fogyasztók közül a 40-50 éves korosztály. Nos,aki ezt a filmet megnézi, rájöhet, hogy mitől ment el a kedve a középkorú embereknek a képregényektől. Sajnos, ha ez a fajta vizuális és érzelmi világ a sikeres és a kult akkor nagyon rossz irányba mennek a dolgok. Ezt a filmet nézve nekem elsőként a 40-es évek gengszter filmei és Philph Marlow figurája ugrott be. Késöbb egy olyan világba csöppenünk ami tele van túlzásokkal, klisékkel, sablonokkal. Olyan mint egy rossz képregény. Szinte már beteges. Leginkább egy színpadi ripacshoz tudnám hasonlítani, aki a jó viccek helyett a "nadrágletolós" "szellentős" humorra építi a műsorát. Persze a rendező játszik a filmidővel. A ponyvaregényhez hasonlóan itt is ide-oda ugrálunk az idővonalon. De az ilyen szerkezetű filmekből is egy idő után elege van az embernek. A Sin City egy olyan film, ami hat az érzelmekre.Én nagyon dühös lettem utána. Ugyanis költhettem volna másra is ezt a pénzt. Megnézhettem volna egy jó filmet is vagy vehettem volna az árán egy képregényt.

válasz erre

James

20 éve, 5 hónapja és 13 napja

Szerintem is igen rossz film. Egyszerűen értelmetlen, a sok fekete-fehér iszonyat gagyi, nem értem, mi ebben horror, inkább nevetséges, mint rémítő. Dehát kinek a pap, kinek a papné, ugyebár...

válasz erre

Vendég

20 éve, 5 hónapja és 23 napja

A maga nemében igenis jó lett a film. A cikked alapján kedves Szoron, még nem láttál horrofilmet. A Sin City tényleg brutális lett, de ez nem egy családi vígjáték. Megjegyzem, szerintem a horror filmeket nem csak abberáltak néznek.

válasz erre

Vendég

20 éve, 6 hónapja és 4 napja

Ez a cikk most lezúzott...

válasz erre
 
legutóbbi hozzászólások
 
marco profilja